MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Oazine gerontodomaćice
Dragana Vranješ (druga zdesna)
Kao "Oazina" gerontodomaćica, Dragana Vranješ iz Belog Manastira šest je mjeseci (od početka ožujka do kraja kolovoza 2011. godine) pružala pomoć starim osobama. Zamolili smo je da za "Oazinu" web-stranicu opiše svoja iskustva. Evo što nam je napisala:

Dok sam radila kao gerontodomaćica u "Oazi", obilazila sam 12 osoba, od toga 2 muškarca i 10 žena. Svi su s područja Grada Belog Manastira. Na početku mi je puno pomoglo to što su me prethodne gerontodomaćice Gordana i Marta uvele u posao sa starim osobama te upoznale s navikama pojedinaca i s poslovima koje treba obavljati. Također su mi pomogli Martini savjeti, koja je po struci medicinska sestra.

Ponedjeljak, 29. 08. 2011.

Smjena "Oazinih" gerontodomaćica

Oazine nove gerontodomaćice
Dragica Štalman (lijevo) i Biserka Bakač (treća slijeva)
Gerontodomaćice Marija Ćosić i Dragana Vranješ, nakon 6 mjeseci pružanja pomoći starim osobama (III-VIII. 2011), stekle su određene utiske kao što su: važno je procijeniti što je kome najvažnije uraditi jer im se tako najviše pomogne; starim osobama treba podići raspoloženje; stiče se mogućnost prenošenja vlastitih iskustava drugima; može se naučiti kuhanje nekih starih jela; stiče se strpljenju u slušanju životnih priča stranih osoba; osjeća se radost zbog prihvaćanja od strane starih osoba, a takav posao navodi da se porazmisli i o vlastitoj starosti.
Oazine gerontodomaćice
Marija Ćosić (lijevo) i Dragana Vranješ (desno)

Pomoć starim osobama, koju je od 10. mjeseca 2010. godine Mirovna grupa Oaza obavljala putem mjere zapošljavanja javni radovi, okončana je 27. VIII. 2011. godine. Posljednje dvije gerontodomaćice Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira s tim su datumom završile svoj rad na tom poslu. One su tokom sedmog i osmog mjeseca obavile ukupno 315 obilazaka starih osoba, kojih je bilo 23 (kasnije 22), a od toga 19 žena (kasnije 18) i 4 muške osobe.

Subota, 27. 08. 2011.

Romski trubači u "Faraonu"

Club Faraon iz Belog Manastira
Trubački koncert u Belom Manastiru

U petak, 2. IX. 2011. godine, belomanastirski "Club Faraon" (Ulica Julija Benešića 7) organizira koncert Marjana Krstića i romskog trubačkog orkestra (Marjan Krstić & The Serbian All Stars). "Faraon" na koncert poziva sve ljubitelje zvuka trube i romskih orkestara, a "cijena je prava sitnica: 20 kn do ponoći i 25 poslije, a najluđi provod uz devetočlanu trubačku ekipu je zajamčen".

Marjan Krstić je romski trubač iz srpske Surdulice, koji od 1997. godine, od kada je prisutan na poznatom Dragačevskom saboru u Guči, nastupa s najnagrađivanijim romskim umjetnicima. Marjan Krstić & The Serbian All Stars popularni su kako u Srbiji, tako i u europskim zemljama. Ističu se osebujnim umjetničkim stilom i odličnim autorskim aranžmanima.

Subota, 27. 08. 2011.

"Jesen u Baranji" 2011. godine

O "Jeseni u Baranji 2010" ova web-stranica ima 14 članaka. Mogu se pročitati ovdje. 

Jesen u Baranji 2011.
Bogat program ovogodišnje Jeseni u Baranji

I ove se godine u Belom Manastiru održava kulturno-turistička manifestacija "Jesen u Baranji". Izložbe slika, fotografija, knjiga, rukotvorina, nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaški koncerti, natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, susret kolekcionara, konjičke priredbe i otvoreni vinski podrumi samo su dio sadržaja ovogodišnje "Jeseni u Baranji".

 

Program manifestacije

Četvrtak, 01.09.2011.

  • 19,00 – Izložba fotografija "Anđeli i vragovi - lik žene u mohačkim bušama"
    Centar za kulturu (CZK), FKK "Baranja-film", Grad Mohač
    Predvorje Kina Beli Manastir
Četvrtak, 25. 08. 2011.

"Oazini" straničnici

Oazini straničnici
Oazini bookmarkovi prodaju se u Panoni
Kao što smo već pisali na ovim internetskim stranicama (pročitajte ovdje!), rukom oslikani bookmarkovi (straničnici), nastali na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene, prodaju se u suvenirnici "Panona" u prostorijama Turističko-informativnog centra (TIC) na Trgu Sv. Trojstva (pored Muzeja Slavonije) u osječkoj Tvrđi.

Prije koji dan do jedne od voditeljica likovno-kreativnih radionica stiže informacija da su prodani svi "Oazini" bookmarkovi. Što ćemo sad? Vrijedna i odabrana ekipa prionula je na rad. Pogledajte! Možete li vjerovati što su sve "Oazine" vrijedne korisnice u stanju napraviti.

Ovaj impresivni niz straničnika napravile su Rožika Budimir, Ljubica Buha, Irena Čegar, Anica Frič, Magdalena Nikolić i – naravno – voditeljica Jelena Opačić-Matijević. Ako mislite da možete i Vi, pridružite se "Oazinoj" ekipi.

Fišijada u Belom Manastiru
Fišijada u Belom Manastiru

U petak, 9. IX. 2011. godine, na zelenoj površini u centru Belog Manastira, održat će se
1. Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša,
a u sklopu kulturno-turističke manifestacije "Jesen u Baranji". Prijave se primaju od 29. VIII. u uredu Turističke zajednice Baranje, Ulica Imre Nagya 2, Beli Manastir, svakim radnim danom od 8,00-15,00 sati, zaključno do 7. IX. 2011. godine. Broj sudionika je ograničen.

Organizator osigurava:
- 3 kg očišćene ribe;
- kruh, drva, tanjure i žlice;
- 8 bonova za besplatnu konzumaciju pića.
Potrebno je donijeti:
- vlastiti kotlić;
- tronožac;
- začine.

Osječko-baranjska županija
OBŽ prima prijedloge za Povelju humanosti
Odbor za priznanja Osječko-baranjske županije poziva građane, pravne osobe i druge organizacijske oblike te njihova tijela na podnošenje prijedloga za dodjelu "Povelje humanosti".

"Povelja humanosti" Osječko-baranjske županije javno je priznanje za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije.

"Povelja humanosti" može se dodijeliti pojedincima i skupinama građana koji su se svojim predanim i požrtvovnim djelovanjem, samoprijegorom i brižnim odnosom na području Županije osobito istakli u:

Oazine likovno-kreativne radionice za žene
Ljubica Buha i Magdalena Nikolić
Nisu šalove oslikavale samo "Oazine" korisnice s kreativnih radionica za žene po baranjskim selima, o čemu možete čitati ovdje, nego i korisnice s redovnih "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene, koje se održavaju svakog ponedjeljka i utorka u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra.

Kako je to oslikavanje izgledalo možete vidjeti na našim fotografijama, a ako vam je takva aktivnost zanimljiva, pozivamo vas da se pridružite "Oazinim" kreativkama. Društveni centar se nalazi u Belom Manastiru, u Ulici Jožefa Antala broj 3. Radionice su besplatne, a nove korisnice su dobrodošle (pa i korisnici, ako takvih bude).

Subota, 20. 08. 2011.

Najbolji šal - predsjedničin

Kreativna radionica u Dardi
Kreativna radionica za žene u Dardi
I u toku osmog mjeseca 2011. godine, na pet lokacija u Baranji (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda), a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavaju su kreativne radionice za žene. Vode ih "Oazine" kreativka Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Imamo izvještaj s radionica održanih 18. VIII. u Dardi i 20. VIII. u Bolmanu.

Korisnice u Dardi i Bolmanu naučile su kako oslikavati platnene stvari, konkretno šalove. Uzorke su im pripremile "Oazine" kreativke, a njihovo je bilo da izaberu koji im se uzorak najviše sviđa i da oberu boje, dok je sve ostalo samo pažljiv rad. Ni ovaj put korisnice nisu vjerovale u sebe. Međutim, kad su završile jednu stranu šala, bile su oduševljene i nisu mogle dočekati sljedeću radionicu da završe i drugu stranu.

Udruga žena Romkinja Romsko srce
Vrlo je živo kad se projekt financijski vrednuje
U petak, 19. VIII. 2011. godine, u prostorijama Udruge žena Romkinja "Romsko srce" u Jagodnjaku, održano je financijsko vrednovanje potprojekta "Može i bolje", koji "Romsko srce" i Mirovna grupa Oaza provode u sklopu projekta "Osnaživanje žena Romkinja" zajedno s partnerskom organizacijom CARE International NWB i romskim organizacijama s područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Na vrednovanju su bili: Nadica Balog, predsjednica "Romskog srca", Vesna Nedić, predsjednica "Oaze", koordinatorice na potprojektu Hana Abebe-Bodrožić ("Romsko srce") i Jelena Opačić-Matijević ("Oaza"), Martina Uglik, vanjska suradnica "Romskog srca" te Zvjezdana Batković, menadžerica CARE International NWB Zagreb i Anes Beširević, grant-menadžer CARE International NWB Sarajevo.

Fotoalbum Beljska vinska cesta 

 

Beljska vinska cesta
Beljska vinska cesta

U članku o beljskoj turističkoj ponudi spomenuta je i beljska vinska cesta, asfaltirana prije dvije-tri godine, kao jedna od šest "stavaka" te ponude. Ta cesta počinje kod karanačke ciglane nedaleko od Belog Manastira, na državnoj cesti D7, a završava kod Kamenca, na cesti koja povezuje Kneževe Vinograde s odašiljačem "Belje" na Banovom brdu. Duga je oko 7 i pol kilometara, vijuga kroz beljske vinograde i strmo se uspinje i spušta po južnim obroncima Baranjske planine. Na mjestu s najljepšim pogledom na vinograde i baranjsku nizinu podignut je lijepi vidikovac, kod koga obavezno treba zastati i predahnuti.

 

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Dostava toplih obroka 2010. godine

Prvog rujna (1. IX.) 2011. godine Mirovna grupa Oaza počinje dostavu besplatnih toplih obroka na 40 adresa u Belom Manastiru i prigradskim naseljima. Kao što smo već pisali na ovoj internetskoj stranici i kao što su već izvijestili i neki mediji, dostavu besplatnih toplih obroka "Oaza" organizira uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Grada Belog Manastira. Ostvarenju toga trogodišnjeg programa doprinijeli su i belomanastirski Centar za socijalnu skrb, kao i Patronažna služba Doma zdravlja Beli Manastir. Njihova pomoć je dobro došla pri odabiru korisnika kojima su "Oazine" usluge najpotrebnije jer istraživanja koja smo vodili na terenu ukazuju na puno veće potrebe, nego što nam odobrena sredstva dozvoljavaju. U obzir su došli korisnici starije životne dobi, koji nemaju financijska sredstva za osnovne životne potrebe, kao i napuštene, nemoćne i bolesne osobe koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi.

Subota, 13. 08. 2011.

Beljska turistička ponuda

Beljska turistička ponuda
Podrumi Belje
Atraktivna beljska vinsko-turistička ponuda, namijenjena individualnim i grupnim posjetama i degustacijama, obuhvata šest "stavaka": vinski podrum; kušaonicu, vinoteku i suvenirnicu; vinsku cestu i vidikovac; vrhunska vina Podruma Belje; baranjski kulen – gastronomsko blago Baranje i Restoran "Kormoran". Evo kako su te "stavke" opisane na web-stranici "Belja":

Vinski podrum
U srcu Kneževih Vinograda, prije 5 stoljeća, ukupan je u brijeg beljski podrum, fantastično zdanje, koje iza svojih teških vrata skriva dvije etaže dugačkih hodnika, ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta. Tajnovita arhiva skriva blago podruma, čije zidove i strop prekriva meka poput pamuka vinska plijesan, što je svojim tankim nitima prekrila svaku bocu u arhivi. Kroz labirinte uskih hodnika i tisuće pohranjenih boca enolozima put pokazuje stara rukom crtana shema, a na njoj je ucrtano i najstarije vino u arhivi: "Cabernet Franc" iz 1949. godine.

Fotoalbum iz Suvenirnice "Panona" može se vidjeti ovdje! 

Suvenirnica Panona u osječkoj Tvrđi
Stižu novi Oazini suveniri u Panonu

Početkom mjeseca svibnja 2011. godine osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo svečano je otvorio suvenirnicu "Panona" u prostorijama Turističko-informativnog centra (TIC) na Trgu Sv. Trojstva (pored Muzeja Slavonije) u osječkoj Tvrđi. Suvenirnica je nastala kroz projekt "Ethno-brand" osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap" s ciljem da se slavonsko-baranjskim udrugama, zadrugama i malim obrtima omogući plasman vlastitih rukotvorina. Time je i Grad Osijek obogatio svoju turističku ponudu novom vizijom suvenira panonske regije. "Panona", ukratko, nudi domaće proizvode i u njoj nema ničega iz Kine.

Likovno-kreativne radionice za žene
Iako je ljeto, žene rade punom parom
I proteklog mjeseca, sedmog u 2011. godini, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavane su "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje se financiraju institucionalnom potporom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i samofinanciranjem, za razliku od kreativnih radionica po baranjskim selima, koje financira Europska Unija. Radionice se, po već ustaljenom redu, održavaju ponedjeljkom i utorkom od 18-20 sati, a često i duže, što zavisi od raspoloženja samih korisnica, kojih bude od 8 do 10. Taman za ljeto dovoljno – jer, i pored klime, nije bilo lako izdržati srpanjske vrućine.

Na radionicama su se koristile razne tehnike izrade suvenira, a oni su dijelom završili na policama Suvenirnice "Panona" u Osijeku, dijelom na jadranskoj obali preko osječke Agencije za društvene inovacije (ADI), dijelom kod "Oazinih" korisnica, a dijelom su ostali u "Oazi" i bit će izlagani na predstojećim sajmovima.

Srijeda, 10. 08. 2011.

Za Bolman još ima nade

Bolman
Rondele ispred doma kulture

Prema broju pravoslavnih vjernika baranjsko selo Bolman nekada je bilo jedno od najvećih naselja u Budimskoj eparhiji. Demografsko opadanje traje, međutim, već desetljećima, a na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće dogodio se dramatičan pad stanovnika pa se broj Bolmanaca – ne računajući Novi Bolman i Majške Međe koji su tada pripadali istoj mjesnoj zajednici – sa 741 u 1991. smanjio na samo 450 u 2001. godini. Ovogodišnji popis, međutim, bilježi porast stanovnika pa Bolmanaca danas ima – 525.

Uz opadanje broja stanovnika Bolman je nazadovao i u svakom drugom pogledu. Neke kuće ostale su potpuno prazne, pa su vremenom propale, a u većini drugih žive jedna ili dvije starije osobe. Kuće u kojima žive tri generacije postaju sve rjeđe pa i bolmanska područna, četverogodišnja osnovna škola ima malo učenika.

Razgovor s povodom
Zoran Popović i Dubravka Simendić

U srijedu, 10. VIII. 2011. godine, emisija "Razgovor s povodom" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je počela u 13 sati i 5 minuta, bila je posvećena "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. S voditeljem emisije Zoranom Popovićem uživo je na radiovalovima razgovarala Dubravka Simendić, asistentica na tom programu. Ona je napomenula da se "Oaza" pružanjem pomoći starim i nemoćnim osobama bavi od 2004. godine i da je jedna od prvih udruga u Baranji koja se time počela baviti.

Potom je detaljnije govorila o novom, trogodišnjem programu koji se sastoji od dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostava besplatnih toplih obroka korisnicima i korisnicama s područja Grada Belog Manastira (o čemu se detaljnije može pročitati ovdje i ovdje). Na kraju emisije bilo je ukratko riječi i o saznanjima iz "Oazinog" istraživanja potreba starih osoba, počevši od obuhvata takvih osoba, preko spolne strukture pa do zastupljenih bolesti i specifičnih potreba.

Kreativna radionica u Branjini
Mjesec srpanj bio je - mjesec papira
U toku mjeseca srpnja 2011. godine, na pet lokacija u Baranji (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda), a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavane su kreativne radionice za žene. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Mjesec srpanj na tim kreativnim radionicama bio je mjesec papira. Korisnice su, naime, naučile kako papir mogu korisno upotrijebiti, bez obzira na njegovu kvalitetu (hamer, kolaž, novine, reklame…). Izrađivale su nakit i posude od papira.

Ponedjeljak, 08. 08. 2011.

Igre na vodi za mlade

Igre na vodi za mlade
U znak sjećanja na Darka Đukića (1968-2008)
U petak, 22. VII. 2011. godine, u organizaciji P.G.D.I.-ja, na belomanastirskim bazenima, s početkom u 19 sati, održane su igre na vodi za mlade pod nazivom "DARko" u znak sjećanja na Darka Đukića (1968-2008), prerano preminulog P.G.D.I.-jevog aktivista. Na igrama se takmičilo šest mješovitih ekipa s po šest članova. Organizatori su osmislili šest vrlo zanimljivih igara, ali su zbog relativno hladnog vremena odustali od dvije igre, a onda - zbog neuobičajene hladnoće za mjesec srpanj - nije održana ni četvrta igra.

Voditeljica "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za djecu dogovorila se s "Oazinim" malim i mladim korisnicima da se tog petka ne održi uobičajena radionica u Društvenom centru, nego da se nađu na Bazenima i da bodre prijavljene ekipe, budući da zbog (premalo) godina sami nisu mogli učestvovati u takmičenjima. Zbog hladnog vremena, međutim, došlo ih je samo nekolicina.

Oazine likovno-kreativne radionice za djecu
Svakog petka od 18 do 20 sati
Tokom sedmog mjeseca 2011. godine održano je pet likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina, koje se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i koje se financiraju iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Održane su:

  • 1. VII. 2011. – radionica je bila vrlo zanimljiva jer su se djeca srela s nečim novim: peglanjem otpadnih plastičnih vrećica dobiva se čvrst materijal od kojega su "Oazini" mali korisnici pravili novčanike i torbice (učestvovalo osmero djece).

Sastanak s patronažnom sestrom
Voditeljica, patronažna sestra i asistentica programa
Tokom lipnja (VI) i srpnja (VII) 2011. godine Mirovna grupa Oaza provela je terensko istraživanje (anketu) o potrebama starih osoba koje žive na području Grada Belog Manastira (u samom Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina).

To istraživanje bilo je priprema za početak provođenja socijalne usluge pomoć u kući, a u sklopu "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Srijeda, 03. 08. 2011.

Bicikliranje po Baranji

Biciklom od Osijeka do Marije Bistrice
Odličan način rješavanja stresa
U osječkom "Glasu Slavonije" od 3. kolovoza 2011. godine objavljena je velika reportaža novinara Igora Mikulića "Biciklom od Osijeka do Marije Bistrice", u kojoj on opisuje svoje trodnevno putovanje biciklom (s prijateljem Sinišom Kramlom) dugačko 280 kilometara. Na početku reportaže Mikulić navodi da je biciklizam "odličan način rješavanja stresa" te da je ljeto na dva kotača "izvrstan način za rekreaciju i obilazak neotkrivenih destinacija". Pripremajući se za tako daleki put, dva su prijatelja pravili "đirove" po Baranji, do Aljmaša i Erduta i u bližoj okolici Osijeka. A za bicikliranje po Baranji Mikulić kaže:
Glas Slavonije
Glas Slavonije, 3. VIII. 2011.

Dana 3. VIII. 2011. godine (srijeda), u osječkim dnevnim novinama "Glasu Slavonije" (str. 20) objavljen je veliki članak pod naslovom "Pomoć za sto starih Belomanastiraca" i nadnaslovom "Mirovna grupa Oaza će tri godine raditi po kućama i dostavljati tople obroke". Uz članak je objavljena i fotografija snimljena 4. X. 2011. godine pred Društvenim centrom kad su "Oazin" vozač Ljubo i aktivistice Vesna, Dubravka i Stela prvi put preuzeli tek pristigle tople obroke iz Crvenog križa Osijek. Članak je napisao belomanastirski dopisnik Ivica Getto, kome zahvaljujemo što prati "Oazin" rad. Članak je objavljen i na internetskoj stranici "Glasa Slavonije" (vidjeti ovdje).

Srijeda, 03. 08. 2011.

O Erasmusu na SoS-u

Austrija, Klagenfurt
Austrija
Mnogi učenici i studenti žele da dio svog školovanja "odrade" u nekoj stranoj zemlji i na stranom jeziku, ali je malo njih kojima to i uspije. Belomanastirka Sonja Nedić, "Oazina" volonterka i učesnica mnogih "Oazinih" akcija, koja studira Medijsku kulturu na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strosmayera, svoj peti (zimski) studijski semestar u školskoj godini 2011/2012, u ukupnom trajanju od pet mjeseci, pohađat će na Univerzitetu Alpen-Adria u austrijskom Klagenfurtu. To će joj omogućiti stipendija koju je dobila preko programa mobilnosti Erasmus, koji je namijenjen studentima u svrhu provođenja dijela studija na stranim sveučilištima ili u svrhu obavljanja stručne prakse. Jedno takvo iskustvo, osim što donosi nova akademska znanja, pomaže u osamostaljivanju mladih ljudi, učenju stranih jezika te u kulturnom bogaćenju.

Da bi svoja iskustva prenijela drugim studentima, Sonja je počela pisati kolumnu na internetskoj stranici SoS ("Studenti osječkog Sveučilišta"). Njen prvi članak pod naslovom "Pod mus moram na Erasmus" objavljen je ovdje.

Ured belomanastirskog gradonačelnika
Jalšovec, Stojanović, Doboš i Vesna Nedić
U srijedu ujutro, 3. VIII. 2011. godine, s početkom u 7,15 sati, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić sastala se u gradskoj upravi s belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem i njegovim zamjenicima Živkom Jalšovcem, Nikolom Redžepom i Predragom Stojanovićem. Cilj sastanka bio je da se gradonačelnik i njegovi zamjenici obavijeste o tome dokle se došlo u provođenju "Oazinog" trogodišnjeg socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", za koji će Mirovna grupa Oaza od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi godišnje dobivati po 450.000 kuna financijske potpore.

Taj se program sastoji od dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostava besplatnih toplih obroka, a namijenjen je korisnicima s područja Grada Belog Manastira. U financiranju dostave besplatnih toplih obroka Grad Beli Manastir kao "Oazin" partner sudjeluje s iznosom od 90.000 kuna godišnje.

Juniorska nogometna utakmica NK Mladost - NK Osijek
Jjuniorska utakmica NK Mladost - NK Osijek

U utorak poslijepodne (2. VIII. 2011) "Oazin" se fotoreporter, po lijepom i sunčanom vremenu s nešto bijelih oblaka na nebu, uputio na biciklističku turu Beli ManastirKaranačka ciglanaKozaracČeminac. Međutim, na povratku kući, kod skretanja za Batinu, uhvatila ga je kiša, koja se ubrzo pretvorila u jak pljusak pa mu ni kišna kabanica nije pomogla da ne prokisne. Ipak, tura se "isplatila" jer tek kad se ide biciklom vide se mnoge stvari koje se iz automobila ne mogu ni primijetiti.

Isti dan, s početkom u pet sati poslijepodne, igrana je – na lijepo uređenom čeminačkom igralištu, ali pred malo gledalaca, prijateljska juniorska utakmica između domaćeg Nogometnog kluba "Mladost" i osječkog "Osijeka".

Utorak, 02. 08. 2011.

"Skok-klub" ima akciju na kub

Skok za bolje sutra
Vježbajmo i plešimo s osmijehom
Dana 4. VIII. 2011. godine (četvrtak), s početkom u 19 sati, na SRC-u "Bazeni" u Belom Manastiru, održat će se humanitarna akcija pod nazivom "Skok za bolje sutra … noć sporta, plesa i zabave (za sve uzraste)…" Akciju organizira nedavno osnovani belomanastirski Skok-klub – športska rekreacija i ples, a ulaznica košta 10 kuna. U tu cijenu uključeno je piće dobrodošlice za odrasle, a za djecu prigodan slatkiš te svi ponuđeni programi.

U 19 sati počet će natjecanje u plivanju slobodnim stilom na 50 metara u dvije kategorije: cure i dečki od 15 do 18 i stariji od 18 godina. U 20 sati počinje modna revija i tombola (donator je i Mirovna grupa Oaza!), a u 21 sat "Plesni party" uz vruće latinoritmove. Programi se odvijaju pod motom "Vježbajmo i plešimo s osmijehom".

Ponedjeljak, 01. 08. 2011.

Informacija za medije

Dostava besplatnih toplih obroka
Besplatni topli obroci dostavljani su...

U ponedjeljak, 1. VIII. 2011. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica i voditeljica programa Vesna Nedić uputila je tiskanim i elektronskim medijima opširniju informaciju s ilustrativnim prilozima o početku provođenja trogodišnjeg "Oazinog" socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastir". Informacija je upućena sljedećim novinama, radijskim i televizijskim stanicama: "Glas Slavonije", "Večernji list", "Vjesnik", "Jutarnji list", Radio Baranja, Radio Banska kosa, Radio Osijek, Slavonski radio, Gradski radio, HRT Osijek, RTL televizija, STV televizija, OSTV televizija. Informaciju objavljujemo i na "Oazinoj" web-stranici:

Početak provođenja trogodišnjeg socijalnog programa
Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, uz financijsku pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, započinje provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok