MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Petak, 30. 04. 2010.

Žuta polja baranjska

Uljana repica
Beljska tabla kod Širina
Tko ovih dana putuje plodnom baranjskom ravnicom, zamijetit će velika žuta polja kako uživaju na proljetnom suncu. Danas ni neki Baranjci ne znaju što se to žuti na njivama baranjskim, a ako i znaju da je riječ o uljanoj repicu, o toj industrijskoj biljci znaju samo to da se od nje, kao što joj i sam naziv govori, dobiva jestivo ulje.

S Vikipedije doznajemo da se od uljane repice može proizvoditi i biodizel te da se u prosjeku s jednog hektara može dobiti 400 litara takvog goriva. Najveći proizvođači uljane repice su u zemljama Evropske Unije, potom Kanada, SAD, Australija, Kina i Indija, u kojoj uljana repica čini 13% zasijanih površina. Godine 2000. uljana repica je bila treći glavni izvor biljnog ulja, iza soje i palme uljarice. Osim toga, ona je drugi svjetski glavni izvor proteinske hrane, iako čini tek petinu proizvodnje soje, koja je prvi glavni izvora proteinske hrane.

Četvrtak, 29. 04. 2010.

Besplatne instrukcije iz matematike

Besplatne instrukcije iz matematike
Instrukcije drži dipl. ing. Mladen Lečić
"Oazin" volonter Mladen Lečić, dipl. ing. elektrotehnike iz Belog Manastir, dva puta tjedno (srijedom i petkom) u belomanastirskom Društvenom centru drži besplatne instrukcije iz matematike za srednje škole, kao i besplatne pripreme za državnu maturu. Na pripremama se obrađuju zadaci koji su bili na probnim državnim maturama. Zainteresirani učenici mogu se i dalje prijaviti svakog radnog dana od 9-19 sati u prostorijama Mirovne grupe Oaza (J. Antala 3) ili javiti na telefon 705-055.

Ansambl Tanec iz Skoplja
Koncert u Osijeku 13. V. 2010.
U četvrtak, 13. V. 2010. godine, s početkom u 20 sati, u osječkoj Športskoj dvorani Jug, održat će se koncert Ansambla za narodni igri i pesni na Makedonija "Tanec" Skopje. Koncert organiziraju osječko Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci", Marija Činčurak (predstavnica makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek) te Koncert d.o.o. Osijek, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Ulaznice, po cijeni od 50 kuna, mogu se kupiti u CD-shopu "Dancing Bear" u Pothodniku i u Turističkoj zajednici Grada Osijeka. Na dan koncerta ulaznica će koštati 60 kuna.
Srijeda, 28. 04. 2010.

Počele radionice i u Karancu

Naučimo se nenasilno ponašati
Učiteljica Monika Samardžić i 2. razred

Kao što smo već pisali na ovim stranicama (vidjeti ovdje!), krajem trećeg mjeseca ove godine u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi počele su radionice iz "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice jednom mjesečno održavaju razrednici i razrednice u svojim razrednim odjelima. Radionice se ne održavaju samo u centralnoj školi, nego i u područnim školama (PŠ) Karanac i Grabovac. Ovaj put donosimo slike iz Područne škole Karanac.

Utorak, 27. 04. 2010.

Akcija "Ruža" (II)

Beli Manastir: Društevni centar
Parkić ispred Društvenog centra
Prije godinu dana, 14. V. 2009. godine, nekolicina aktivista iz belomanastirskog Društvenog centra (Stela, Sandra, Jovan, Dubravka i Pedo) provela je akciju "Ruža", čiji je cilj bio da se dvadesetak velikih i "mini" ruža s Trga slobode presadi u parkić ispred Društvenog doma. Naime, tih je dana, a uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj, počela (a kad će biti završena, ne zna se!) dugonajavljivana i skupa rekonstrukcija središnjeg belomanastirskog Trga slobode, koja je uključivala uklanjanje sveg dotadašnjeg zelenila i svih objekata koji su dotad bili na Trgu.
Ponedjeljak, 26. 04. 2010.

Predstavljanje rada Savjeta mladih

Savjet mladih Grada B. Manastira
U ponedjeljak, 26. IV. 2010. godine, s početkom u 13 sati u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir održan je skup u organizaciji Savjeta mladih Grada Belog Manastira (predsjednica Vedrana Frank) na kome su prvo predstavljeni rad Savjeta mladih u 2009. godini te planovi za 2010. godinu, potom su prezentirani rezultati ankete "Što mladi žele", koja je provedena među učenicima belomanastirskih srednjih škola, a onda su predstavnici udruga (BRICC-a, P.G.D.I.-ja, "Oaze" i Udruge mladih UPS) predstavili rad svojih udruga. U ime Mirovne grupe Oaza na tom skupu bio je Srđan Canjko.
Nedjelja, 25. 04. 2010.

Sedmi SALORI u Osijeku

Sedmi SALORI Osijek
Oaza na štandu TZ Baranje
Od petka do nedjelje, 23-25. IV. 2010. godine, na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku održan je sedmi po redu Sajam lova, ribolova i turizma (SALORI), koji je okupio 140 izlagača, što je za deset izlagača više nego lani. Sajam je otvorio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a na štandovima u dvije dvorane ponuđeni su lovačka i ribolovačka oprema, prigodna tekstilna konfekcija, optika i oružje, a u drugom dijelu pretežu agroturistički sadržaji od ponude hrane do smještaja i suvenira.
Subota, 24. 04. 2010.

Svjetski dan Roma

Svjetski dan Rom
Obilježavanje Svjetskog dana Roma

U subotu, 24 IV. 2009. godine, i u Belom Manastiru obilježen je Svjetski dan Roma. To obilježavanje, koje su organizirale Udruga romskog prijateljstva LUNA i Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje, počelo je nogometnim turnirom u Nastavno-sportskoj dvorani. Slijedio je kulturno-zabavni program s nastupima nekoliko udruga i KUD-ova u kino-dvorani (među njima i SKUD "Sveti Sava" iz Tenja), a nastavilo se u Velikoj vijećnici, gdje je za izvođače priređena zakuska. Na obilježavanju Svjetskog dana Roma Mirovnu grupu Oaza predstavljala je Dubravka Simendić.

Program Mladi na djelu
Ivana Plačko i Ivan Doboš
U petak, 23. IV. 2009. godine, od 11.30 do 13 sati u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir održana je prezentacija projekta Mladi na djelu. Na prezentaciji je, uz belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i njegovog zamjenika Predraga Stojanovića, bilo dvadesetak predstavnika belomanastirskog Savjeta mladih, Gimnazije Beli Manastir, Druge srednje škole Beli Manastir, nekih baranjskih osnovnih škola i nevladinih organizacija. Mirovnu grupu Oaza predstavljali su Srđan Canjko i Mladen Lečić. Prezentaciju je držala Ivana Plačko, zastupnica Agencije za mobilnost i programe EU.
Utorak, 20. 04. 2010.

Festival pisaca za djecu

Vitezovo proleće
Plakat
U utorak, 20. IV. 2010. godine, s početkom u 17 sati, u belomanastirskoj kino-dvorani - pod motom "Dođite da uživamo zajedno" - održan je Festival za decu Vitezovo proleće, u kom su učestvovali Minja Subota, Nedeljko Popadić, Slobodan Stanišić, Raša Popov, Ljubomir Ćoralić, Aleksandra Čotrić, Miodrag Jakšić, Goradana Vlajić i mlada pjevačka zvijezda Miona Ilić.

Manifestaciju su sufinancirali Zajedničko vijeće općina Vukovar, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Nacionalona zaklada za razvoj civilnoga društva uz medijsko pokroviteljstvo belomanastirskog Radija Banska kosa (96,9 MHz).

Subota, 17. 04. 2010.

Voćke u cvatu

Nakon što smo na ovim internetskim stranicama objavili članak "Otvorite oči, proljeće je", od novinara Vjeke Hudolina, dopisnika Hrvatske televizije iz Nove Gradiške, primili smo tri fotografije voćaka u cvatu. Tim fotografijama ne treba nikakav komentar, u njima treba uživati.
Breskva
Breskva u cvatu
Jabuka
Ukrasna jabuka u cvatu
Edukacija volontera
Malik iz Senegala i David iz Sudana
Nakon tri edukativne radionice održane 30. III. te 6. i 9. IV, u petak, 16. IV. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, održan je i sastanak "Oazinih" volontera s Nenom Arvaj i Igorom Đorđevićem, predstavnicima osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, a u sklopu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus". Na sastanku su bila i dvojica volontera koji su u Hrvatsku stigli iz Njemačke. Malik, porijeklom iz Senegala, i David, porijeklom iz Sudana, volonteri su Foruma ZFD, partnerske organizacije Centra za mir. Oni trenutno pohađaju 4-mjesečnu obuku za mirovne konzultante u Njemačkoj. Kod nas su došli na praksu pa su se na ovom sastanku upoznali i s radom grupe "Oazinih" volontera.
Zajedničko uskršnje radovanje
Puna korpa jaja
U nedjelju, 11. IV. 2010. godine, na tzv. Mali ili Mladi Uskrs, u predvorju belomanastirskog kina, odn. u izložbenom prostoru belomanastirskog Centra za kulturu, s početkom u 18 sati, otvorena je prigodna izložba "Zajedničko uskršnje radovanje". Izložbu su organizirale četiri belomanastirske organizacije: Društvo "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir, Udruga žena Tratinčica Beli Manastir, Mađarska kulturna udruga "Pélmonostor" Beli Manastir i Srpska organizacija "Praktička žena". Izložbu je otvorio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a prisutnima (kojih je bilo šezdesetak) obratio se i zamjenik gradonačelnika Živko Jalšovec te predstavnice spomenutih udruga. Mirovnu grupu Oaza na otvaranju je predstavljala Ana Jeličić.
Subota, 10. 04. 2010.

Otvorite oči, proljeće je

Beli Manastir
Cvjetno dvorište u Belom Manastiru

"Oazin" je fotoreporter protekle zime, danju i noću, i po najvećoj mećavi ŠPARTAo Belim Manastirom ne bi li snimio lijepe i zanimljive prizore i podijelio ih s posjetiocima ovih internetskih stranica. Tako su nastala tri fotopriloga koje možete vidjeti ovdje, ovdje i ovdje. Ta je zime ostala iza nas i na nju se više se treba osvrtati. Smijenilo ju je proljeće, a priroda se probudila.

Petak, 09. 04. 2010.

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja
Belomanastirski vrtićarci
U petak, 9. IV. 2010. godine, od 10 do 12 sati, Grad Beli Manastir obilježio je na Trgu slobode Svjetski dan zdravlja. U obilježavanju su sudjelovali Dom zdravlja Beli Manastir, Crveni križ, Dječji vrtić "Cvrčak", Osnovna škola "Dr. Franjo Tuđman", Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce" te belomanastirski sportski klubovi i udruge koji su korisnici gradskog proračuna. Sudionicima su se priključile i predstavnice Mirovne grupe Oaza Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) uz ovogodišnje obiljažavanje Svjetskog dana zdravlja odabrala je temu "Urbanizacija i zdravlje", želeći ukazati na zdravstvene probleme ljudi u urbanoj sredini te na različite načine promovirati brigu o zdravlju i zaštitu zdravlja ljudi.

Edukacija volontera
Predavači Nena Arvaj i Igor Đorđević
U petak, 9. IV. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, s početkom u 9 sati, održana je treća po redu radionica edukacije "Oazinih" volontera u sklopu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus". Na edukaciji je bilo 10 volontera, a predavači su i ovaj put bili predstavnici osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Nena Arvaj i Igor Đorđević.

Pošto su se na prethodne dvije radionice polaznici već upoznali (vidjeti ovdje i ovdje), treća radionica je tekla "kao po loju", bez nekih zastoja i iznenađenja, a atmosfera je opet bila radna s puno elana.

Grad Beli Manastir
Zgrada gradske uprave u Belom Manastiru
U četvrtak, 8. IV. 2010. godine, u belomanastirskoj Maloj vijećnici održan je sastanak predstavnika Foruma udruga Grada Belog Manastira s jedne strane i gradonačelnika Ivana Doboša i njegovih zamjenika Nikole Redžepa i Predraga Stojanovića s druge strane. Forum su predstavljali Mirela Alagić (P.G.D.I.), Stela Fabijan ("Oaza") i Nikola Opačić (antifašisti) na osnovu ovlaštenja koje su te tri udruge dobile na sastanku Foruma udruga održanom 19. II. 2010. godine.
Izložba Hrvatske žene
Otvaranje izložbe

U utorak, 6. IV. 2010. godine, Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira te Ogrankom Matice hrvatske, otvorilo je u izložbenom prostoru belomanastirskog kina izložbu narodnih rukotvorina "Marame / maramke, kapice, bekeši i košuljci". Na izložbi je prikazano preko sto izvornih šokačkih odjevnih predmeta starosti od 50 do 100 godina (najstariji ima 120!) izrađenih kao narodne rukotvorine u Baranjskom Petrovom Selu, Branjinom Vrhu, Dražu, Duboševici, Luču, Šumarini, Topolju i Torjancima. Izložbu su, u prisustvu brojne publike, otvorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i njegov zamjenik Živko Jalšovec, a na otvaranju su bile i predstavnice Mirovne grupe Oaza.

Edukacija Oazinih volontera
Edukacija Oazinih volontera
Kao što je bilo i najavljeno, u utorak, 6. IV. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra nastavljena je edukacija "Oazinih" volontera u sklopu projekta "Građani, policija i lokalna uprava prema demokraciji – izgradnja kapaciteta zajednice za konsenzus". Na edukaciji je bilo 11 volontera, a dvoje ih se ispričalo neodložnim poslovima.Predavači su i ovoga puta bili predstavnici osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Nena Arvaj i Igor Đorđević.

Edukacija je, zahvaljujući predavačima, bila veoma zanimljiva i dinamična. "Oazini" volonteri  naučili su puno toga novoga što će im koristiti u daljem radu. Svladavali su metodu suosjećajnog slušanja i stekli znanja i vještine iz područja komunikacije, koje će im koristiti kako bi potaknuli građane da kroz otvoreni dijalog iskažu različite poglede na to kako riješiti određeni problem zajednice.

Informatička učionica
2615 pristupa internetu od Nove godine

"Oazin" internet-klub prima korisnike svaki radni dan od 9 do 19 sati. Posjetiocima je na raspolaganju 13 kompjutera, na kojima se oni mogu igrati, gledati filmove, slušati muziku, raditi nešto za svoje potrebe ili pristupati internetu. Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera.

Četvrtak, 01. 04. 2010.

Počela informatička obuka

Informatička obuka
Prva grupa informatičke obuke
U četvrtak, 1. IV. 2010. godine (što nije prvoaprilska / prvotravanjska šala), u "Oazinoj" kompjuterskoj učionici počeo je novi ciklus informatičke obuke, koju polaze dvije grupe i koju vodi inž. Srđan Canjko. Već prvi dan obuke protekao je u veselom raspoloženju. Polaznici su se optimistično uhvatili u koštac s mišem i tipkovnicom i za sada im to ide jako dobro. Pred njima su dva i pol mjeseca učenja u kojima će se upoznati s osnovama Windowsa i Worda te s korištenjem interneta i elektroničke pošte. Predavanja su organizirana u obliku radionica pa se nakon svake nastavne cjeline provjerava naučeno znanje putem praktičnih zadataka. Polaznici aktivno sudjeluju u nastavi, postavljaju pitanja, daju svoje prijedloge i nove ideje te su spremni na međusobnu pomoć.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok