MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Promocija knjige u izdanju Udruge SMART
Autorica Forčić govori o svojoj knjizi
U ponedjeljak, 31. V. 2010. godine, u prostorijama Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO), s početkom u14 sati, pred petnaestak okupljenih predstavnika nevladinih organizacija (NVO), predstavljena je nova knjiga "Strateško planiranje - put ka održivosti neprofitnih organizacija" autoricā Zvijezdane Schulz Vugrin i Gordane Forčić, a u izdanju Udruge za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke. Knjigu su promovirale autorica Forčić i Slađana Novota. Mirovnu grupu Oaza na promociji je predstavljala predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Nedjeljni Glas Slavonije
Prvi i posljednju broj Nedjeljnog Glasa

Tekuća ekonomska kriza prouzročila je gašenje još jednih slavonsko-baranjskih novina. Nakon što je s posljednjim danom prošle, 2009. godine prestao izlaziti osječki "Slavonski dom", u nedjelju, 30. V. 2010. godine ugasio se, nakon 249 objavljenih brojeva, i "Nedjeljni Glas Slavonije". Od tada subotnji broj "Glasa Slavonije" postaje dvobroj.

"Nedjeljni Glas Slavonije" izlazio je na 32 stranice najsuvremenijeg dizajna, s brojnim tematskim cjelinama namijenjenim obiteljskom štivu jer su posebni dijelovi bili za djecu i tinejdžere, žene, enigmatičare, ljubitelje sporta…, dok je uvodni dio bio informativan s informacijama iz Osijeka, Slavonije i Baranje, Hrvatske i svijeta. Glavni urednici bili su Bojan Divjak, Zoran Jaćimović i Damir Gregorović.

 

Samoprocjena na osnovu SOKNO-a
U sprovcođenju SOKNO-a Oaza dostigla razinu 2

U subotu, 29. V. 2010. godine, radna grupa sastavljena od predsjednice i članica Upravnog odbora Mirovne grupe Oaza ponovo je, na osnovu SOKNO-a (Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije), samoprocjenjivala način upravljanja "Oazom" i usluge koje "Oaza" pruža korisnicima.

 

Od uvođenja SOKNO-a (1. VII. 2006. godine) to je peta samoprocjena, a posljednja je urađena 21. III. 2009. godine. Samoprocjena se obavlja za 13 područja kvalitete, a na svakom području mogu se dosegnuti razine 1, 2 i 3. Najnižu razinu 1 "Oaza" je na svim područjima dosegla još prije tri godine, a danas je na svim područjima dosegla razinu 2.

Dječja radionica
Isprobavanje različitih šešira
U petak, 28. V. 2010. godine, od 18 do 19,30 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je još jedna od radionica iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na toj radionici pod nazivom "Nenasilna komunikacija", koju je vodila Dubravka Simendić uz asistenciju Ane Jeličić, bilo je četrnaestero djece od 7 do 14 godina. Cilj radionice bio je ukazati na važnost aktivnog slušanja za uspješnu komunikaciju i kvalitetan odnos među ljudima, potom da učesnici radionice uvide da je neslušanje često razlog konflikta te istaći da se kod osobe koja nije slušana javljaju neprijatni osjećaji.
Web-stranica Mirovne grupe Oaza
Prvi članak objavljen je 12. III. 2007. godine
Prvi članak na "Oazinoj" web-stranici objavljen je 12. III. 2007. godine i govorio je o konferenciji u zagrebačkom Muzeju Mimara na kojoj je izlagala i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić. U rubrici "Novosti", od tada pa do 23. V. 2010. godine, za nešto više od 3 godine, objavljeno je – 600 članaka, a 600. članak bio je posvećen kružnom toku u Belom Manastiru. U tih 600 članaka objavljeno je i preko 1.000 fotografija, što znači da smo događaje pratili ne samo riječima, nego i slikom.

Sastanak Foruma udruga
Opet nije bilo kvoruma

Kako je bilo i dogovoreno, u ponedjeljak, 24. V. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra ponovo je održan (po drugi put) sastanak članica Foruma udruga s ciljem da se udrugama predstave obrasci za transparentnu dodjelu sredstava iz gradskog proračuna i Poslovnik o radu Odbora za ocjenu projektnih prijedloga udruga, koje je zajedničkim radom pripremila radna grupa Foruma udruga (članak o pripremi tih dokumenata može se pročitati ovdje).

 

Na taj sastanak odazvali su se samo predstavnica Društva Hrvatsko srce – Baranja i predstavnik KUD-a "Brnjevarci" iz Branjinog Vrha te ponovo predstavnici udruga koje su i činile radnu grupu: Mirela Alagić (P.G.D.I.), Nikola Opačić (antifašisti), Snježana Pap (Medijacijski centar) i Vesna Nedić ("Oaza").

Nedjelja, 23. 05. 2010.

Kružni tok (i) u Belom Manastiru

Beli Manastir
Kružni tok u Belom Manastiru
Baranjci koji su prije dvije-tri godine putovali npr. kroz Mađarsku ili Austriju mogli su se uvjeriti da kružni tokovi ubrzavaju i olakšavaju promet kroz brojna raskršća, ali i da predstavljaju ukrase za mjesta u kojima se nalaze. Tada smo se mogli tek pitati kad će se takva prometna rješenja pojaviti i u Baranji. Nismo ih, na sreću, morali dugo čekati. Prošle (2009) i ove godine izgrađen je i uređen jedan kružni tok u Belom Manastiru i dva u Kneževim Vinogradima, a planira se i gradnja kružnog toka u centru Bilja. Sa zadovoljstvom možemo reći i slikom pokazati da i belomanastirski kružni tok predstavlja ukras dijela grada u kome se nalazi, a nalazi se između ulica Republike, Petefi Šandora i Petra Preradovića.
Subota, 22. 05. 2010.

Svatovi u zaprežnim kolima

Svatovska zaprega
Tamburaši se voze na dvije konjske snage
Kad na ulicama svoga grada subotom poslijepodne sretnu automobilsku svadbenu kolonu koja gromoglasno trubi, Belomanastirci se više ne iznenađuju jer se to dešava skoro svake subote. Sresti, međutim, svadbenu povorku u kojoj se mlada i mladoženja, kumovi, stari svat, bliža pratnja i tamburaši voze u paradnim zaprežnim kolima na dvije konjske snage, dok ostali gosti iza njih mile u automobilima, ne može se baš često. Zato je i naš fotoreporter, vozeći se biciklom, bio iznenađen kad je takvu povorku sreo u Osječkoj ulici blizu Veterinarske stanice u subotu, 22. V. 2010. godine, u 18 sati i 20 minuta. Dok je stao, sišao s bicikla i iz torbe izvadio fotoaparat, troja kola su odmakla prema gradu pa je stigao slikati samo četvrta s – tamburašima.
Regionalne konzultacije u Osijeku
Konzultacije u Osijeku

U petak, 21. V. 2010. godine, od 10 do 16 sati, u prostorijama Volonterskog centra u Osijeku zagrebački Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) održao je regionalne konzultacije s predstavnicima organizacija civilnog društva i drugih relevantnih dionika u okviru istraživačkog projekta CIVICUS-ov Indeks civilnog društva u Hrvatskoj 2009-2010. Regionalne konzultacije su istraživačka aktivnost, koja se provodi nakon što su prikupljeni anketni upitnici od organizacija civilnog društva i drugih dionika. Anketom su se ispitivale različite dimenzije civilnog društva u Hrvatskoj: građanska participacija, razina organizacija civilnog društva, njihovo prakticiranje vrijednosti, percipirani utjecaj koji ostvaruju te okruženje u kojem djeluju.

Petak, 21. 05. 2010.

Kvadrilja u Belom Manastiru

Kvadrilja u Belom Manastiru
Kvadrilju plesalo 220 baranjskih maturanata

U petak, 21. V. 2010. godine, u 12 sati 3.600 maturanata u gradovima Osječko-baranjske županije: Osijeku, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama, Valpovu i Belom Manastiru plesalo je nekadašnji dvorski ples kvadrilju kao svojevrstan način obilježavanja završetka srednjoškolskog školovanja. Istovremeno kvadrilja se plesala i u mnogim evropskim gradovima. Na belomanastirskom Trgu slobode, između "Konzuma" i Centra za kulturu, kvadrilju je plesalo 220 od 246 maturanata iz belomanastirske Gimnazije te Prve i Druge srednje škole. Kako je to izgledalo vidimo na fotografiji (koju smo posudili s internetskih stranica Radija Baranja).

 

Petak, 21. 05. 2010.

Kvadrilja u Osijeku

 

Kvadrilja u Osijeku
Ples je počeo u 12 sati

"Oazin" se fotoreporter zatekao u Osijeku 21. V. 2010. godine, baš kad su se osječki maturanti (a ima ih – prema pisanju internetskih portala – 2500) opraštali od srednje škole plesanjem kvadrilje. Zato posjetiocima ove web-stranice možemo prikazati kako je to bilo.

 

Okupljanje u osječkoj Županijskoj ulici počelo je već oko 10 sati. Pripreme i probe trajale su do 12 sati, kad je počeo i ples i – jaka kiša. Maturante, međutim, ništa nije moglo omesti da otplešu svih pet predviđenih figura, a potom (kad se kiša smirila) i da poziraju poznatom fotografu Šimi Strikomanu da s visokih vatrogasnih ljestava snimi još nekoliko milenijskih fotografija (pogledajte na portalu Osijek031).

Sastanak Foruma udruga
Krnji sastanak Foruma udruga
U ponedjeljak, 17. V. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održan je sastanak članica Foruma udruga s ciljem da se udrugama predstave obrasci za transparentnu dodjelu sredstava iz gradskog proračuna i Poslovnik o radu Odbora za ocjenu projektnih prijedloga udruga, koje je zajedničkim radom pripremila radna grupa Foruma udruga.

Na taj sastanak odazvala se samo predstavnica BRICC-a Martina Uglik te predstavnici udruga koje su i činile radnu grupu: Mirela Alagić (P.G.D.I.), Nikola Opačić (antifašisti), Snježana Pap (Medijacijski centar) i Vesna Nedić ("Oaza").

Subota, 15. 05. 2010.

Dani udruga 2010. u Zadru

Dani udruga 2010.
Dani udruga 2010. u Zadru

Od 13. do 15. V. 2010. godine, a u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnoga društva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Projektnog tima TACSO Hrvatska, održana je u zadarskom IMPACT-u (Europskom centru za međusektorsku suradnju) tradicionalna konferencija Dani udruga. Na ovogodišnjim Danima  sudjelovalo je više od 180 članova udruga, zaposlenika državne i javne uprave te ostalih gostiju. U ime Mirovne grupe Oaza na Danima je bila Ana Jeličić.

Oazin internet-klub
U internet-klubu gužva je svaki dan

U prva četiri mjesecu 2010. godine u popis korisnika "Oazinog" internet-kluba upisale su se 173 različite osobe, koje su imale 3541 pristup internetu (925 u četvrtom mjesecu). Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Kad je gužva – a gužva je gotovo svaki dan – djeci je ograničeno korištenje kompjutera na 2 sata.

HZZ u Belom Manastiru
Ispostava HZZ-a u Belom Manastiru
U petak, 14. V. 2010. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici (zgrada P+8) održan je okrugli stol na temu "Novi Zakon o radu i njegova primjena" u organizaciji Područne službe Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Podružnice Osijek Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Cilj okruglog stola bio je da se sudionici upoznaju s najnovijim zakonskim promjenama koje su stupile na snagu početkom 2010. godine (radno vrijeme, godišnji odmori, rad na određeno vrijeme i dr.). U ime Mirovne grupe Oaza na okruglom je stolu bila Dubravka Simendić.

Kao što smo već pisali ovdjeovdje i ovdje, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi u svim razrednim odjelima održavaju se radionice iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice se ne održavaju samo u centralnoj školi, nego i u područnim školama (PŠ) Karanac i Grabovac. Ovaj put donosimo slike iz Područne škole Grabovac.
Područna škola Grabovac
Druga radionica o različitostima
Područna škola Grabovac
1. i 2. razred
Četvrtak, 13. 05. 2010.

Deveta Kulinijada u Jagodnjaku

 

Kulinijada u Jagodnjaku
Nominirano je 67 uzoraka

Na Spasovo, 13. V 2010. godine, održana je deveta Kulinijada u Jagodnjaku. U prisustvu velikog broja gostiju, među kojima su bili generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, zamjenici župana Osječko-baranjske županije Jovan Jelić i Željko Kraljičak, predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) Dragan Crnogorac, gradonačelnici Belog Manastira, Belišća i Valpova te načelnici općina Šodolovci, Kneževi Vinogradi i Petlovac, proglašeni su pobjednici i uručene vrijedne nagrade. U konkurenciji 67 takmičara zlatnu medalju, plaketu i bravca od 150 kg osvojio je Ivan Mikuša iz Draža. Druga nagrada, zlatna medalja i plaketa pripala je vlasniku "Fermoprometa" Hubertu Kišpalu, a treća Branku Bertiću iz Jagodnjaka.

Sastanak u Društvenom centru
Rasprava o obrascima za dodjelu sredstava
Kao što je bilo i najavljeno, u utorak, 11. V. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održan je drugi sastanak grupe koju je formirao Forum udruga Grada Belog Manastira s ciljem da izradi obrasce i popratne dokumente kojima bi se omogućilo transparentno dodjeljivanje sredstava lokalnim udrugama iz proračuna Grada Belog Manastira. Grupa u sastavu Mirela Alagić (P.G.D.I.), Erika Jasnić (ZVO), Nikola Opačić (antifašisti) i Vesna Nedić ("Oaza") ponovo se sastala s predstavnikom Grada Belog Manastira Predragom Stojanovićem. Prihvaćen je pročišćeni tekst Obrasca za prijavu projektnog prijedloga i Izvještaja o provedbi projekta te će, uz manje izmjene, biti predstavljeni na sastanku Foruma udruga koji je zakazan za ponedjeljak, 17. V. 2010. godine.

Ponedjeljak, 10. 05. 2010.

Lepeze koje hlade kao čitava krošnja

Kreativna radionica za žene
Rožika: Korak prvi - kreiranje lepeze
U ponedjeljak, 10. V. 2010. godine, u belomanastirskom Društvenom centru održana je još jedna kreativna radionica za žene, koju je vodila Jelena Opačić-Matijević. Evo kako je tu radionicu na pjesnički način opisala sama voditeljica, koja je – uostalom – u mladosti pisala pjesme:

"Stižu nam topliji dani, a s njima i potreba za hlađenjem. Kako olakšati  nadolazeće vrućine, pogledajte na našim slikama. Lepeze potječu iz Japana, a ove sa slika iz 'Oazine' kreativne radionice za žene. Liče, istina, na list s drveta, ali hlade kao čitava krošnja. Ne vjerujete? Dođite i uvjerite se."

Kreativna radionica za djecu
Od starog pravimo novo
U subotu, 8. V. 2010. godine, od 18 do 19,30 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je kreativna radionica za djecu, koju su "Oazine" aktivistice Dubravka Simendić i Ana Jeličić odradile volonterski. Na radionici pod nazivom "Onakav si kakav je prostor u kojem živiš" bilo je osmero djece od 7 do 14 godina, a cilj radionice bio je podučiti djecu da svoj prostor kreiraju s malo mašte te da od staroga prave novo. Krenulo se od činjenice da svi trebamo prostor za život (stan, sobu) i da smo u tome isti, ali smo različiti s obzirom na ukus, smisao za estetsko i kreativnost. Djeca su naučila da je najpraktičniji "stil" pomiješati staro i novo ili od staroga napraviti nešto novo. Zato su od reklamnih izdanja (kojima nas svakodnevno zatrpavaju trgovački lanci) radila kolaž stana (ili sobe), a ono što nisu mogla pronaći, nacrtala su.
Subota, 08. 05. 2010.

Obilježavanje Europskog tjedna

Obilježavanje Europskog tjedna
Ctranje simbola Europske Unije
Već godinama Mirovna grupa Oaza obilježava Europski tjedan, i to uvijek s djecom. Tako je bilo i u subotu, 8. V. 2010. godine, kad je kreativna radionica¸ koju su volonterski odradile "Oazine" aktivistice Dubravka Simendić i Ana Jeličić, završena crtanjem simbola Europske Unije na pločniku u dvorištu belomanastirskog Društenog centra, u kome "Oaza" ima sjedište.

Europski tjedan je manifestacija u Hrvatskoj kojom se obilježava 5. V. 1949. godine (dan osnivanja Vijeća Europe) i 9. V. 1950. godine (dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj Uniji obilježava kao Dan Evrope). Za Europski tjedan proglašava se onaj tjedan u koji pada 9. V., a obilježava se u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Genijalci u Večernjoj školi
Jasna, Konj i Ela
U petak, 7. V. 2010. godine, u dvorani belomanastirskog Centra za kulturu, zagrebačko Kazalište "Smjehotići" nasmijalo je posjetioce, među kojima su bile i "Oazine" aktivistice i korisnice, komedijom Matka Elezovića "Genijalci iz Večernje škole", koja je parodija na različite šou-programe u kojima nastupaju kandidati koji pokušavaju postati zvijezde. Sadržaj komedije je jednostavan: srednjoškolka Ela i njezin prijatelj Igor Končić, zvani Konj, u želji za brzom zaradom pripremaju glumački šou.
Petak, 07. 05. 2010.

Radionica "Kako se osjećamo"

Kako se osjećamo?
Crtanje rodoslovnog stabla
U petak, 7. V. 2010. godine, od 18 do 19,30 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održana je još jedna od radionica iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na toj radionici pod nazivom "Kako se osjećamo", koju je vodila Dubravka Simendić uz asistenciju Ane Jeličić, bilo je jedanaestero djece od 7 do 14 godina. Cilj radionice bio je potaći opažanje i izražavanje osjećaja te razlikovati osjećaje i nositi se s njima.

Radionica se sastojala od vježbe "Pogađanje", vježbe "Moj bijes" i vježbe "Kako smiriti bijes". Kako su neke ljudske osobine uvjetovane nasljeđem, djeca su popunjavala porodično stablo i uspijevala su ga sastaviti u tri koljena, a za ostala koljena pitat će kod kuće. To je bila i prilika da čuju naziva za pretke po koljenima: 1) sin, 2) otac, 3) djed, 4) pradjed, 5) čukundjed…

Sastanak s predstavnikom Grada
Predrag Stojanović, Vesna Nedić i Mirela Alagić
Na sastanku Foruma udruga Grada Belog Manastira, održanom 19. II. 2010. godine, formirana je grupa u sastavu: Mirela Alagić (P.G.D.I.), Erika Jasnić (ZVO), Nikola Opačić (antifašisti), Snježana Pap (Medijacijski centar) i Vesna Nedić ("Oaza"), s ciljem da izradi obrasce i popratne dokumente kojima bi se omogućilo transparentno dodjeljivanje sredstava iz proračuna Grada Belog Manastira lokalnim udrugama. U srijedu, 5. V. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra, održan je prvi sastanak te grupe (bez Erike Jasnić i Snježane Pap) s predstavnikom Grada Predragom Stojanovićem.
Naučimo se nenasilno ponašati
Učenici Područne škole Grabovac

Kao što smo već pisali ovdje i ovdje, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi jednom mjesečno u svim razrednim odjelima održavaju se radionice iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice se ne održavaju samo u centralnoj školi, nego i u područnim školama (PŠ) Karanac i Grabovac. Ovaj put donosimo slike iz Područne škole Grabovac. Na slikama su učenici 3. i 4. razreda s prve radionice, na kojoj su se radila pravila radionice i igra "naš vlak", tj. upoznavanje nekih osobina koje nisu znali jedni o drugima. S njima radi učiteljica Ildiko Farkaš.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok