MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 31. 10. 2011.

Baranjske maske za Noć vještica

Maske za Noć vještica
Ovako izgledaju maske kad se slikaju s blicem...

Nije postojala nikakva želja ili plan da se na "Oazinoj" web-stranici piše o Noći vještica, ali kad je jedna starija "Oazina" korisnica zamolila "Oazinog" web-administratora da joj pomogne "zbrinuti" šest bundeva, od kojih su njena unuka i njezini prijatelji napravili maske za Noć vještica, članak i fotografije nametnule su se same od sebe.

Na Vikipediji piše da su stari Kelti 1. XI. slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena kako bogu Sunca, tako i gospodaru smrti. Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

Sastanak gerontotima srijedom
Sastanak gerontotima srijedom

U devetom i desetom mjesecu 2011. godine Mirovna grupe Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu pomoć u kući i to zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje financira trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", i jednim malim dijelom Osječko-baranjskoj županiji.

"Oazin" gerontotim
Šest "Oazinih" gerontodomaćica obilaze su tokom ta dva mjeseca 51 staru osobu (46 žena i pet muškaraca) na području Grada Belog Manastira. Kao gerontodomaćice rade "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Dubravka Simendić te novozaposlene Biserka Bakač i Dragica Štalman. Na isti radno mjesto zaposlena je i Slavica Majstorović, ali je ona, zbog iznenadne bolesti, otišla na duže bolovanje. U međuvremenu, "Oaza" je preko mjere zapošljavanja javni radovi kao gerontodomaćicu primila i Milicu Janković iz Belog Manastira pa je ona šesta članica "Oazinog" gerontotima.

Ponedjeljak, 31. 10. 2011.

Portret "Oazine" gerontodomaćice

Volonterska akcija uređivanja šetnice "Crni put"
Milica Janković (u sredini) na volonterskoj akciji
U mjesecu rujnu Mirovna grupa Oaza, preko mjere zapošljavanja HZZ-a javni radovi, zaposlila je na dva mjeseca još jednu gerontodomaćicu, Milicu Janković iz Belog Manastira, koja ima srednju stručnu spremu i dotada je bila dugotrajno nezaposlena osoba. Radni odnos u "Oazi" počeo joj je teći 26. IX. 2011. godine, završit će se 25. XI., a eventualni nastavak uslijedit će kasnije.

Nova "Oazina" gerontodomaćica ima dovoljno iskustva iz vlastite obiteljske situacije sa starim osobama, a nova saznanja stiče kroz praksu u "Oazi", u kontaktu s patronažnom sestrom Katarinom Jelić te prisustvovanjem na javnim tribinama i okruglim stolovima na temu starenja i pomoći starim osobama, a bogme i u "Oazinim" volonterskim akcijama.

Pozivnica za Dan Grada Belog Manastira
11. XI. - Dan Grada Belog Manastira

Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?
Javna tribina u Belom Manastiru...

Kao što je bilo i najavljeno, Udruga žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka i Mirovna grupa Oaza, u suradnji s organizacijom CARE International NWB, organizirale su javne tribine (u obliku okruglih stolova) pod nazivom "Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?" Javne tribine su održane u Belom Manastiru (27. X. 2011) i u Valpovu (28. X. 2011). Mirovnu grupu Oaza na tribinama su predstavljale Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Dubravka Simendić.

 • Teme tribine bile su:
 • Problem odustajanja romske djece od osnovnog obrazovanja i načini sprečavanja odustajanja.
 • Problem odsutnosti Romkinja s političke scene Republike Hrvatske.

Savjetovanje Nacionalne zaklade u Osijeku
Savjetovanje Nacionalne zaklade u Osijeku
U petak, 28. X. 2011. godine, s početkom u 11 sati, u Hotelu Osijek, održano je savjetovanje o izradi nove Strategije djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2015. godine. Prije Osijeka, savjetovanje je održano u Splitu (11. X.) i Rijeci (17. X.), a održat će se i u Zagrebu (14. XI.). U ime Mirovne grupe Oaza, na savjetovanju je bila Vesna Nedić.

Na savjetovanju je upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić predstavila rezultate internetskog savjetovanja, koje je bilo otvoreno od 5. do 19. IX. 2011. godine, a kome je bio cilj ocijeniti dosadašnju provedbu Strategije djelovanja Nacionalne zaklade za razdoblje 2008-2011. te predložiti nove strateške ciljeve i poboljšanja za iduće četverogodišnje razdoblje (2012-2015).

56. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Štand SKD-a 'Prosvjeta'

Na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je bio otvoren od 23. do 30. X. 2011. godine, izlagala je i zagrebačka SKD "Prosvjeta". Na njenom štandu u Hali 1 Beogradskog sajma bila je, pored njenih ostalih izdanja, izložena i knjiga Milana Kašanina (1895-1981) "Sudbine i ljudi". Dr. Milan Kašanin bio je pripovjedač, romansijer, esejist, književni i likovni kritičar, historičar književnosti i likovnih umjetnosti te kustos i direktor galerija i muzeja u Beogradu, a rođen je u Belom Manastiru.

Njemu i njegovom bratu Radivoju Kašaninu (1892-1989), čuvenom matematičaru, također rođenom u Belom Manastiru, bila je posvećena Tribina "Braća Kašanin", koju je 25. III. 2006. godine organizirala Mirovna grupa Oaza. Tom prilikom "Oaza" je izdala i dvije knjižice posvećene braći Kašanin: "S njive do akademije" (2006) i "Braća Kašanin : znameniti Baranjci" (2007). Te dvije knjižice ove su godine bile izložene na Beogradskom sajmu knjiga na štandu SKD-a "Prosvjeta".

Drugi festival kazališnog stvaralaštva
Kazališni festival u Belom Manastiru
Drugi festival kazališnog stvaralaštva održavat će se u Belom Manastiru od 4. do 26. XI. 2011. godine u kinodvorani Centra za kulturu.

Program:

 • 04. 11. (petak) u 19.00 sati - Kulturni centar Kula (Srbija) – "Zla žena"
 • 05. 11. (subota) u 19.00 sati - Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod – "Decameron"
 • 06. 11. (nedjelja) u 19.00 sati - Glumišna družina Virje – "Škrtica"
 • 12. 11. (subota) u 19.00 sati - Kazalište Mika Živković Retkovci – "Čarlijeva tetka"
 • 13. 11. (nedjelja) u 19.00 sati - Bjelovarsko kazalište – "Meko okidanje"
 • 18. 11. (petak) u 19.00 sati - Gradsko kazalište Županja – "Predstava Hamleta u selu Rastovci Donji"
 • 19. 11. 3. Europska noć kazališta
  u 18.00 sati - Pučka scena Hercegovac – "Istini za volju"
  u 20.00 sati - HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić (Srbija) – "Stipanova princeza"
 • 25. 11. (petak) u 19.00 sati - Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH) – "Don Quiote"
 • 26. 11. (subota) u 19.00 sati - Draft teatar Tuzla (BiH) – "Nije sve u glavi, nešto je i u guzici"

Okrugli stol o istraživanju OECD-a
I Baranjci na okruglom stolu
U srijedu, 26. X. 2011. godine, od 9 do 13 sati, u Hotelu Osijek održan je okrugli stol na kojem su bili predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja procjene kapaciteta lokalnog razvoja u području socijalne uključenosti. Istraživanje je organizirala Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u suradnji s domaćim timom eksperata.

Osječko-baranjska županija (gradovi Osijek i Beli Manastir) izabrana je za posebnu regiju unutar studije, a u istraživanje su uključeni predstavnici relevantnih odjela gradskih i županijskih vlasti, zavodā za zapošljavanje, centara za socijalnu skrb, organizacija civilnog društva te organizacija socijalne ekonomije. Pošto Mirovna grupa Oaza već sedam godina uspješno provodi socijalne programe, njena projekt-koordinatorica Vesna Nedić učestvovala je u tom istraživanju.

Školovanje Roma
Romskoj je djeci mjesto u školama

Udruga žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka i Mirovna grupa Oaza, u suradnji s organizacijom CARE International NWB, pozivaju sve zainteresirane na javnu tribini pod nazivom "Desetljeće Roma, a gdje su Romkinje danas?".

Javna tribina će se održati u Belom Manastiru, 27. X. 2011. godine, u Hotelu "Patria" (Osječka 3) i u Valpovu, 28. X. 2011. godine, u Hotelu "Villa Valpovo" (Ulica bana Josipa Jelačića 1) s početkom u 11 sati.

 • Teme tribine:
 • Problem odustajanja romske djece od osnovnog obrazovanja i načini sprečavanja odustajanja.
 • Problem odsutnosti Romkinja s političke scene Republike Hrvatske.

Pravna pomoć u Društvenom centru
Natalija Havelka, pravna savjetnica (desno)

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, u partnerstvu s Centrom za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar i Srpskim demokratskim forumom, od svibnja 2011. godine provodi dvogodišnji projekt "Inicijativa organizacija civilnog društva za promjene antidiskriminacijskih politika", koji se financira sredstvima pomoći Europske Unijeiz programa IPA 2008.

 

Za koja se pravna područja pruža pomoć?
Jedna od aktivnosti projekta je pružanje besplatne pravne pomoći građanima pri ostvarivanju i zaštiti pojedinačnih prava u sljedećim pravnim područjima: mirovinsko i zdravstveno osiguranje, socijalna skrb, radno pravo, statusna prava, zaštita prava djece, zaštita od nasilja u obitelji, nasljedno pravo, prava nezaposlenih, stambeno zbrinjavanje.

Gdje se može dobiti besplatna pravna pomoć?
Besplatna pravna pomoć može se dobiti u prostorijama Centra u Osijeku svaki radni dan, u Društvenom centru u Belom Manastiru svake srijede od 9 do 12 sati te u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima svakog utorka također od 9 do 12 sati. Pravnu pomoć u Belom Manastiru Centar pruža u suradnji s Mirovnom grupom Oaza.

Utorak, 25. 10. 2011.

Studij Ljudska prava u Osijeku

Logo studija Ljudska prava
Jedino u Osijeku Studij Ljudska prava
Od Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (PFO) dobili smo obavijest da se ove jeseni raspisuje natječaj za Poslijediplomski specijalistički studij Ljudska prava. To je prvi poslijediplomski studij o ljudskim pravima u Hrvatskoj, a PFO ga pokreće zbog toga što se na fakultetima u Hrvatskoj materija ljudskih prava sustavno ne izučava, a od iznimne je važnosti za svaku demokratsku zemlju.

Na tržištu rada izuzetno je porasla potreba za stručnjacima iz područja zaštite, promicanja i poštovanje ljudskih prava. Zaštita ljudskih prava na Zapadu postaje jasno diferencirana profesija, a taj će trend vrlo brzo doći i kod nas.

Zainteresirane osobe više informacija mogu pronaći na web-stranici Poslijediplomskog specijalističkog studija Ljudska prava: http://ljudska-prava.pravos.hr, a svi upiti mogu se poslati na službeni mail: ljudska-prava@pravos.hr. Voditeljica studija je prof. dr. sc. Mira Lulić, izvanredna profesorica.

(Fotoalbum vidjeti ovdje

Neobična zvijezda od olovaka
Morska zvijezda
Elektronskom poštom ovih dana kruži zbirka fotografija pod naslovom "Obične olovke" pa je tako stigla i na "Oazin" službeni e-mail. Radi se o slikama stvarno neobičnih objekata izrađenih od – običnih (grafitnih) olovaka. Nadamo se da će te slike biti zanimljive i čitaocima "Oazine" web-stranice, kao i posjetiocima "Oazine" stranice na Facebooku. Vjerujemo da će posebno biti zanimljive "Oazinim" korisnicama koje dolaze na likovno-kreativne radionice u belomanastirskom Društvenom centru, kao i korisnicama koje dolaze na kreativne radionice po baranjskim selima. Možda će se i naše kreativke – kad vide te fotografije – latiti nečega sličnog.

www.civilnodrustvo.hr
Portal za civilno društvo
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržala je stvaranje multimedijalnog portala koji će biti medij za informiranje javnosti o aktivnostima organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, a koji je od 25. X. 2011. godine aktivan na adresi: www.civilnodrustvo.hr.

Portal www.civilnodrustvo.hr, uz informacije o radu organizacija civilnoga društva, objavljivat će informacije o medijima koji su promicatelji zalaganja za opće dobro. Time će nastojanja organizacija civilnoga društva i svih drugih dionika u društvu, pokrenuta s ciljem djelovanja za opće dobro, kroz portal naći svoj put i imati odjeka u najširoj javnosti te na taj način podržati pozitivne društvene promjene.

Ponedjeljak, 24. 10. 2011.

Sastanak s budućim web-dizajnerima

Budući web-dizajneri
Budući web-dizajneri
U ponedjeljak, 24. X. 2011. godine, u prostorijama Učilišta "Janus" u Osijeku, održan je sastanak projektnog tima projekta "Mladi pred vratima" s odabranim kandidatima za usavršavanje za web-dizajnere. Odabrana su 24 kandidata koji su uspješno prošli testiranje – pismenu i praktičnu provjeru svog informatičkog znanja – i dodatno bodovanje. Na rezervnoj listi nalazi se još devet kandidata.

Na početku sastanka voditelj projekta Mihajlo Ranković predstavio je prisutnim kandidatima članove projektnog tima: Renata Barišića (ravnatelja Ustanove za obrazovanje odraslih CENTUS), Vesnu Nedić (koordinatoricu projekta), Dejana Grkovića (administratora projekta), asistente na projektu Anu Petrović i Davora Friča te predavača Milenka Šljukića.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Međunarodni beogradski sajam knjiga
Mnoštvo izlagača i još veće mnoštvo knjiga

U nedjelju, 23. X. 2011. godine, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i belomanastirski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" organizirali su besplatno putovanje s dva autobusa na 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Putovanje je bilo organizirano za stotinjak belomanastirskih učenika i njihovih nastavnika, članova SKUD-a "Jovan Lazić", članova pododbora "Prosvjete" te drugih zainteresiranih građana.

 

Nakon dolaska u Beograd, Baranjci (i poneki Osječanin) prvo su prošetali Knez-Mihailovom ulicom i Kalemegdanom, a onda pet sati proveli u obilasku nepreglednih štandova na Beogradskom sajmu prepunih knjiga, probijajući se između ljudi koji su na sajam došli s istim ciljem, vođeni motom sajma "Knjige spajaju ljude".

Dejan Jeličić i Bojan Tovjanin, predsjednik i sekretar belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta", s još nekolicinom članova, prvo su posjetili "Prosvjetin" štand i iskoristili priliku da porazgovaraju s Čedomirom Višnjićem, predsjednikom "Prosvjete".

Srijeda, 19. 10. 2011.

Javna tribina u Našicama

Javna tribina u Našicama
Predavači na javnoj tribini
Nakon što je 22. IX. 2011. godine u Gradskoj vijećnici u Đakovu, a u sklopu projekta "Mladi pred vratima", održana javna tribina "Nove tehnologije – nove mogućnosti", ista takva tribina bila je zakazana za 19. X. u Gradskoj vijećnici u Našicama. Planirano je da se na tribini govori o važnosti cjeloživotnog obrazovanja za konkurentnost na tržištu rada, o primjeni web-dizajna u poslovanju malih poduzetnika te o korištenju obnovljivih izvora energije. Zbog malog odaziva građana tribina nije održana onako kako je planirano, već su predavači dali izjave prisutnom novinaru. U ime Mirovne grupe Oaza na tribini je bio Davor Frič.

Testiranje web-dizajnera
Detalj s testiranja budućih web-dizajnera
Nakon testiranja (4, 5. i 7. X. 2011. godine) i dodatnog bodovanja (12. X.) određena je lista s 24 imena kandidata primljenih za osposobljavanje za web-dizajnere. Formirana je i rezervna lista od 10 kandidata. Liste se mogu vidjeti na internetskoj stranici Udruženja "Baranja" (ovdje!), a dodatna obavještenja dobiti na telefon Udruženja: (031) 750-891 ili na e-mail: baranja@inet.hr.

Pozivaju se svi primljeni kandidati, kao i oni s rezervne liste, da u ponedjeljak, 24. X. 2011. godine, u 10 sati, dođu na sastanak u Učilište "Janus" u Osijeku, Gundulićeva 5, treći kat. Na sastanak treba donijeti potvrdu o završenoj školi, potvrdu o certificiranoj informatičkoj edukaciji (ako su je naveli u prijavnom upitniku) i potvrdu o ograničenoj zdravstvenoj sposobnosti (ako je imaju).

Baranjske novčanice
200 bara - Dvorac u Dardi
Članovi darđanske Udruge numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje došli su na zanimljivu ideju. S prijateljskom Udrugom filatelista i numizmatičara "Antianus" iz Branjinog Vrha izdali su 2011. godine novčanice koje su nazvali bare, inspirirani Kopačkim ritom i baranjskim barama, odnosno močvarama.

– Riječ je o apoenima od 25, 50, 100 i 200 bara, na kojima su prikazani dvorci u Kneževu, Tikvešu, Bilju i Dardi – kaže Dražen Bartolović, predsjednik Udruge, napominjući kako novčanice nisu zamislili kao sredstvo plaćanja, već su namijenjene kolekcionarima i eventualno kao turistički suvenir, koji Baranji kronično nedostaje.

Zavod za baranjsku povjesnicuZavod za baranjsku povjesnicu

Važno je imati podršku
Rekreativna radionica u Bolmanu

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u devetom mjesecu godine 2011. dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na četiri lokacija u Baranji: u prostorijama Udruge žena "Batinarke" iz Batine, Udruge žena "Orhideja" Branjina, "Zlatne žene" iz Bolmana te u prostorijama Mađarskog kulturno-umjetničkog društva (MKUD) "Darda".

 

U rujnu su ponovljene vježbe iz kolovoza za mišiće ruku, nogu i trbuha te je po planu odrađen "tai-bo", kojim su korisnice bile oduševljene. Inače, odaziv korisnica bio je zadovoljavajući s obzirom da je rujan mjesec velikih poljoprivrednih radova. Voditeljice rekreativnih radionica bile su Evica i Ivona Čutoraš. Sljedećih pet mjeseci rekreativne radionice će se održavati u Belom Manastiru, na drugoj lokaciji u Dardi te u Petlovcu, Popovcu i Suzi.

Četvrtak, 13. 10. 2011.

Sajam u Ernestinovu

Sajam u ErnestinovuSajam u Ernestinovu
Likovno-kreativna radionica za žene
Lijepo provedeno vrijeme na Oazinim radionicama
I proteklog mjeseca, devetog u 2011. godini, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavane su "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje se financiraju institucionalnom potporom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i samofinanciranjem, za razliku od kreativnih radionica po baranjskim selima, koje financira Europska Unija. Radionice se, po već ustaljenom redu, održavaju ponedjeljkom i utorkom od 18-20 sati, a često i duže, što zavisi od raspoloženja samih korisnica, kojih bude od 8 do 10, što je idealan broj za rad.
Javna tribina Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju
Katarina Jelić, Dubravka Simendić i Vlado Grujić
U srijedu, 12. X. 2011. godine, od 19 do 20 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra i u organizaciji Mirovne grupe Oaza održana je javna tribina na temu "Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju". Predavači su bili Vlado Grujić, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, i Katarina Jelić, patronažna sestra Doma zdravlja u Belom Manastiru, a moderatorica Dubravka Simendić, predstavnica organizatora. Tribini je prisustvovalo dvadesetak zainteresiranih osoba, a financirana je iz jednokratne pomoći Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Žene Romkinje
Romkinje su izložene dvostrukoj diskriminaciji
Diana Eterović-Rusmir
, načelnica odjela za romsku nacionalnu manjinu iz Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Jelena Opačić-Matijević iz Mirovne grupe Oaza Beli Manastir te Nadica Balog iz Udruge žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka govorit će na regionalnoj konferenciji 12. i 13. X. 2011. u Sarajevu (BiH) o rezultatima provedbe Dekade Roma u Hrvatskoj, kao i o rezultatima istraživanja s terena o Romkinjama u Hrvatskoj. Prezentaciju regionalnih istraživanja na temu "Politička participacija Roma s naglaskom na političku participaciju Romkinja" uradit će njen autor Mladen Majetić iz K-Faktora Zagreb.
Subota, 08. 10. 2011.

"Paprikafest" u Lugu

Dan sela Luga
Dan sela Luga: 'Paprikafest'

U subotu, 8. X. 2011. godine, u baranjskom Lugu obilježen je Dan sela manifestacijom pod imenom "Paprikafest". Ta manifestacija imala je bogat i zanimljiv program. U deset sati otvoreni su štandovi, koji su se uglavnom crvenjeli od paprike, a potom su se ređala razna događanja: okrugli stol crkvenih predstavnika, bogoslužje u Reformiranoj kršćanskoj crkvi u Lugu, radionica oslikavanja lica, ekovrtuljak, igre spretnih ruku, radionice slame, nizanje paprike, ocjenjivanje paprike.

U poslijepodnevnim satima održana je XIII. Smotra mađarskih folklornih skupina Hrvatske, a potom je nastupio sastav "Kalapos" ("Šeširdžija"), koji je - pod vodstvom Marte Gellert - izvodio mađarsku narodnu muziku. Dan je završio podjelom zahvalnica i priznanja sudionicima te fišijadom uz pratnju skupine "Drávatáj" ("Dravski kraj").

Provjera znanja iz informatike
Excel - slaba karika
U utorak, srijedu i petak, 4, 5. i 7. X. 2011. godine, u prostorijama osječkog Učilišta "Janus", provedena je provjera znanja iz informatike za kandidate koji su se prijavili za osposobljavanje za web-dizajnera. Provjeri znanja, koja se odvijala od 8 do 20 sati, uz stručno vodstvo Mihajla Rankovića, prisustvovali su naizmjenično članovi projektnog provedbenog tima (iz Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić i Davor Frič).

Osposobljavanje za web-dizajnera organizira se u sklopu projekta "Mladi pred vratima", koji Udruženje "Baranja" iz Bilja provodi u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om - Područna službom Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarskim CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih. Projekt se financira iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske Unije, za koji je, kao ugovorno tijelo, nadležan Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti mladih u Osječko-baranjskoj županiji.

Projekt Mladi pred vratima
Sastanak s prijavljenim kandidatima
Za osposobljavanje 24 instalatera solarnih sustava u okviru projekta "Mladi pred vratima" prijavilo se 97 kandidata, od kojih su 82 zadovoljavala postavljene uvjete. Od onih koji zadovoljavaju uvjete, 15 se prijavilo preko ispostave Beli Manastir HZZ-a, 8 preko ispostave Donji Miholjac, 14 preko ispostave Đakovo, 12 preko ispostave Našice, 27 preko ispostave Osijek i 6 preko ispostave Valpovo. Na prvom sastanku, održanom 6. X. 2011. u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku, prisutnim kandidatima prezentiran je broj prijavljenih kandidata, način bodovanja i selekcija.

Na osposobljavanje su primljeni (navodimo ih prema ispostavama HZZ-a u kojima su prijavljeni kao nezaposleni):

Četvrtak, 06. 10. 2011.

Noć kazališta i u Belom Manastiru

Noć kazališta i u Belom Manastiru
Gradsko kazalište Beli Manastir
Noć kazališta po prvi put će se održati i u Belom Manastiru i to u subotu, 19. XI. 2011. u kinodvorani Centra za kulturu. Gradsko kazalište Beli Manastir od ove je godine direktno uključeno u program Noći te će ujedno biti i domaćin, a prošle je godine u sklopu te međunarodne manifestacije gostovalo u Đurđevcu s predstavom "Porodično blago".

Noć kazališta (European Theatre Night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u većem broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umjetnika i kazališnih djelatnika, tako i publike.

Rekreativna radionica za žene
Voditeljica Evica Čutoraš (desno)

U belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, u sklopu projekta "Važno je imati podršku", održavaju se besplatne rekreativne radionice za žene. Projekt financira Europska Unija, a provode ga Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza.

 

Radionice se održavaju po sljedećem rasporedu, a korisnice mogu dolaziti samo na jednu radionicu tjedno:

 • Ponedjeljkom, srijedom i petkom:
 • Yogalates (pon.) / pilates (sri. – pet.): 18:30 - 19:30
 • Fat burning: 19:30 - 20:30
 • Latin fitness: 20:30 - 21:30

Instalater solarnih sustava
Novo zanimanje: instalater solarnih sustava
Udruženje "Baranja" iz Bilja u partnerstvu s Područnom službom Osijek HZZ-a i svim njenim ispostavama u Osječko-baranjskoj županiji (OBŽ) te Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira i ustanovama za obrazovanje odraslih "Janus" iz Osijeka i "Centus" iz Vukovara, sredstvima Europske Unije, provodi projekt "Mladi pred vratima". Projekt je započeo 3. V. 2011. i trajat će do 2. V. 2012. Glavni cilj projekta je promicati i poticati zapošljavanje mladih u OBŽ kako bi se omogućio njihov lakši ulazak na tržište rada. U okviru projekta bit će organizirano osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba s područja Osječko-baranjske županije za web-dizajnera i instalatera solarnih sustava.

Prijave za sudjelovanje u projektu primale su se do 15. IX. 2011. godine. Nakon  isteka roka za prijavu, uslijedilo je bodovanje i selekcija prijavljenih za instalatera solarnih sustava. Broj prijavljenih kandidata, bodovanje i selekcija bit će prezentirani svim prijavljenima na prvom sastanku koji će se održati u četvrtak, 6. X. 2011. godine, u 11 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku, Europska avenija 13.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sajam zimnice u Popovcu
Povrće i voće i prerađevine od njih

U subotu, 1. X. 2011. godine, od 9 do 14 sati, održan je u Popovcu prvi Sajam zimnice. Sajam je organiziralo Udruženje "Baranja" iz Bilja s partnerima: Ispostavom Beli Manastir HZZ-a, Diakonijom evangeličke crkve Osijek, općinama Popovac, Petlovac i Draž te Ekumenskim forumom europskih kršćanki. Sajam je jedna od aktivnosti projekta "Vrijeme je za žene", koji se financira sredstvima EU u okviru komponente IPA IV "Razvoj ljudskih potencijala - Žene na tržištu rada".

Na sajmu je sudjelovalo petnaestak izlagača (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga), koji se bave proizvodnjom povrća i voća te prerađevina od povrća i voća.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok