MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Koncert Gorana Bregovića u Pečuhu
Bregović i Orkestar za svadbe i sahrane

Na besplatni koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, koji je održan 31. VII. 2010. godine na pečujskom Katedralnom trgu, zaputila se i brojna "Oazina" ekipa sastavljena od "Oazinih" zaposlenika, volontera i korisnika. "Oazini" su "predstavnici" na koncert stigli još za dana, dok su brojni posjetioci (kojih je prema procjenama novinara Mađarskog radija bilo oko 7.000) tek stizali, tako da su se mogli fotografirati za uspomenu i za "Oazinu" web-stranicu.

Oazin parti za djecu
Čovječe, ne ljuti se
U petak, 30. VII. 2010. godine, od 19 do 20,30 sati, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održan je redoviti "Oazin" parti za djecu, koji se održava svakog zadnjeg petka u mjesecu. Parti, na kome je bilo devetero mališana, protekao je u skladu s vremenom pred kišu: izrazito mirno i kulturno.

Mališani su pokazali doista primjereno vladanje, ali su se i dobro zabavili. Samostalno su odredili "klubove" za "čovječe, ne ljuti se", za "lude špagete" te za meč u belotu. Na kraju su svi iskušali i društvenu igru "rulet".

Petak, 30. 07. 2010.

Odvoz starog papira

Odvoz starog papira
Stari papir skupljen u Papirkovu kutiju
Svakog zadnjeg petka u mjesecu "Baranjska čistoća" skuplja i odvozi stari papir koji građani i organizacije iznesu na ulicu. Tom akcijom postižu se dva cilja: smanjuje se količina smeća koja se odlaže na deponij kraj Belog Manastira, a stari se papir reciklira i smanjuje količina drveta potrebnog za proizvodnju novog papira.

Mnogi građani, međutim, nisu upoznati s tom akcijom - ili ih jednostavno nije briga – pa stari papir (uključujući i kartonsku ambalažu) bacaju u svoje kante za otpatke. Ne treba posebni isticati da takvo postupanje nije u skladu s odgovornim građanskim ponašanjem i da bi svatko trebao skupljati stari papir, a posebno oni ga imaju u većim količinama.

Zaglavlje Oazine web-stranice
37.500 posjeta Oazinoj web-stranici
Četvrtak, 29. VII. 2010. godine, u 23 sata i 19 minuta bio je trenutak kad smo "ulovili" da brojač posjeta "Oazinoj" web-stranici pokazuje "okrugli" broj – 37.500. Prvi članak na "Oazinoj" stranici postavljen je 12. III. 2007. godine i od tada do danas naređali smo ih – samo u rubrici "Novosti" – preko 650.
U tim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u protekle tri godine (i još nekoliko mjeseci), ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.

Srijeda, 28. 07. 2010.

Stručni skup LAG-a "Baranja"

Stručni skup LAG-a Baranja
Razgovor o Lokalnoj razvojnoj strategiji Baranje
U srijedu, 28. VII. 2010. godine, s početkom u 10 sati, u vijećnici Grada Belog Manastira održan je stručni skup u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) "Baranja", kome je prisustvovalo 19 osoba iz pravnog, gospodarskog i civilnog sektora Baranje. Mirovnu grupu Oaza predstavljala je Jelena Opačić-Matijević.

U uvodnom izlaganju predsjednik LAG-a "Baranja" Janoš Seleši predstavio je dr. sc. Snježanu Tolić, docenta Poljoprivrednog fakulteta Osijek, i Sonju Vuković, predsjednicu osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap".

Oazine zaposlenice
Dogovor o provođenju novog projekta

Dana 22. VII. 2010. godine objavljeni su rezultati natječaja Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za projekte koji pridonose borbi protiv droge i svih oblika ovisnosti financiranih iz sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu. "Oazin" projekt "Naučimo volontirati" apliciran je na područje E-1) prevencija ovisnosti kroz organizirano provođenje slobodnog vremena, neformalno obrazovanje, poticanje volonterstva, organiziranje edukacijskih seminara ili radionica. Za taj projekt "Oaza" je dobila 30.000 kuna.

 

Cilj "Oazinog" projekta je da se kroz organizirano provođenje slobodnog vremena djeluje na prevenciju ovisnosti, a osnovne projektne aktivnosti su: edukacija protiv ovisnosti, anketiranje o volontiranju u belomanastirskim srednjim školama, edukacije volontera, parti za mlade, okrugli stol na temu volontiranja, okrugli stol "Kako prepoznati ovisnost mladih"…

Beli Manastir, Langova bara
Mlinsko parkiralište Langova bara
Kao što na parkiralištu ispred Društvenog centra u belomanastirskoj Ulici Jožefa Antala nema  hlada, tako ga (cijeli dan ili veći dio dana) nema ni na većini drugih belomanastirskih parkirališta. Čini se da projektanti gradskih prostora – i to ne samo u Belom Manastiru – ne vode računa o činjenici da bi bilo bolje oko parkirališta posaditi drveće čije bi krošnje štitili automobile (i prolaznike) od vrelog sunca.

Osim toga, kad god se izvode kakvi komunalni radovi, gradska stabla su prve žrtve jer ona, navodno, uvijek toliko smetaju izvođačima da se moraju - odrezati. Kasnije se, istina, obično posade nove, koja ili ostanu kržljava ili ih vandali polome ili im (prirodno) trebaju godine da narastu i dobiju veću krošnju.

Nedjelja, 25. 07. 2010.

Parkiralište bez trunke hlada

Parkiralište Društvenog centra
Kontejner na parkiralištu
Na parkiralištu ispred Društvenog centra u belomanastirskoj Ulici Jožefa Antala, kao što propisuje prometni znak, od 9 do 21 sat dozvoljeno je parkiranje samo vozilima Društvenog centra. Znak je postavljen krajem 2008. godine da bi se to parkiralište preko dana rezerviralo za korisnike Društvenog centra koji svoje automobile nisu imali gdje ostavljati jer su parkiralište koristili stanovnici okolnih kuća (koji imaju dvorišta).

Na parkiralištu se može parkirati pet automobila, no jedno je mjesto povremeno zauzeto jer se parkiralište ciklično koristi i kao mjesto na kome stoji gradski kontejner za glomazni otpad. Ponekad, međutim, kao što pokazuju i naše slike, belomanastirski komunalci kontejner nespretno postave tako da zauzme dva parkirna mjesta pa se parkirati mogu samo tri automobila.

Studijski posjet iz Slovenije
U Zlatnoj Gredi
Od osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap" doznajemo da su u petak, 23. VII. 2010. godine, Franci Čeč, Dejan Poboljšaj i Boris Jesenšek iz slovenskog Regionalnog centra za razvoj Zasavje posjetili Slavoniju i Baranju kako bi se upoznali s najboljim primjerima dobre prakse socijalnog poduzetništva u istočnoj Hrvatskoj. Slovenski je trojac ispitao kapacitete i na terenu se uvjerio u mogućnosti suradnje s hrvatskim socijalnim poduzetnicima.

"Naš centar za razvoj u svojoj bazi ima više od 100 različitih organizacija kojima ćemo prenijeti informacije koje smo ovdje prikupili te pokušati zajedno iznaći načine moguće suradnje kroz partnerske projekte u budućnosti", istaknuo je Franci Čeč te dodao kako veća skupina zainteresiranih partnera iz Slovenije dolazi krajem godine - jer očigledno imaju što i vidjeti.

Godišnjak maturanata
Godišnjak maturanata 2009/2010.

I ove školske godine (2009/2010), kao i prošle, belomanastirski maturanti, ali samo oni iz jednog razrednog odjela, dobili su svoj "Godišnjak maturanata 4. a razreda generacije 2006. / 2010.", koji su sami financirali i odštampali u tridesetak primjeraka. Knjiga je dimenzija 16 x 23,5 cm i ima 64 stranice finog papira, odštampane u boji, s koricama od debelog papira.

 Na prvih šest stranica fotografijama su prikazani učenici 1. a odnosno 4. a razreda, njihovi profesori i ostali djelatnici škole, na 7. stranici objavljen je tekst razrednice Ljiljane Jeftimir,  profesorice informatike i matematike, a stranice 8. do 49. posvećene su učenicima (većini dvije, a nekima jedna). Učenici su na jednoj stranici predstavljeni portret-fotografijom, fotografijom iz ranog djetinjstva, kratkom biografijom i svojim "provalama" na časovima te serijom fotografija na drugoj stranici. Na posljednjim stranicama knjige objavljene su "Provale profesora" te brojne fotografije iz škole i s maturalnog putovanja. Zanimljivo je još napomenuti da je na okomitoj margini svake stranice odštampana – bodljikava žica.

Informativna radionica u Osijeku
Informativna radionica u Osijeku
U srijedu, 21. VI. 2010. godine od 9.30 do 17 sati, Ured za udruge Vlade RH u suradnji s TACSO-timom održao je u Hotelu Osijek regionalnu informativnu radionicu vezanu uz natječaje programa IPA 2009 za sektor civilnoga društva. Iz Baranje na radionici su bile Jasna Petrović (Udruženje "Baranja" Bilje) i Vesna Nedić ("Oaza").

U sklopu navedenog programa objavljena su dva natječaja. Prvi je usmjeren  na dodjelu sredstava bespovratne pomoći i to za projekte koji će doprinijeti jačanju uloge organizacija civilnog društva u pružanja socijalnih usluga na područjima od posebne državne skrbi.

Ponedjeljak, 19. 07. 2010.

Probudi kulturu grada!

Promocija zbornika Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?!
Profesorica Helena Sablić Tomić predstavlja zbornik
"Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?!" naslov je zbornika radova studenata osječkog Odjela za kulturologiju, koji je, u sklopu Osječkog ljeta kulture 2010., predstavljen u ponedjeljak, 19. VII. 2010. godine u atriju Muzeja Slavonije i na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi.

Helena Sablić Tomić, jedna od predavačica na tom studiju, a i voditeljica smjera Medijska kultura, u atriju Muzeja Slavonije održala je uvodnu riječ, u kojoj je dala kratak opis zbornika te pozvala sve posjetitelje da uzmu besplatan primjerak te da potom izađu na Trg ispred Muzeja i pogledaju što su im studenti pripremili.

SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir
Bojan Tovjanin i Dejan Jeličić (slijeva)

Nakon što je na vanrednoj izbornoj sjednici Skupštine belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta", održanoj krajem 3. mjeseca ove godine, za predsjednika izabran 28-godišnji Dejan Jeličić, na novoj vanrednoj izbornoj sjednici Skupštini održanoj 15. VII. 2010. za sekretara je izabran također mladi Bojan Tovjanin, inženjer elektrotehnike. Time je potpuno podmlađeno rukovodstvo toga pododbora pa treba očekivati da će se nove aktivnosti poduzimati i odvijati s dodatnim entuzijazmom.

Srijeda, 14. 07. 2010.

Naučimo se nenasilno ponašati

Naučimo se nenasilno ponašati
S radionice od 26. III. 2010.

U prvoj polovini ove godine, od 5. III. do 18. VI. 2010. godine, u belomanastirskom Društvenom centru održano je 14 radionica iz projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", namijenjenog djeci od 8 do 14 godina, koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. U dosadašnjim radionicama učestvovalo je ukupno 56-ero razičite djece ili u prosjeku 13-ero djece po radionici. Radionice je vodila Stela Fabijan, uz asistenciju Ane Jeličić, Dubravke Simendić i Jelene Opačić-Matijević i uz stručnu pomoć učiteljice Sofije Petrović.

Konzultacije o Nacrtu Statuta REKOM-a
Vesna Teršelič i Eugen Jakovčić (sjede u sredini)
U utorak, 13. VII. 2010. godine, u prostorijama Volonterskog centra Osijek, a u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, održane su konzultacije o Nacrtu Statuta Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Na konzultacijama su bili predstavnici udruga te građani i osobe iz javnih institucija. Mirovnu grupu Oaza predstavljala je Vesna Nedić, a Udruženje "Baranja" iz Bilja Slavko Kecman. U uvodnom dijelu konzultacija govorili su Nikoleta Poljak iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava te Eugen Jakovčić i Vesna Teršelič iz "Documente".

Subota, 10. 07. 2010.

Izložba slika Lasla Petrika

Izložba slika Lasla Petrika
Slikar Laslo Petrik
U subotu, 10. VII. 2010. godine, u predvorju Velike vijećnice u belomanastirskoj zgradi popularno zvanoj "Ljepotica", otvorena je samostalna izložba slika pod nazivom "Romantika" 83-godišnjeg Lasla Petrika iz baranjskog sela Zmajevca, rođenog u Vojvodini, umirovljenog nastavnika likovne umjetnosti, koji preko 6 decenija iznjedruje portrete, pejzaže, mrtve prirode…

Izložbu je organizirala belomanastirska Udruga "Baranja-art", a otvorili su je slikarica Rada Zalaj, likovni kritičar Davorin Taslidžić, sam autor i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koji se – kako reče – ponosi time što je bio autorov učenik u Batini.

Strateško planiranje prodaje suvenira
Priznanje Jeleni Opečić-Matijević
 Kao posljednja aktivnost "Oazinog" seminara "Strateško planiranje", organiziranog u Centru za edukaciju Orahovica od 6. do 9. VII. 2010. godine, održano je "Strateško planiranje prodaje suvenira" te donesen "Poslovni plan za izradu suvenira". Taj dio seminara pripremile su voditeljice "Oazinih" kreativnih radionica Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević, a u rad su se aktivno uključivale sve prisutne "Oazine" aktivistice.

To je bila i prilika da se Jeleni-Opačić Matijević, koja od svih "Oazinih" aktivistica ima najdulji staž, dodijeli priznanje za desetogodišnji, djelomično volonterski rad u Mirovnoj grupi Oaza Beli Manastir i za doprinos razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Priznanje joj je uručila "Oazina" predsjednica Vesna Nedić u prisustvu svih sudionika seminara u Orahovici.

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Posjet Manastiru Orahovica

Manastir Orahovica
Manastir Orahovica iz 1594. godine

Prošle, 2009. godine, kad su bile u Centru za edukaciju Orahovica na seminaru "Samofinanciranje udruge", jedna je grupa "Oazinih" aktivistica posjetila Manastir Orahovicu izgrađen 1594. godine. Ove, 2010. godine - boraveći u istom Centru na seminaru "Strateško planiranje" – druga je grupa "Oazinih" aktivistica posjetila isti manastir.

 

Lani smo na "Oazinim" internetskim stranicama opisali spomenuti posjet i spomenutu znamenitost orahovačkog kraja u članku koji se može pročitati ovdje.

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Turizam u Orahovici

Orahovačko jezero
Orahovačko jezero kod Duzluka

S internetskih stranica Grada Orahovice preuzimamo dio teksta o turizmu u Orahovici i okolici. Ne treba ni spominjati da je ona grupa "Oazinih" aktivistica koja je posjetila Manastir Orahovicu posjetila i Orahovačko jezero te se uzverala i do razvalina Ružice-grada.

Turizam se u Orahovici počeo razvijati već 1914. godine kad je osnovano Društvo za proljepšavanje mjesta i okolice. Stoga turizam u Orahovici ima dugu i bogatu tradiciju. Čista i očuvana priroda te kulturno-povijesna baština čine Orahovicu turistički veoma zanimljivom.

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Centar za edukaciju Orahovica

Centar za edukaciju Orahovica
Plivački bazen

Kad je prošle, 2009. godine osam "Oazinih" aktivist(ic)a bilo na seminaru "Samofinanciranje udruge" u Orahovici, na "Oazinim" smo internetskim stranicama objavili članak o mjestu na kome je taj seminar održan, ističući izuzetnu uređenost toga mjesta. Nakon ovogodišnjeg seminara "Strateško planiranje" održanog na istom mjesto možemo samo ponoviti ono što smo prošle godine napisali:

Na brežuljku iznad Orahovice, a na obroncima Krndije, lijevo od lokalne ceste za Novu Jošavu, nalazi se klimatsko lječilište odn. dječje odmaralište "Merkur", koje je u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Osijek. To odmaralište ima dugu tradiciju održavanje škole u prirodi za slavonsko-baranjske (a i ostale) učenike osnovnih škola, a izgradnjom zatvorenog bazena 2005. godine započinje i program škole plivanja.

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Seminar Strateško planiranje

Strateško planiranje
Oazino strateško planiranje za 2011-2014.
Od utorka do petka, 6-9. VII. 2010. godine, u orahovačkom Dječjem odmaralištu "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Mirovna grupa Oaza održala je seminar "Strateško planiranje" za vremenski period od 2011. do 2014. godine. Na seminaru su učestvovale sve članice "Oazinog" Upravnog odbora te "Oazini" zaposlenici i volonteri (ukupno devet osoba). Seminar su držale Ana Jeličić i Vesna Nedić, a proveden je u sklopu programa samofinanciranja iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Četvrtak, 08. 07. 2010.

Putovanje na seminar u Orahovici

Putovanje kroz Šaptinovce
Predah Oazine ekspedicije u Šaptinovcima
Na seminar o strateškom planiranju u Orahovici "Oazina" se devetočlana ekspedicija zaputila s dva automobila u utorak,  6. VII. 2010. godine, s polaskom iz Belog Manastira u 17 sati, i to maršrutom Beli Manastir – Baranjsko Petrovo Selo – Belišće – Črnkovci – Marjanci – Magadenovac i dalje državnom cestom D53 prema Našicama. U mjestu Klokočevci vozač prvog automobila skrenuo je ne lijevo prema Našicama, već desno, slijedeći putokaz koji je pokazivao prema Feričancima i vjerujući da je to prečica preko Đurđenovca prema Orahovici.
Četvrtak, 01. 07. 2010.

Rad "Oazinog" internet-kluba (VI)

Oazin internet-klub
U prvih 6 mjeseci 2010. čak 5383 pristupa internetu

Nakon što je ova godina prešla u svoju drugu polovinu, donosimo izvještaj o radu "Oazinog" internet-kluba u prvih 6 mjeseci 2010. godine. U popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad je upisano već 211 različitih osoba (među kojima ima i stranaca na proputovanju kroz Beli Manastir), koje su dosad imale čak 5383 pristupa internetu (933 u šestom mjesecu). Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu (simboličnu) kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Za korištenje kompjutera kraće od 10 minuta nije potrebno doniranje jedne kune, a kad je gužva djeci je ograničeno korištenje kompjutera na 2 sata.

Četvrtak, 01. 07. 2010.

Forum za traženje partnera

Forum za traženje partnera
Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo pozdravlja skup
U četvrtak, 1. VII. 2010. godine, u Hotelu Osijek održan je Forum za traženje partnera. Organizator Foruma bilo je Zajedničko tehničko tajništvo u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske i Ministarstvom financija Republike Srbije.

Cilj foruma je bio omogućiti stvaranje partnerstava za zajedničku pripremu projekata te u konačnici potaknuti prijavu projektnih prijedloga na drugi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava unutar IPA-prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok