MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Mladi i socijalno poduzetništvo
Branislav Vorkapić i Milan Ivanović (desno)
U ponedjeljak, 28. XI. 2011. godine, s početkom u  9:30 sati, u Hotelu "Osijek" održana je jednodnevna konferencija pod nazivom "Mladi i socijalno poduzetništvo – Mladi i povremeni poslovi". Konferencija je organizirana u okviru projekta "Mladi i socijalno poduzetništvo", koji financira Europska Unija, a provodi osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) - Područna služba Osijek i uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Uime Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila Ana Jeličić.

Konferenciju, kojoj je prisustvovalo 60-ak osoba, otvorio je i dao uvodnu riječ moderator dr. sc. Milan Ivanović. Projekt je ukratko predstavio Branislav Vorkapić, koji je rekao da je opći cilj projekta podrška razvoju aktivne politike tržišta rada i mjera za nezaposlene mlade na području Osječko-baranjske županije.

Ponedjeljak, 28. 11. 2011.

Foto-priča s trećeg "Čvarakfesta"

Treći 'Čvarakfest'
Čvaraka je prvo nestalo
Kao i prošle godine, Rajko Cicak iz Belog Manastira, vjerni posjetilac "Oazine" web-stranice i bivši belomanastirski honorarni dopisnik osječkog "Glasa Slavonije", šalje nam seriju fotografija koje je snimio na trećem "Čvarakfestu", održanom u nedjelju, 27. XI. 2011. godine, a u sklopu karanačkog Zimskog vašara.

Treći "Čvarakfest" okupio je dvadesetak "čvarak-majstorima", koji su svoje kotlenke potpalili u ranim prijepodnevnim satima te ih napunili potrebnim sastojcima i krenuli u topljenje čvaraka.

Toga je dana gusta jutarnja magla "pritisnula" Baranju pa su se mnogi posjetioci u Karanac zaputili kasnije, kad se magla malo razišla i kad se na baranjskim cestama povećala vidljivost. A kad su stigli u to poznato baranjsko etnoselo, mnogi su bili malko razočarani jer čvaraka više nije – bilo. Naime, posjetioci koji su ranije došli pokupovali su sve količine koje su čvarak-majstori istopili – iako je prosječna cijena čvaraka bila 70 kuna za kilogram.

Nedjelja, 27. 11. 2011.

Održan treći "Čvarakfest"

(Video STV: Čvarakfest 2011)

Čvarakfest u Karancu
Luka Piljić, lanski i ovogodišnji pobjednik
Kao što smo i najavili na ovoj web-stranici, u nedjelju, 27. XI. 2011. godine, u etnoselu Karancu održan je, a u okviru Zimskog vašara, treći "Čvarakfest". Mirovna grupa Oaza ni ovaj put nije učestvovala na Zimskom vašaru  pa o događaju izvještavamo prema vijestima objavljenim u "Glasu Slavonije". Treći "Čvarakfest" okupio je dvadesetak "čvarak-majstorima", koji su svoje kotlenke potpalili u ranim prijepodnevnim satima te ih napunili potrebnim sastojcima i krenuli u topljenje čvaraka. Glavni im je cilj bio dokazati da tradicija ne izumire te da su mast i čvarci ukusni i traženi proizvodi baranjskih svinjokolja, a ako usput osvoje i nagradu od 500 kuna i tri gajbe piva, tim bolje.

- Baranjski čvarak trebao bi biti tanak i dugačak, ne previše mastan - upozoravao je uoči "Čvarakfest" Vlado ŠkroboBajo, vlasnik "Baranjske kuće" i inicijator tog karanačkog događanja. A njegovog uputstvu držali su se svi takmičari. Ispočetka su čvarke krčkali na laganoj vatrici i u kot'o dodavali mlijeko, a potom su čvarke dobro iscijedili i uzorke predali komisiji, koja je – nakon preglasavanja – odlučila da je najčvarak istopio Luka Piljić,12-ogodišnji sin vlasnika karanačkog seoskog gospodarstva "Ivica i Marica". Time je Luka ponovio svoj uspjeh s prošlogodišnjeg "Čvarakfesta".

2. festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2011.
Dobitnici nagrada
U subotu, 26. XI. 2011. godine, izvedbom "stand up" komedije "Nije sve u glavi, nešto je i u guzici" Draft teatra iz Tuzle, pred punom dvoranom Centra za kulturu Grada Belog Manastira, završen je 2. festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2011. Festival je omogućio Belomanastircima i Baranjcima da svakog vikenda uživaju u kazališnim predstavama, uključujući i Europsku noć kazališta.

Nakon posljednje predstave dodijeljene su i nagrade. Za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu je dobila Ivana Stari (predstava "Meko okidanje", Bjelovarsko kazalište). Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu također je dobila jedna glumica: Mirna Mišković za ulogu Sancho Panse u "Don Quijotu" (Gradsko kazalište mladih Vitez). Za najboljeg glumca proglašen je Dragan Tešić (Draft teatar Tuzla), a za najbolju glumicu Ksenija Vukorep (predstava "Zla žena", Kulturni centar Kula).

Primopredaja toplih obroka
Vozač Ljubo prima tople obroke od vozača CK-a

Dostava besplatnih toplih obroka, koju je Mirovna grupa Oaza započela 1. IX. 2011. godine i koju financiraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Beli Manastir, uspješno se obavlja. Obroci se pripremaju u Crvenom križu (CK) Osijek i svaki dan stižu na 40adresa naših najugroženijih sugrađana. Korisnici su jako zadovoljni jer su, u ovoj teškoj situaciji, zbrinuti bar što se jednog toplog obroka tiče. Koliko im ta pomoć znači pokazuje i primjer jedne bake koja se pohvalila da je, zahvaljujući besplatnim obrocima, uspjela uštedjeti novac za kupovinu drva za nadolazeću zimu. Zar to nije super! Tako je riješen još jedan problem koji mučio spomenutu baku.

 

Petak, 25. 11. 2011.

Suhi obroci za neradne dane

Suhi obrok ili lanč-paket
Lanč-paket za 'Oazine' korisnike
Socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka, koju Mirovna grupa Oaza provodi kroz projekt "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", kao što je već više puta napisano na ovim stranicama, ima za cilj da se našim najpotrebitijim sugrađanima osigura bar jedan besplatan obrok dnevno. Uspjeli smo u tome i to tako da radnim danima kuhani obrok stiže iz Crvenog križa Osijek, a za dane vikenda i praznike korisnici dobivaju suhi obrok (ili takozvani lanč-paket), koji se priprema u "Oazi".

Lanč-pakete, petkom u rane jutarnje sate, pakuje "Oazina" članica Ana. I kao što se na slici može vidjeti, suhi obrok se sastoji od raznih konzervi, mesnih narezaka, konzervirane ribe, paštete, sirnog namaza, hrenovki, jogurta, paprike, paradajza, voća... Neizostavan je i kruh, koji već u pet sati toga dana miriše i stiže iz darđanske pekare "Kruna". Ana se trudi da suhi obroci budu raznovrsni, koliko je to već u našoj moći, i da su dobro zapakirani kako bi se ispoštovali zdravstveno-higijenske uvjeti.

Javna tribina 'Nove tehnologije - nove mogućnosti'
Mlade treba uputiti u nove tehnologije
U četvrtak, 24. XI. 2011. godine, s početkom u 13 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je javna tribina pod nazivom "Nove tehnologije – nove mogućnosti". Tribina je organizirana u sklopu projekta "Mladi pred vratima", koji provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja sa svojim partnerima, među kojima je i Mirovna grupa Oaza. Slične javne tribine već su održane u Đakovu i Našicama, a održat će se još jedna u Osijeku. U okviru spomenutog programa organizirano je usavršavanje 24 mlade osobe za instalatera solarnih sustava i 24 mlade osobe za web-dizajnera.
Srijeda, 23. 11. 2011.

Projekt "Zajedno više možemo"

Potpisivanje projekta 'Zajedno više možemo'
Potpisivanje projekta 'Zajedno više možemo'
U srijedu, 23. XI. 2011. godine, gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš i načelnik Policijske uprave (PU) osječko-baranjske Željko Prša u Belom Manastiru potpisali su preventivni program MUP-a ''Zajedno više možemo''. Riječ je o programu koji se odnosi na prevenciju zloupotrebe opojnih droga, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a namijenjen je učenicima četvrtog, petog i šestog razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima.
Utorak, 22. 11. 2011.

Prvi Susret osječkih enigmata

Susret osječkih enigmata (22. XI. 2011)
Kraus, Nedić, Dubrović, Jozić, Antonić, Marinić

Na inicijativu osječkog zagonetača Josipa Dubrovića, jednog od urednika zagrebačkog enigmatskog časopisa "Kviskoteka, u Osijeku se u utorak, 22. XI. 2011. godine, okupilo šestero enigmata iz Osijeka (Boris Antonić, Josip Dubrović, Željko Jozić, Nikolina Kraus, Alan Marinić) i okoline (Jovan Nedić iz Belog Manastira) na neformalnom druženju i enigmatskim razgovorima, koji su potrajali preko pet sati. Na susretu je dogovoreno da se takva druženje organiziraju jednom mjesečno, da se na njih ponovo pozovu i ostali enigmatičari iz Osijeka i okoline (Čepin, Valpovo, Črnkovci…) te da se u perspektivi u Osijeku osnuje i enigmatski klub.

Javna tribina u Belom Manastiru
(Društveni centar, 24. XI. 2011, u 13 sati)

Javna tribina 'Nove tehnologija - nove mogućnosti'Javna tribina 'Nove tehnologija - nove mogućnosti'

Nedjelja, 20. 11. 2011.

Druženje mladih u "Oazi"

Druženje mladih u 'Oazi'
U 'Oazu' su svi dobrodošli
U nedjelju, 20. XI. 2011. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je radionicu za mlade, koja je počela u 15, a završila u 19 sati. Voditelji radionice su bili "Oazini" zaposlenici Davor Frič i Niki Lešić, a na njoj se okupilo 15-ak mladih s područja Grada Belog Manastira. Zanimljivo je da je najmlađi učesnik radionice imao tek 13, a najstariji 26 godina, što znači da su svi bili dobrodošli, bez obzira na dob. Razlika u godinama nije utjecala na raspoloženje pa su se svi ugodno družili i slagali.

Stipanova princeza
HBKUD 'Lemeš': Stipanova princeza
Kao što je na "Oazinoj" web-stranici bilo i najavljeno, u subotu, 19. XI. 2011. godine, u kinodvorani Centra za kulturu, priređena je Noć kazališta u organizaciji Gradsko kazalište Beli Manastir. U ovogodišnju Noć kazališta uključilo se 27 gradova u Hrvatskoj, a među njima po prvi put i Beli Manastir, što je popratilo oko 150 posjetilaca.

Belomanastircima je ponuđena urnebesna komedija "Stipanova princeza" u izvedbi Hrvatskog bunjevačkog kulturno-umjetničkog društva (HBKUD) "Lemeš" iz Svetozara Miletića kod Sombora. U sat i pol vremena vesele kazališne igre, mladi Bunjevac Stipan (igra ga Marko Vilić) dolazi na Bliski istok prositi kćer bogatog arapskog šeika. On nema novca ni da plati struju, pa mu je salaš u mraku, a konkurenti su mu plemići s ogromnim i skupim poklonima. Kroz razne zgode i nezgode, uz pomoć prijatelja Đurice (Kristijan Kovač), Stipan nadmudruje konkurente i lijepu princezu s velikim mirazom dovodi na svoj salaš.

Trening o financijskom praćenju projekata
Voditeljica treninga Dubravka Obad
U četvrtak i petak, 17. i 18. XI. 2011. godine, Hrvatski ured Tehničke pomoći za organizacije civilnog društva (TACSO) organizirao je u svojim prostorijama u Zagrebu besplatni trening "Financijski aspekti provedbe projekata financiranih sredstvima EU". Trening je dio projekta "Tehnička pomoći organizacijama civilnog društva", čija je glavna svrha povećanje kapaciteta organizacija civilnog društva i jačanje njihove uloge u demokratskim procesima. Voditelji treninga bili su Dubravka Obad i Albert Jedrejčić iz zagrebačke tvrtke Konto Obad.Na treningu je uime "Oaze" bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Četvrtak, 17. 11. 2011.

Koncert Kvarteta "Opus mundi"

Partitura W. A. Mozarta
Partitura W. A. Mozarta
Centar za kulturu Grada Belog Manastira u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Belom Manastiru organizirao je u četvrtak, 17. XI. 2011. godine, u Dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole Beli Manastir koncert Kvarteta "Opus mundi". Kvartet čine: Ioan Pauna – violina, Dejan Činčurak – oboa, Martin Hoffmann – klarinet i Goran Juras – fagot. Na programu su bila djela Rossinija, Fauréa, Dvořáka, Martinija, Mendelsohna, Mozarta, Cervantesa, Albéniza i Villolda. Od "Oazinih" aktivista na koncertu je bila Jelena Opačić-Matijević. Evo kako je ona doživjela taj koncert:

"Dvorana je bila prepuna. Djeca – polaznici glazbene škole, njihovi roditelji, ali i građani Belog Manastira bili su oduševljeni koncertom. Jednom dijelu roditelja, pa tako i meni, neka imena kompozitora bila su nepoznata, ali nam je muzika bila itekako poznata. Zahvaljujući organizatorima i Kvartetu "Opus mundi" uživali smo u našem malom gradu u koncertu kakav se obično dešava daleko od nas.

Četvrtak, 17. 11. 2011.

Kreativne radionice i u Suzi

(Fotoalbum vidjeti ovdje)

Kreativna radionica u Suzi
Vrijedne članice Udruge žena Suza
Projekt pod nazivom "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, u punom je zamahu, i to kako s kreativnim, tako i s rekreativnim radionicama. Voditeljice kreativnih radionica Jelena i Ana gotovo svakog dana žure na neku od radionica po raznim baranjskim mjestima, uključujući tu i Beli Manastir.

U četvrtak, 17. XI. 2011. godine, održana je radionica u Udruzi žena Suza s početkom u 15 sati. Kad je dogovaran taj termin, voditeljici Ani učinilo se da je to prerano. Međutim, kad je stigla u Suzu, žene su je srdačno dočekale s vezom u ruci. Rado su ostavile iglu i konac te ih, sa znatiželjom, zamijenile kistom i bojama. Naime, na redu je bila tehnika oslikavanja stakla – čokanjčića. Odmah su se našalile da ne žele prazne čokanje, na što im je voditeljica odgovorila da bi ih one same trebale napuniti, budući da su okružene vinskim podruma.

Oazin internet-klub
Produženo radno vrijeme: od 8 do 20

I u devetom i desetom mjesecu 2011. godine "Oazin" internet-klub radio je punom parom. Otkako je 26. IX. 2011. u Klubu, preko javnih radova, na rok od dva mjeseca počeo raditi Niki Lešić, "Oazino" radno vrijeme produženo je za dva sata, od 8 do 20 sati, umjesto dotadašnjeg radnog vremena od 9 do 19 sati.

Od početka školska godina "Oazin" internet-klub puniji je nego što je bio za vrijeme ljetnih praznika. U njega većinom dolaze učenici kad imaju prazan sat ili poslije škole dok čekaju prijevoz kući. Najveća je gužva oko podneva, od 12 do 14 sati, kad je smjena u školama. Jedan od razloga produženja radnog vremena i bio je da se učenicima omogući da korisno provedu vrijeme dok čekaju večernje autobuse.

Kreativna radionica u Petlovcu
Kreativna radionica u Petlovcu
I u toku prošla dva mjeseca, u rujnu i listopadu 2011. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavane su kreativne radionice za žene. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

U toku devetog mjeseca radionice su se još održavale na starim lokacijama (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda). Došlo je vrijeme da se, u skladu s projektom, radionice presele na novim lokacijama. Kroz radionice se željelo postići da korisnice budu sretne i zadovoljne, da se druže, ali i da nauče nešto novo i ono što im može biti osnova za neki posao.

Žao je korisnicama što radionice prestaju, a žao je i "Oazinom" aktivisticama što se rastaju s korisnicama iz tih pet mjesta. No, izvršile su zadatak. Naučile su ih mnogo toga i ohrabrile da dalje mogu i same. Očekuju ih nove korisnice, koje također treba naučiti i ohrabriti.

Ponedjeljak, 14. 11. 2011.

Poziv na treći po redu "Čvarakfest"

Čvarakfest u Karancu
Čvarakfest 2009. godine
Etnorestoran "Baranjska kuća" u suradnji s Turističkom zajednicom (TZ) Baranje i Mjesnim odborom etnosela Karanac pozivaju zainteresirane posjetioce na treći po redu "Čvarakfest", koji će se održati u sklopu Zimskog vašara u Karancu u nedjelju, 27. XI. 2011. godine, s početkom u 9 sati.

Uz doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje, na koju se pozvani svi oni koji žele kušati specijalitete bogatog baranjskog špajza i pušnice, po treći put će se održati takmičenje u prženju čvaraka, sada već tradicionalni gastrodoživljaj pod nazivom "Čvarakfest".

Uz poziv svim zainteresiranim za takmičenje u spravljanju čvaraka, pozivaju se i proizvođači isključivo domaćih proizvoda i suvenira da rezerviraju štand za izlaganje na telefon TZ Baranje 031/702-080, svaki radni dan od 8-15 sati, ili na mail: info@tzbaranje.hr, zaključno s 25. XI. 2011. godine. Kotizacija za štandove iznosi 50 kuna.

Nedjelja, 13. 11. 2011.

Šesta samoprocjena SOKNO-a

Šesta samoprocjena SOKNO-a
Predsjednica i članice 'Oazinog' Upravnog odbora

Od petka do nedjelje, 11-13. XI. 2011. godine, u Bizovačkim toplicama, u pauzama edukacije o pomoći starim i nemoćnim osobama i u večernjim satima, radna grupa sastavljena od predsjednice "Oaze" i članica Upravnog odbora (Vesna Nedić, Stela Fabijan, Dubravka Simendić, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević; na slici)  ponovo je, na osnovu SOKNO-a (Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije), samoprocjenjivala način upravljanja "Oazom" te usluge koje "Oaza" pruža korisnicima.

Od uvođenja SOKNO-a (1. VII. 2006. godine) to je šesta samoprocjena. Samoprocjena se obavlja za 13 područja kvalitete, a na svakom području mogu se dosegnuti razine 1, 2 i 3. "Oaza" je još prošle godine na svim područjima dosegla razinu 2, a na mnogim područjima dosegla je i razinu 3.

Edukacija za 'Oazine' gerontodomaćice
Edukatorica Katarina Jelić (lijevo)
Gerontotim Mirovne grupe Oaza boravio je od 10. do 13. XI. 2011. godine u Bizovačkim toplicama na edukaciji o pomoći starim i nemoćnim osobama. "Oaza", naime, trenutno provodi dva socijalna projekta namijenjena osobama treće životne dobi, koje financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Edukatorica je bila Katarina Jelić, patronažna sestra Doma zdravlja Beli Manastir, a prisustvovale su joj voditeljica projekata Vesna Nedić, gerontodomaćice Biserka Bakač, Stela Fabijan, Milica Janković, Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Dragica Štalman i Dragana Vranješ i te Jelena Opačić-Matijević, koja radi u "Oazinoj" radionici za šivanje, popravak i krpanja odjeće za stare osobe.

Boćalište Langova bara
Turnir u boćanju na Langovoj bari

Ove se godine Dan Grada Belog Manastira (11. XI.) obilježava i raznim sportskim događanjima. U subotu, 12. XI. 2011. godine, u prijepodnevnim satima, održan je turnir u boćanju u organizaciji belomanastirskog Boćarskog kluba "Vid". Istovremeno u Nastavno-sportskoj dvorani održan je Šahovski memorijalni turnir "Prof. Antun Bubalović" u organizaciji Šahovskog kluba Beli Manastir.

Na istom mjestu, u Nastavno-sportskoj dvorani, započeo je i 5. Međunarodni turnir u streljaštvu "Sveti Martin 2011", koji se nastavlja i u nedjelju (13. XI.) i koji je organizirala belomanastirska Streljačka udruga "Mars". 140 mladih strijelaca, juniora i seniora, nadmeće se u disciplinama zračna puška i pištolj za nagrade koje se kreću od 200 do 500 eura u seniorskoj te od 50 do 200 eura u juniorskoj konkurenciji.
Za nedjelju, 20. XI. 2011. najavljen je 4. Otvoreni stolnoteniski turnir.

Turnir u bocanju na Langovoj bari
Turnir u boćanju drvenim boćama...

Da se u Belom Manastiru igra nogomet, rukomet i košarka, to je normalno i očekivano. Da se može trenirati gimnastika, karate ili šah, i to nije neuobičajeno, ali da u Belom Manastiru postoji Boćarski klub "Vid", to već ne bismo očekivali jer je boćanje mediteranski sport. Klub je 2004. godine osnovao Bariša Boras i nazvao ga prema imenu naselja Vid kod Metkovića u dolini Neretve, odakle se 80-ih godina 20. stoljeća preselio u Beli Manastir.

Četiri godine kasnije Boras je osnovao i Udrugu Prijatelji starih športova "Baranjske lege". Zahvaljujući njemu, Belomanastirci se sada mogu baviti boćanjem. Ranije su s tim sportom imali kontakt samo preko televizije, kad su u nekad popularnoj TV-seriji "Naše malo misto" gledali kako "dotur Luiđi" igra na balote.

Petak, 11. 11. 2011.

Dan Grada Belog Manastira

(Fotoalbum vidjeti ovdje)

Dan Grada Belog Manastira
Sajam 'Eno-gastro-etno'
Ovogodišnji Dan Grada Belog Manastira, koji je vezan za katolički blagdan Svetog Martina, imao je šest jedinica u svom datumu: 11. 11. 2011. godine. Obilježen je nešto skromnije nego prethodnih godina, što bi trebalo biti u skladu s "tanjim" gradskim proračunom. U sklopu obilježavanja Dana grada svečano je pušten u rad novi, solarni sustav grijanja i ventilacije u belomanastirskom Dječjem vrtiću "Cvrčak" (2.580.000 kuna), otvoren spoj Ulice hrvatskih branitelja s Ulicom kralja Petra Svačića, poznatijom kao Betonska (980.000 kn) te novi sustav javne rasvjete u Ulici Julija Benešića (160.000 kn).

Promocija fotomonografije o Belom Manastiru
Ivan Doboš, Damir Jurić i Davorin Taslidžić
Kao što smo i najavili, u četvrtak, 10. XI. 2011. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u zgradi P+8, a u povodu Dana grada, promovirana je fotomonografija "Grad Beli Manastir", koju je u 1.000 primjeraka izdao osječki "Glas Slavonije" i čiji su autori Damir Jurić (tekst) i Stjepan Wershansky (fotografije).

Knjiga ima 80 stranica velikog formata (21 cm), sadrži mnoštvo fotografija u boji, štampana je na finom papiru i s tvrdim koricama i bit će ukras u belomanastirskim kućnim bibliotekama i lijep poklon belomanastirskim gostima.

Knjigu su promovirali Ivan Doboš, belomanastirski gradonačelnik i pisac uvodnika, Davorin Taslidžić, belomanastirski povjesničar, i autor Damir Jurić. Kako je rečeno prisutnoj publici, bilo je predviđeno da na promociji bude i autor fotografija Stjepan Wershansky, ali je on nenadano završio u – bolnici.

Četvrtak, 10. 11. 2011.

Edukacija u Bizovcu

Odlazak na edukaciju u Orahovicu
Oazine gerontodomaćice, aktivistice i vozač Ljubo
U četvrtak, 10. XI. 2011. godine, u 16:30 sati, ispred belomanastirskog Doma zdravlja okupile su se "Oazine" gerontodomaćice i aktivistice na projektu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira": Biserka Bakač, Stela Fabijan, Milica Janković, Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević, Dubravka Simendić, Dragica Štalman i Dragana Vranješ i otputovale u Bizovačke toplice na edukaciju "Pomoć i njega starih i nemoćnih osoba". Edukacija se odvija u sklopu jednokratne potpore "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira", koju je "Oaza" dobila od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Edukacija će trajati 3 dana, a držat će je Katarina Jelić, patronažna sestra Doma zdravlja Beli Manastir, koja inače surađuje na "Oazinom" socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama".

Promocija monografije o Gradu Belom Manastiru
Promocija monografija o Gradu Belom Manastiru
Nedjelja, 06. 11. 2011.

Šetnica "Crni put" (drugi put)

Šetnica 'Crni put'
Sjedi na klupu, raspakuj kutiju i baci ambalažu!

Prije mjesec i pol dana, 21. IX. 2011. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je volontersku akciju uređivanja šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šumarine. Akcija se sastojala od nekoliko aktivnosti, koje su na "Oazinoj" web-stranici bile opisane ovako: Prvo smo pokupili smeće cijelom trasom šetnice, od belomanastirskog Tunela i nekadašnjeg zatvora, do cestovnog prijelaza preko željezničke pruge na ulazu u Šumarinu. Nakupili smo, bogami, dvije pune vreće papira i drugih otpadaka. Čak smo se spuštali i u Crni kanali kupili odbačene plastične flaše, koje su tu ostavili nesavjesni pojedinci.

 

Subota, 05. 11. 2011.

Šećeransko jezero

(Fotogaleriju vidjeti ovdje)

Šećeransko jezero
Vrlo 'fotogenična' destinacija kod Belog Manastira

O Šećeranskom jezeru već smo dva puta pisali na ovoj web-stranici (te članke možete pročitati ovdje i ovdje), a na "Oazinoj" stranici na Facebooku postoji i galerija fotografija snimljenih na tom jezero početkom ove godine (9. I. 2011).

Šećeransko jezero vrlo je "fotogenično", bez obzira u kom je godišnjem dobu, pa preporučujemo svim ljubiteljima prirodnih motiva da se s fotoaparatom zapute prema budućem belomanastirskom sportsko-rekreacijskom centru i da se okušaju tražeći najbolje rakurse.

Usavršavanje web-dizajnera
Prva grupa budućih web-dizajnera
U petak, 4. XI. 2011. godine, počelo je usavršavanje budućih web-dizajnera. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe od po 12 osoba. Usavršavanje će se održati utorkom i petkom po četiri školska sata. Prvoj grupi usavršavanje počinje u 9, a drugoj u 13 sati. Prema projektu, prvoj grupi su se pridružili i koordinatorica projekta Vesna Nedić i asistent na projektu Davor Frič. Nakon završetka edukacije, novi će web-dizajneri u praktičnom dijelu usavršavanja pomagati u pripremi web-stranica za 24 mala poduzetnika (male obrte, OPG-ove i sl.).

Konferencija u Zagrebu
Zanimljiva i dirljiva izlaganja volontera različitog profila
U četvrtak, 3. XI. 2011. godine, od 11:00 do 16:30 sati, u zagrebačkom Hotelu "Dubrovnik", Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) organizirala je konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta po nazivom "Jednake mogućnosti: Inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti".

Projekt je tokom 11 mjeseci provodio Volonterski centar Osijek kao nositelj sa svojim partnerima iz Zagreba, Splita i Rijeke i to uz financiranje Europske Unije, kroz program IPA IV - Razvoj ljudskih potencijala. U ime Volonterskog centra Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila Ana Jeličić.

U uvodnom dijelu, u kome su učestvovale Lejla Šehić Relić (HMVC), doc. dr. sc. Olja Družić Ljubotina (Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada), Katarina Ivanković Knežević (Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva) i Aleksandra Vuk (Hrvatski zavod za zapošljavanje), ukratko je izneseno sve što se radilo i što se očekivalo tokom provedbe projekta.

Završna konferencija o razvoju ženskog poduzetništva
Ante Barukčić (HZZ)
U četvrtak, 3. XI. 2011. godine, s početkom u 11 sati, u Hotelu "Mursa" u Osijeku, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), u partnerstvu s Udruženjem "Baranja" iz Bilja, organizirao je završnu konferenciju za Osječko-baranjsku županiju o perspektivama razvoja ženskog poduzetništva i jačanju zaposlenosti u rastućim poduzetničkim pothvatima žena.

Konferencija predstavlja jednu od aktivnosti projekta "Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada" (program "Žene na tržištu rada" u okviru IPA IV) ukupne vrijednosti od 121.119,58 eura, od kojih je 85% pokriveno sredstvima Europske Unije. U ime Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Srijeda, 02. 11. 2011.

Treba li baš tako?

Oglasni stup u centru Belog Manastira
Pod okriljem noći i magle...
U srijedu ujutro, 2. XI. 2011. godine, gusta magla "pritisnula" je Beli Manastir i nije se dugo razilazila. U samom centru grada, pred tzv. "Ljepoticom", prolaznici su imali što i vidjeti. Netko je pod okriljem noći i magle s oglasnog stupa iskidao plakate i osmrtnice i razbacao ih uokolo.

Građani se, naravno, pitaju tko je to mogao uraditi i većinom sumnjaju da takav vandalski čin ima veze s predizbornom kampanjom. Imali ili nema, mi ne znamo, ali i same sumnje dovoljno govore što građani misle o politici i političarima.

MKD 'Braća Miladinovci' OsijekMKD 'Braća Miladinovci' OsijekZajednica Makedonaca u Republici HrvatskojZajednica Makedonaca u Republici HrvatskojMakedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" Osijek, osnovano 1994. godine, od 12. XI. do 1. XII. 2011. godine organizira u Osijeku manifestaciju 17. Dani makedonske kulture 2011. u znaku jubileja 150 godina od štampanja Zbornika braće Miladinov.

Istovremeno Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj u subotu, 19. XI. 2011. godine, u Domu HV-a (Osijek, Dobriše Cesarića 1), organizira kulturnu manifestaciju Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Na obje manifestacije pozvani su svi ljubitelji makedonskog folklora i kulture.

Dječje likovno-kreativne radionice
Preslikavanje pomoću pegle
Tokom devetog i desetog mjeseca 2011. godine održano je osam likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina, koje se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i koje se financiraju iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Održane su:

  • 9. IX. 2011. – Pravili su se predmeti od gumirane spužve (učestvovalo devetero djece).
  • 16. IX. 2011. – Većina djece je bila prvi put na radionici pa su pravili naljepnice za prozore, dok su stalni učesnici pravili kutije za dobrotvorne priloge povodom humanitarnog koncerta u organizaciji Vijeća mladih Grada Belog Manastira (14 učesnika).
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok