MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Gerontodomaćica Gordana Jovanović
Nakon obavljenog posla dobro je popiti kavicu

"Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i u prvom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (20 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 163. Pored toga gerontodomaćice su još nekoliko puta dolazile u obilazak, ali su korisnici bili u očnoj klinici radi manjih operativnih zahvata na očima, a jedna je korisnica zbog teške povrede uslijed pada operirana i bit će duže vrijeme na liječenju, pa je sredinom mjeseca u program obilaženja uključena još jedna stara osoba.

Dječja kreativna zadruga Oazica
Planiranje budućih aktivnosti

Tokom mjeseca siječnja 2011. godine, kako je i planirano, održane su tri dječje likovno-kreativne radionice za izradu suvenira, a u okviru projekta "Naučimo nešto zajedno", koji financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa.

Prva radionica održana je u petak, 14. I. 2011. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Djeca su davala prijedloge za buduće aktivnosti (raspored rada, asortiman suvenira, materijali od kojih će se izrađivati suveniri…) te odredila da će se izrađeni suveniri prodavati u humanitarne svrhe. Osim toga, "Oazini" mali i mladi korisnici podijelili su se u tri grupe: organizacija, prodaja i marketing, a sve što je dogovoreno ušlo je i u prvi dječji zapisnik. Ne samo da su odredili tko će biti marketingaši, blagajnici-prodavači, tajnica i crtač, već su izabrali i – direktora.

Srijeda, 26. 01. 2011.

"Epicentar Slavonije"

Epicentar Slavonije
Naslovna stranica prvoga broja

U srijedu, 26. I. 2011. godine, objavljen je prvi broj osječkog dvotjednika "Epicentar Slavonije" u nakladi od 20.000 primjeraka. Radi se o besplatnim novinama na 32 stranice formata 22,5 x 30,5 cm, koje će svakih 14 dana stizati u poštanske sandučiće Slavonaca i Baranjaca. Prema najavi u prvom broju, te će novine objavljivati teme koje će uglavnom birati čitatelji, a obrađivat će ih u potpunosti i objektivno. Zato će "Epicentar Slavonije" biti prilika za ljude koji se samoostvaruju, odnosno za "male ljude" koji u tišini kvalitetno rade svoj posao. Osim političkih, edukativnih, kulturoloških, sportskih i inih tema, u "Epicentru" će biti i zabave, koja će – kako piše glavna urednica Ivana Divković – od čitatelja izmamiti i osmijeh.

Već u prvom broju objavljen je i jedan članak vezan za Baranju i to tekst o Dušku Kostiću, dobitniku prestižnog međunarodnog bijenalnog priznanja, norveške Studentske mirovne nagrade za 2011. godinu, i prevodiocu "Crvenkapice" na romski jezik. Od drugog broja "Epicentar" će objavljivati i križaljku, koja će se pripremati u – Belom Manastiru.

Utorak, 25. 01. 2011.

Tečajevi engleskog jezika

Inicijalni test polaznika tečajeva
Inicijalni test polaznika tečajeva
U utorak, 25. I. 2011. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, počeli su novi "Oazini" tečajevi engleskog jezika. Predavanja se održavaju dva puta tjedno i to utorkom i petkom od 16,00 do 17,30 za prvi stupanj te ponedjeljkom i srijedom u isto vrijeme za drugi stupanj. Prvi stupanj pohađa 15 polaznika, dok ih je u drugom stupnju šest. Nastava se odvija po knjizi "New Headway" autora Johna i Liz Soars. Od ukupno 21 polaznika 12 je putnika. Predavačica je Gordana Čiča.
Ponedjeljak, 24. 01. 2011.

Projekt "Naučimo nešto zajedno"

Naučimo nešto zajedno
S prve radionice novog projekta za djecu

Dana 29. X. 2010. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je Odluku o finacijskoj potpori projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2010./2011. Za tu potporu izdvojeno je 7.050.000 kuna, a dodijeljena je projektima 187 udruga, među kojima je i projekt "Naučimo nešto zajedno" Mirovne grupe Oaza s iznosom od 25.000 kuna.

Projekt će se provoditi od 1. I. do 30. VI. 2011. godine, a korisnici su djeca od 9 do 15 godina s područja Grada Belog Manastira. U okviru projekta svakog će se petka od 18-20 sati održavati likovno-kreativne radionice za izradu suvenira, organizirat će se edukacije o poduzetništvu i marketingu prilagođene dječjem uzrastu, potom dvije prodajne izložbe suvenira te sudjelovanje na sajmovima u Osijeku. Pozivaju se sva zainteresirana djeca da petkom u 18 sati dođu u Društveni centar u belomanastirskoj Ulici J. Antala 3.

Vinceška
Bože, nek grozdovi budu ko kobasice!

I ove godine obilježena je Vinceška, tradicionalni baranjski običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22. I.), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine(Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

 

Središnja manifestacija obilježavanja Vinceške održana je na Vidikovcu iznad Karanca, na vinskoj cesti Beli Manastir – Kamenac. Tamo se okupio veliki broj gostiju i svakome je, pored mlade graševine i merlota, bio ponuđen štap s kobasicama i slaninom, koje je svaki gost morao sam ispeći. Za one koji preferiraju toplu hranu što se jede kašikom, poznati baranjski ugostitelj Bajo iz karanačke "Baranjske kuće" u nekoliko je kotlića i zemljanih ćupova kuhao grah.

Sastanak vojvođanskih i baranjskih aktivista
Ruža, Dejan Svetlana - Andor, Vesna
U subotu, 22. I. 2011. godine, "Oazu" su posjetiti novosadski ekološki aktivisti radi dogovora o zajedničkom projektu: Ruža Helać, viša suradnica Fonda za razvoj neprofitnog sektora Autonomne pokrajine Vojvodine i predsjednica Vojvođanske zelene inicijative, Andor Luhović, projekt-koordinator Zelene patrole i student Fakulteta tehničkih nauka – Inženjerstvo zaštite životne sredine, Dejan Pavlović, bivši direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i menadžer Vojvođanske zelene inicijative, i njegova supruga Svetlana Pavlović, psiholog u prosvjeti, koja na engleski prevodi projekte koji se pišu za europske fondove. Od "Oazinih" aktivistica sastanku su prisustvovale Stela Fabijan, Ana Jeličić, Vesna Nedić i Dubravka Simendić.
Beli Manastir, Betonska ulica
Betonska ulica, baruština na pločniku

Dana 22. XII. 2009. godine objavili smo na ovim stranicama članak pod naslovom "Prikupljanje projektnih ideja…" o sastanku održanom u gradskoj vijećnici na kome su prikupljane projektne ideje za mrežu razvojnih projekata Grada Belog Manastira i Osječko-baranjske županije. Uz članak su objavljene i četiri fotografije belomanastirskih prometnih, turističkih i komunalnih "atrakcija" (blata, baruština, smeća, rupa na cestama…), koje bi se mogle sanirati skromnim sredstvima. Time se željelo reći da se uz prikupljanje ideja za skupe i neizvjesne projekte (npr. za izgradnju zatvorenog bazena, ili novog Vatrogasnog doma, ili uređenje Šećeranskog jezera) treba napraviti i popis "malih" projekata koji se mogu odmah realizirati.

Okrugli stol o projektima koje financira Europska Unija
Paolo Berizzi i Erol Akdag
U petak, 21. I. 2011. godine, od 10 do 15,45 sati, u sjedištu Delegacije Europske Unije u Zagrebu održan je okrugli stol s predstavnicima 14 udruga kojima je odobren projekt na natječaju EIDHR (Europski instrument za demokraciju i ljudska prava). Cilj okruglog stola bio je da se predstavnici udruga međusobno upoznaju, da se informiraju o odabranim projektima i diskutiraju o provođenju projekata, o financijskom praćenju projekata, o kontroli od strane donatora te o vidljivosti projekta (o famoznom visibility-ju), koji je za Europsku Uniju veoma bitan.
Četvrtak, 20. 01. 2011.

Dani otvorenog Podruma Belje

Podrum Belje u Kneževim Vinogradima
Posjetite Podrum Belje u Kneževim Vinogradima

U petak, subotu i nedjelju (21-23. I. 2011. godine), povodom blagdana Sv. Vinka (Vinceške), Podrum Belje u Kneževim Vinogradima bit će otvoren za posjetitelje od 10-17 sati, a svaki puni sat bit će organizirani obilasci Podruma uz stručno vodstvo. Više informacija može se dobiti na broj telefona 091-1790-881.

 

Oazine gerontodomaćice
Oazine gerontodomaćice

Pomoć starim i nemoćnim osobama jedna je od višegodišnjih aktivnosti Mirovne grupe Oaza. Ta se aktivnost od listopada 2010. do ožujka 2011. godine odvija kroz angažman dviju gerontodomaćica (Marte Lindeman i Gordane Jovanović), koje je "Oaza" zaposlila na puno radno vrijeme i na rok od šest mjeseci kroz mjeru zapošljavanja javni radovi, a preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). U mjesecu prosincu "Oazine" gerontodomaćice obilazile su ukupno 24 stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (19 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 180.

Zastava Europske Unije
Europska unija financira ovaj projekt
Od početka 2011. godine Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja kao nositelj i Mirovna grupa Oaza kao partner provode projekt "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. O projektu se opširnije može pročitati ovdje. Tim je projektom Baranja podijeljena na pet područja (Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac), a za svako će se formirati tročlani tim za podršku, koji će se sastojati od socijalne radnice, patronažne ili medicinske sestre i predstavnice neke udruge. Formiranje timova za podršku bio je povod da voditeljica projekta Jasna Petrović i koordinatorica Vesna Nedić u srijedu, 19. I. 2011. godine, u Belom Manastiru, Kneževim Vinogradima i Popovcu održe niz radnih sastanaka s potencijalnim suradnicama na tom projektu.
Utorak, 18. 01. 2011.

Beli u magli

Beli Manastir u magli
Dom zdravlja
U nedjelju uveče, 17. siječnja prošle (2010) godine, u Belom Manastiru počeo je padati snijeg, treći put te zime. Padao je cijelu noć, a provijavao je i cijeli sutrašnji dan. Ipak, nije ga napadalo toliko da stvori probleme u prometu i kretanju, ali dovoljno da naš grad obuče u zimsko ruho. A kako Beli Manastir izgleda u zimskom ruhu, "Oazina" je web-stranica pokazala ovom fotoreportažom. O Belom Manastiru pokrivenom snijegom pisali smo prošle zime još dva puta, 31. I. i 11. II. (što možete pročitati ovdje i ovdje).
Betonska i školska ulica
Sudar u Betonskoj ulici
Na križanju belomanastirske Betonske ulice (zapravo državne ceste D517 Beli Manastir – Belišće) i sporedne Školske ulice godinama su se događale prometne nezgode, čak i sa smrtnim ishodom. Nasreće su se dešavale najčešće zbog toga što vozači koji su dolazili Školskom ulicom nisu poštovali prednost Betonske ulice. Prije nekoliko godina na tom raskršću postavljeni su jedini belomanastirski semafori pa su stanovnici tih i okolnih ulica odahnuli, pomislivši da nesreća više neće biti jer će semafori onemogućiti izlijetanje iz Školske ulice i usporiti jurcanje nesavjesnih vozača ravnom Betonskom ulicom.
Petak, 14. 01. 2011.

"Oazini" kalendari i olovke

Oazini kalendari i olovke
Oazin kalendar za 2011. godinu
I za 2011. godinu, već petu godinu zaredom, Mirovna grupa Oaza izdala je stolni kalendar i reklamnu olovku s "Oazinim" logom, koje dizajnira i štampa tvrtka "Fist" iz Borova (ali bez rokovnika, kako je bilo prethodnih godina). Recesija je učinila svoje pa je tiraž prepolovljen, tako da su i kalendar i olovke štampani samo u 50 primjeraka. Podijeljeni su "Oazinim" članovima i poslovnim partnerima.

Kalendar se sastoji od tri dijela, koji se mogu preklopiti tako da se dobije polegnuta trostrana prizma. Na prednjoj strani, uz "Oazin" logo i adresu, nalaze se 4 kolor-fotografija koje prikazuju "Oazine" aktivnosti, a na poleđini klasični kalendar sa stiliziranim znacima za sunce, vodu, zemlju i vatru, bez kojih ne bi bilo ni zemaljskih oaza.

Konferencija o razvoju ženskog poduzetništva
Jasna Petrović, Socijalnopoduzetnička zadruga Ruke
U četvrtak, 13. I. 2011. godine, u Hotelu Mursa u Osijeku održana je konferencija Osječko-baranjske županije "Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada" o perspektivama razvoja ženskog poduzetništva, ali i jačanja zaposlenosti u rastućim poduzetničkim poduhvatima žena. Organizator konferencija bio je Hrvatski zavoda za zapošljavanje (HZZ), Područna služba Osijek, u partnerstvu s Udruženjem "Baranja" iz Bilja. Konferencija predstavlja jednu od aktivnosti  istoimenog projekta, koji je HZZ dobio na natječaju "Žene na tržištu rada" (u okviru IPA IV) financiranom sredstvima Europske unije. "Oazu" je na konferencija predstavljala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Trening društvenog poduzetništva
Grupa Slavonije i Baranje
U ponedjeljak i utorak, 10. i 11. I. 2011. godine, u Zagrebu je održan drugi modul treninga društvenog poduzetništva. Trening organizira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s "British Councilom", u čijim se prostorijama trening i održava. Treći modul održat će se 7. i 8. II. 2011. godine.

I na drugom modulu (a članak o prvom možete pročitati ovdje) sudjelovali su predstavnici udruga, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za udruge, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Trening je ponovo držao Freer Spreckley iz engleske kompanije "Local Livelihoods" Ltd.

Važno je imati podršku - projektni tim
Projektni tim za zajednički projekt
U utorak, 4. I. 2011. godine, u "Oazinim" prostorijama upriličen je sastanak zaposlenika Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja i Mirovne grupe Oaze u vezi s početkom provođenja zajedničkog projekta "Važno je imati podršku" (engleski "It is important support"). Projekt financira Europska Unija, nosilac projekta je Udruženje, a "Oaza" je partner na projektu.

Jedna od prvih aktivnosti projekta je formiranje projektnog tima od 5 osoba, što je i bio jedan od razloga okupljanja u "Oazi". Članovi projektnog tima su: Jasna Petrović (voditelj projekta), Vesna Nedić (koordinator na projektu), Milorad Nenadović (asistent - pravnik) i Mihajlo Ranković i Jovan Nedić (asistenti na projektu). Kako se radi o projektu koji će se provoditi tokom 24 mjeseca (2011-2012. godina) planiran je veliki broj različitih aktivnosti. Zbog toga je važno osigurati dovoljan broj (u ovom slučaju 5) članova projektnog tima kako bi sve aktivnosti bile "pokrivene" osobama koje imaju potrebna znanja i iskustvo.

Oazin internet-klub
Davor Frič, asistent u Internet-klubu
Uz održavanje svih "Oazinih" kompjutera, od početka 11. mjeseca 2010. godine novi "Oazin" zaposlenik Davor Frič radi i kao asistent u "Oazinom" internet-klubu. Evo kako on opisuje svoj rad:

Radni dan započinje u 9 sati, paljenjem računala (10 u "igraonici", tri za ozbiljnije korisnike i jednog laptopa). Računala u "igraonici" namijenjena su djeci za edukaciju, igre te provođenje slobodnog vremena. Za vrijeme školskih praznika i blagdana veća je gužva u "Oazinom" internet-klubu, pogotovo u poslijepodnevnoj smjeni. Ujutro većinom dolaze ozbiljniji ljudi, koji pretražuju oglase za posao i slično, dok djeca najčešće igraju igrice preko mreže jer su sva računala umrežena i također sva računala imaju pristup internetu.

Važno je imati podršku
Baranjke, važno je imati podršku
Krajem prošle, 2010. godine Europska komisija prihvatila je financiranje projekta "Važno je imati podršku" (engleski: "It is important support"). Nosilac projekta je Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja, a partner na projektu je Mirovna grupa Oaza. Projekt će se financirati iz sredstava Europske unije, a prihvaćen je na natječaju EIDHR (Europski instrument za demokraciju i ljudska prava), koji je raspisala Europska komisija. Cilj toga natječaja je jačanje uloge civilnog društva u promicanju ljudskih prava i demokratskih reformi te izgradnja kapaciteta novih ili manjih organizacija civilnog društva koje za korisnike imaju manjinske skupine, osobe s invaliditetom, žene, radnike, djecu i LGBT-grupe. Ugovor o financiranju projekta potpisan je 28. XII. 2010. godina pa se projekt službeno provodi od 29. prosinca i trajat će dvije godine.
Nedjelja, 02. 01. 2011.

Nova godina, dan poslije

Oazini pokloni
Pokloni ispod Oazinog bora

Ispratili smo staru, aferašku, kriznu i recesijsku 2010. i dočekali novu,  2011. godinu, koja će također biti krizna, recesijska, izborna, a vjerojatno i aferaška. Sad nam, nakon domjenaka, prijema, partija, zabava, dočeka i krkanluka, preostaje da napravimo "završni račun" za 2010. i da se okrenemo budućnosti. U danima od Božića do Nove godine po Belom Manastiru, a tako je bilo i diljem Hrvatske, toliko se pucalo petardicama, petardama, petardetinama i ostalom pirotehnikom da je to ličilo na pravi rat. Za slična iživljavanja uvijek ima mnogo energije i novca. Kad bi se toliko entuzijazma i truda uložilo u nešto korisno, gdje bi nam bio kraj.

Nedjelja, 02. 01. 2011.

Nova godina, dan poslije

Uzdravlje u novoj godini
Čestitka Željka Bilankova iz Splita
Gotovo isti tekst objavili smo na "Oazinoj" web-stranici i prošle, 2011. godine, što znači da se u međuvremenu nije mnogo toga promijenilo, osim što je stara vlast izgubila vlast, a kakva će biti nova tek ćemo vidjeti. Dakle, ispratili smo staru, aferašku, kriznu i recesijsku 2011. i dočekali novu,  2012. godinu, koja će također biti krizna, recesijska, a vjerojatno i aferaška. Sad nam, nakon domjenaka, prijema, partija, zabava, dočeka i krkanluka, preostaje da napravimo "završni račun" za 2011. i da se okrenemo budućnosti. U danima od Božića do Nove godine po Belom Manastiru, a tako je bilo i diljem Hrvatske, toliko se pucalo petardicama, petardama, petardetinama i ostalom pirotehnikom da je to ličilo na pravi rat. Za slična iživljavanja uvijek ima mnogo energije i novca. Kad bi se toliko entuzijazma i truda uložilo u nešto korisno, gdje bi nam bio kraj.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok