MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Regionalna konferencija o pomirbi
Aleksandar Popov, Boško Kovačević, Katarina Kruhonja
U utorak, 29. VI. 2010. godine, u zagrebačkom hotelu "Panorama", održana je Regionalna konferencija: Pomirenje za budućnost – europska perspektiva Zapadnog Balkana. Konferencija je dio šireg projekta u okviru kojeg su održane tri panelne rasprave: u Nišu (Srbija, XII. 2009), u Mostaru (BiH, III. 2010) i u Osijeku (Hrvatska, IV. 2010). Uz potporu Instrumenta stabilnosti Europske komisije, Regionalna konferencija bavila se nekim od ključnih izazova postkonfliktnog pomirenja u smjeru EU-integracija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Na konferenciji su, uz četrdesetak sudionika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, učestvovali Vesna Nedić ("Oaza"), Snježana Pap (Medijacijski centar Beli Manastir) i Branislav Vorkapić (OGI Osijek).

Nedjelja, 27. 06. 2010.

12. enigmatska kolonija

12. enigmatska kolonija u Somboru
Učesnici 12. enigmatske kolonije

U subotu i nedjelju, 26. i 27. VI. 2010. godine, u somborskom Domu učenika, održana je 12. enigmatska kolonija u organizaciji također somborskog Enigmatskog društva (ED) "Dr Đorđe Natošević", okupivši učesnike iz Beograda, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Srbobrana, Surdulice, Skoplja (Makedonija) i Belog Manastira (Hrvatska) i, naravno, uz domaćine iz Sombora i Kljajićeva.

Ove je godine Željko Dimović, inače predsjednik ED-a i glavni organizator Kolonije, proglašen za najuspješnijeg učesnika, osvojivši nagradno putovanje u Prag, poklon turističke agencije "Ivontravel" iz Novog Sada. Jedini učesnik iz Hrvatske bio je "Oazin" član Jovan Nedić, koji je ostale učesnike upoznao s "Oazinim" aktivnostima i prezentirao im "Oazina" izdanja.

Subota, 26. 06. 2010.

Završetak informatičke obuke

Oazina informaticka obuka
Druga grupa polaznika

U subotu, 26. VI. 2010. godine, u "Oazinoj" kompjuterskoj učionici završen je još jedan ciklus informatičke obuke za one polaznike koji se prvi put sreću s radom na računalu. Polaznici su bili podijeljeni u dvije grupe, a obuku je vodio inž. Srđan Canjko. U početku je bilo malo problema oko savladavanja miša i tipkovnice, ali je taj problem brzo riješen.

U gotovo tri mjeseca učenja (obuka je počela 1. IV.!) polaznici su upoznati s osnovama Windowsa i Worda te s korištenjem interneta i elektroničke pošte. Predavanja su bila organizirana u obliku radionica pa se nakon svake nastavne cjeline provjeravalo naučeno znanje putem praktičnih zadataka. Polaznici su aktivno sudjelovali u nastavi, postavljali pitanja, davali svoje prijedloge i nove ideje te uvijek bili spremni na međusobnu pomoć.

Subota, 26. 06. 2010.

Lakim skokom do državne mature

Pripreme za državnu maturu
Svi polaznici položili maturski ispit iz matematike

Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira organizirala je prvi put ove, 2010. godine pripreme za državnu maturubesplatne instrukcije iz matematike. S instrukcijama se započelo u prvim danima mjeseca veljače, a trajale su sve do sredine lipnja. Održavale su se dvaput tjedno, a obrađivalo se matematičko gradivo s nastave, kao i zadaci s prošlogodišnje probne mature. Nedavno objavljeni rezultati državne mature za 2010. godinu pokazali su da su svi polaznici "Oazinih" priprema pod motom "Lakim skokom do državne mature" uspješno položili ispit iz matematike. Pripreme je vodio "Oazin" volonter Mladen Lečić, dipl. ing. elektrotehnike.

Crtanjem protiv zloupotrebe droge
Protestni lanac na Trgu slobode
Godine 1987. Generalna skupština UN-a proglasila je 26. VI. Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droge i nezakonitog prometa drogama. Taj se dan obilježava diljem svijeta s ciljem da se podigne svijest o izazovima koje droga predstavlja za društvo u cjelini, a posebno za mlade. U obilježavanje se uključila i Mirovna grupa Oaza i to tako da su se udružili "Oazini" mali korisnici s dječjih radionica i "Oazini" volonteri i na kreativan način, crtanjem na betonu i papiru, odaslali mnogobrojne poruke protiv zloupotrebe droga.
Četvrtak, 24. 06. 2010.

Naučimo se nenasilno ponašati

Radionica u PŠ Grabovac
Radionicu je vodila Julijana Balent

Završetkom školske godine 2009/2010. privremeno se prekida provođenje "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati". Radionice iz tog projekta održavane su jednom mjesečno u svim razrednim odjelima Osnovne škole Kneževi Vinogradi, uključujući i područne škole (PŠ) Karanac i Grabovac. Projekt će se nastaviti najesen.

Donosimo još nekoliko fotografija s jedne od radionica za 1. i 2. razred održane u PŠ Grabovac. Radionicu je vodila učiteljica Julijana Balint, a na slikama je i Sofija Petrović, suradnica na projektu i učiteljica u istoj školi, koja je bila na superviziji provedbe.

Otvaranje semafora s odječkim Šetačem
Krešimir Bubalo, Stjepan Gračan i Tomislav Levak

U srijedu, 23. VI. 2010. godine, oko 17 sati, osječki akademski kipar Stjepan Gračan službeno je u rad pustio prvi pješački semafor s likom / kipom Augusta Cesarca, Osječanima poznatijeg kao "Šetača". Prvi pješački semafor s likom "Šetača" nalazi se baš u Ulici Hrvatske Republike kod samog kipa "Šetača". Novinar "Glasa Slavonije" Tomislav Levak došao je na ideju da se na osječkim pješačkim semaforima dosadašnji unificirani motivi "crvenog stajača" i "zelenog hodača" zamijene crvenom i zelenom siluetom "Šetača" (koje je dizajnirao njegov brat Krešimir), nadajući se da će takvi semafori postati brend grada Osijeka.

Oazine aktivistice
Jelena, Stela, Ana i Dubravka
U ponedjeljak, 21. VI. 2010. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan počele su s anketiranjem osoba koje su na popisu belomanastirskog Centra za socijalnu skrb za utvrđivanje prava na uključivanje u aktivnosti pomoć u kući i dostava besplatnog obroka koje će biti sastavni dijelovi programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" ako taj program bude prihvaćen na natječaju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Subota, 19. 06. 2010.

Sajam udruga Baranje 2010.

Sajam udruga Baranje 2010.
Sajam udruga na Trgu slobode

Kao što je bilo i najavljeno, u subotu, 19. VI. 2010. godine, od 10 do 13 sati, na još uvijek nedovršenom središnjem belomanastirskom Trgu slobode ispred Knjižnice održan je Sajam udruga Baranje 2010, koji su organizirali Mirovna grupa Oaza i Grad Beli Manastir u partnerstvu s Centrom za kulturu. Cilj Sajma bio je da baranjske udruge prezentiraju svoje programske aktivnosti te da svoje proizvode prodaju u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

 

Mirovna grupa Oaza organizira Sajam udruga od 2006. godine, a na ovogodišnjem Sajmu učestvovalo je 15 udruga i organizacija s preko 100 aktivista:

Sajam udruga Baranje 2010.
Zlatna žena, Bolman
Od tristotinjak baranjskih i stotinjak belomanastirskih udruga na "Oazinom" Sajmu udruga Baranje, koji se od 2006. organizira svake godine na belomanastirskom Trgu slobode, učestvuje do 15 udruga, i to uglavnom onih koje građanstvu žele predstaviti svoje aktivnosti i(li) eventualno prodati poneki proizvod sa svojih radionica kako bi dobiveni novac iskoristile za svoj budući rad ili za humanitarne svrhe.

Sajam je prilika za članove i aktiviste različitih udruga da se sretnu i druže te da vide čime se drugi bave i eventualno dogovore kakvu suradnju, a za građane je to prilika da pobliže upoznaju (i pomognu) rad različitih udruga i da se eventualno pridruže nekoj od njih, bilo kao članovi, bilo kao korisnici.

Sajam udruga Baranje 2010.
Oazini članovi, aktivisti i volonteri
Od 2006. Mirovna grupa Oaza svake godine na belomanastirskom Trgu slobode organizira Sajam udruga Baranje s ciljem da belomanastirske i baranjske udruge građanstvu prezentiraju svoje aktivnosti i(li) eventualno prodaju poneki proizvod sa svojih radionica kako bi dobiveni novac iskoristile za svoj budući rad ili za humanitarne svrhe.

Godine 2006. Sajam je održan 27. svibnja, godine 2007. dvanaestog svibnja, godine 2008. petog srpnja, godine 2009. devetog svibnja, a ove, 2010. godine devetnaestog lipnja. Na dosadašnjim sajmovima učestvovalo je do 15 udruga i do stotinjak njihovih članova te do nekoliko stotina posjetilaca.

Beli Manastir, Direktorska ulica
Slomljeno drvo, u pozadini sportska dvorana
Kakav je odnos nekih Belomanastiraca prema stablima iz drvoreda posađenih prije nekoliko godina pokazuje naša fotografija, snimljena 18. VI. 2010. godine. Prethodnih dana u Baranji i Belom Manastiru nije bilo oluje ni jakog vjetra pa stablo nije moglo stradati od prirodnih sila, niti ga je netko mogao slučajno slomiti. Jedini je zaključak da je stradalo od neke "bahate sile" te da je to netko namjerno uradio, a ako je tako, onda je to – jadno.
Srijeda, 16. 06. 2010.

Završena edukacija volontera

Oazini volonteri
Oazine volonterke
U četvrtak, 10. VI. 2010. godine, s početkom u 13 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je završna radionica projekta pod kompliciranim nazivom "Građani, policija i lokalna uprava prema participatornoj demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus". Radionicu, na kojoj je bilo osam "Oazinih" volontera, vodili su Igor Đorđević, predstavnik Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, i Lejla Šehić-Relić i Jelena Kamenko, predstavnice Volonterskog centra Osijek.

Voditelji radionice dali su kratak presjek cjelokupnog dosadašnjeg rada, kratak izvještaj o rezultatima sprovedenih anketa te iznijeli prijedloge kamo i kako dalje u cilju rješavanja utvrđenih problema.

Sajam udruga Baranje 2010.Sajam udruga Baranje 2010.Mirovna grupa Oaza i Grad Beli Manastir pozivaju vas na SAJAM UDRUGA BARANJE 2010. godine, koji će se održati u subotu, 19. lipnja 2010. od 10 do 13 sati na Trgu slobode u Belom Manastiru.

Cilj Sajma je prezentacija programskih aktivnosti udrugā koje djeluju u Baranji. Udrugama će biti osigurani štandovi te će im se tako omogućiti da izlažu svoje propagandne materijale i proizvode i prezentiraju svoje aktivnosti. Svoje proizvode mogu prodavati u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

Članovima udruga koji budu sudjelovali na Sajmu osiguran je ručak.

Ova građanska inicijativa provodi se u partnerstvu s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

Veselimo se vašem dolasku!

Nedjelja, 13. 06. 2010.

Surduk-festival Baranja

Surduk-festival Baranja
Mnoštvo ljudi na nogometnom igralištu u Suljošu

Od petka do nedjelje, 11-13. VI. 2010. godine, u Kamencu, Karancu, Kneževim Vinogradima (Suljošu), Suzi i Zmajevcu održan je drugi po redu Surduk-festival Baranja (o prvome možete pročitati ovdje). Belomanastirski dopisnik "Glasa Slavonije" Ivica Getto tu je manifestaciju nazvao dionizijskom gozbom kojoj je "proteklog vikenda svjedočilo nekoliko tisuća ljudi. Da je netko" – kaže dalje baranjski novinar – "prije tri-četiri godine rekao kako će baranjska vinska cesta uz Suzu, Zmajevac i okolna mjesta biti pretijesna da primi tako velik broj ljudi, smijali bismo mu se, ali prethodnih večeri zasigurno se tražilo mjesto više za sve one koji su pohitali u baranjske surduke i ostale destinacije kako bi uživali u blagodatima koje pružaju".

Nedjelja, 13. 06. 2010.

"Oaza" na Surduk-festivalu

Oaza na Surduk-festivalu
Oazina ekipa: Ana, Stela i Jelena
U okviru ovogodišnjeg Surduk-festivala Baranja u petak, 11. VI. 2010. godine u Kneževim Vinogradima, s početkom u 17 sati, održan je "Sajam baranjskih vina". Uz Sajam organiziran je i nastup baranjskih folklornih društava i skupina: MKU "Pelmonoštor", KUD "Čardaš" iz Suze, HKUD "Beli Manastir", SKUD "Jovan Lazić", Udruga romskog prijateljstva "Luna", "Baranjski biseri", Folklorna skupina Dječjeg vrtića "Zeko" i tamburaška skupina "Baranja Blues Band". U isto vrijeme udruge i pojedinci izlagali su i prodavali rukotvorine i suvenire. Među njima je bila i ekipa Mirovne grupe Oaza u sastavu: Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Ana Jeličić. Evo kako je Jelena opisala boravak u Suljošu:
Društveni centar
Radionice se odvijaju u Društvenom centru

U petak, 11. VI. 2010. godine, od 18 do 20 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je još jedna od radionica iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na toj radionici, koju je vodila Dubravka Simendić, bilo je neuobičajeno malo djece, samo četvero. Kraj je školske godine, a i velike su vrućine (35 stupnjeva!) pa se privremeno prorijedio broj malih korisnika. Cilj radionice bio je prepoznavanje tuđih potreba i osjećaja, razvijanje tolerancije i pozitivnog mišljenja o drugima.

Predstavljanje natječaja Nacionalne zaklade
Cvjetana Plavša-Matić i Marija Boltek
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, temeljem Operativnog plana djelovanja i Financijskog plana za 2010. godinu, izradila je Kalendar objave natječajā i pozivā za iskaz interesa u 2010. godini, koji će organizacijama civilnoga društva biti predstavljen na trima javnim predstavljanjima na regionalnim razinama.

U četvrtak, 10. VI. 2010. godine, u 11 sati, u osječkom Hotelu Mursa upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić i Marija Boltek, voditeljica Programa potpora i regionalnog razvoja te Zaklade, javno su, pred pedesetak predstavnika civilnog društva iz Slavonije i Baranje, predstavile Plan dodjele sredstava Nacionalne zaklade i Kalendar objave natječajā i pozivā… U ime Mirovne grupe Oaza na predstavljanju je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ponedjeljak, 07. 06. 2010.

Šećeransko jezero

Šećeransko jezero
Šećeransko jezero puno vode

Obilne kiše, visoke podzemne vode i nabujala Karašica potpuno su početkom šestog mjeseca 2010. godine napunile i Šećeransko jezero, koje se nalazi uz belomanastirsko prigradsko naselje Šećerana i koje je kratkim kanalom spojeno s Karašicom. Nekada je to jezero površine od 4,5 hektara služilo kao vodena akumulacija za bivšu beljsku Tvornicu šećera, danas je pecaroški raj, a u budućnosti bi trebalo postati belomanastirski turističko-rekreacijski centar.

Šećeransko jezero se u "normalnim" okolnostima vodom puni iz Karašice preko davno izgrađene ustave, koja se ovaj put pokazala kao opasno mjesto jer je Karašica zaprijetila da se preko nje izlije u jezero, oko koga nema nasipa, i poplavi Šećeranu. Postavljanjem zečjeg nasipa kod kuće (danas potpuno zapuštene) nekadašnjeg čuvara ustave to je na vrijeme spriječeno, a ono malo vode što je curilo kroz ustavu nije značajnije podiglo nivo jezera.

Ponedjeljak, 07. 06. 2010.

"Baranjska Karašica" kraj "Šumarina"

Karašica kod Šumarine
Karašica snimljena sa željezničkog mosta
Kad je početkom šestog mjeseca 2010. godine Karašica zaprijetila baranjskim njivama i naseljima pokraj kojih protječe (Luč, Šumarina, Šećerana), o njoj su pisali mnogi mediji. Iščitavajući takve članke na internetskim stranicama novina i televizija te na internetskim portalima primijetismo malo originalnih napisa te da mnogi samo prenose tuđe članke. A kad se piše o nečemu što se ne poznaje dovoljno ili kad se prenose tuđe riječi, često se i griješi.

Eto, na primjer, dopisnica HTV-a u javljanju iz baranjskog sela Šumarine govorila je o Šumarinama (što je čak pisalo i na ekranu), dok su neki mediji geografsko preciziranje baranjska Karašica (da bi se razlikovala od slavonske) shvatili kao njeno ime pa se je pretvorili u Baranjsku Karašicu. Najdalje je, izgleda, otišla slovenska "e-Revija" u čijem članku od 4. VI. stoji da Baranjska Karašica prijeti naseljima Šumarine, Šećerna i Luč pa tako od četiri baranjska toponima tri piše - pogrešno.

Gradonačelnik i njegovi zamjenici
Ž. Jalšovec, I. Doboš, N. Redžep i P. Stojanović
U slučaju da području Grada Belog Manastira zaprijeti poplava (ili kakva druga elementarna nepogoda) da organizira obranu i pomoć ugroženima zadužen je (i odgovoran) gradonačelnik sa svojim pomoćnicima. Tako je bilo i početkom 6. mjeseca 2010. godine kad se nakon dugotrajnih i obilnih kiša jako podigla razina podzemnih voda i kad je nabujala Karašica zaprijetila izlijevanjem iz korita i plavljenjem njiva i naselja. Upravljačku ekipu Grada Belog Manastira, gradonačelnika Ivana Doboša i njegove zamjenike Živka Jalšovca, Nikolu Redžepa i Predraga Stojanovića, naš je fotoreporter zatekao u subotu, 5. VI, u prijepodnevnim satima, u obilasku ustave na Karašici blizu Šećeranskog jezera. Nakon provjere stanja moglo se odahnuti: najgore je prošlo.
Nedjelja, 06. 06. 2010.

"Strašna rijeka" Karašica

 

Karašica kod Branjinog Vrha
Nabujala Karašica kod Branjinog Vrha

Prvih dana mjeseca šestog godine 2010. u svim medijima (u novinama, na televiziji i radiju, na internetskim portalima i blogovima) ime rijeke Karašice spominjalo se više nego ikad. Čitaoci i slušaoci koji nisu iz Baranje vjerovatno su tada stekli utisak da se radi o jednoj strašnoj rijecikoja samo što nije pomela tri sela (Luč, Šećerana, Šumarina) i izazvala evakuaciju njihovih 1500 ili 1800 stanovnika (zavisno od medija; stvarno, prema popisu 2001. godine, 487 + 559 + 567 = 1613), koji će biti smješteni u - sportsku dvoranu u Belom Manastiru.

Subota, 05. 06. 2010.

Karašica zaprijetila Baranji

Nabujala Karašica
Uništeni most na Karašici kod Šumarine
Nakon obilnih i dugotrajnih kiša koje su se krajem maja i početkom juna ove godine sručile na istočnu Hrvatsku, podzemne vode i nabujale rijeke i rječice poplavile su brojne njive i zaprijetile nekim naseljima u Slavoniji. Činilo se da će Baranja biti pošteđena jer je moćni nasipi (bentovi kako ih naziva lokalno stanovništvo) čuvaju od visokih voda Dunava i Drave. Baranjce su, međutim, iznenadile visoke podzemne vode, koje su poplavile polja i napunile podrume u Belom Manastiru i drugim baranjskim naseljima, ali još više rječica Karašica i to ne ona slavonska, kojoj se u pjesmi pjeva da teče "do Valpova od Našica", nego baranjska, koja izvire "oko Rac-Mečke" u Mađarskoj, istočno od Pečuja, a kod Luča ulazi u Hrvatsku i nakon 30 km, tekući podno sjevernih obronaka Baranjske planine, utječe u Dunav.

Okrugli stol u Osijeku
Stjepan Adamić iz Ministarstva obitelji...
U petak, 4. VI. 2010. godine, u Hotelu Central u Osijeku, s početkom u 12 sati, održan je okrugli stol pod nazivom "Kako prepoznati i prevenirati nasilje u obitelji nad djecom". Okrugli stol je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s obiteljskim centrima Vukovarsko-srijemske, Virovitičke-podravske i Požeško-slavonske županije.

Na okruglom stolu je učestvovalo 60-ak predstavnika osnovnih škola, centara za socijalnu skrb i udruga s područja Slavonije i Baranje. Od baranjskih predstavnika na okruglom stolu bile su Anrijana Levačić i Lidija Vedernjak iz Društva osoba s invaliditetom  "Baranjsko srce", Mirela Alagić iz P.G.D.I.-ja i "Oazina" predstavnica Vesna Nedić.

Oazin internet-klub
Oazin internet-klub posjećuje mnogo djece

U prvih pet mjesecu 2010. godine u popis korisnika "Oazinog" internet-kluba upisana je 181 različita osoba, koje su imale 4450 pristupa internetu (909 u petom mjesecu). Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Za korištenje kompjutera kraće od 10 minuta nije potrebno doniranje jedne kune, a kad je gužva djeci je ograničeno korištenje kompjutera na 2 sata.

Utorak, 01. 06. 2010.

Osječka pauk-služba

Služba za premještanje i blokiranje vozila
Je li to pauk ili nije?
S portala Osijek031 saznajemo da je početkom 4. mjeseca 2010. godine s osječkih ulica počelo podizanje nepropisno parkiranih vozila koja ometaju promet. Već prvog dana pauk tvrtke Auto-centar Lozić podigao je deset vozila, iako nepropisno parkiranih automobila ima na sve strane. Međutim, takav prekršaj nije dovoljan da se vozilo podigne.

- Građani su zbunjeni jer ne znaju da prometni prekršaj nije dovoljan razlog da se vozilo ukloni. Da bismo dobili odobrenje za podizanje automobila mora se utvrditi ometa li sporno vozilo promet, a to nije toliko čest slučaj. Pojavio se i određeni problem s pojedinim lokacijama koje su nepristupačne za naše vozilo, kao što su preuske uličice ili ceste kroz prolaze niže od četiri metra – izjavio je Slavko Petrić, voditelj pauk-službe Auto-centra Lozić.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Oazina web-stranica kao mrežna publikacija

Od 1. VI. 2010. godine "Oazina" internetska stranica upisana je u elektronski katalog zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) kao mrežna publikacija pod imenom Mirovna grupa Oaza Beli Manastir.

Kao što možemo pročitati na internetskim stranicama NSK, "publikacije objavljene na internetu predstavljaju važan dio suvremene kulturne baštine. Poput tiskanih publikacija i neknjižne građe i mrežna građa ulazi u obuhvat obveznog primjerka. Radi dinamične naravi interneta, mnoge mrežne publikacije više nisu dostupne.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok