MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Subota, 31. 12. 2011.

Novogodišnja čestitka

Novogodišnja čestitka u križaljciNovogodišnja čestitka u križaljci

Grad Beli Manastir
Centar Belog Manastira pred Novu godinu
Belomanastirska gradska uprava organizira 31. XII. 2011. doček Nove godine 2012. na Trgu slobode. Na pozornici postavljenoj uz zgradu Centra za kulturu nastupit će tamburaški sastav "Kočije" s početkom u 22 sata. U ponoć će se, usprkos krizi i recesiji, na Trgu slobode upriličiti veličanstveni vatromet, a za sve posjetioce osigurano je besplatno – kuhano vino.

A kako je belomanastirski Trg slobode ukrašen za Novu godinu, možete vidjeti u fotoalbumu na "Oazinoj" stranici na Facebooku.

Orkestar 'pet belomanastirskih harmonika'
Orkestar 'bm5h'

U srijedu, 28. XII. 2011. godine, u prepunoj dvorani za produkcije Osnovne glazbene škola (OGŠ) Beli Manastir, održan je svečani koncert orkestra "bm5h" - "belomanastirskih pet harmonika".

Članovi tog orkestra su Aleksandra Gado (doktor veterinarske medicine), Kornelija Pacanović Zvečevac (diplomirani inženjer arhitekture, pročelnica gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove), Samir Jurčec, Davorin Bubalović (doktor medicine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Belog Manastira) i Vladimir Kedmenec (direktor belomanastirske "Stanouprave").

Odlazak belomanastirskih učenika u Orahovicu
Odlazak belomanastirskih učenika u Orahovicu
U nedjelju, 25. XII. 2011. godine, u jutarnjim satima, 18 učenika belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" otputovalo je s učiteljicom Ljiljanom Malivuk u Orahovicu, gdje je za njih do 31. XII. organiziran "Boravak u zimskoj školi srpskog jezika i kulture – Orahovica 2011". Škola se provodi po programu zagrebačke SKD "Prosvjete, traje sedam dana i njome će biti obuhvaćeno 60-ak djece iz Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije (Deženovac).

Osim rada na očuvanju srpskog jezika i kulture te zajedničkog druženja, za učenike će biti organizirana škola plivanja, izleti, odlazak u disko, pidžama-parti… i mnoge druge aktivnosti, koje će im pripremiti članovi Crvenog križa i njihovi učitelji. Boravak u Orahovici učenicima će biti najljepši poklon za zimske praznike.

Sretan Božić i uspješna 2012. godinaSretan Božić i uspješna 2012. godina
Domjenak u Gradu Belom Manastiru
Stojanović, Doboš, Redžep, Jalšovec

U petak, 23. XII. 2011. godine, s početkom u 12 sati, u Maloj vijećnici Gradske uprave upriličen je božićno-novogodišnji domjenak. Gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, zajedno sa svojim zamjenicima Živkom Jalšovcem, Nikolom Redžepom i Predragom Stojanovićem, pozvao je na domjenak poslovne suradnike te predstavnike gradskih tvrtki, ustanova i organizacija koje imaju sjedište u Belom Manastiru.

Među njima se našla i predstavnica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnik Doboš svima je poželio uspješnu novu godinu i to kako na poslovnom planu tako i u obitelji. Potom je uslijedila bogata zakuska i kratko druženje. Na odlasku svim su gostima podijeljeni rokovnici, olovke i veliki kalendari.

Godišnja skupština Udruženja 'Baranje' iz Bilja
Milorad Nenadović podnosi izvještaje
U četvrtak, 22. XII. 2011. godine, s početkom u 14 sati, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održana je redovna godišnja izborno-izvještajna skupština Udruženja "Baranja" iz Bilja. Mirovna grupa Oaza kao partner s Udruženjem "Baranja" uspješno provodi dva projekta: "Mladi pred vratima" i "Važno je imati podršku". To je i razlog što je na skupštini bila i "Oazina" predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Narativni i financijski izvještaj o radu za 2011. godinu podnio je Milorad Nenadović. Nakon usvajanja izvještaja, iznesen je plan rada za 2012. godinu i prešlo se na izbor rukovodećih osoba udruge. Odlukom Skupštine za predsjednika je ponovo izabran belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, za razvojnu direktoricu ponovno je izabrana Gordana Stojanović, a za izvršnog direktora također ponovo je izabran Milorad Nenadović. Skupština je završena zajedničkim ručkom i druženjem.

Srijeda, 21. 12. 2011.

Poklon-paketi za stare osobe

Priprema poklon-paketa za stare osobe
Priprema poklon-paketa za stare osobe
U jedanaestom i dvanaestom mjesecu 2011. godine Mirovna grupe Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu pomoć u kući i to zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje financira trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Sedam "Oazinih" gerontodomaćica obilazile su tokom ta dva mjeseca 52 stare osobe (46 žena i šest muškaraca) na području Grada Belog Manastira. Kao gerontodomaćice rade "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Dubravka Simendić te Biserka Bakač, Milica Janković, Dragica Štalman i Dragana Vranješ. Tokom mjeseca studenoga odradile su ukupno 447 obilazaka korisnica i korisnika i odradile mnoštvo poslova kojima su im pomogle i olakšale život.

Utorak, 20. 12. 2011.

Drugi Susret osječkih enigmata

Drugi Susret osječkih enigmata
U istom sastavu i na istom mjestu

U utorak, 20. XII. 2011. godine, u osječkom kafiću "Grande" u Divaltovoj ulici, održan je drugi Susret osječkih enigmata, na istom mjestu, čak i za istim stolom, kao i prvi susret održan mjesec dana ranije. Susretu su prisustvovali isti enigmati koji su bili i na prvom susretu (na slici): Jovan Nedić, Nikolina Kraus, Josip Dubrović, Željko Jozić i Boris Antonić.

Izostao je jedino Alan Marinić zbog privatnih obaveza, ali je on za sutradan "naručio" iscrpan izvještaj o tome kako je susret protekao. A protekao je, kao što je to na enigmatskim susretima uobičajeno, u beskrajnim (ovaj put petosatnim) razgovorima o zagonetkama i riječima, od kojih se zagonetke i prave.

Vijeće za prevencije za područje Grada Belog Manastira
Završetak suradničkog projekta

U utorak, 20. XII. 2011. godine, s početkom u 13 sati, u Hotelu "Patria" u Belom Manastiru, osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizirao je druženje i svečani ručak za članove belomanastirskog Vijeća za prevencijute članove stručne i operativne skupine pri tom Vijeću. Povod druženju bio je završetak suradničkog projekta Grada Belog Manastira, Policijske postaje Beli Manastir i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava na razvoju Vijeća za prevenciju i na provođenju preventivnih aktivnosti u zajednici.

Utorak, 20. 12. 2011.

Parti za "Oaze" korisnice

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Parti za 'Oazine' korisnice
Oazine korisnice u veselom kolu
U utorak, 20. XII. 2011. godine, s početkom u  18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, "Oazine" aktivistice Ana, Dubravka, JelenaStela i Vesna priredile su parti za korisnice koje dolaze na "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene.

Povod je bio kraj godine kad se sumiraju rezultati onoga što je urađeno u proteklih 12 mjeseci. Uz razgovore o tome što se događalo na radionicama i raznim edukacijama, uz prepričavanje kojekakvih dogodovština i zbijanje šala te uz muziku, ples i zakusku veče je prošlo u ugodnoj atmosferi.

Parti je iskorišten i za uzajamno darivanje. Svaka korisnica dobila je oslikanu staklenku – dozu za domaćinstvo i kutiju slatkiša, a svaka je "Oazina" aktivistica od korisnica dobila oslikanu torbu, oslikanu sliku i po jednu kuglu za novogodišnji bor. I jedne i druge  obradovale su se darovima jer i mali znak pažnje puno znači.

Ponedjeljak, 19. 12. 2011.

"Važno je imati podršku" (XI/2011)

Kreativne radionice za žene
Oslikane boce
I u toku jedanaestog mjeseca 2011. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavane su kreativne radionice za žene. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Održano je ukupno 12 radionica u Dardi, Petlovcu, Popovcu, Suzi i Belom Manastiru. Odaziv korisnica je velik i svaku radionicu iščekuju s nestrpljenjem, zapitkujući kao djeca što će biti tema sljedeće.

Mjesec studeni bio je posvećen ukrasima i poklonima za nadolazeće blagdane i praznike. Radile su se svijeće i svijećnjaci, naljepnice za prozore, ukrasne kutije, kuglice i druge zanimljivosti u koje su naše korisnice utkale puno mašte i ljubavi.

Oazin internet-klub
Davor Frič, asistent u internet-klubu

U jedanaestom mjesecu 2011. godine "Oazin" internet-klub bilježi prosječnu posjećenost. Korisnici su uglavnom školarci, ali i odrasle osobe koje slobodno vrijeme provode uz računala. Ponovno napominjemo da Internet-klub radi od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 sati ujutro do 20 sati navečer. U to vrijeme izmijeni se čak i 50 korisnika. Kao i prije, najveća je gužva u podnevnim satima te poslijepodne u vremenu od 13 do 15 sati. Tad se izmjenjuju smjene u školama pa oni koji nemaju prve sate navrate u "Oazin" internet-klub, kao i oni koji čekaju prijevoz kući.

Na popisu korisnika "Oazinog" internet-kluba već imamo 311 imena. U studenom je bilo 933 pristupa internetu, a od početka 2011. godine imali smo 9.007 pristupa internetu.

Nogometna škola Beli Manastir
Noa, Despot, golman Nemanja i Sergej

U subotu, 17. XII. 2011. godine, u Mohaču je održan međunarodni nogometni turnir za mlade igrače pod imenom MTE KUP U-10 (2002) i U-12 (2000). Učestvovalo je šest ekipa i to: "Bajai LSE", "Kapronczai Focisuli Szigetvár", "Kozármisleny SE" i "Mohácsi TE" iz Mađarske te "Hypo Limač Krpan & Babić Akademija" i "Nogometna škola (NŠ) Beli Manastir"iz Hrvatske.

 

Mali belomanastirski nogometaši na put su krenuli u 7 sati ujutro, ali ekipe nisu bile kompletne jer neki igrači nemaju putovnicu, a neki su bili bolesni. Prije podne igrale su mlađe ekipe (igrači rođeni 2002. godine i kasnije). Nakon šest odigranih utakmica, belomanastirska je ekipa ušla u finale, u kome se sastala s ekipom "Kozármisleny SE". Kako je utakmica završena neriješeno, pucali su se penali. Belomanastirci su bili bolji i pobijedili rezultatom 3 : 2 i time osvojili prvo mjesto, dok je belomanastirski golman Nemanja Poznanović proglašen najboljim golmanom turnira, iako ima samo - šest godina.

Rekreativne radionice na pet lokacija u Baranji
Rekreativna radionica u Belom Manastiru

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u jedanaestom mjesecu godine 2011. dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u Petlovcu (Udruga žena "Fijolice"), u Dardi (Mađarska kuća), u Popovcu (Udruga "Maska"), u Suzi (Udruga žena Suza) i u Belom Manastiru(Nastavno-sportska dvorana).

 

U Suzi su rađene početne vježbe za sve grupe mišića, a te vježbe su oduševile korisnice iz toga podno Baranjske planine. U ostala četiri mjesta nastavilo se po planu s vježbama s rekvizitima i bez rekvizita te s aerobnim vježbama.

Potpisivanje ugovora za projekt 'Povezani - za veze bez nasilja'
Projekt 'Povezani - za veze bez nasilja'

U petak, 16. XII. 2011. godine, s početkom u  12:30 sati, u prostorijama Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u Zagrebu potpisan je ugovor o financijskoj podršci projektu "Povezani – za veze bez nasilja". Nosilac projekta je zagrebački CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a partneri na projektu su Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih ljudi ZUM iz Pule, Udruga Zora iz Čakovca, Potencijal – Udruga za razvoj ljudskih potencijala iz Rijeke i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira.

Projekt je dobiven na Zakladinom natječaju u programskom području Demokratizacija i razvoj civilnoga društva – Tema A: Aktivnim sudjelovanjem u društvenim procesima. U ime CESI-ja ugovor je potpisala Gordana Obradović-Dragišić, u ime Udruge Zora Marina Kolar, u ime ZUM-a Denis Sgagliardi, u ime "Potencijala" Jasminka Tešević, a u ime "Oaze" Vesna Nedić.

Koncert za roditelje u OGŠ Beli Manastir
Oazin korisnik Despot Matijević s violinom
U petak, 16. XII. 2011. godine, u dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole (OGŠ) u Belom Manastiru, održan je neobični roditeljski sastanak. Nastavnici Gabriela Feher, Ioan Pauna, Marko Sesar i Ivan Husnjak kao klavirska pratnja i dvadesetoro djece od prvog do trećeg razreda OGŠ-a koji sviraju harmoniku, violinu i trubu priredili su roditeljima pravi koncert, na kome su se svi predstavili s po jednom izvedbom.

Dvorana je bila prepuna, a svi roditelji su s nestrpljenjem očekivali nastup svoga djeteta. Naravno, najbolji su bili učenici trećeg razreda, a najhrabriji prvašići, kojima je to bio prvi nastup. Polaznici drugog razreda bili su nekako u sredini: violinisti Rea Ernest, Romana Ljepojević, Despot Matijević i Lucija Mustač te Adrian Kalčić – harmonika.

Doumentarni film 'Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore'
'Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore'
U srijedu, 21. XII. 2011. godine, u 19 sati, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (Novi Sad, Radnička 20) održat će se promocija dokumentarnog filma "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore". Film je snimljen u produkciji Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrola, uz financijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Vlade Kraljevine Holandije, a u okviru MATRA-programa. Cilj projekta Dokumentarni film "Kroz crno-beli svet zelene Fruške gore" je da se senzibiliziraju mediji, javnost, stručna javnost i donosioci odluka radi zaštite prvog i jedinog Nacionalnog parka u Vojvodini.

U filmu je prikazan čudesan tajni svijet Fruške gore (kanjon, ostaci Panonskog mora, vodopadi, izvori…) te skrivene mogućnosti i opasnosti koje prijete i ugrožavaju taj jedinstveni prostor – pluća Vojvodine!

Uz projekciju, tom će prilikom biti i dodijeljena i priznanja koja godinama dodjeljuju Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola. Priznanje za hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine dobit će Udruženje "Prijatelji Brodareva", koje se od 2008. godine bori protiv gradnje brana na Limu, i Milan Belobabić iz udruženja "Aurora" (Bela Crkva), koji se bori protiv sječe drveća na obalama rijeke Nere.

Oazine dječje likovno-kreativne radionice
Izrađivanje naljepnica za prozore
Tokom jedanaestog mjeseca 2011. godine održane su tri likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina, koje se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i koje se financiraju iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Održane su:

 • 4. XI. 2011. – Izrađivale su se naljepnice za prozore (učestvovalo četrnaestero djece).
 • 18. XI. 2011. – Bingo-veče za klince (učestvovalo jedanaestero djece). Održana su tri kola, a za svaki popunjeni red djeca su bila nagrađena bombonima. Osvojena su i tri binga s glavnim nagradama (naravno, slatkišima). Djeca su bila oduševljena i izrazila su želju da se to ponovi. Zahvaljujemo se malom Nikoli L. koji nam je posudio tu zanimljivu igricu.
 • 25. XI. 2011. – Parti (učestvovalo desetero djece).

Druženje u Volonterskom centru Osijek
Ana Jeličić uime 'Oaze' prima zahvalnicu
U četvrtak, 15. XII. 2011. godine, s početkom u  12:30 sati, osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Volonterski centar Osijek organizirali su u prostorijama Volonterskog centra zajedničko druženje i svečani domjenak povodom završetka partnerskog projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema participatornoj demokraciji - izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus", koji su u 2010. i 2011. provodili u partnerstvu s vijećima za prevenciju u Osijeku, Vukovaru i Belom Manastiru.

Projekt je proveden s ciljem jačanja kapaciteta lokalne zajednice i poticanja (mobiliziranja) građana na zajedničko rješavanje problema važnih za razvoj zajednice korištenjem demokratskih mehanizama u multietničkim područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Nedjelja, 11. 12. 2011.

Održane vježbe za kralježnicu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje

Vježbe za kralježnicu u Belom Manastiru
Vježbe za kralježnicu u NSD Beli Manastir
Kao što smo najavili na ovoj web-stranici, u nedjelju, 11. XII. 2011. godine, u belomanastirskoj Nastavno sportskoj dvorani (NSD) održane su besplatne vježbe za kralježnicu, koje su organizirale belomanastirske udruge "Skok-klub - športska rekreacija i ples" (ŠRP) i "Alerga". Vježbe su bile namijenjene onima koji imaju problema s kralježnicom i onima koji žele naučiti vježbe za jačanje kralježnice, a vodile su ih fizioterapeutkinja Patricija Gaža te voditeljice i trenerice Jasmina Markan i Ivona Čutoraš, koje su prošle usavršavanje vježbi za kralješnicu po odobrenju Kliničkog bolničkog centra Osijek u rehabilitacijskom centru u Bizovcu.

Od "Oazinih" članica i korisnica na vježbama je bila jedino predsjednica Vesna Nedić. A kako su vježbe izgledale, može se vidjeti u fotoalbumu na "Oazinoj" stranici na Facebooku.

Četvrtak, 08. 12. 2011.

Poziv na vježbe za kralježnicu

Vježbe za kralježnicu
Za sportaše, rekreativce i ostale građane

Belomanastirske udruge "Skok-klub - športska rekreacija i ples" (ŠRP) i "Alerga" organiziraju u nedjelju, 11. XII. 2011. godine, VJEŽBE ZA KRALJEŽNICU.

 

Vježbe se organiziraju u suradnji sa Zajednicom športskih udruga Grada Belog Manastira, Savezom športske rekreacije ˝Sport za sve˝ Osječko-baranjske županije i Gimnastičkim društvom Beli Manastir, a za sve sportaše, rekreativce i građane s područja Osječko-baranjske županije. Vježbe su namijenjene onima koji imaju problema s kralježnicom i onima koji žele naučiti vježbe za jačanje kralježnice.

Zainteresirani građani se pozivaju da dođu u Nastavno-sportsku dvoranu (NSD) Beli Manastir po sljedećem rasporedu:

 • 14:30 – osnovne  vježbe za pravilno i normalno razvijanje kralježnice;
 • 15:30 – pojačane vježbe za jačanje osjetljivih (ozlijeđenih) dijelova kralježnice;
 • 16:30 – miks-vježbe za cijelo tijelo – s rekvizitima i bez rekvizita.

Mladen Lečić kao 'Oazin' volonter
Mladen Lečić kao 'Oazin' volonter
U prvoj polovini 2010. godine tada nezaposleni inženjer elektrotehnike Mladen Lečić iz Belog Manastira volonterski je u "Oazi" držao instrukcije iz srednjoškolske matematike i pripremao učenike četvrtog razreda za maturski ispit iz matematike pod motom "lakim skokom do državne mature". Godinu i pol kasnije Mladen radi na "Belju", u novoizgrađenoj vinariji kod Kamenca, i evo kako danas gleda na svoj volonterski rad:

Završetkom elektrotehničkog fakulteta mislio sam da ću se lako zaposliti u svojoj struci. To baš nije bilo tako kako sam zamišljao, posebno u doba recesije, a i svugdje se tražilo iskustvo od minimalno tri pa i više godina. Kad je prošlo nekoliko mjeseci u potrazi za poslom, odlučio sam se za volontiranje u Mirovnoj grupi Oaza.

Pilates za 'Oazine' korisnice
Pilates za 'Oazine' korisnice
U belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, u sklopu projekta "Važno je imati podršku", održavaju se već više od dva mjeseca besplatne rekreativne radionice za žene. Projekt financira Europska Unija, a provode ga Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza. Radionice su se dosad održavale po rasporedu objavljenom ovdje, a korisnice mogu dolaziti samo na jednu radionicu tjedno.

Zainteresirane žene mogu se prijaviti u "Oazi" (Beli Manastir, Ulica J. Antala 3) svakog radnog dana od 8-20 sati ili na telefon 705-055.

Kako na radionice žene dolaze i po drugim osnovima, a ne samo preko projekta "Važno je imati podršku", i kako je u terminima predviđenim za pilates bila prilična gužva, za "Oazine" korisnice određen je novi termin: četvrtak, 17.30-18.30. A kako je bilo prvi put, vidi se na našim slikama.

(Fotoalbum vidjeti ovdje

Što i kako ako krene naopako
Prof. Mario Vinković, Mirela Jurković i Milorad Nenadović
Svakog 10. prosinca (decembra) od 1950. godine obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava i to na dan kad je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost ... bez ikakvih razlika".

Tim povodom, u srijedu, 7. XII. 2011. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskom Društvenom centru Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza – a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija – organizirale su javnu tribinu pod nazivom "Što i kako kada krene naopako – žene i rad". Kao moderatorica tribinu je vodila Mirela Jurković, voditeljica u programu belomanastirskog Radija Baranja, a učesnici su bili Milorad Nenadović, izvršni direktor Udruženja "Baranja" te prof. dr. sc. Mario Vinković, izvanredni profesor, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Mjuzikl 'Josip i kričave boje njegovih snova'
Pogledajte svjetski poznati mjuzikl
U petak, 9. XII. 2011. godine, s početkom u 20 sati, u osječkoj Sportskoj dvorani "Gradski vrt" međunarodno kazalište CornerstoneArts izvest će jedan od najgledanijih svjetskih mjuzikala "Josip i kričave boje njegovih snova".

Uza svu atraktivnost predstave, ona je posebna i u tome što će je u potpunosti izvesti mladi amateri iz Osijeka, kojima svjetski poznati redatelj Richard Montez time pruža jedinstvenu mogućnost umjetničkog iskustva i afirmacije. Videopriloge o kazalištu CornerstoneArts, kao i o predstojećim nastupima u Hrvatskoj možete pogledati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Ulaznice se mogu kupiti i u Udruženju "Baranja" u Bilju.

"Josip i kričave boje njegovih snova"  biblijska je priča ispričana na vrlo neobičan način – kićenim bojama šarenih glazbenih stilova. Slikovito, šarmantno, duhovito, toplo, romantično, bezbrižno, nostalgično i zabavno. Istinita povijesna radnja zaogrnuta je u čak 200 atraktivnih kostima.

Srijeda, 07. 12. 2011.

Zakuska za "Oazin" gerontotim

'Oazin' gerontotim
Dragica Štalman - treća zdesna
Svake srijede u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održava se sastanak "Oazinog" osoblja (nazvanog gerontotim) uključenog u pružanje socijalne usluge pomoć u kući u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Na sastanku budu voditeljica programa Vesna Nedić, asistentica na programu i gerontodomaćica Dubravka Simendić, patronažna sestra Katarina Jelić, gerontodomaćice Biserka Bakač, Stela Fabijan, Milica Janković, Ana Jeličić, Dragica Štalman i Dragana Vranješ te Jelena Opačić-Matijević, koja se bavi šivanjem, krpanjem i popravkom odjevnih predmeta, rublja i posteljnog rublja za korisnike spomenutog programa.

Mato Tijardović: simbolična nagrada u drvetu
Simbolična nagrada u drvetu
U četvrtak, 1. XII. 2011. godine, u osječkom Arheološkom muzeju uručene su godišnje volonterske nagrade koje već šestu godinu za redom dodjeljuje Volonterski centar Osijek. Na svečanosti pod nazivom "Nevidljivo učiniti vidljivim" nagrađeni su pojedinke, ustanove i tvrtke u pet kategorija:

 • I. Volonterski angažman pojedinca:
  1. Gordana Musa-Balaš (Karanac)
  2. Anđelka Đunđa
  3. Marija Jaman
  4. Anita Valo
  5. Jelena Radan
 • II. Promocija volonterstva u visokoškolskom obrazovanju:
  1. Ekonomski fakultet u Osijeku – Volonterski program studija Poduzetništvo

Baranjska najvolonterka: Gordana Musa Balaš
Gordanan Musa Balaš
Diplomirana pravnica Gordana Musa-Balaš iz Karanca, zaposlena u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb, jedna je od ovogodišnjim dobitnica volonterskih nagrada Volonterskog centra Osijek. Prema pisanju "Glasa Slavonije" za nagradu ju je nominirao belomanastirski P.G.D.I.:

- Godinama je uključena u rad kako udruga tako i karanačkog mjesnog odbora. Dolazeći u selo, nemoguće je ne vidjeti što su sve napravile vrijedne ruke članova i članica udruge mladih ZANTO, čiji je Gordana osnivač - dio je obrazloženja P.G.D.I.-jeve nominacije, u kojoj su nabrojani veći i manji projekti koje je osmislila, poput malog seoskog gospodarstva, indijanskog sela, dječjeg igrališta na ulazu u selo, parka mira, postavljanja klupa za odmor, sjenica, ozelenjavanja seoskih ulica i slično. Osim toga, organizator je poznatih karanačkih zabavnih manifestacija, koje uvijek 'pune' mjesni Dom kulture i privlače respektabilan broj sudionika.

Subota, 03. 12. 2011.

Promocija paprike "Baranjke"

Mljevena začinska paprika 'Baranjka'
Mljevena začinska paprika 'Baranjka'

U subotu, 3. XII. 2011. godine, s početkom u 11 sati, a u okviru osječkog Sajma antikviteta, Udruženje "Baranja" iz Bilja – u suradnji sa suvenirnicom "Panona" i Turističkom zajednicom Grada Osijeka (TZGO) – organizira promociju novog, autohtonog baranjskog suvenira: kraljice baranjske kuhinje, mljevene začinske paprike "BARANJKE". Promocija, koju će voditi Igor Delač, održat će se u osječkoj Tvrđi, ispred suvenirnice "Panona" i ureda TZGO-a, Trg Svetog Trojstva 5.

Svi zainteresirani moći će čuti priču o novom baranjskom suveniru, pogledati ga i kupiti te se uvjeriti u vrhunsku kvalitetu baranjske paprike degustacijom tradicionalnih jela, čija izvrsnost ovisi baš o kvaliteti paprike koja se u njih dodaje. Turistima i građanima suvenir će biti svakodnevno dostupan u suvenirnici "Panona" od ponedjeljka, 5. XII. 2011. godine, a kasnije i u nekim od baranjskih restorana.

Subota, 03. 12. 2011.

Druženje mladih u "Oazi" (2)

Turnir u računalnim igrama
Druženje mladih uz računalne igre
U subotu, 3. XII. 2011. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, drugu po redu radionicu za mlade, koja je počela u 15 sati. Voditelji radionice bili su "Oazini" zaposlenici Davor Frič i Niki Lešić, a na njoj se okupilo 13 mladih s područja Grada Belog Manastira. Kao i na prvoj radionici, najmlađi je učesnik imao tek 13, a najstariji 26 godina, što znači da su svi bili dobrodošli, bez obzira na dob. Razlika u godinama nije utjecala na raspoloženje pa su se svi ugodno družili i slagali.

Radionica je počela kratkom prezentacijom na temu "Facebook", u kojoj se govorilo o svim prednostima te poznate društvene mreže, ali i o manama. Nakon toga se prešlo na temu "Multimedija danas", o kojoj je bilo riječi i na prvoj radionici, a bit će i na sljedećoj.

Bjelovarski enigmatski list
Bjelovarski enigmatski list

Nakon što je u bjelovarskoj "Osmosmjerci" broj 524 od 18. IX. 2011. godine (str. 20) objavljena fotoadresa posvećena "glavnom gradu" Baranje, u 529. broju istog enigmatskog lista od 3. XII. 2011. godine objavljena je nova baranjska fotoadresa, ovaj put posvećena belomanastirskom prigradskom naselju. Pružamo mogućnost i posjetiocima "Oazine" web-stranice da riješe tu anagramističku zagonetku. Pokušajte, nije teško!

Četvrtak, 01. 12. 2011.

Javna tribina u Društvenom centru

Mobing na poslu
Mobing na poslu
U srijedu, 7. XII. 2011. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica Jožefa Antala 3), Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza – povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – organiziraju javnu tribinu pod nazivom:

"Što i kako kada krene naopako – žene i rad"

Tema tribine su problemi diskriminacije na temelju spola i roda te problemi mobinga na koje nailaze zaposlene žene ili žene koje traže posao. Javna tribina se organizira u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Program tribine:

 • Međunarodni dan ljudskih prava – Milorad Nenadović, izvršni direktor Udruženja "Baranja"
 • Predavanje "Što i kako kada krene naopako - žene i rad" – prof. dr. sc. Mario Vinković, izvanredni profesor, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na Pravnom fakultetu u Osijeku
 • Diskusija
 • Domjenak
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok