MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Četvrtak, 30. 06. 2011.

Pripremna radionica za IPA-u IV

Predavači na radionici
Stela Fišer i Andrija Vranjić
U četvrtak, 30. VI. 2011. godine, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Vukovaru, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić prisustvovala je radionici za potencijalne prijavitelje projekata na natječaj IPA komponenta IV – Razvoj ljudskih resursa: Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

Nakon uvodnog izlaganja Stele Fišer iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (Odjel za pripremu i provedbu projekata EU na području socijalnog uključivanja), Andrija Vranjić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanja održao je radionicu za 30-ak prisutnih predstavnika različitih organizacija iz civilnog, privatnog i društvenog sektora.

Umjetnička akademija u Osijeku
Oazin katalog i u Umjetničkoj akademiji
Od Umjetničke akademije u Osijeku Mirovna grupa Oaza primila je zahvalnicu za donaciju, koju su potpisale diplomirana knjižničarka Jelena Ambruš i dekanica prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić:

"Neizmjerno vam se zahvaljujemo na vašoj podršci koju ste nam pružili donirajući nam katalog likovne izložbe baranjskih umjetnica Baranjske bisernice.
Vašom donacijom pomogli ste u izgradnji fonda knjižnice Umjetničke akademije u Osijeku te na taj način pružili našim studentima bolje uvjete stjecanja znanja.
Zahvaljujemo se na pomoći, razumijevanju i podršci."

1000 članaka
U 4 godine i nešto više - 1.000 članaka
Prethodni članak u rubrici "Novosti", koji nosi naslov "Zahvalnica osječke Umjetničke akademije" i datum 29. VI. 2011. godine, 1000. je članak na "Oazinim" internetskim stranicama. Ujedno je to i 45. članak u ovom mjesecu (VI/2011) i 196. u ovoj godini. Kao što smo već nekoliko puta pisali, uglavnom povodom "okruglih" brojeva posjeta, prvi članak postavljen je 12. III. 2007. godine, a u svim dosad objavljenim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u protekle četiri godine i tri i pol mjeseca, ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
Ugovor vrijedan 450.000 kuna godišnje

U utorak, 28. VI. 2011. godine, u prostorijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) u Zagrebu, "Oazina" predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor za trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Program će se financirati iz prihoda od igara na sreću u ovoj i u sljedeće dvije godine s godišnjim iznosima od 450.000 kuna. Partner na programu je Grad Beli Manastir, koji u programu sudjeluje s dodatnim godišnjim iznosom od 90.000 kuna.

Društvena prostorija srpske zajednice
Društvena prostorija srpske zajednice

U petak, 17. VI. 2011. godine, počela je s radom Društvena prostorija srpske zajednice u belomanastirskoj Ulici Imre Nađa 8, u prostoru SKUD-a "Jovan Lazić". Društvena prostorija će biti otvorena svakim radnim danom od 9 do 13 sati i u njoj će posjetiocima biti dostupna dnevna i nedjeljna štampa iz Srbije te srpski listovi iz Hrvatske "Novosti", "Identitet" i "Izvor". Društvena je prostorija opremljena video i satelitskom opremom što omogućava praćenje satelitskih TV-programa i održavanje manjih skupova (savjetovanja, promocija i okruglih stolova).

Našice
Slavonski gradić Našice

Boraveći u Našicama radi anketiranja našičkih institucija za potrebe projekta "Može i bolje" (o čemu se može pročitati ovdje), "Oazina" aktivistica Ana Jeličić i njen sin i vozač Dejan, iskoristili su priliku da malo razgledaju taj slavonski gradić udaljen 50 km zapadno od Osijeka, s oko 8.200 stanovnika, o kome pjesma kaže: "Tekla voda Karašica, do Valpova od Našica".

Našice su grad duge povijesti - prvi se put, naime, spominje 1229. godine - koji obiluje kulturno-povijesnim spomenicima, a slike koje su snimili Ana i Dejan govore o njegovoj ljepoti i uređenosti. Njih dvoje su, s nostalgijom i dozom ljubomore, gledali u velike krošnje starih stabala koja krase grad. Ne tako davno takvih stabala bilo je i u Belom Manastiru.

(Fotoalbum se može pogledati ovdje.) 

Spremanje Društvenog centra
Duca i Snježana: akrobatika na prozoru
U utorak, 21. VI. 2011. godine, s početkom u pola devet, započelo je veliko spremanje zajedničkih prostorija Društvenog centra i prostora oko njega. Prvi se posla (košenja trave!) latio Bebo iz Udruge Roma (što nije ni čudno ako se zna da je noć proveo na pecanju pa mu se nije isplatilo poći na spavanje), a onda su mu se pridružili i članovi ostalih udruga koja "stanuju" u Društvenom centru: P.G.D.I.-ja (Ana, Andreja, Mirela, Nataša, Pedo, Senka), "Oaze" (Duca, Jelena, Jovan, Snježana, Stela, Vesna) i Udruge mladih "Most" (Ivica). Jedino su falili BRICC-ovci, koji su se ispričali. Zbog neodgodivih obaveza nisu se uspjeli iskordinirati. No, neka se ne sekiraju, bit će još sličnih akcija. Od "Oazinih" članova nedostajali su još Davor (opravdano, tog je dana polagao ispit na fakultetu) i Ana (opravdano, odrađivala anketu za Rome u Našicama).

Osnovna škola Matije Petra Katančića Valpovo
Sanja Antolović-Kurtović, Margareta Cvenić i Jelena
Mirovna grupa Oaza kao partner Udruge žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka, a za potrebe projekta "Može i bolje", vrši istraživanje o obrazovanju i političkoj participaciji Roma u Osječko-baranjskoj županiji. Tokom mjeseca lipnja (VI) 2011. godine anketirane su brojne ustanove u Baranji i Slavoniji o razlozima zašto romska djeca napuštaju školu i prekidaju osnovno školovanje i tome što rade državne institucije s tim u vezi, budući da je osnovno školovanje obavezno. O anketiranju u Belom Manastiru, Kneževim Vinogradima, Lugu, Jagodnjaku i Valpovu već smo objavili tri članka na ovoj web-stranici (pročitajte ovdje, ovdje i ovdje). U međuvremenu "Oazine" su aktivistice ponovo bile u Valpovu te u Belišću, Podgoraču i Našicama.
Utorak, 21. 06. 2011.

"Vrijeme je za žene" na STV-u

Vijesti Televizije Slavonije i Baranje
Jasna Petrović na STV-u
U utorak, 21. VI. 2011. godine, u "Vijestima" Televizije Slavonije i Baranje (STV) emitiran je prilog Dina Perkovića o projektu "Vrijeme je za žene", koji provodi Udruženje Baranja iz Bilja. Projekt financira Europska Unija, a cilj mu je smanjivanje nezaposlenosti žena i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. U okviru projekta organizirana je edukacija žena za proizvođačicu povrća, proizvođačicu paprike i njegovateljicu.

U prilogu su, pored ostaloga, emitirane izjave voditeljice projekta Jasne Petrovića, načelnika Općine Popovac Zorana Kontaka i polaznice edukacije Božice Herceg.

Škola nogometa NK Luč
NK Luč, pobjednik turnira
U nedjelju, 19. VI. 2011. godine, u organizaciji Nogometnog kluba "Luč", na nogometnom stadionu u Luču odigran je međunarodni nogometni turnir u kategoriji limača. Turnir je održan povodom 50 godina postojanja NK "Luč". Nogometnu školu NK "Luča" treniraju Saša i Ljutomir Brnjevarac, a nogometnu školu iz Hajdúszoboszlóa također Baranjac Ronald Habi, rođen u Kneževu, koji je karijeru započeo u šećeranskom "Jadranu", a potom nastavio igrati u vojvođanskim i mađarskim klubovima.

Za NK "Luč" igra i Despot Matijević, mlađi sin "Oazine" aktivistice Jelene Opačić-Matijević, redoviti učesnik "Oazinih" radionica za djecu. Despot je u finalnoj utakmici zabio sva tri gola za NK "Luč".

Turnir u odbojci na pijesku
Porodica Fabijan, 'ljuti' odbojkaši
U subotu, 18. VI. 2011. godine, Ženski odbojkaški klub (ŽOK) "Baranja" iz Belog Manastira organizirao je turnir u odbojci na pijesku za svoje odbojkašice i njihove roditelje. Turnir, na kome je nastupilo osam tročlanih ekipa, odigran je na pješčanom terenu između nastavno-sportske dvorane i osnovne škole.

Igralo se rekreativno i zabave radi pa rezultati nisu važni, a važno je da su se svi igrači i igračice dobro zabavili, iako se igralo po nesnosnoj vrućini (gradski oci, čuvajte postojeće drveće i sadite novo kako bismo imamo više hladovine!). A važno je bilo i ono što je slijedilo nakon igre – svježe ispečeni ćevapi na žarkom suncu, za koje je bio zadužen roštilj-majstor Vedran.

Sastanak Upravnog odbora
Sastanak u carstvu zelenih adama
U subotu, 18. VI. 2011. godine, s početkom u 8 sati, održan je sastanak Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza, ali na jednom neobičnom mjestu, u šumovitom dvorištu "Oazine" predsjednice. Radnim danima teško je organizirati sastanak UO-a jer neke njegove članice rade prijepodne, neke poslijepodne, neke su na terenu, neke na radionicama ili edukacijama… Zato je neradno subotnje jutro bio najbolji izbor.

Dnevni red sastanka bio je podugačak: tekuća pitanja, aktivnosti koje su prošle, aktivnosti koje predstoje… Trenutno "Oaza" provodi osam projekta, jedan je upravo završio ("Naučimo nešto zajedno" od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa), jedan je upravo dobiven i potpisan je ugovor za njega, a za još jedan ići će se na potpisivanje ugovora (o tome drugom prilikom).

SKUD 'Jovan Lazić' iz Belog Manastira
Koncert belomanastirskog SKUD-a
U subotu, 18. VI. 2011. godine, s početkom u 20 sati, u punoj belomanastirskoj kino-dvorani održan je, u dobroj atmosferi, polugodišnji koncert SKUD-a "Jovan Lazić". Program, kroz koji je publiku vodio "brac' Jovan" iz Bolmana (Jovan Vilić), bio je sažetak polugodišnjeg truda i rada mladih folkloraša SKUD-a, koji su nastupali u pratnji orkestra iz Sombora. Pored igara koje su izvodile mlađa i starija grupa gledaoce su posebno razveselile i SKUD-ove "Pčelice", kao i pjesme mlade pjevačice kristalno-zvonkog glasa Aleksandre Vukadinović.

Gledajući program, gledalac ne može a da ne pohvali trud i rad kako djece, tako i orkestra i koreografa, bez kojih bi tradicija i ljepota folklora nestali u zaboravu. Bilo je to veče pjesme i igre u kome su se mladi iskazivali, a stariji uživali, veče u kome su se vratila sjećanja na nekadašnje baranjske seoske večeri.

Tjednik 'Novosti'
600. broj zagrebačkih 'Novosti'

U petak, 17. VI. 2011. godine, izišao je 600. broj zagrebačkog tjednika "Novosti", koji izdaje Srpsko narodno vijeće. U tim novinama od početka 2002. godine pa do danas objavljeno je dosta članaka o radu Mirovne grupe Oaza, ali i o brojnim drugim temama iz Baranje.

Okrugli stol u Osijeku
Volontiranje u ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi
U petak, 17. VI. 2011. godine, od 13-15 sati, u Hotelu "Osijek" održan je okrugli stol na temu "Ustanove zdravstvene i socijalne skrbi – organizatori volontiranja". Okrugli stol je organiziralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Pozvane su sve ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, organizacije civilnoga društva i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave Osječko-baranjske županije.

U ime Mirovne grupe Oaza na okruglom stolu je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Rekreacija u Dardi
Prva rekreativna radionica u Dardi

U sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provode ga Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, na pet lokacija u Baranji (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda) održavaju se dvaput mjesečno kreativne i rekreativne radionice za žene. Na četiri lokacije rekreativne radionice su započele u petom mjesecu 2011. godine, jedino je kasnio početak takvih radionica u Dardi jer se nije mogao pronaći pogodan prostor za njihovo održavanje. Sad je i to riješeno pa je u četvrtak, 16. VI. 2011. godine, s početkom u 18,30 sati, i u Dardi održana prva rekreativna radionica i to u prostorijama Mađarskog kulturno-umjetničkog društva (MKUD) "Darda".

 

Važno je imati podršku
Sastanak projektnog tima
U četvrtak, 16. VI. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju održan je šesti po redu sastanak projektnog tima za provođenje zajedničkog projekta "Važno je imati podršku" (engleski "It is important support"), formiranog od zaposlenika Udruženja "Baranja" i Mirovne grupe Oaze. Tom sastanku prisustvovali su i ostali zaposlenici Udruženja.

Na sastanku je bilo govora o dosad provedenim aktivnostima i aktivnostima koje tek slijede. Sve motivacijske radionice te kreativne i rekreativne radionice za žene održavaju se po planu na svih pet lokacija predviđenih projektom: u Batini, Bolmanu, Branjini, Branjinom Vrhu i Dardi.

Kreativne radionice za žene
Radionica u Branjini (4. V.)
U toku mjeseca svibnja 2011. godine, na pet lokacija u Baranji (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda), a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održano je ukupno deset kreativnih radionica za žene. Radionice vode "Oazine" kreativke Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević.

Pod voditeljstvom Ane Jeličić održano je 6 radionica, i to po dvije u Batini, Branjini i Branjinom Vrhu. Korisnice su naučile tehniku oslikavanja stakla. Upoznale su se s materijalima i bojama te načinom na koji mogu najjednostavnije i najkvalitetnije oslikati staklene površine. Oslikavale su se staklene doze za domaćinstvo i druge staklene predmete. Nakon završenih radionica korisnice su stekle jedno novo znanje i obogatile se novim iskustvom koje uvijek mogu primijeniti na starim staklenim predmetima i svoju kuću učiniti vrednijom i ljepšom.

Mladi pred vratima
Sastanak projektnog tima
U četvrtak, 16. VI. 2011. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju održan je sastanak svih osoba angažiranih na projektu "Mladi pred vratima", koji se financira iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a za koji je, kao ugovorno tijelo, nadležan Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Projekt provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om, Područnom službom Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarskim CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih. Cilj projekta je smanjenje razine nezaposlenosti mladih u Osječko-baranjskoj županiji.

Znanstveni kolokvij o Trijanonskom sporazumu
Radno predsjedništvo kolokvija
Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, velikim zalaganjem ravnatelja zavoda Davorina Taslidžića,  u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, a pod pokroviteljstvom Grada Belog Manastira, organizirao je znanstveni kolokvija s međunarodnim sudjelovanjem Trianon (1920.-2011.) -  dodiri i približavanja: povijesna zbilja na raskrižju vjerodostojnosti. Taj skup, održan 16. VI. 2011. godine u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj "Ljepotici", okupio je povjesničare, pravnike, ekonomiste i druge poznavatelje Trijanonskog sporazuma, koji je zaključen 4. VI. 1920. godine u palači Trianon u Versaju (Versailles, Francuska) između zemalja Antante i Mađarske. To je jedan od mirovnih ugovora kojima je završen Prvi svjetski rat, a koji su na Pariškoj konferenciji mira  zaključeni sa svakom pobijeđenom državom posebno.
Anketiranje u Valpovu
'Oazina' anketarka u Općinskom sudu u Valpovu

Mirovna grupa Oaza kao partner Udruge žena Romkinja "Romsko srce", a za potrebe projekta "Može i bolje", vrši istraživanje o obrazovanju i političkoj participaciji Roma u Osječko-baranjskoj županiji. U utorak, 14. VI. 2011. godine, "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijantim su povodom posjetile neke ustanove u Valpovu i popunile anketne listove o razlozima zašto romska djeca napuštaju školu i prekidaju osnovno školovanje i tome što rade državne institucije, budući da je osnovno školovanje obavezno.

U Prekršajnom sudu u Valpovu anketirana je predsjednica suda Mira Stakić, u Općinskom sudu u Valpovu predsjednik suda Zdravko Mamić, a u Gradu Valpovu Vlado Čamagajevac, stručni referent za poslove mjesne samouprave u Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti. Dogovoreno intervjuiranje prošlo je bez bilo kakvih problema, a svi valpovački dužnosnici poštovali su dogovoreno vrijeme i bili izuzetno susretljivi i korektni.

Kupujmo hrvatsko
Oazin štand na Trgu Ante Starčevića u Osijeku
U utorak, 14. VI. 2011. godine, od 14 do 20 sati, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića održane su, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke". U promotivnoj prodaji kvalitetnih hrvatskih proizvoda nositelja znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", ali i proizvoda vrijednih ruku sudjelovala je 151 tvrtka, organizacija i poduzetnik, a prigodni program je već tradicionalno vodio veseli tandem Darko Janeš i Ivica Zadro. Na manifestaciji su, uz ostale osobe iz javnog i društvenog života, prisustvovali Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, i Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka. Među izlagačima bila je i Mirovna grupa Oaza, izlažući proizvode sa svojih likovno-kreativnih radionica za žene.

Svjetski dan izbjeglica (20. VI.)
UNHCR-ov poster u predvorje belomanastirskog kina
U sklopu globalne UNHCR-ove kampanje "1 is to many" ("i 1 je previše"), predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj pripremilo je 20 kompleta od po devet kaširanih postera s porukama kojima se ove godine obilježava Svjetski dan izbjeglica (20. VI.). Tim posterima obilježava se i 60 godina postojanja UNHCR-a (Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice).

Predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj zamolilo je razne organizacije iz naselja u kojima je UNHCR ostavio traga u zajednici, među njima i Mirovnu grupu Oaza iz Belog Manastira, da 14. VI. 2011. godine, na početku tjedna (14-20. VI) u kome se obilježava Svjetski dan izbjeglica, postave te postere na mjesta koja posjećuje mnogo ljudi i gdje mogu stajati dulje vrijeme.

Enigmatska kolonija u Somboru
Pobjednik S. Bovan (desno) u Oazinoj majici

U subotu i nedjelju (11-12. VI. 2011. godine), u somborskom Domu učenika srednjih škola i u klupskom "Restorančiću", održana je trinaesta po redu Enigmatska kolonija, koja je imala i međunarodni karakter jer su na njoj, pored devet enigmata i dvije enigmatkinje iz Beograda, Crvenke, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Sombora i Surdulice, učestovala i dvojica enigmata iz Makedonije (Skoplje) i Hrvatske (Beli Manastir). Koloniju je, kao i sve prethodne, organiziralo somborsko Enigmatsko društvo "Dr. Đorđe Natošević", a bila je posvećena prerano preminulom članu Društva iz Srbobrana Milanu Milinu, istaknutom sastavljaču anagrama i rebusa.

Nedjelja, 12. 06. 2011.

Održan treći Surduk-festival

Surduk-festival Baranja 2011.
U baranjskim surducima
Od petka do nedjelje (10-12. VI. 2011. godine) održan je u vinskoj Općini Kneževi Vinogradi treći po redu Surduk-festival Baranja. Taj je festival ne samo najvažnija turističko-umjetnička manifestacija u Baranji, nego i jedan od najposjećenijih vinskih događaja u Hrvatskoj, o čemu najbolje svjedoči nekoliko tisuća posjetitelja. Trodnevno baranjsko događanje i ove je godine obogaćeno raznim sadržajima, počevši od Međunarodnog sajma vina, pa preko Dana otvorenih podruma i koncerata vrhunskih etno-, džez- i rok-muzičara, do folklornog programa i izložbi likovnih umjetnika i fotografija...
Nedjelja, 12. 06. 2011.

Brošura "Surduk festival Baranja"

Surduk-festival Baranja
Brošura objavljena u 10.000 primjeraka
Organizatori Surduk-festivala, koji je održan u Kneževim Vinogradima i okolini od 10. do 12. VI. 2011. godine, bili su Turistička zajednica Baranje, Općina Kneževi Vinogradi, udruga Kult-ex i osječki uslužni obrt Kičendizajn vlasnice Sabine Ostojić, koja je i grafički oblikovala plakat i katalog festivala te ostale štampane materijale. Likovni postav izložbi potpisali su Denis Krašković i Vladimir Frelih, dok je ravnatelj festivala bio Darko Pecotić. Festival ima i svoje internetske stranice na adresi www.surduk.com.

Katalog Surduk-festivala objavljen je u 10.000 primjeraka. Ima 28 stranica formata 13 x 19 centimetara. Štampan je na finom papiru i u punom koloru. Sadržaj kataloga:

Obilazak starih osoba
Oazina korisnica i gerontodomaćica Marija Ćosić

"Oazine" gerontodomaćice Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira i u petom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (19 žena i 4 muškarca). Ukupno su odradile 185 obilazaka svojih korisnica i korisnika.

U sklopu obilazaka uradile su ove poslove: 139 puta spremanje i uređivanje kuća i stanova, 18 puta sređivanje dvorišta i terasa, 35 puta nabavljanje hrane iz trgovina, 31 put pranje posuđa, 13 puta pranje rublja, 13 puta osobna higijena teško bolesnih osoba, 11 puta pripremanje jednostavnijih jela, 12 puta masaža tijela, 8 puta sređivanje razne dokumentacije, 6 puta odlazak kod liječnika po lijekove…

Petak, 10. 06. 2011.

Stani i potpiši za žrtve

Inicijativa za REKOM
Gradonačelnik i zamjenici potpisuju inicijativu
U petak, 10. VI. 2011. godine, od 10,30 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu slobode potpisivana je inicijativa za REKOM. U pola jedan inicijativu su potpisali belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i njegovi zamjenici Nikola Radžep i Predrag Stojanović.

Inicijativom za REKOM podržava se prijedlog da vlade (odn. države) sljednice SFRJ osnuju REKOM, nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991. do 2001.

Štand su postavili i potpise prikupljali aktivisti(ce) Inicijative mladih za ljudska prava, a na štandu je bila i Katarina Kruhonja, članica Koordinacijskog vijeća Koalicije za REKOM, te aktivisti(ce) lokalnih udruga civilnog društva, među kojima i pet aktivistica Mirovne grupa Oaza, koja je u svojim prostorijama od svojih korisnika već prikupila tridesetak potpisa.

Petak, 10. 06. 2011.

"Oaza" na Surduk-festivalu

Surduk-festival Baranja
Oazini suveniri na Surduk-festivalu
Kao što smo i najavili, u petak, 10. VI. 2011. godine, započeo je treći po redu Surduk-festival Baranja. Kao i dosadašnji, i ovaj je bio bogat raznim zanimljivim programima, koji su se tri dana održavali na različitim baranjskim lokacijama. Otvorenje je bilo u Kneževim Vinogradima, poznatoj baranjskoj vinskoj općini, uz prisustvo ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i drugih političara, a programi su nastavljeni u Suzi, Zmajevcu, Batini, Kamencu, Karancu, Kotlini i Zlatnoj Gredi.

Pored domaćih vinara i vinara iz susjednih nam država, na festivalskim štandovima izlagali su medari i proizvođači etnopredmeta i suvenira, među kojima je bila i Mirovna grupa Oaza sa svojom bogatom ponudom.

zaglavlje Oazine web-stranice
Za četiri mjeseca 10.000 novih posjeta
U noći između čet-vrtka i petka, 9/10. VI. 2011. godine, brojač posjeta ove web-stranice "prešišao" je još jedan "okrugli" broj - 60.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 16. II. 2011. godine, kad je brojač pokazivao 50.000 posjeta, a pretposljednji put 13. IX. 2010. godine, kad je bilo 40.000 posjeta. Za nešto manje od četiri mjeseca (II – VI) imali smo, dakle, 10.000 posjeta, što je u prosjeku – 2.500 mjesečno.

Prvi članak na "Oazinoj" stranici postavljen je 12. III. 2007. godine i od tada do danas naređali smo ih – uglavnom u rubrici "Novosti" – preko 970 s preko – 2.500 fotografija. U tim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u protekle četiri godine, ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.

Četvrtak, 09. 06. 2011.

Baranja u očima baranjskih slikara

Baranja u očima baranjskih slikara
Pero Matić i Ivan Doboš (desno)
U četvrtak, 9. VI. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirskog kina otvorena je izložba slika "Baranja u očima baranjskih slikara", koju je priredio Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Izložba predstavlja pokušaj objedinjavanja likovnog i ambijentalnog prostora Baranje. Namjera je organizatora i autora da izložbom prezentiraju baranjski krajolik kao neiscrpne umjetničku inspiracije, na čijem je tragu i dio fundusa Likovne radionice "Petar Dobrović", koja djeluje pri darđanskom pododboru SKD-a "Prosvjeta" i koja od 2004. svake godine održava likovnu koloniju "Đola".

Belomanastirska likovna publika na izložbi može vidjeti radove 22 slikara, nastale na nekoliko saziva likovne kolonije, koji čine cjelovit prikaz zavičajnog ambijenta pitomog baranjskog krajolika.

Srijeda, 08. 06. 2011.

Vrijeme je branja višanja

Oaza od višanja
Oaza od višanja
Ovih dana dozrijevaju višnje pa je to prilika da na "Oazinu" web-stranicu prenesemo skraćenu verziju članka Nedjeljka Nedića o riječi višnja, koji je objavljen prošlog ljeta u riječkom "Skandi-Feniksu" broj 575.

Višnja je voćka iz porodice ruža. Porijeklom je iz jugozapadne Azije, s područja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora. Poznavali su je i stari Grci i Rimljani. Danas se uzgaja ne samo u Aziji, nego i u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Ukupna svjetska proizvodnja višanja iznosi 780.000 tona, a najveći evropski proizvođači su Njemačka, Poljska i Mađarska.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
Vesna Nedić potpisuje ugovor o jednokratnoj potpori
U srijedu, 8. VI. 2011. godine, u prostorijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) u Zagrebu, "Oazina" predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o jednokratnoj potpori koju Ministarstvo daje udrugama koje djeluju u području socijalne skrbi. Radi se o sredstvima iz dijela prihoda od igara na sreću za 2011. godinu i dodjeljuju se svaki mjesec od svibnja 2011. godine.

Za peti mjesec 2011. takva su sredstva dodijeljena sljedećim udrugama (7): Bedem ljubavi Varaždin, Udruga "Most" (Split), Udruga za pružanje psiho-socijalne i pedagoške pomoći djeci i mladima sa smetnjama i poremećajem u ponašanju "TI SI OK" (Velika Mlaka, Zagreb), Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Ženska pomoć sada – SOS-telefon za žene i djecu žrtve nasilja (Rijeka), B.a.B.e. - "Budi aktivna – budi emancipiran"(Zagreb) i Udruga Briga o starim i nemoćnim osobama Vukovar (BOSINO).

Utorak, 07. 06. 2011.

Odjeci s konferencije za medije

Slavonska televizija: Aquarel
Jasna Petrović na TV-ekranu
Organiziranje konferencije za medije u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), Područna služba Osijek, na kojoj je predstavljen projekt Udruženja "Baranja" "Mladi pred vratima" (o čemu smo pisali ovdje), dalo je rezultata.

Istoga dana, u srijedu (1. VI. 2011. godine), u poslijepodnevnoj emisiji HTV-a "Županijska panorama" prikazan je prilog u kome su emitirane izjave Jasne Petrović (Udruženje "Baranja"), Vesne Nedić ("Oaza"), Ante Barukčića (HZZ) i Željke Bertić-Kukić (Učilište Janus").

Surduk-festival Baranja
Treći Surduk-festival
Od petka do nedjelje (10-12. VI. 2011) održat će se treći "Surduk-festival Baranja", koji će posjetiocima ponuditi bogat program i objediniti mnoštvo događanja kao što su: sajam vina, dan otvorenih vinskih podruma, koncerti, izložbe, kazališne predstave, umjetničke i etnoradionice... Za vrhunsku atmosferu pobrinut će se "Hladno vino" (tj. "Hladno pivo"), "Cinkuši", "Kal", "Matija Dedić trio", Gabi Novak i mnogi drugi.

Umjetnički program i koncerti odvijat će se na više lokacija: u surducima Zmajevca, na bazenima u Kneževim Vinogradima, u "Piroš-čizmi" u Suzi, potom u Batini, Kamencu, Karancu, Kotlini i Zlatnoj Gredi. Za vrijeme koncerata u surducima gosti se u svakom trenutku mogu okrijepiti baranjskim vinima u otvorenim vinskim podrumima lokalnih vinara.

Kvizorama
1000. broj Kvizorame
U subotu, 4. VI. 2011. godine, objavljen je 1000. broj hrvatske zagonetačke revije "Kvizorame". Prvi broj objavljen je sad već daleke 1991. godine. Časopis je od 1. do 15. broja izlazio polumjesečno, a od 16. broja do danas izlazi kao tjednik. Na njegovim je stranicama u 20 godina izlaženja objavljeno mnoštvo križaljki svih vrsta, osmosmjerki, čarobnih likova, slikovnih i logičkih zagonetaka, rebusa, anagrama i drugi zabavnih i poučnih priloga.

"Kvizoramu" priprema i većinu zagonetaka sastavlja grupa dugogodišnjih i afirmiranih zagonetača (Ivan Hrgović, Želimir Kušić, Vladimir Kutnjak, Ranko Skopal) pod vodstvom glavnog urednika Borisa Nazanskog. U listu su svoje radove objavljivali ili ih još uvijek objavljuju i brojni drugi sastavljači uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja.

Petak, 03. 06. 2011.

Besplatna pravna pomoć

Društveni centar u Belom Manastiru
Besplatna pravna pomoć u Belom Manastiru

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, u partnerstvu s Centrom za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar i Srpskim demokratskim forumom, od svibnja 2011. godine provodi dvogodišnji projekt "Inicijativa organizacija civilnog društva za promjene antidiskriminacijskih politika", koji se financira sredstvima pomoći Europske Unije iz programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine EU na području sveobuhvatne antidiskriminacijske strategije". Cilj projekta je povećati dostupnost besplatne pravne pomoćimarginaliziranim grupama i na taj način pridonijeti smanjenju diskriminacije.

 

Instalater solarnih sustava
Novo zanimanje: instalater solarnih sustava
Udruženje "Baranja" iz Bilja, u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), Područna služba Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarski CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih provodi projekt "Mladi pred vratima". Projekt se financira sredstvima Europske Unije (EU) u okviru komponente IPA IV – razvoj ljudskih potencijala, natječaj – Mladi na tržištu rada. Dio tog projekta je besplatno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba iz Osječko-baranjske županije kroz dva verificirana programa osposobljavanja:
a) web-dizajner (za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, agroturizme, tradicionalne obrte i sl.);
b) instalater solarnih sustava.
Ukoliko ste mlada nezaposlena osoba zainteresirana za jedno od ta dva osposobljavanje, upitnik - koji je ujedno i prijava - možete popuniti ovdje...

Područna škola Bolman
Dubravka Simendić i Dubravka Pleš
Mirovna grupa Oaza kao partner Udruge žena Romkinja "Romsko srce", za potrebe projekta "Može i bolje", vrši istraživanje o obrazovanju i političkoj participaciji Roma u Osječko-baranjskoj županiji.

U petak, 3. VI. 2011. godine, "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić tim su povodom posjetile Osnovnu školu Jagodnjak, njenu Područnu školu Bolman i Općinu Jagodnjak i popunile anketne listove o razlozima zašto romska djeca napuštaju školu i prekidaju osnovno školovanje i tome što rade državne institucije, budući da je osnovno školovanje obavezno.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ARG-u
Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ARG-u
U subotu i nedjelju, 4-5. VI. 2011. godine, održat će se "Baranjska lisica", otvoreno prvenstvo Hrvatske u amaterskoj radiogoniometriji (ARG), koja se popularno naziva "lov na lisicu". Organizatori "Baranjske lisice" su Hrvatski radioamaterski savez (HRS) i Radioklub "Osijek" 9A1BOP, a suorganizator Centar tehničke kulture (CTK) Čeminac. Prvenstvo će se održati na Banovom brdu (lokator JN95it). Ta je lokacija odabrana jer je to jedino područje u blizini Osijeka gdje je teren brdovit, a nalazi se desetak kilometara od hotela u kome će učesnici odsjesti.
Četvrtak, 02. 06. 2011.

Deseta Kulinijada u Jagodnjaku

Kulinijada 2011. godine
81 takmičarski uzorak

U četvrtak, 2. VII. 2011. godine, na Spasovdan, u prostorijama Poljoprivredne zadruge (PZ) "Naše selo", održana je deseta po redu Kulinijada u Jagodnjaku. Od 81 takmičarskog uzorka najboljim je ocijenjen kulin Josipa Stiplošeka iz Darde, a drugi i treći bili su kulini Milorada Stojkovića i Dragana Novakovićaiz Jagodnjaka. Dodijeljeno je i više srebrnih i brončanih medalja. Svim takmičarima uručene su zahvalnice, a pobjednicima vrijedne nagrade.

Dok je trajalo izlaganje i ocjenjivanje ukusnih kulina, "Zlatna žena" iz Bolmana, Udruga građana "Tea" iz Bijelog Brda i Mirovna grupa Oaza priredile su prodajne izložbe svojih proizvoda. "Oazin" su štand aranžirale Jelena Opačić-Matijević i Vesna Nedić.

Oazin internet-klub
U Oazinom internet-klubu smanjene guzve

Tokom petog mjeseca 2011. godine broj korisnika u "Oazinom" internet-klubu malo se smanjio. Najviše se smanjio broj dolazaka Roma, koji su u prijašnjim mjesecima dolazili u zaista velikom broju i bili naši svakodnevni posjetioci, a danas ih je sve manje i manje… Nije se samo smanjio broj Romi, nego rjeđe dolaze i ostali: osnovnoškolci, srednjoškolci, odrasli koji su u potrazi za poslom… Možda je uzrok smanjenoj posjeti i dolazak proljeća / ljeta, prelijepo vrijeme u prirodi, kraj školske godine kad učenici moraju dobro "zagrijati" stolice kako bi upisali željene srednje škole odn. fakultete ili kako bi ispravili loše ili niske ocjene…

Anketiranje škola
PŠ Vardarac: Ana Faraho i Ana Jeličić
Mirovna grupa Oaza kao partner Udruge žena Romkinja "Romsko srce", za potrebe projekta "Može i bolje", vrši istraživanje o obrazovanju i političkoj participaciji Roma u Osječko-baranjskoj županiji.

U srijedu i četvrtak (1-2. VI. 2011) "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Stela Fabijan tim su povodom posjetile osnovne škole u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru i Lugu i Područnu školu Vardarac i popunile anketne listove o razlozima zašto romska djeca napuštaju školu i prekidaju osnovno školovanje i tome što rade državne institucije, budući da je osnovno školovanje obavezno.

Srijeda, 01. 06. 2011.

Baranja Speed Day

Baranja Speed Day
'Baranjski brzinski dan' u Mirkovcu
U subotu, 4. VI. 2011. godine, s početkom u 11 sati, na baranjskom Aerodromu Mirkovac održava se ovogodišnji "Baranja Speed Day". Okupljanje započinje prijavama za takmičenje, a na programu je utrka ubrzanja za klasu 600 i klasu Open. Nakon toga druženje će se nastaviti uz "Freestyle". Za najbrže su osigurane vrijedne nagrade (npr. za prva mjesta 2.000 i 4.000 kuna, a za druga set ulja i zadnja guma).

Utrku ubrzanja organiziraju Moto kluba Beli Manastir, Turističke zajednice Baranje i Apartmani Racing iz Belog Manastira.

Srijeda, 01. 06. 2011.

Dan Općine Petlovac

Božićni sajam u Petlovcu 2009. godine
Oaza na Petlovačkom sajmu 2009.

Dan Općine Petlovac obilježava se od petka do nedjelje, 3-5. VI. 2011. godine. U subotu će se na igralištu NK "Petlovac" i u Domu kulture Petlovac održati druga po redu "Općinska fišijada" u organizaciji ŠRD "Som" Petlovac. Kotizacija za takmičenje je 100 kuna, a ona uključuje oko 3 kg ribe (šaran!), što je dovoljno za 6 odraslih osoba, drva za kuhanje te stol za večeru. Takmičari su dužni ponijeti kotlić, nož za čišćenje ribe i začine. Za osvojena prva tri mjesta ŠRD "Som" osigurava bogate nagrade. Poslije ocjenjivanja fiševa, zabava uz živu glazbu.

U nedjelju se, također na igralištu NK "Petlovac", od 9 do 18 sati, organizira "Petlovački sajam". Prodajni je prostor za sve sudionike sajma besplatan, a svakome tko nema svoj štand osigurat će se stol na kome će moći izlagati svoje proizvode. Osim sajma, na istom se mjestu održava i takmičenje ručnih vatrogasnih štrcaljki, na kome se, osim 400-tinjak vatrogasaca iz preko 20 DVD-ova, očekuje i veliki broj gledalaca.

O odjecima s ove konferencija pročitajte ovdje

Konferencija za medije o projektuKonferencija za medije o projektuU srijedu, 1. VI. 2011. godine, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), Područna služba Osijek, s početkom u 11 sati, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Udruženja "Baranja" "Mladi pred vratima" financiran sredstvima Europske Unije (EU).

Na konferenciji su bili novinari i snimatelji "Glasa Slavonije", Osječke televizije i Hrvatske radio-televizije, TV-centar Osijek. Novinari koji nisu mogli doći (Slavonski radio, Radio Baranja) informacije o projektu dobili su prije odnosno poslije konferencije. Partneri na projektu su: Mirovna grupa Oaza, HZZ, Područna služba Osijek, osječko Učilište "Janus" i vukovarski CENTUS - Ustanova za obrazovanje odraslih.

Epicentar Slavonije
Deveti broj Epicentra Slavonije
U srijedu, 1. VI. 2011. godine, objavljen je deveti broj besplatnog dvotjednika "Epicentar Slavonije", koji od 26. I. 2011. izlazi u Osijeku, pod – kako se to kaže – uredničkom palicom Ivane Divković. Kao i u prethodnim brojevima, "Epicentar" svojim čitaocima nudi zanimljive sadržaje: od političkih tema vezanih za Osijek, Slavoniju i Hrvatsku, preko tekstova o zdravlju, društvu, kulturi, filateliji, prirodi, ekologiji, automobilizmu, kozmetici… pa sve do horoskopa, viceva i križaljke.

Iako je list besplatan, samo dvije (od 32) stranice potpuno su ispunjene reklamama, a sve ostale reklame ne ispunjavaju više od jedne stranice.

U devetom broju "Epicentra Slavonije", na 13. i 14. stranici, objavljen je veliki intervju s belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem pod naslovom "Grad sa svijetlom budućnošću". U istom broju, na nešto manje od pola stranice, objavljen je i članak o Biciklijadi "Baranja 2011", koju su 14. V. 2011. organizirali Udruženje "Baranja" i Mirovna grupa Oaza.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok