MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 27. 09. 2010.

"Jesen u Baranji 2010"

Jesen u Baranji 2010
Sajam obrtništva i poduzetništva
Od 17. do 26. IX. 2010. godine odvijala se u Belom Manastiru i Baranji tradicionalna turistička, kulturna i gospodarska manifestacija "Jesen u Baranji", koja je završila velikom smotrom folklora. Na manifestaciji je sudjelovala i Mirovna grupa Oaza izlaganjem i prezentacijom rukotvorina i suvenira nastalih ma likovno-kreativnom radionicama za žene. "Oaza" je sudjelovala na Sajmu obrtništva i poduzetništva, na izložbi rukotvorina i suvenira te na vašaru koji je pratio natjecanje u kuhanju fiša. U praćenje i prezentaciju "Jeseni u Baranji" uključila se i "Oazina" web-stranica, na kojoj se nalazi 14 članaka o toj manifestaciji, što je više nego u drugim medijima.
Jesen u baranji 2010 - Smotra folklora
HKUD Beli Manastir
U nedjelju, 26. IX. 2010. godine, u 18 sati, počela je Smotra folklora kao vrhunac ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji". Sat vremena ranije trebala su početi za publiku atraktivna događanja Smotra svatovskih zaprega i Svečani mimohod KUD-ova. No, njihovo održavanje spriječila je dosadna kiša. Zbog kiše Smotra folklora održana je u velikom šatoru postavljenom na poljani u samom centru Belog Manastira, u ne baš prikladnim okolnostima (npr. u velikoj gužvi i uz gacanje po vlažnoj travi i blatu). Pri kraju koncerta, za vrijeme nastupa KUD-a "Veliko Trojstvo", čak je nekoliko puta nestala struja, no folkloraši iz Velikog Trojstva nisu se dali zbuniti pa su nastavili plesati i u – mraku.

Kako isplanirati volonterski program
Kako isplanirati volonterski program
U subotu, 25. IX. 2010. godine, od 9 do 16 sati, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra, održana je prva edukacija "Kako isplanirati volonterski program" iz trodijelnog edukacijskog ciklusa "Menadžment volontera". Edukacijski ciklus provodi se u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu za područje prevencije ovisnosti.

Prvu edukaciju prošlo je šest "Oazinih" volonterki (Milijana Đukić, Ana Jeličić, Željana Laketa, Sonja Nedić, Ana Petrović, Bojana Vukosavljević) te voditeljica projekta Vesna Nedić, a edukaciju nam je opisala edukatorica Darija Matijašević, profesorica povijesti i filozofije, već osam godina volonterka Crvenog križa Osijek:

Tematska radionica o ruralnom razvoju
Mjesto dešavanja: Vinski podrumi Belje
U subotu, 25. IX. 2010. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama "Vinskih podruma Belje", pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije (OBŽ), Regionalne razvojne  agencije (RRA) Slavonije i Baranje (SiB), tvrtke "Belje" i Turističke zajednice Baranje, a u organizaciji Lokalne akcijske grupe "Baranja" te u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2010" održana je međunarodna tematska radionica pod nazivom "Uloga i značaj ruralnog turizma u strategiji razvoja".

Radionici su prisustvovali predstavnici civilnog, gospodarskog i javnog sektora, od kojih ćemo spomenuti predstavnike Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR) Marina Kukoča i Ivana Ciprijana, predstavnicu Instituta za turizam Nedu Telišman-Košuta, zamjenika župana OBŽ Željka Kraljička, predsjednika uprave "Belja" Gorana Pajnića te predstavnika mađarskog LAG-a "Siklos" i gradonačelnika Beremenda Istvána Orsokicsa. Na radionici su bili i šestorica načelnika baranjskih općina te drugi uvaženi gosti, ukupno 52 osobe. Mirovnu grupa Oaza predstavljala je Jelena Opačić-Matijević.

Petak, 24. 09. 2010.

Kuhanje fiš-paprikaša

Natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša
Majstori kuhari potrudili su se da fiš bude odličan
U petak, 24. IX. 2010. godine, petog dana manifestacije "Jesen u Baranji 2010", prvo je u 9 sati u uredu Turističke zajednice Baranje otvorena likovna kolonija "Pannon 2010", potom je u 16 sati u izložbenom prostoru ispred Velike vijećnice otvorena izložba "Pannon 2009", a sat vremena kasnije, na poljani u samom centru Belog Manastira, počelo je natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Sat i pol kasnije, u 18,30 službeno je otvorena ovogodišnja manifestacija "Jesen u Baranji". Na kuhanju fiša i službenom otvaranju bilo je, kao što to obično biva, i poznatih uzvanika, od župana osječko-baranjskog dr. Vladimira Šišljagića pa nadalje.

Likovna kolonija Pannon 2010
Otvaranje kolonije: Doboš, Zalaj, Taslidžić
U petak, 24. IX. 2010. godine, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2010", održana je i likovna kolonija "Pannon 2010" u organizaciji Udruge "Baranja-art" Beli Manastir. Ovo je drugi saziv te kolonije, a njena je idejna začetnica i voditeljica Rada Zalaj, predsjednica "Baranja-arta". Na koloniji je sudjelovalo jedanaest učesnika: akademskih slikara i autodidakta.

Na otvaranju kolonije Rada Zalaj je ukratko predstavila sadržaj međunarodnog projekta "Pannon" u okviru koga će se ubuduće organizirati ta kolonija te predstavila ovogodišnje sudionike. Naime, konačno je dogovorena suradnja između likovnih umjetnika Subotice (nositelj projekta bit će Josip Horvat), Pečuha (nositelj Franjo Takač) i Belog Manastira (nositeljica Rada Zalaj).

Četvrtak, 23. 09. 2010.

Peče čiča rakiju

Peče čiča rakiju
Prikaz pečenja rakije na Salašu Ipša
Na programu manifestacije "Jesen u Baranji 2010" u četvrtak, 23. IX. 2010. godine, bio je prikaz običaja pečenja rakije pod nazivom "Peče čiča rakiju", koji je održan na Salašu Ipša u Čemincu i koji je bio popraćen bogatom gastroponudom i tamburaškom svirkom. Na Salašu se okupilo stotinjak gostiju i tri ekipe s kazanima za rakiju. Među posjetiocima bili su belomanastirski gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Ivan Doboš i Živko Jalšovec te čeminački zamjenik načelnika Zlatko Borovec. Ipak, središnja figura tog događanja bio je Mirko Hunjadi, nekadašnji profesor Gimnazija Beli Manastir i poznati književnik, čija je kćerka Andrea Ipša vlasnica salaša.
Srijeda, 22. 09. 2010.

Izložba Rade Zalaj

Izložba Rade Zalaj
Gradska slikarica i kiparica Rada Zalaj...
Kao što je bilo i najavljeno, u srijedu, 22. IX. 2010. godine, s početkom u 16,30 sati, otvorena je u izložbenom prostoru ispred Velike vijećnice u zgradi P+8 (koju Belomanastirci popularno zovu "Ljepotica" i u koju se ulazi kroz Turističku zajednicu Baranje) izložba kiparskih (i slikarskih) radova gradske slikarice i kiparice Rade Zalaj. Ta je izložba jedno od brojnih događanja u okviru manifestacija "Jesen u Baranji 2010".
Srijeda, 22. 09. 2010.

Izložba rukotvorina i suvenira

Izložba rukotvorina i suvenira
Otvaranje izložbe
U srijedu, 22. IX. 2010. godine, samo sat vremena nakon što je u izložbenom prostoru ispred Velike vijećnice u zgradi P+8 otvorena izložba kiparskih (i slikarskih) radova gradske slikarice i kiparice Rade Zalaj, u izložbenom prostoru Centra za kulturu otvorena je i izložba rukotvorina i suvenira. Tu izložbu pred šezdesetak posjetilaca otvorili su belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, dogradonačelnik Živko Jalšovec, ravnatelj Centra za kulturu Edo Jurić te predstavnice "Hrvatske žene" i "Mađarske katoličke žene" Marije Keler i Ibojka Sičajmov. Izložba je organizirana u okviru manifestacije "Jesen u Baranji 2010".

Otkazana predstava Porodično blago
Porodičnog blaga nije bilo

Prema programu "Jeseni u Baranji 2010" za srijedu, 22. IX. 2010. godine, uz otvaranje izložbe kiparskih (i slikarskih) radova Rade Zalaj te otvaranje izložbe rukotvorina i suvenira, bile je predviđena i izvedba kazališne predstave "Porodično blago" Gradskog kazališta Beli Manastir. Izložbe su otvorena u 16,30 odnosno 17,30 sati, upravo onako kako je bilo i predviđeno, a u 19 sati, kad je prebala početi kazališna predstava, potencijalne gledatelje na ulazu u kino-dvoranu čekalo je obavještenje da je predstava otkazana iz tehničkih razloga. No, belomanastirski glumci toga dana ipak nisu bili besposleni.

 

8. Sajam obrtništva i poduzetništva
8. Sajam obrtništva i poduzetništva
U subotu, 18. IX. 2010. godine, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2010", održan je 8. Sajam obrtništva i poduzetništva, koji su organizirali Udruženje obrtnika Baranje i Poduzetnički centar Beli Manastir. Iako su dosadna kiša, vjetar i hladno vrijeme pokvarili ugođaj, na belomanastirskom Trgu slobode okupio se lijep broj obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i udruga, koji su izložili svoje proizvode i prezentirali svoje aktivnosti. Na Sajmu je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, izloživši suvenire izrađene na kreativnim radionicama.
Izložba oldtajmera
Buba i fićo
U subotu, 18. IX. 2010. godine, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2010", održana je na Trgu slobode u Belom Manastiru 1. Izložba oldtajmera i 3. Sajam starina, koje je organizirao Klub starina "Sveti Martin". Na slikama koje donosimo vidi se što su sve Belomanastircima pokazali ljubitelji oldtajmera. Tu nema što da se priča, to treba – gledati.
Tamburaški sastav Pet tambura
Nastup na Trgu slobode u Belom Manastiru
U subotu, 18. IX. 2010. godine, kad su u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2010" na belomanastirskom Trgu slobode održani 8. Sajam obrtništva i poduzetništva te 1. Izložba oldtajmera i 3. Sajam starina učesnike i posjetitelja zabavljao je Tamburaški sastav "Pet tambura" iz Osijeka. S njihove web-stranice saznajemo da je taj sastav osnovan prije sedam godina, 10. IX. 2003. godine. Čine ga iskusni i ranije provjereni tamburaši, koji su svoje glazbeno umijeće usavršavali godinama i djelovali u raznim poznatim tamburaškim sastavima. Odmah nakon osnivanja sastav je imao jasne ciljeve s pripremljenim planom i programom rada te započeo s već dogovorenim nastupima. "Pet tambura" čine: Igor Vilović – voditelj, Željko Balentić - zamjenik voditelja, te Hrvoje Markanović, Igor Devald i Stipe Jukić.
Subota, 18. 09. 2010.

Gospon Rajčiko

Andrija Bošnjak
Slikar Andrija Bošnjak
Rijetke su manifestacije u Belom Manastiru i okolici na kojima ne možete sresti brnjevarskog slikara Andriju Bošnjaka, ako ne kao učesnika, onda bar kao gledaoca ili posjetioca. Sreli smo ga i na 8. Sajmu obrtništva i poduzetništva, održanom 18. IX. 2010. godine na belomanastirskom Trgu slobode, na štandu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) njegove supruge Ljubice (Iboje) Bošnjak. To je bila prilika da pred našim fotoaparatom promovira maskotu tog OPG-a, koju je sam dizajnirao i nazvao – Gospon Rajčiko. Ako, dakle, želite nabaviti prave baranjske domaće proizvode, potražite Gospon Rajčika, a ako vas nešto zanima u vezi sa slikama, obratite se Andriju Bošnjaku.
Petak, 17. 09. 2010.

Pozdrav iz Surdulice

Dragan Ristić i supruga
Dragan Ristić sa suprugom Slavicom u Kragujevcu
Administrator "Oazine" web-stranice povremeno šalje obavještenja o našim novim člancima na razne elektronske adrese, s ciljem da se obavijeste one osobe i institucije koje se u tim člancima spominju, kao i osobe kojima bi "Oazini" članci mogli biti zanimljivi. Tako je postupljeno i 15. IX. 2010. godine kad je na "Oazinu" web-stranicu postavljen bogato ilustriran program ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji 2010". Vjerujemo da su mnogi primaoci obavještenja pristupili "Oazinoj" web-stranici, a od nekih smo primili i pisani odgovor. Tako nam se javio i Dragan Ristić iz Surdulice, koji je bio učesnik 10. SES-a:

O "Jeseni u Baranji 2009" ova web-stranica ima deset članaka. Mogu se pročitati ovdje. 

Jesen u Baranji
Jesen u Baranji
Petak, 17. 09. 2010.
19.30 Predstavljanje zbirke priča Julijane Adamović "Konzerviranje"
Organizatori: Centar za kulturu Grada Belog Manastira - Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru - Izdavačka kuća V.B.Z.

Subota, 18. 09. 2010.
9.00 Otvorenje Sajma obrtništva i poduzetništva
Organizatori: Udruženje obrtnika Baranje Beli Manastir - Poduzetnički centar Beli Manastir d.o.o.
Prva izložba oldtimera i Treći sajam starina
Organizator: Klub starina "Sveti Martin" Beli Manastir
10,00 Otvorenje likovne kolonije "Petlovac 2010"
Organizatori: Općina Petlovac - Likovna udruga "Štafelaj" Beli Manastir
18,00 Zatvaranje likovne kolonije i otvorenje izložbe

Utorak, 14. 09. 2010.

Jelonoša – nova riječ?

Jelonoša
Trodijelni jelonoša
Kao što smo već pisali u vijesti objavljenoj 8. IX. 2010. godine, Mirovna grupa Oaza dobila je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi jednokratnu potporu u iznosu od 67.000 kuna, koju Ministarstvo daje udrugama koje djeluju u području socijalne skrbi. Potpora je dobivena za "Oazin" program "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga", a jedna od stavaka koje će se financirati iz te potpore jest 40 kompleta posuđa za dostavu toplih obroka. Kad se doznalo da je "Oaza" dobila spomenutu potporu, trebalo se raspitati gdje bi se mogli kupiti takvi kompleti. Tada se nametnulo pitanje: kako se zove takvo posuđe?

Oazina web-stranica
200 članaka ove godine
Kišovitoga ponedjeljka, 13. IX. 2010. godine, u 15 sata i 10 minuta, nakon duljeg "vrebanja", ponovo smo "ulovili" trenutak kad je brojač posjeta "Oazinoj" web-stranici pokazao jedan "okrugli" broj - 40.000. Prvi put to nam je uspjelo 29. VII. ove godine, kad je brojač pokazivao 37.500 posjeta, što znači da je za mjesec i pol dana (cijeli kolovoz i pola rujna) "Oazina" stranica imala 2.500 posjeta.

Istog dana (13. IX) na "Oazinu" web-stranicu postavljen je, u rubrici "Novosti", 200. članak ove godine ili ukupno 688. članak od kad stranica postoji.

Kikindska mamutska ukrštenica
Križaljka dugačka 60 metara (!)

U subotu, 11. IX. 2010. godine, u Kikindi je održana manifestacija "Mamutfest", u okviru koje je predstavljena i jedna mamutska križaljka (ukrštenica). Kiša je pokvarila planove da se ta "mamutica" izloži na Gradskom trgu, gdje bi je rješavali zainteresirani građani. Zato su križaljku rješavali uglavnom gimnazijalci u hodnicima kikindskog Narodnog muzeja. U enigmatskoj terminologiji svaka neuobičajeno velika križaljka naziva se mamutskom križaljkom ili mamuticom, ali mamutska ukrštenica koju su Kikinđani rešavali u okviru "Mamutfesta" s pravom nosi taj naziv.

Na poziv danas kikindskog, a nekad sarajevskog enigmata Slavka Bovana, rodom s hercegovačke Bune, odazvali su se najpoznatiji sastavljači s Balkana, koji su – zajednički - napravili križaljku dugačku preko 60 metara.

Naučimo se nenasilno ponašati
Kreiranje najljepštih torbi

U petak i subotu, 10. i 11. IX. 2010. godine, od 18 do 20 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održane su dvije radionice pod zajedničkim nazivom "Poštovanje različitosti", a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na radionicama je bilo jedanaestero djece, a vodila ih je Dubravka Simendić, uz asistenciju Ane Jeličić. Cilj radionica bio je znati izraziti svoje osobine, prepoznati ih, spoznati različitosti i naučiti poštovati te razlike i prihvatiti da svako ima svoju vrijednost.

Petak, 10. 09. 2010.

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti
Besplatan pristup internetu povodom Dana pismenosti
Međunarodni (ili Svjetski) dan pismenosti (engleski: International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih osoba na globalnoj razini. Toga se dana odaje priznanje mnogobrojnim stručnjacima i dobrovoljcima koji poučavaju i propagiraju čitanje i različite vrste pismenosti, a osobama koje su tek počele čitati i pisati tom se prilikom čestita na upornosti i potiče ih se na dalje učenje. Danas u svijetu, nažalost, ima oko 860 milijuna odraslih osoba (dvije trećine od toga su žene) koje ne znaju čitati i pisati) i više od 100 milijuna djece, većinom opet djevojčica, koje ne pohađaju školu.

Promocija reprinta Bösendorferove knjižice
Taslidžić, Sršan i glumci Gradskog kazališta
Belomanastirski Zavod za baranjsku povjesnicu, uz potporu Grada Belog Manastira, izdao je 2010. godine reprint (pretisak) knjižice "Nešto malo o našoj Baranji" Josipa Bösendorfera, koju je 1940. godine izdala Prva hrvatska dionička tiskara Osijek. Reprint-izdanje pripremili su Davorin Taslidžić kao prireditelj i pisac pogovora te prof. dr. sc. Stjepan Sršan kao redaktor i pisac predgovora.

Promocija tog izdanja pred četrdesetak prisutnih održana je 9. IX. 2010. godine u Velikoj vijećnici belomanastirske Ljepotice. Knjigu su promovirali redaktor Stjepan Sršan i prireditelj Davorin Taslidžić, a promociju su vodili i odlomke iz knjige čitali glumci Gradskog kazališta Beli Manastir Jelena Nikolić i Branko Katalinić.

Uz promociju priređena je i izložba slika "Iz baranjske povijesti" gradskih slikara Andrije Bošnjaka i Rade Zalaj, koja je i dizajnirala korice reprinta.

Četvrtak, 09. 09. 2010.

Izložba "Iz baranjske povijesti"

Izložba Iz baranjske povijesti
Rada Zalaj i Andrija Bošnjak
Kao prateća manifestacija, uz promociju reprinta (pretiska) knjižice "Nešto malo o našoj Baranji" Josipa Bösendorfera, održanu 9. IX. 2010. godine u belomanastirskoj Velikoj vijećnici (o čemu se članak može pročitati ovdje), priređena je i izložba slika "Iz baranjske povijesti" gradskih slikara Rade Zalaj i Andrije Bošnjaka.

Rada Zalaj se na nekima od izloženih slika "osvrnula" na povijesne ličnosti i događaje vezane za prostor Baranje, od Marije Terezije i Eugena Savojskog pa nadalje, ali je izložila i nekoliko slika vezanih za baranjske krajolike ili konje.

Potpisivanje ugovora u Ministarstvu zdravstva
Vesna Nedić potpisuje ugovor

U srijedu, 8. IX. 2010. godine, u prostorijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu "Oazina" predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o jednokratnoj potpori koju Ministarstvo daje udrugama koje djeluju u području socijalne skrbi. Radi se o sredstvima iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu i dodjeljuju se svaki mjesec od šestog mjeseca 2010. godine.

Za sedmi mjesec 2010. takva su sredstva dobile samo dvije hrvatske udruge: Mirovna grupa Oaza Beli Manastir - 67.000,00 kn za program "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga" i Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama "Star", Petrinja - 40.000,00 kn za projekt "Volim svoj dom".

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Kad morate putovati u Zagreb na potpisivanje ugovora s donatorom i kad to putovanje (u odlasku i povratku) traje osam sati, a samo potpisivanje ugovora 10-15 minuta, onda vrijeme i napor uložen u putovanje treba "opravdati" posjetom nekoj zagrebačkoj znamenitosti. Zato je "Oazina" predsjednica Vesna Nedić, skupa s kćerkom Sonjom - kad je 8. IX. 2010. godine putovala u Zagreb na potpis ugovora o jednokratnoj potpori Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi - posjetila stalni postav zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU). Na priloženim fotografijama mogu se vidjeti neki muzejski eksponati, a u nastavku teksta mogu se pročitati osnovni podaci o Muzeju, koje je skupila Sonja Nedić.

Društveni centar u Belom Manastiru
Prostor u kome djeluje Mirovna grupa Oaza
U utorak, 7. IX. 2010. godine, s početkom u 9 sati, ovlaštene osobe Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva iz Zagreba: Marija Boltek (voditeljica programa potpora i regionalnog razvoja) i Jelena Šišara (voditeljica financija i unutarnje kontrole) izvršile su programsko i financijsko vrednovanje "Oazinog" djelovanja tokom korištenja institucionalne potpore dobivene iz sredstava Nacionalne zaklade.

"Oazine" zaposlenice Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić pripremile su cjelokupnu dokumentaciju od 1. XII. 2008. godine od kada "Oaza" i dobiva institucionalnu potporu.

Ponedjeljak, 06. 09. 2010.

Pripreme za edukaciju volontera

Edukacija Oazinih volontera
Upoznavanje s volonterizmom (22-24. V. 2009)
U ponedjeljak, 6. IX. 2010. godine, u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", počele su pripreme oko organiziranja edukacije "Menadžment volontera" za tim od 5 do 7 "Oazinih" volontera koji su prošli prvi krug edukacije (upoznavanje s volonterizmom).

Edukacija će se provoditi u zajedničkim prostorijama Društvenog centra u tri dvodnevna ciklusa u toku 3 mjeseca. Provodit će je treneri iz Volonterskog centra Osijek i treneri koji su već prošli tu edukaciju 2009. godine. Prvi ciklus počeće 25. ovog mjeseca. U toku je priprema programa edukacije i dogovaranje s trenerima.

Nogometni klub Jovan Lazić iz Bolmana
Nogometni klub 'Jovan Lazić' iz Bolmana

U nedjelju, 5. IX. 2010. godine, Nogometni klub (NK) "Jovan Lazić" iz Bolmana ugostio je NK "Luč" na novoobnovljenom igralištu iza tzv. Magacina. Bio je to prvi nogometni meč u Bolmanu nakon 16 godina! Do sada su, naime, Bolmanci utakmice igrali u Jagodnjaku jer su objekti na bolmanskom igralištu bili potpuno devastirani. Posjećenost na prvoj utakmici bila je dobra, a "Jovan Lazić" je slavio pobjedu od 3:2.

 Nogometno igralište u Bolmanu obnovljeno je uz svesrdnu pomoć Općine Jagodnjak i jagodnjačkog  Komunalnog trgovačkog društva (KTD) "Gmajna". Fotoalbum s te utakmice može se pogledati ovdje.

 

Subota, 04. 09. 2010.

Drveni "štos"

Bilje, park-šuma oko Dvorca
Za one koji se griju na kruta goriva krajnje je vrijeme da kupe drva ili ugalj - ako to već nisu učinili - i da ih spreme u drvarnice, kotlarnice, šupa, podrume ili druga pogodna mjesta. A kad drva stignu, prije testerisanja, treba ih složiti u "štos" da se može izmjeriti dostavljena količina  i da se na suncu i vjetru dobro osuše. Na našoj slici vidi se kako je to uradio jedan stanovnik baranjskog naselja Bilja. Jednostavno, drva je složio između dva velika stabla u parku-šumi uz Dvorac Eugena Savojskog. A koliko je visok taj "štos", najbolje se vidi kad se on usporedi s "čardakom" u pozadini.
Oazin internet-klub
Rekordna posjeta u osmom mjesecu

I u osmom mjesecu godine 2010. "Oazin" internet-klub radiо је svakog radnog dana od 9 do 19 sati. U tom mjesecu bilo je čak 1.158 pristupa internetu, što je najveći broj od kad je klub otvoren. U ovogodišnji popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad su upisane već 242 različite osobe, koje su od početka godine imale čak 7.541 pristup internetu, što daje mjesečni prosjek od oko 940 pristupa.

Teško je, naravno, nabrojati što su sve korisnici tražili na internetu pa ćemo zato samo napomenuti da smo u prošlom mjesecu primijetili često traganje za popisom udžbenika za osnovnu školu i često štampanje takvih popisa.

Sretna događanja u životu Srđana Canjka
Srđan Canjko je dobio posao u Bilju...
U četvrtak, 2. IX. 2010. godine, nakon službenog sastanka "Oazinog" Upravnog odbora, članovi "Oaze" okupili su se u potkrovlju belomanastirskog Društvenog centra kako bi se družili povodom jednog rijetkog događaja. Naime, voditelj "Oazine" kompjuterske radionice ing. Srđan Canjko dobio je posao (!) u struci u jednoj privatnoj biljskoj firmi.

Tim povodom počastio je svoje kolegice finim kolačima, a potom ponudo da se prihvate i fine kapljice – domaćeg kupinovog vina. Tada je najavio i svoje skore - zaruke.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok