MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 31. 10. 2012.

Noć vještica u Belom Manastiru

Tko ih sretne u mraku, nek se čuva...Tko ih sretne u mraku, nek se čuva...

Srednjoškolci ispunjavaju anketne upitnikeSrednjoškolci ispunjavaju anketne upitnikeMirovna grupa Oaza, u suradnji s Gimnazijom Beli Manastir i Drugom srednjom školom, organizirala je anketiranje baranjskih srednjoškolaca na temu volontiranja. To je jedna od aktivnosti projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Anketiranje je, uz odobrenje ravnatelja obiju škola, otpočelo 17. X., a završilo se 30. X. 2012. godine. Provedeno je u svim razrednim odjelima uz prisutnost razrednika. Obje škole zajedno imaju preko 550 učenika.

"Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Dubravka Simendić preuzele su ispunjene anketne upitnike 31. listopada, a nakon toga izvršit će se statistička obrada. Suradnja s ravnateljima škola Veljkom Frankom i Blaženkom Kalčić bila je veoma uspješna i upućuje na nastavak.

Sa zanimanjem očekujemo da vidimo kakvi će biti odgovori na pojedina pitanja o volontiranju. Rezultate možemo očekivati sredinom studenog.

Sastanci svakog posljednjeg utorka u mjesecuSastanci svakog posljednjeg utorka u mjesecuU utorak, 30. X. 2012. godine, održan je još jedan radni sastanak belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta". Sastanak je sazvao predsjednik Dejan Jeličić, a na sastanku je bilo devet od 16 članova Pododbora.

Predsjednik je izvijestio članstvo da su aktivnosti predviđene za deseti mjesec 2012. godine (promocija romana "Justinin đerdan", putovanje na Sajam knjiga) uspješno organizirane i protekle u potpunom redu. Potom je govorio o aktivnostima koje se planiraju za sljedeći mjesec (promocija knjige Stevana Medića, izložba kreativnih radova članice Pododbora i "Oazine" zaposlenice Jelene Opačić-Matijević i obilježavanje Svetog Aranđela) te o zahtjevu SKUD-a "Jovan Lazić" da mu se financira putovanje na nastup u Suboticu, što je i prihvaćeno.

Provedbeni odbor Znanstvenog kolokvija 'Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti'Provedbeni odbor Znanstvenog kolokvija 'Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti'Dana 30. X. 2012. godine, u Maloj vijećnici Gradske uprave Grada Belog Manastira (GBM), konstituiran je Provedbeni odbor Znanstvenog kolokvija s međunarodnim sudjelovanjem "Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti". Za predsjednika Provedbenog odbora izabran je dr. Davorin Bubalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, njegovi zamjenici su Ivan Doboš, belomanastirski gradonačelnik, i Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu GMB. Tajnik Provedbenog odbora je Davorin Taslidžić, ravnatelj Zavoda za baranjsku povjesnicu, a članovi su Igor Josipović, asistent na Katedri za svjetsku povijest i pomoćne povijesne predmete Odsjeka za povijest osječkog Sveučilišta, te Oskar Keller, predstavnik njemačke nacionalne manjine za GBM, Tünde Sipos Zsivics, predstavnica mađarske nacionalne manjine, Duško Kostić (Udruga romskog prijateljstva "Luna") i Jovan Nedić (Mirovna grupa Oaza).

Članak s web-portala Radija BaranjaČlanak s web-portala Radija Baranja

Neno Radić, web-dizajnerNeno Radić, web-dizajnerU mjesecu lipnju 2012. godine Mirovna grupa Oaza podnijela je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) zahtjev za dobivanje polaznika za stručno osposobljavanje za zanimanje inženjer računarstva. Takvo osposobljavanje provodi se bez zasnivanja radnog odnosa, polaznik od HZZ-a dobiva naknadu od 1.600,00 kuna kao nezaposlena osoba, a organizator osposobljavanja plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, s tim da HZZ organizatoru to vraća u punom iznosu.

Temeljem pozitivne ocjene HZZ-a – Područna služba Osijek, "Oaza" je sklopila ugovor s Nenom Radićem iz Višnjevca za obavljanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa za zanimanje inženjer računarstva. Stručno osposobljavanje provodit će se od 9. VII. 2012. i do 8. VII. 2013. godine.

Direktorska ulica - ulaz iz ŠkolskeDirektorska ulica - ulaz iz Školske

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


57. Međunarodni beogradski sajam knjiga57. Međunarodni beogradski sajam knjigaPosljednjeg dana održavanja, u nedjelju, 28. X. 2012. godine, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i belomanastirski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" organizirali su besplatno putovanje s dva autobusa na 57. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Ulica Petefi ŠandoraUlica Petefi ŠandoraZbog rekonstrukcije, belomanastirska Ulica Petefi Šandora, kojom se prolazi kad se ide prema Društvenom centru i Mirovnoj grupi Oaza, trenutno je zatvorena za sav promet. Tako će biti do sredine studenoga 2012. godine. Za vrijeme trajanja radova  privremeno će biti omogućen dvosmjeran promet u susjednoj Ulici Alojzija Stepinca.

Nedjelja, 28. 10. 2012.

28. SOZAH na Čiovu

Zakosovci s Perom GalogažomZakosovci s Perom GalogažomU subotu i nedjelju, 27-28. X. 2012. godine, u Hotelu "Sveti križ" u Arbaniji na Čiovu, na 28. Susretu odgonetača i zagonetača Hrvatske(SOZAH) okupilo se 50-ak ljubitelja enigmatike i logike iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U subotu je održano natjecanje u sastavljanju, a potom i u rješavanju zagonetaka, a paralelno s njima održan je tradicionalni logički turnir "Dalmacija open 2012", dok je u nedjelju ujutro održan "Trofej Boživran", timsko natjecanje u rješavanju zagonetaka.

Protiv plastičnih vrećica: 'Vreće ne u smeće' i 'Škola plus'Protiv plastičnih vrećica: 'Vreće ne u smeće' i 'Škola plus'Razgledajući štandove s knjigama na galeriji Hale 1 na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga "Oazinoj" je ekipi za oko zapeo štand s imenom "Škola plus" i to zbog prese za limenke i nekoliko blokova presanih limenki. Nakon kraćeg razgovora s dvojicom momaka s toga štanda, pokazalo se da beogradska "Škola plus" i belomanastirska "Oaza" imaju dosta toga zajedničkoga i da bi se mogla ostvariti određena suradnja.

U emisiji "Školska klupa", koja je emitirana u subotu prijepodne, 27. X. 2012. godine, na belomanastirskom Radiju Banska kosa, bilo je riječi o edukaciji protiv ovisnosti, održanoj dva dana ranije u zajedničkom prostoru Društvenog centra i u organizaciji Mirovne grupe Oaza. Emisiju je snimila i vodila Stana Nemet. Prenosimo šire izvode iz te emisije:

Psiholog Želimir Rajter i 'Oazini' mladi korisniciPsiholog Želimir Rajter i 'Oazini' mladi korisnici

Tomislav Šikić na snimanju priloga u 'Oazi' za Hrvatski radioTomislav Šikić na snimanju priloga u 'Oazi' za Hrvatski radioRanom zorom u petak ujutro, 26. X. 2012. godine,od 6:25 do 6:40, na Prvom programu Hrvatskog radija, a pod naslovom " Ujutro Prvi: Nisam sam", emitiran je šesnaestominutni prilog Tomislava Šikića o njegovom nedavnom boravku u "Oazi".

U prilogu Tomislav Šikić razgovara s projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i asistenticom Dubravkom Simendić o Mirovnoj grupi Oaza i o njenom socijalnom programu, čiji su korisnici stare i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira. Prilog se može preslušati ovdje.

Petak, 26. 10. 2012.

Hrvatski arhiv weba (HAW)

Web-stranica Hrvatskog arhiwa weba (HAW)Hrvatski arhiv webaWeb-stranica Hrvatskog arhiwa weba (HAW) (HAW) zbirka je odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih na računalnom poslužitelju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine. Publikacije se za arhiviranje odabiru prema zadanim kriterijima Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nakladnici i autori mrežnih publikacija mogu putem obrasca obavijestiti Knjižnicu o izlaženju svoje publikacije. Arhivirane publikacije dostupne su putem kataloga NSK i na stranici arhiva haw.nsk.hr.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuPrethodni članak o Hrvatskom arhivu weba (HAW) objavljen je na web-stranici Mirovne grupe Oaza da bi se posjetioci stranice i šira javnost informirali o HAW-u te da bi se zabilježilo da je u petak, 26. X. 2012. godine, u 8 sati i 10 minuta, u HAW pohranjen drugi primjerak "Oazine" web-stranice, koji ima veličinu od 42,22 MB. Prethodni, prvi primjerak pohranjen je 4. VI. 2010. godine i imao je, začudo, "veću veličinu" od 56,75 MB, iako su na stranicu u međuvremenu samo dodavani novi članci i fotografije, a ništa nije brisano.

Hrvatski arhiv webaHrvatski arhiv webaUspoređujući ta dva primjerka vidimo da je sredinom 2010. godine "Oazina" web-stranica imala 600 članaka i 33.853 posjeta, a krajem desetog mjeseca 2012. godine preko 1.500 članaka i gotovo 116.000 posjeta. O tome da je 1. VI. 2010. godine "Oazina" web-stranica kao mrežna (internetska) publikacija upisana u elektronički (elektronski) katalog zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) objavili smo članak istog dana.

Blaženka Kalčić i 'Oazine' aktivisticeBlaženka Kalčić i 'Oazine' aktivisticeU četvrtak, 25. X. 2012. godine, "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić odnijele su u belomanastirsku Drugu srednju školu edukativne i promotivne materijale koji govore o prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih i predale ih ravnateljici Blaženki Kalčić i profesorici Božani Tenji.

U materijalima je bilo priručnika za edukatore i edukatorice o nasilju u adolescentskim vezama, CD-ova s filmom "Šutnja nije zlato", programskih paketa "Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama", test-razglednica "Daj mi pet minuta svoga vremena – reći ću ti kakva je tvoja veza", razglednica s korisnim telefonskim brojevima (SOS-telefoni raznih centara, društava i udruga za pružanje pomoći), traka za mobitele s parolama "seks na ex" i "nasilne veze su bez/veze" te minijaturnih blokova – podsjetnika.

Psiholog Želimir Rajter s 'Oazinim' mladim korisnicimaPsiholog Želimir Rajter s 'Oazinim' mladim korisnicimaKao što je bilo i najavljeno, u četvrtak, 25. X. 2012. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, s početkom u 20 sati, održana je edukacijska radionica protiv ovisnosti. Edukacija je bila namijenjena mladima od 15 do 30 godina, vodio ju je belomanastirski psiholog Želimir Rajter, a održana je u sklopu projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Glavni cilj projekta je prevencija ovisnosti i propagiranje volonterstva među mladima od 15 do 30 godina kroz edukacije, radionice i okrugle stolove.

Tomislav Šikić, urednik-voditelj Hrvatskog radijaTomislav Šikić, urednik-voditelj Hrvatskog radijaU srijedu ujutro, 24. X. 2012. godine, od 6:25 do 6:40, na Prvom programu Hrvatskog radija, a pod naslovom " Ujutro Prvi: Lijepa naša", emitiran je petnaestominutni prilog Tomislava Šikića o njegovom nedavnom boravku u Baranji.

U prilogu svojim karakterističnim i prepoznatljivim glasom opisuje putovanje Baranjom, kupovinu mljevene paprike u Vardarcu, boravak u Tikveškom dvorcu i Kopačkom ritu, vožnju čamcem po Kopačkom jezeru, put do Belog Manastira i Karanca te boravak u Seoskom gospodarstvu "Sklepić". Prilog se može preslušati ovdje.

Uskoro RH u EU!Uskoro RH u EU!Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj, uključujući i Mirovnu grupu Oaza, uputile su otvoreno pismo ministarstvima financija i europskih poslova, koje prenosimo u cijelosti:

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju mijenjaju se pravila igre u financiranju organizacija civilnog društva. Međutim, još uvijek nema temelja za optimistične tvrdnje o spremnosti Hrvatske da povuče ponuđena sredstva i osigura održivost i nastavak razvoja nevladinog sektora, koji je već sada poželjan poslodavac za jednog od 58 građana Hrvatske. Naime, već mjesec dana navedene organizacije civilnog društva od nadležnih ministarstava čekaju informacije o proceduri definiranja prioriteta za financiranje od 2014. do 2020., a prema informacijama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, radne skupine započinju s radom tijekom ovog mjeseca!

Druga srednja škola u Belom ManastiruDruga srednja škola u Belom ManastiruMirovna grupa Oaza kroz projekt "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, provodi anonimno anketiranje učenika u dvjema belomanastirskim srednjim školama: u Gimnaziji i Drugoj srednjoj školi. Aktivnostima toga projekta nastoji se podići nivo volonterske kulture u lokalnoj zajednici, ovaj put u srednjoškolskoj populaciji.

Anketni upitnik sadrži 11 pitanja, npr.: znaš li što je volontiranje, tko su volonteri, što misliš zašto netko volontira, jesi li ti volonter/ka, poznaješ li nekoga tko volontira, znaš li gdje možeš volontirati, znaš li prava i obaveze volontera, znaš li da postoji zakon o volontiranju…

Nedjelja, 21. 10. 2012.

Izlet u Valpovo

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Župna crkva Bezgrešnog začeća BDMŽupna crkva Bezgrešnog začeća BDMGrad Valpovo udaljen je od Belog Manastira samo 28 kilometara. Smješten je "preko Drave" kad se gleda iz Baranje. Gravitira prema rijeci Dravi, dok sredinu gradskog područja presijecaju autohtoni vodeni tokovi rijeka Karašice i Vučice(i to one Karašice kojoj se pjeva "tekla voda Karašica do Valpova od Našica").

Grad Valpovo čine gradsko naselje Valpovo i prigradska naselja Harkanovci, Ivanovci, Zelčin, Marjančaci, Ladimirevci, Nard i Šag. Na popisu 2001. godine gradsko naselje Valpovo imalo je 7.904 stanovnika (što je manje od Belog Manastira: 8.671), a Grad Valpovo 12.327 (što je više od Grada Belog Manastira: 10.986).

Tomislav Šikić u razgovoru s 'Oazinim' aktivisticamaTomislav Šikić u razgovoru s 'Oazinim' aktivisticamaTomislav Šikić iz Zagreba, urednik-voditelj Prvog programa Hrvatskog radija (o kome smo pisali ovdje i ovdje), obavještava nas da će prilog o "Oazi", koji je on snimio 10. listopada u Belom Manastiru, biti emitiran u okviru rubrike "Nisam sam" u petak, 26. listopada, i to u prvom satu programa "Ujutro prvog" (od 6 do 7 sati). Hrvatski radio emitira svoj program na frekvenciji od 93,3 MHz.

Gerontodomaćica Vesna Barbir u 'akciji'Gerontodomaćica Vesna Barbir u 'akciji'Već dva mjeseca u "Oazi" kao gerontodomaćica radi Vesna Barbir iz Belog Manastira. Zaposlena je na tri mjeseca preko mjere zapošljavanja javni radovi, a radit će u "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Zadužena je za 10 osoba (osam žena i dva muškarca). U mjesecu septembru obavila je ukupno 63 posjete.

Njezinim je korisnicima ponajviše potrebno spremanje u kući, što je ona obavila 41 put, potom nabavka namirnica (12 puta), pranje posuđa (6 puta) te pranje rublja (5 puta). Među njenim korisnicima ima vrlo starih osoba te invalida i jedna nepokretna osoba. Takvim je osobama teško pa im je potreban i razgovor i druženje (20 puta), redovito odlaženje kod doktora po recepte za lijekove, plaćanje kućnih računa, ponekad peglanje i sl.

Slika od filcane vuneSlika od filcane vuneU petak, 12. i 19. X. 2012. godine, "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan održale su radionice filcanja vune u osječkoj Udruzi za rad s mladima "Breza".

Na prvoj radionici korisnice su naučile kako od češljane vune napraviti komad filca i sliku, a na drugoj kako napraviti lopticu i dijelove različitih oblika za izradu nakita, perlica, broševa i sl. Istovremeno su naučile kako se boja vuna i kako se održavaju predmeti od filcane vune…

Četvrtak, 18. 10. 2012.

Poziv na edukaciju protiv ovisnosti

Psiholog Želimir Rajter s 'Oazinim' malim korisnicimaPsiholog Želimir Rajter s 'Oazinim' malim korisnicimaU četvrtak, 25. X. 2012. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra (Ulica J. Antala 3), s početkom u 20 sati, Mirovna grupa Oaza organizira edukaciju protiv ovisnosti. Edukacija je namijenjena mladima od 15 do 30 godina, vodit će je belomanastirski psiholog Želimir Rajter, a održava se u sklopu projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Cilj toga projekta je da se mladi upoznaju s opasnim putem u ovisnost te da se mlade potiče na volontiranje kroz neformalno obrazovanje, edukacije, radionice i okrugle stolove.

Turistička zajednica Baranje i Turistička zajednica Općine Bilje, u suradnji s Kamping-udruženjem Hrvatske (KUH), Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije i Istarskim management-centrom te uz podršku Ministarstva turizma, pozivaju na besplatne radionice koje će se održati

24. i 25. listopada 2012. u Velikoj vijećnici u Belom Manastiru

prema sljedećem rasporedu:

U sklopu uređenja Šećeranskog jezera predviđena je i gradnja kampaU sklopu uređenja Šećeranskog jezera predviđena je i gradnja kampa
24. X. od 14:00 do 16:30 sati
- Mogućnost otvaranja malih kampova na kontinentu

Kamping-udruženje Hrvatske (KUH), uz podršku Ministarstva turizma, pokrenulo je u 2012. godini seriju radionica namijenjenih potencijalno zainteresiranim poduzetnicima te lokalnoj upravi, tj. stručnim službama općina, gradova i županija u unutrašnjosti Hrvatske. Osnovni je cilj radionica pregled osnovnih informacija iz segmenta otvaranja i poslovanja manjih kampova. Za detaljnije informacije obratite se Kamping-udruženju Hrvatske (KUH), tel. 052/451-324 ili e-mail: info@camping.hr.

Nastavno-sportska dvorana u Belom ManastiruNastavno-sportska dvorana u Belom ManastiruOd početka ovoga mjeseca (X. 2012) ponovo se održavaju besplatne rekreativne radionice za žene u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija.

Rekreativne radionice u Belom Manastiru održavaju se svake srijede od 16 do 17 sati, a drži ih trenerica Patricia Gaza. Rade se vježbe za kralježnicu. Zainteresirane žene mogu se prijaviti Mirovnoj grupi Oaza na telefon 705-055 ili doći direktno u sportsku dvoranu u navedeno vrijeme.

Da podsjetimo: rekreativne radionice za žene održavaju se u sklopu spomenutog programa dva puta mjesečno na pet lokacija u Baranji. Vode ih trenerice iz Gimnastičkog društva Beli Manastir: Evica Čutoraš, Patricia Gaza, Jasmina Markan i Danijela Mihaljec, a vježbe su usklađene s dobi korisnica.

Lokalna akcijska grupa (LAG) 'Baranja'Lokalna akcijska grupa (LAG) 'Baranja'U srijedu, 17. X. 2012. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira (zgrada P+8) održana je radionica Lokalne akcijske grupe (LAG) "Baranja" s temom izrade lokalne strategije razvoja Baranje i Grada Belog Manastira. Radionicu je vodila Gordana Stojanović, projekt-menadžerica Regionalne razvojne agencije (RRA) iz Osijeka, a pored članova LAG-a, na radionici su bili i poduzetnici iz Belog Manastira. Mirovnu grupu Oaza predstavljala je Jelena Opačić-Matijević.

LAG "Baranja", skupa s osječkom Udrugom za kreativni razvoj "Slap" i Regionalnom razvojnom agencijom, održava radionice po baranjskim općinama u svrhu izrade strategije razvoja Baranje. Izrada strategije veoma je važna za budući razvoj Baranje kao ruralne sredine i povećat će mogućnosti korištenja sredstava iz fondova Europske Unije.

Treći dani EU-fondovaTreći dani EU-fondovaU ponedjeljak i utorak, 15. i 16. X. 2012. godine, u zagrebačkom Hotelu "Sheraton" održani su Treći dani EU-fondova. Cilj toga događanja bio je da se potencijalnim korisnicima EU- fondova osiguraju besplatna stručna predavanja i informiranje na infopultovima. Dane EU-fondova svečano su otvorili prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, te veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u RH.

U utorak (16. X.), kad su na Danima bile "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i Jasna Petrović, koordinatorica Udruženja "Baranja" iz Bilja – jedine predstavnice nevladinog sektora iz Baranje – održano je osam stručnih predavanja o pet komponenti Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) te o mogućnosti sudjelovanja u kohezijskom i strukturnim fondovima EU.

Utorak, 16. 10. 2012.

Odvoz biorazgradivog otpada

Budući da se pojavila potreba za odvozom biorazgradivog otpada iz domaćinstava (lišća, trave, otpada iz vrta), "Baranjska čistoća" u suradnji s Gradom Belim Manastirom omogućava svojim korisnicima iz Belog Manastira, Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine dodatni sezonski besplatni odvoz navedene vrste otpada u periodu od 22. X. do 16. XI. 2012. godine. Odvoz biorazgradivog otpada odvijat će se uz redoviti odvoz komunalnog otpada prema utvrđenom i građanima poznatom rasporedu.

Kad se obere paradajz, ostaju stabljike. Što s njima?Kad se obere paradajz, ostaju stabljike. Što s njima?Pored toga "Baranjska čistoća" provodi i sljedeće besplatne akcije odvoza otpada:

  • Akcija "Za ljepši grad" – prikupljanje viškova komunalnog otpada svakog zadnjeg tjedna u mjesecu za vrijeme redovitog odvoza.
  • Akcija "Papirko" – prikupljanje starog papira svakog zadnjeg petka u mjesecu.
  • Akcija "Čuvari okoliša" – prikupljanje glomaznog otpada u proljeće i jesen.
  • Odlaganje grana na Gradskom odlagalištu (za fizičke osobe besplatno).
Ponedjeljak, 15. 10. 2012.

Promocija romana "Justinin đerdan"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Sretenka Čaović i Ljiljana Pekić-PaunovićSretenka Čaović i Ljiljana Pekić-PaunovićKao što je bilo i najavljeno, u ponedjeljak, 15. X. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8, a u organizaciji belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održana je promocija (auto)biografskog romana "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović.

Autorica danas živi u Vukovaru, a odrasla je u Belom Manastiru. Roman je priča o baranjskoj porodici Podrumac, koja je Velikom seobom s Kosova i Metohije 1690. godine stigla do udaljenih mađarskih ravnica, da bi 1923. godine morala napustiti svoje ognjište, optirati za tadašnju Kraljevinu SHS i potom se naseliti u Belom Manastiru.

Karašica bez vode (21. IX. 2012)Karašica bez vode (21. IX. 2012)Ako ne računamo Dunav i Dravu, velike rijeke koje obrubljuju Baranju, Karašica je jedina baranjske rijeka, bolje rečeno rječica. Izvire u Mađarskoj "oko Rac-Mečke" (kod Pécsvárada) istočno od Pečuha. Teče prema jugu i kod Iločke i Luča prelazi mađarsko-hrvatsku granicu pa se - mijenjajući smjer i tekući prema istoku-sjeveroistoku podno sjevernih obronaka Banskog brda, pored Branjinog Vrha, Popovca, Branjine, Podolja, Gajića, Draža i Batine - ulijeva u Dunav ispod spomenika Batinskoj bici.

Subota, 13. 10. 2012.

Održan "Paprikafest" u Lugu

Drugi 'Paprikafest' u LuguDrugi 'Paprikafest' u LuguPrema broju stanovnika, Lug ima najviše proizvođača mljevene paprike u Hrvatskoj. Uz cestu stalno stoje ploče na kojima se oglašava prodaja mljevene paprike. Procjene su kako svako kućanstvo koje ima imalo zemlje proizvodi papriku bar za svoje potrebe. Tako da je stvar prestiža tko će samljeti bolju.

"Paprikafest" u Lugu, održan u subotu, 13. X. 2012. godine, bila je prilika da proizvođači pokažu svoje crveno blago brojnim posjetiteljima, a najzanimljivije je bilo na ocjenjivanju paprike. Žiri je ponovno imao tešku zadaću, kao i onaj na poslijepodnevnoj fišijadi. Cjelodnevnu manifestaciju pratilo je Lovačko društvo "Fazan" s vrućim jelima i hladnim pićima.

(Članak je preuzet s web-stranice Radija Baranja)

Petak, 12. 10. 2012.

Gdje je moj bicikl?

Zaštiti bicikl od krađeZaštiti bicikl od krađe

'Paprikafest' u Lugu'Paprikafest' u Lugu

Članovi belomanastirskog PododboraČlanovi belomanastirskog PododboraU srijedu, 10. X. 2012. godine, održan je radni sastanak belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta". Sastanak je sazvao predsjednik Dejan Jeličić, a na sastanku je bilo 11 od 16 članova Pododbora. Raspravljalo se o aktivnostima koje će Pododbor provoditi ove jeseni. Već u ponedjeljak (15. oktobra) u Velikoj vijećnici u zgradi P+8, s početkom u 18 sati, organizira se promocija romana "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić Paunović iz Vukovara, novinarke u penziji, koja je odrasla u Belom Manastiru.

Krajem mjeseca (27. X.) ide se na Beogradski sajam knjiga, sredinom novembra Pododbor će dati podršku Dramskom ansamblu iz Pačetina prilikom njegovog gostovanja u Belom Manastiru, potom će se organizirati izložba kreativnih radova članice Pododbora i "Oazine" zaposlenice Jelene Opačić-Matijević, a za posljednji mjesec u ovoj godini planira se posjet nekoj predstavi ili kulturnoj manifestaciji izvan Baranje.

Zaglavlje 36. brojaZaglavlje 36. brojaNovi, 36. broj osječkog dvotjednika "Epicentar Slavonije " (10. X. 2012, str. 12) objavljuje članak o Biciklijadi "Baranja 2012", prenesen s web-stranica Mirovne grupe Oaza.

Na istoj stranici objavljena su još dva članka s baranjskom tematikom: "Darda: Obnova srednje škole i autobusnih nadstrešnica" te "Novih 22 milijuna kuna za kanalizaciju u Općini Darda". Treba li spominjati da se i križaljka (str. 30) priprema u Baranji?

"Epicentar Slavonije" se štampa u 27.000 primjeraka i besplatno dijeli po Osijeku i okolini (uključujući i Baranju).

Ljiljana Pekić-PaunovićLjiljana Pekić-PaunovićU ponedjeljak, 15. X. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8, a u organizaciji belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održat će se promocija biografskog romana "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović, koja je odrasla u Belom Manastiru. Ulaz je slobodan.

Evo kako je promociju tog romana u Borovu opisala novinarka Dragana Bošnjak u zagrebačkim "Novostima" (članak preuzimamo s ove internetske adrese):

Više od porodične hronike
Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" predstavio je biografski roman "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović iz Vukovara, novinarke u penziji.

Dubravka Simendić, Vesna Nedić i Tomislav ŠikićDubravka Simendić, Vesna Nedić i Tomislav ŠikićU srijedu, 10. X. 2012. godine, u poslijepodnevnim satima, Mirovnu grupu Oaza posjetio je Tomislav Šikić iz Zagreba, urednik-voditelj Prvog programa Hrvatskog radija. On je dva dana boravio u Baranji da bi snimio nekoliko priloga za jutarnji program "Ujutro prvi".

Za "Oazu" i njezine aktivnosti doznao je preko "Oazine" web-stranice, a prije dolaska u Baranju s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić dogovorio je detalje posjeta, prepuštajući njoj da odabere temu o kojoj će se snimati prilog, ali s preporukom da to bude aktivnost po kojoj se "Oaza" prepoznaje u lokalnoj zajednici.

Olga Bečanović i Tomislav ŠikićOlga Bečanović i Tomislav ŠikićNakon snimanja priloga u prostorijama Mirovne grupe Oaza, o čemu smo pisali u prethodnom članku, "Oazine" aktivistice Dubravka Simendić i Vesna Nedić odvele su Tomislava Šikića, urednika-voditelja Prvog programa Hrvatskog radija, kod Belomanastirke Olge Bečanović, koja je korisnica "Oazinog" socijalnog programa od njegovih početaka. Njoj "Oazine" gerontodomaćice stalno pomažu i nastoje olakšati život u poznim godinama.

A gospođa Bečanović je, i pored svojih svakojakih bolesti, veoma živahna starija osoba, koja voli društvo, kojoj često dolaze prijateljice iz susjedstva, koja voli pročitati novine i biti upućena u sve. Zato je i razgovor s njom, koji je trajao duže nego što se očekivalo, protekao u veoma ugodnoj atmosferi, kako za "Oazine" aktivistice, tako i za gosta iz Zagreba.

U Baranji svi pričaju o kvizaškom milijunašu Leonardu Mlinariću iz kviza "Sve u 7", koji – pored ostaloga – predaje i u Gimnaziji Beli Manastir. Evo kako ga opisuje Ivica Getto u "Glasu Slavonije":

Leonard Mlinarić iz ŠećeraneLeonard Mlinarić iz Šećerane"Ljudi moji, imamo novog milijunaša", uzviknuo je Tarik Filipović nakon što je dvadesetosmogodišnji profesor latinskog i povijesti Leonard Mlinarić, poslije podužeg razmišljanja, cijeli milijun uložio na odgovor "B". Skinuo je kravatu, zagrlio ga i od srca mu čestitao. Belomanastircu Leonardu zasjala je suza u oku. Zaradio je "prvi milijun" zahvaljujući, prije svega, znanju, ali i djeliću sreće. Uostalom, sreća prati hrabre, a Leonard se upravo takvim pokazao. Pitanje mu je bilo poprilično nezgodno postavljeno, premda "zemljopisno", što je - njegova poslastica. Glasilo je: "Koji je glavni grad najveće države s čijeg kopna ne možete umočiti prst u jedan od oceana", a ponuđeni odgovori bili su Addis Abeba, Astana, Bamako, Kabul, La Paz, Lusaka, N'Djamena, Niamey i Ulan Bator.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Tradicionalni boćarski turnir na 'Langovoj bari'Tradicionalni boćarski turnir na 'Langovoj bari'U ponedjeljak, 8. X. 2012. godine, na boćalištu "Langova bara" u Belom Manastiru održan je turnir u boćanju trojke u organizaciji domaćeg Boćarskog kluba "Vid". To je bio četvrti tradicionalni turnir povodom Dana neovisnosti, a otvorio ga je belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

Na turniru se natjecalo 12 ekipa s pedesetak boćara:
BK "Baranjske lege" (B. Manastir), BK "Bajer" (Vinkovci), BK "Čepin" (Čepin), BK "Dunav" (Sotin), BK "Hvidra" (Osijek), BK "Lokomotiva" (Vinkovci), BK "Olimpija" (Osijek), BK "Osijek" (Osijek), BK "Sarvaš" (Sarvaš), BK "Tenja" (Tenja), BK "Tihaljina" (Osijek), BK "Vid" (B. Manastir).

Ponedjeljak, 08. 10. 2012.

Koverta prvog dana

Izdano povodom boćarskog turnira održanog 8. X. 2012.Izdano povodom boćarskog turnira održanog 8. X. 2012.

Gerontodomaćica Stela FabijanGerontodomaćica Stela Fabijan"Oazin" gerontotim je i u mjesecu rujnu 2012. godine nastavio pružati pomoć u kući starim i nemoćnim osobama na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontotim je radio u sljedećem sastavu: osam gerontodomaćica, gerontokrojačica, gerontomajstor, patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Tim se sastajao svake srijede (ukupno četiri puta) kako bi se razgovaralo o tekućim problemima u radu sa starim osobama i da bi se odmah pronašla rješenja, bilo da su problemi zdravstvenog ili organizacijskog tipa.

Gerontodomaćice su obilazile ukupno 57 starih osoba (51 ženu i 6 muškaraca). Ukupno su izvršile 411 obilazaka i obavile mnoštvo poslova, koje ni ovaj put nećemo nabrajati jer smo ih nabrajali u prethodnim izvještajima.

Četvrtak, 04. 10. 2012.

O Erasmusu na SoS-u (II)

Mnogi učenici i studenti žele da dio svog školovanja "odrade" u nekoj stranoj zemlji i na stranom jeziku, ali je malo njih kojima to i uspije. Belomanastirka Sonja Nedić, "Oazina" volonterka i učesnica mnogih "Oazinih" akcija, koja studira medijsku kulturu na osječkom Odjelu za kulturologiju, svoj peti (zimski) studijski semestar u školskoj godini 2011/2012, u ukupnom trajanju od pet mjeseci, pohađala je na Univerzitetu Alpen-Adria u austrijskom Klagenfurtu. To joj je omogućila stipendija koju je dobila preko programa mobilnosti Erasmus, koji je namijenjen studentima u svrhu provođenja dijela studija na stranim sveučilištima ili u svrhu obavljanja stručne prakse. Jedno takvo iskustvo, osim što donosi nova akademska znanja, pomaže u osamostaljivanju mladih ljudi, učenju stranih jezika te u kulturnom bogaćenju.

Da bi svoja iskustva prenijela drugim studentima, Sonja je pisala kolumnu pod naslovom "Erasmus iz mog kuta" na internetskoj stranici SoS ("Studenti osječkog Sveučilišta"). Do svih članaka objavljenih u toj kolumni može se doći ovdje ili ovdje.

Četvrtak, 04. 10. 2012.

Odjeci u novinama – "Izvor"

Već smo na ovoj web-stranici zabilježili da je o našoj volonterskoj akciji "Hoćemo čišće, možemo čišće" – kojom smo 21. IX. 2012. godine očistili Šećeransko jezero – pisao osječki "Glas Slavonije". Početkom desetog mjeseca, u 51. broju vukovarskog polumjesečnika "Izvor", pojavio se članak preko cijele stranice o istoj akciji, koji je napisala Stana Nemet, voditeljica na belomanastirskom Radiju Banska kosa. I taj smo članak, naravno, pohranili u "Oazinu" arhivu objavljenih članaka.

Srijeda, 03. 10. 2012.

Najavljujemo: Turnir u boćanju

Ponedjeljak, 8. X. 2012. godine, 9:30Ponedjeljak, 8. X. 2012. godine, 9:30

Vješte ruke sve mogu popravitiVješte ruke sve mogu popraviti"Oazin" gerontomajstor Radivoj – Rade Janković zaposlen je preko javnih radova u razdoblju od 8. do 10. mjeseca 2012. godine. Zadatak mu je da obilazi stare osobe – "Oazine" korisnike – u Belom Manastiru te u prigradskim naseljima Branjinom Vrhu i Šećerani i obavlja sitne popravke i poslove u kući.

Srijedom redovito prisustvuje sastancima "Oazinog" gerontotima, na kojima dodatno saznaje za potrebe starih osoba, a svakodnevno vodi evidenciju onoga što je uradio. Učestvovao je i u volonterskoj akciji čišćenja Šećeranskog jezera.

Likovna kolonija 'Umjetnost i sport ruku pod ruku', Luč, 6. X. 2012.Likovna kolonija 'Umjetnost i sport ruku pod ruku', Luč, 6. X. 2012.

Međunarodna smotra folklora, Beli Manastir, 5. X. 2012. godineMeđunarodna smotra folklora, Beli Manastir, 5. X. 2012. godine

Ponedjeljak, 01. 10. 2012.

Najava "Ribafesta"

Grabovac, 6. X. 2012. ----> ULAZ BESPLATANGrabovac, 6. X. 2012. ----> ULAZ BESPLATAN

Ponedjeljak, 01. 10. 2012.

Rad "Oazinog" internet-kluba (IX/2012)

'Oazin' internet-klub opet je pun'Oazin' internet-klub opet je punPosjećenost "Oazinog" internet-kluba u mjesecu rujnu bila je velika. Kako je počela nova školska godina, tako su i školarci počeli više dolaziti. Boravak u internet-klubu odličan je način da skrate vrijeme dok čekaju prijevoz kući.

Posjećenost je veća u poslijepodnevnim satima, nego prijepodne, pa često dolazi i do gužve. Početkom i sredinom mjeseca bilo je manjih problema s računalima, no sve ih je uspješno riješio "Oazin" "održavatelj računalne opreme" Davor Frič pa danas sva računala rade za potrebe korisnika.

Radno vrijeme "Oazinog" internet-kluba i dalje je svakog radnog dana od 8 do 20 sati, dok subotom i nedjeljom ne radi. Korisnici usluga su djeca koja dolaze igrati igrice, školarci dok čekaju javni prijevoz kući te ozbiljniji odrasli ljudi koji svoje slobodno vrijeme također provode u internet-klubu. Uz poštivanje kućnog reda i mira, u "Oazin" internet-klub svi su građani dobrodošli.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok