MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Etelka Kukurić
Etelka Kukurić na koloniji Đola 2004.
Etelka Kukurić je baranjska slikarica iz Darde. Rođena je 1926. godine u Čantaviru kod Subotice, a kao dijete došla je s majkom živjeti u baranjsko Kopačevo. Danas živi u Domu za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru.

Slika od školskih dana, a slikarstvom se intenzivnije počela baviti nakon smrti supruga. Najdraži su joj motivi mrtva priroda, baranjski krajolici (pejzaži), životinje i cvijeće. Oslikava ćupove, čokanjčiće, boce, jaja... U radu se koristi tehnikama temperom, olovkom i uljem na platnu.

Izlagala je na više grupnih izložbi u Dardi, Bilju i Osijeku. Učestvovala je na likovnim kolonijama Đola (2004-2009). Počasni je član Likovne radionice "Petar Dobrović" iz Darde. U monografiji "Likovna kolonija Petar Dobrović Darda" zastupljena je s pet slika ("Đola", "Baranjski pejzaž I", "Jelen", "Baranjski pejzaž II", "Kopački rit").

Lokalna akcijska grupa Baranja
Skupština LAG-a 'Baranja'
U ponedjeljak, 28. II. 2011. godine, u 18 sati, u maloj vijećnici Grada Belog Manastira održana je prva redovna skupština LAG-a "Baranja", koju je sazvao predsjednik Glavnog odbora Janoš Seleši. Nakon što je usvojen dnevni red, usvojeni su i svi izvještaji koji su se odnosili na prošlu, 2010. godine, a potom i svi planovi za ovu, 2011. godinu. Razriješena su dva člana Glavnog odbora, a umjesto njih izabrana dva nova člana: Ivan Doboš i Predrag Brkić. Doboš je ujedno izabran i za dopredsjednika udruge. U ime Mirovne grupe Oaza na skupštini je bila Vesna Nedić.

Seminar u Kovačici
Seminar o osnaživanju žena Romkinja
Od 25. do 28. II. 2011. godine članice "Oaze" Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić skupa s Nadicom Balog i Hanom Abebe iz "Romskog srca" bile su na seminaru u Kovačici, naselju u južnom Banatu. Seminar je organiziran u okviru projekta "Osnaživanje žena Romkinja", koji provodi Udruga žena Romkinja (UŽR) "Romsko srce" iz Jagodnjaka s partnerima romskim udrugama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Mirovna grupa "Oaza" je lokalni partner "Romskog srca".

Na seminaru je bilo govora o istraživanju koje ima dva cilja i koje će biti provedeno u svim državama provoditeljicama projekta. Prvo, istraživat će se razlozi odustajanja romske djece i mladih od obrazovanja, i drugo, istraživat će se politička participacija Roma u raznim odborima, vijećima, povjerenstvima te mehanizmi odabira članova romske nacionalnosti.

Ponedjeljak, 28. 02. 2011.

Aktivnosti DKZ "Oazica"

Dječja kreativna zadruga 'Oazica'
Dječja kreativna zadruga 'Oazica'...
Tokom drugog mjeseca 2011. godine održano je pet dječjih likovno-kreativnih radionica, a u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa. Od 21. siječnja radionica djeluje kao Dječja kreativna zadruga (DKZ) "Oazica", koja na Facebooku ima i svoju stranicu. Na radionicama je u prosjeku bilo po deset učenika, a održane su:

- 4. II. 2011.- kad su se izrađivali broševi, lijepile salvete i dorađivali ukrasni predmeti namijenjeni prodaji za Valentinovo;
- 11. II. 2011.- kad su se dovršavali ukrasni predmeti započeti na prošloj radionici te pravile ukrasne vrećice, a dva su dječaka napravila male letke koje su potom i razdijeliti po okolnim zgradama;

Ponedjeljak, 28. 02. 2011.

Prvi sastanak timova podrške

Važno je imati podršku
Prvi sastanak timova podrške...
U ponedjeljak, 28. II. 2011. godine, u belomanastirskom Društvenom centru, održan je prvi sastanak budućih članova timova podrške, formiranih za potrebe projekta "Važno je imati podršku", koji provode Udruženje "Baranja" i Mirovna grupa Oaza. Naime, najveći dio aktivnosti usmjerenih na edukaciju članova baranjskih udruga koje se bave ženama, informiranje i savjetovanje žena o ostvarivanju ljudskih prava te senzibilizacija javnosti o potrebi podrške u realizaciji ljudskih prava odvijat će se preko timova podrške (TP). Na području Baranje bit će organizirano pet timova podrške (Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac), a u svakom timu bit će po tri osobe - socijalni radnik, medicinska sestra i predstavnica udruge koja radi sa ženama na tom području.

Slike baranjskih umjetnica
Slike baranjskih umjetnica
Od početka 2011. godine Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja kao nositelj i Mirovna grupa Oaza kao partner provode projekt "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. O projektu se opširnije može pročitati ovdje.

Opći cilj projekta je stvoriti podržavajuće okruženje ženama u Baranji za konzumiranje ljudskih prava, a specifični cilj je osnažiti organizacije civilnog društva u Baranji kojima su ciljana skupina žene za podršku ženama u konzumiranju ljudskih prava te senzibilizirati javnost radi stvaranja poticajnog okruženja.

Irena Čegar
Likovna kolonija 'Volim svoj grad' (2006)
Četvrtog ožujka (marta) ove godine u Belom će se Manastiru otvoriti velika likovna izložba pod nazivom "Baranjske bisernice" u organizaciji Udruženja "Baranja", Mirovne grupe Oaza i belomanastirskog Centra za kulturu. Na njoj će izlagati gotovo sve baranjske likovne umjetnice, njih preko 20, a njome će biti obilježen i Međunarodni dan žena. O izložbi će, naravno, biti još govora na ovoj web-stranici, a ovaj ćemo put predstaviti jednu od baranjskih bisernica – baranjsku slikaricu Irenu Čegar.
Delimir Rešicki
Pjesnik Delimir Rešicki baranjskih korijena
Osječki pjesnik Delimir Rešicki dobitnik je Goranovog vijenca za 2011. godinu. Rođen je u Osijeku 1960. godine, ali je od rođenja živio u Branjinom Vrhu u Baranji. Osnovnu školu pohađao je u Branjinom Vrhu i Belom Manastiru, u kome je potom završio gimnaziju. Diplomirao je kroatistiku na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Stalno je zaposlen kao urednik kulture u dnevnim novinama "Glas Slavonije". Njegovo je pjesništvo višestruko nagrađivano u Hrvatskoj i stranim zemljama, a pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije hrvatskog pjesništva. Prevedene su na mnoge jezike, između ostalih, na njemački, engleski, francuski i talijanski.
Četvrtak, 24. 02. 2011.

Ponovo stigla zima

Zima u Belom Manastiru
Semafor u Betonskoj ulici

Na ovoj smo web-stranici prije šest dana (18. II. 2011) napisali ovakve riječi: "Sudeći po ovim središnjim danima drugog mjeseca 2011. godine, ovoj je zimi odzvonilo. Ne samo da je vrijeme ugodno toplo za ovo doba godine, nego se i priroda polako budi, što znači da proljeće samo što nije stiglo. Po baštama se već mogu vidjeti procvjetale visibabe i jaglaci, a ako pažljivije pogledate, vidjet ćete da su neka stabla i grmovi već propupali."

Današnji četvrtak (24. II.), međutim, osvanuo je pod snijegom, a snijeg je sitno, ali uporno padao sve do večernjih sati. Nema ga baš mnogo, ali ipak dovoljno da sve bude obučeno u bijeli ogrtač i da shvatimo kako smo se prije šest dana prevarili: ovoj zimi nije odzvonilo. Ona je još tu, a proljeće će morati pričekati bolje dane.

Ponedjeljak, 21. 02. 2011.

Riječi mudrosti za 2011. godinu

Riječi mudrosti za 2011. godinu
Sova - simbol mudrosti
Ovih dana elektronskom poštom kola "Podsjetnik na važne stvari (koje svi znamo negdje duboko u sebi!)", a koji sadrži "riječi mudrosti za 2011. godinu". Podsjetnik je podijeljen na pet poglavlja, s ukupno 40 savjeta. Posljednji savjet kaže da podijelimo ovo sa svima do kojih nam je stalo. "Oazina" web-stranica će to podijeliti sa svojim – čitaocima.

Zdravlje:

1. Pijte puno vode.
2. Doručkujte kao kralj, ručajte kao sluga, a večerajte kao prosjak.
3. Jedite što više hrane koja raste na drveću i biljkama, a što manje industrijski proizvedene.
4. Živite s 3 "e": energija - entuzijazam – empatija
5. Nađite vremena za meditaciju.

Nedjelja, 20. 02. 2011.

Naslovni anagrami

Hrvatske novine
Naslovni anagrami od naslova s naslovnica
Na blogu "Enigmoteka" danas je počelo prvo kolo druge sezone takmičenja u sastavljanju najboljih naslovnih anagrama. Prvo (zimsko) kolo traje od 20. II. do prvog dana proljeća (20. III. 2011). U takmičenju može učestvovati tko god hoće, a zadatak je da se od bilo kog naslova s NASLOVNE STRANICE iz bilo kog lista iz BiH, Crne Gore, Hrvatske ili Srbije napravi čist anagram, dakle anagram od svih slova iz naslova. U obzir dolaze samo naslovi objavljeni u periodu od 20. II. do 20. III. 2011. godine. Uz naslov i njegov anagram obavezno treba navesti ime lista i datum, a sve treba potpisati imenom i prezimenom ili poznatim pseudonimom autora. Anagrami se prijavljuju kroz komentare na spomenutom blogu, a mogu se slati i elektronskom poštom, SMS-om ili pismom na adrese navedene na blogu, na kom su objavljene i detaljne propozicije takmičenja, način ocjenjivanja i druge pojedinosti.
Šećeransko jezero
Ovako ne bi smjelo biti!

Na internetskim stranicama Grada Belog Manastira, a to se preuzele i neke druge web-stranice, kao belomanastirska turistička znamenitost spominje se i Šećeransko jezero, za koje se kaže da se smjestilo na 15 minuta hoda od centra grada, da je bogato ribom, da se nalazi u ugodnom prirodnom okruženju i da je idealan kutak za sve ljubitelje ribolova i prirode. Tim riječima treba dodati još i to da je Šećeransko jezero vrlo zahvalan motiv za slikare i fotografe.

Ako nikada niste bili na Šećeranskom jezeru, mi vas upućujemo na članak objavljen 7. VI. 2010. godine na ovoj web-stranici, ali još više na galeriju fotografija snimljenih početkom ove godine i objavljenih na "Oazinoj" stranici na Facebooku.

Petak, 18. 02. 2011.

Proljeće donosi i - smeće

Šećerana
Stare krpe bačene u kanal kod Šećerane
Sudeći po ovim središnjim danima drugog mjeseca 2011. godine, ovoj je zimi odzvonilo. Ne samo da je vrijeme ugodno toplo za ovo doba godine, nego se i priroda polako budi, što znači da proljeće samo što nije stiglo. Po baštama se već mogu vidjeti procvjetale visibabe i jaglaci, a ako pažljivije pogledate, vidjet ćete da su neka stabla i grmovi već propupali.

Međutim, ako također malo pažljivije pogledate oko sebe, vidjet ćete i smeće svuda oko nas, kao da živimo na jednom velikom smetištu. Tokom zime ne kosi se trava, rijetko tko održava zelene površine i čisti javne vanjske prostore, a mnogi nemilice bacaju otpatke na sve strane.

Zaglavlje Oazine web-stranice
U 4 godine postojanja - 50.000 posjeta

Dana 16. II. 2011. godine, u 10 sata i 54 minuta, brojač posjeta ove web-stranice zaustavio se na jednom zaista "okruglom" broju - 50.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 13. IX. 2010. godine, kad je brojač pokazivao 40.000 posjeta, što znači da je za pet mjeseca "Oazina" stranica imala 10.000 posjeta ili 2.000 mjesečno.

 

Prvi članak na "Oazinoj" stranici postavljen je 12. III. 2007. godine i od tada do danas naređali smo ih – samo u rubrici "Novosti" – preko 830 s preko – 2.000 fotografija. U tim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u protekle četiri godine, ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.

Ponedjeljak, 14. 02. 2011.

Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih
14. II. - Dan zaljubljenih

Dan svetog Valentina ili Valentinovo obilježava se 14. II. kao dan zaljubljenih. Katolička crkva taj dan slavi kao neobavezan spomen-dan. U Sjevernoj Americi, Evropi, kao i u drugim dijelovima svijeta, to je dan kad zaljubljeni tradicionalno jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijećem i poklonima. Svetog Valentina slavi i Pravoslavna crkva i to 30. VII. po starom kalendaru (a 13. VIII. po novom), ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Sveti Valentin je bio svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije II. Kasnije je papa Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku pa se otada taj svetac počeo štovati među kršćanima. U 15. stoljeću sveti Valentin je povezan s danom zaljubljenih, što se održalo do danas.

Nedjelja, 13. 02. 2011.

Konkurs za kikindski logo

Sova utina
Kikindski zaštitni znak - sova utina
Proteklih dana oko "Oaze" i "Oazine" web-stranice počele su se okupljati baranjske slikarice. Zašto? Doznat ćete uskoro!

Upravo smo od poznatog enigmatičara Slavka Bovana primili informaciju da je Turistička organizacija Opštine Kikinda raspisala konkurs za idejno rješenje zaštitnog znaka "sova utina". Vjerujemo da će to zanimati naše slikarice i da će se možda neke od njih okušati na tom konkursu, koji je raspisan s ciljem da se Kikinda promovira kao najveće stanište sova utina na Zemlji. Osmišljen i dizajniran logo doprinijet će promociji i afirmaciji Kikinde kao turističke destinacije.

Subota, 12. 02. 2011.

Prodajna izložba DKZ "Oazice"

Prodajna izložba DKZ Oazice
Prva prodajna izložba DKZ Oazice

Kao što je bilo i najavljeno, Dječja kreativna zadruga (DKZ) "Oazica" priredila je u subotu, 12. II. 2011. godine, od 10 do 12 sati, na belomanastirskom Trgu slobode, a u povodu Valentinova, prodajnu izložbu suvenira i nakita od glinamola (broševa, narukvica, zdjelica, daščica i još mnogo toga), izrađenih na likovno-kreativnim radionicama, koje se održavaju svakog petka u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Zadrugari su se dogovorili da će sav zarađeni novac ići u humanitarne svrhe.

O tome kako je protekla ta prodajna izložba mladi su zadrugari napisali članak i objavili ga na svojoj stranici na Facebooku. Iz tog članka prenosimo najzanimljiviji dio:

Petak, 11. 02. 2011.

Konačan kraj jednog drvoreda

Nekadašnji drvored u Betonskoj ulici
Nekadašnji drvored u Betonskoj ulici
Prije gotovo šest godina, u petom mjesecu 2005. godine, u belomanastirskoj Ulici kralja Petra Svačića (poznatijoj kao Betonska), počelo je – nakon četrdesetak godina postojanja te ulice – ukopavanje kanalizacije s obje strane kolnika. To je bio povod i da se, usred vegetacije, započne s rušenjem njenog drvoreda. Tadašnji honorarni dopisnik "Glasa Slavonije" iz Belog Manastira, koji živi u toj ulici, nije se mogao pomiriti sa sječom drveća, pogotovo što je rušenje bilo nepotrebno jer se kanalizacija mogla ukopati i bez sječe, budući da je od stabala do kolnika postojao dovoljno širok zeleni pojas. Zato je otišao u Gradsku upravu i prenio svoje nezadovoljstvo pročelnici odgovarajućeg gradskog upravnog odjela. Ona je prihvatila njegove argumente i zaustavila dalju sječu, tako da su odrezana samo stabla s južne strane ulice od Beljskog mlina do Školske ulice.

Trening društvenog poduzetništva
Trening je držao Freer Spreckley
U ponedjeljak i utorak, 7. i 8. II. 2010. godine, u Zagrebu je održan treći modul treninga društvenog poduzetništva. Trening je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s "British Councilom", u čijim se prostorijama trening i održavao.

I na trećem modulu (a članci o prvom i drugom modulu mogu se pročitati  ovdje i ovdje) sudjelovali su predstavnici udruga, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za udruge, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Trening je ponovo držao Freer Spreckley iz engleske kompanije "Local Livelihoods" Ltd.

Izvještajna skupština belomanastirskog DVD-a
Skupština belomanastirskih vatrogasaca

U petak, 4. II. 2011. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Beli Manastir održalo je svoju redovnu izvještajnu skupštinu za 2010. godinu, kojoj je prisustvovala i predstavnica Mirovne grupe Oaza Ana Jeličić. Skupština je održana u  prostorijama DVD-a u Ulici kralja Tomislava 11 u Belom Manastiru, a skupštini su prisustvovali članovi DVD-a, kao i njihovi mnogobrojni gosti iz raznih mjesta u Hrvatskoj, kao i iz susjednih nam država: Bačkog Monoštora, Miškolca, Mohača, Osijeka, Vrbasa, Zagreba, Zenice...

Skupštinu je otvorio predsjednik Damir Kedmenec, a nastavio je voditi zapovjednik Josip Molnar. Poslije iznošenja narativnog i financijskog izvještaja, uslijedilo je predstavljanje plana za tekuću godinu, a potom i usvajanje tim dokumenata.  Budući da su izvještaji bili iscrpni i detaljni, jednoglasno su usvojeni.

Dječja kreativna zadruga Oazica
Nakit izrađen za Valentinovo

Kao što smo već pisali na "Oazinoj" web-stranici, članovi Dječje kreativne zadruge (DKZ) "Oazica" na svojim radionicama, koje se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, svakog petka – pored ostalih aktivnosti – izrađuju različite suvenire i nakit od glinamola.

Tako izrađeni nakit ponudit će građanima u subotu, 12. II. 2011. godine između 10 i 12 sati, na belomanastirskom Trgu slobode, a prihod ostvaren prodajom namijenili su u humanitarne svrhe.

Ako se, dakle, u subotu zateknete u Belom Manastiru, potražite štand Dječje kreativne radionice "Oazice" i razgledajte što su to vrijedni mališani napravili, pa ako vam se svide njihove izrađevine, kupite nešto.

Utorak, 01. 02. 2011.

Počela informatička obuka

Informatička obuka
Predavač Ratko Mrđa i polaznici
U utorak, 1. II. 2011. godine, u "Oazinom" internet-klubu smještenom u belomanastirskom Društvenom centru, počela je osnovna informatička obuka, koja će se održavati dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Obuku pohađa osam polaznika: Zora Antunović, Damir Devald, Valerija Fabi-Oršić, Tanja Marković, Vesna Popović, Greta Rehlicki, Radmila Sarkanjac i Jovica Stojković. Predavač je "stari" "Oazin" informatičar Ratko Mrđa, uz asistenciju "Oazinog" zaposlenika Davora Friča. Obuka počinje u 19 sati, nakon što se zatvori "Oazin" internet-klub.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok