MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Nedjelja, 28. 02. 2010.

Rad "Oazinog" internet-kluba (II)

Oazin internet-klub
Gužva svaki dan

Kao što smo već nekoliko puta pisali na ovim stranicama, "Oazin" internet-klub i u ovoj, 2010. godini prima korisnike svaki radni dan od 9 do 19 sati. Posjetiocima je na raspolaganju 13 kompjutera, na kojima se oni mogu igrati, gledati filmove, slušati muziku, raditi nešto za svoje potrebe ili pristupati internetu. Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera.
U prva dva mjesecu 2010. godine u popis korisnika "Oazinog" internet-kluba upisalo se 106 različitih osoba, koje su imale 1510 pristupa internetu (797 u drugom mjesecu). Zbog velike gužve korisnici često budu zamoljeni da kompjuter prepuste nekom drugom. Nekoliko korisnika morali smo upozoriti da moraju poštivati pravila za korištenje "Oazinih" kompjutera.

Četvrtak, 25. 02. 2010.

Poziv na informatičku obuku

Osnovna informatička obuka
Dođite u Oazu na informatičku obuku
Mirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:
- Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala
- Windows
- Word
- Internet
- Elektronska pošta
Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 9-19 sati. Cijena obuke je 250 kuna (oko 4,17 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje čim se formira grupa od 10 polaznika.
Vodič kroz Baranju
Izdanje Baranjskog srca
Najnovija publikacija "Vodič kroz Baranju za osobe s invaliditetom", u izdanju belomanastirskog Društva osoba s invaliditetom "Baranjsko srce", napisana na četiri jezika (hrvatski, engleski, njemački i mađarski), jedinstvena je u ovom dijelu Hrvatske. Na 90 stranica, koje obiluju s više od 400 fotografija autora Zvonka Andročeca, koji je ujedno i tajnik Društva, prikupljeni su podaci o različitim građevinskim objektima u kojima su zdravstvene, socijalne, obrazovne i kulturne ustanove, ljekarne, udruge, pošte, banke, policija, sudovi, različiti sportski, turistički i ugostiteljski sadržaji te različite uslužne djelatnosti. Uz svaku fotografiju nalaze se oznake stanja pristupačnosti od 22 različita simbola koji to ocjenjuju.

Tako je, primjerice, kod Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir vidljivo da je riječ o pristupačnom objektu koji ima parkiralište, ulaz u istoj razini ili prag do 3 centimetra, s kosinom ulaznog nagiba do 5 posto, širinom vrata od najmanje 90 centimetara, s dizalom koje ima širinu vrata od 90 i dubine je najmanje 140 centimetara, a uz to ima prilagođeni WC, ali i telefonsku govornicu koja to nije.

Ponedjeljak, 22. 02. 2010.

Promocija TACSO-projekta u Osijeku

Promocija TACSO-projekta
Aida Bagić i Vesna Lendić Kasalo

U ponedjeljak, 22. II. 2010. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Volonterskog centra Osijek održana je promocija Tehničke pomoći organizacijama civilnoga društva (engleska kratica TACSO) u IPA-zemljama. Promociju je organizirao TACSO-tim Hrvatska u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske. Promociju je vodila Aida Bagić, savjetnica TACSO-a, a u ime Mirovne grupe Oaza na promociji je bila Vesna Nedić.

Teme tog događaja bile su:
- Promocija podrške Europske Unije (EU) za izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) kroz TACSO-projekt;
- Informacije o novim  mogućnostima za prijavu na EU-natječaje;

Ponedjeljak, 22. 02. 2010.

Matematika nije bauk

Besplatne instrukcije iz matematike
Lakim skokom do državne mature
Protekla su dva tjedna od početka najavljenih "Oazinih" besplatnih instrukcija iz matematike,  koje drži dipl. ing. elektrotehnike Mladen Lečić iz Belog Manastira. Instrukcije su namijenjene svim srednjoškolcima, a radi efikasnije obuke radi se u grupama od 3 do 4 učenika. Na instrukcijama se obrađuje i vježba gradivo s nastave, a kreću i pripreme za državnu maturu pod motom "lakim skokom do državne mature".

Zainteresirani učenici mogu se i dalje prijaviti svakog radnog dana od 9-19 sati u prostorijama Mirovne grupe Oaza (J. Antala 3) ili javiti na telefon 705-055.

Sastanak Foruma udruga
Transparentno s novcem
U petak, 19. II. 2010. godine, s početkom u 10 sati, a u organizaciji P.G.D.I.-ja, održan je u zajedničkim prostorijama Društvenog centra sastanak članica Foruma udruga Grada Belog Manastira. Sastanak je sazvan sa svrhom postizanja ciljeva iz Povelje o suradnji Grada Belog Manastira i udruga građana, koja je potpisana 7. II. 2008. godine. Ciljevi suradnje su unapređenje razvoja zajednice i razvoja civilnog društva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 12 udruga: "Društvo Hrvatsko srce – Baranja" Beli Manastir, Društvo "Naša djeca" Beli Manastir, Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, Gradsko kazalište Beli Manastir, Medijacijski centar Beli Manastir, Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I., Romsko kulturno-umjetničko društvo Đelem đelem, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, Udruga Roma Grada Belog Manastira - Baranje, Udruga romskog prijateljstva "Luna", Zajedničko vijeće općina (ZVO) i Mirovna grupa Oaza.

Redovna sjednica Oazine Skupštine
Na sjednici su bila 23 člana (od 37)

U petak, 19. II. 2010. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza Beli Manastir. Od ukupno 37 "Oazinih" članova sjednici su prisustvovala 23 člana.
Sjednicu Skupštine otvorila je i prisutne članove pozdravila predsjednica "Oazinog" Upravnog odbora Dubravka Simendić te predložila radno predsjedništvo, u koje su još izabrane Ana Jeličić (kao zapisničarka) i Stela Fabijan.
Predsjedavajuća radnog predsjedništva Dubravka Simendić predložila je Skupštini dnevni red, koji je jednoglasno prihvaćen:
1. Narativni i Financijski izvještaj o "Oazinom" radu u 2009. godini;
2. Prijedlog Plana rada za 2010. godinu;
3. Zajedničko druženje

Srijeda, 17. 02. 2010.

Panoramska karta Baranje

Panoramska karta Baranja
Najdetaljniji prikaz Baranje
Krajem prošle, 2009. godine na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Tri mudraca" u Karancu predstavljena je panoramska karta Baranje. U organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice Baranje i Turističke zajednice Grada Osijeka kartu je izdala osječka tvrtka "Geanet". Karta će biti putokaz turistima i baranjskim gostima te imenik poslovnim ljudima, lovcima i ribolovcima. Koristit će se i u turističkoj promociji Baranje, a svoj su interes pronašli i oglašivači, organizacije, firme i pojedinci koji se bave turizmom, čije su adrese na karti posebno označene.

Karta je rađena s mnogo pojedinosti u tehnici crtanja na kompjuteru i to prema oko 1.000 fotografija snimljenih iz zraka. U nastanak karte njen autor Miroslav Čondić Bijader uložio je osam mjeseci crtanja, koje je uradio detaljno i s mnogo pažnje. Prema njegovim riječima to je trenutačno najdetaljniji, najsubjektivniji i najprecizniji prikaz Baranje te mjesta i krajobraza desne obale rijeke Drave niže od Donjeg Miholjca do ušća Drave u Dunav.

O Pokladnom karnevalu postavili smo  članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Pokladni karneval 2010.
Cvjetići svih vrsta

U utorak, 16. II. 2010. godine, s početkom u 11,30 sati, u Belom Manastiru održan je sedmi po redu Pokladni karneval u organizaciji Grada Belog Manastira, Turističke zajednice Baranje i belomanastirskog Centra za kulturu. U organizaciji i provođenju karnevala pomagale su i Mirovna grupa Oaza, Mađarska katolička žena i Hrvatska žena.

U karnevalskom mimohodu i predstavljanju maski na pozornici postavljenoj ispred Gradske knjižnice učestovali su belomanastirski Dječji vrtić "Cvrčak" s područnim vrtićima iz Šećerane i Branjinog Vrha, osnovne škole iz Belog Manastira, Šećerane, Jagodnjaka i Popovca, belomanastirske Prva i Druga srednja škola, Hrvatsko srce te Mirovna grupa Oaza.

Oazina molersko-farbarska ekipa
Poziranje nakon uspješnog nastupa

Na sedmom Pokladnom karnevalu u Belom Manastiru, održanom 16. II. 2010. godine, učestvovala je i vesela i razigrana molerska-farbarska ekipa Mirovne grupe Oaza, koju su sačinjavali deset dječaka i djevojčica s "Oazinih" dječjih kreativno-likovnih radionica i voditeljice tih radionica Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan te "Oazina" volonterka Željana Laketa.

Ekipa se danima pripremala za mimohod i nastup na pozornici. Od plastičnih vreća za smeće izradili su kostime, koje su obojali i lakirali. Od stiropora su napravili lotre, a od starih novina molerske kape. Od kuća su donijeli plastične kante za boje i četke. Izradili su i transparent s natpisom: "Svi nas farbaju jer smo mali…" i tada su bili spremni da zauzmu svoje mjesto u karnevalskoj povorci.

Utorak, 16. 02. 2010.

Klaun Bubi

Klaun Bubi
Klaun Bubi je vodio Pokladni karneval
Sedmi Pokladni karneval u Belom Manastiru, održan 16. II. 2010. godine na središnjem belomanastirskom Trgu slobode, vodio je klaun Bubi, koga su tada mnogi Baranjci vidjeli prvi put. Da bismo saznali tko je on, malo smo prosurfali internetom. Na stranicama "Jutarnjeg lista" od 8. I. 2007. godine nađosmo članak u kome piše da se iza klaunskog kostima krije originalna priča o samozapošljavanju. Marjan Ivanović, tada 29-godišnji osječki komercijalist, ne mogavši naći posao, punih je osam godina radio kao vozač. Na koncu je 15. XII. 2006. dao otkaz u tvrtki i odlučio se baviti "kostimiranim uslugama". Do tada je već nekoliko godina glumio Djeda Božićnjaka, a kasnije je postao i uskrsni zec te  Sveti Nikola. "Ljudima treba smijeha, svi se pretjerano bave politikom i nervozni su" – kaže Marjan Ivanović.
Pokladni karneval 2010.
Prva srednja škola - maskirani svatovi
Na sedmom Pokladnom karnevalu, održanom 16. II. 2010. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru, nisu sudjelovali samo klinci i klinceze iz belomanastirskog, šećeranskog i brnjevarskog dječjeg vrtića i učenici nižih razreda nekoliko baranjskih osnovnih škola, nego i učenici viših razreda osnovnih škola te dviju belomanastirskih srednjih škola, Prve (tehničke) i Druge (ekonomske). Da se oni ne bi osjećali zakinutima u ovim karnevalskim izvještajima koje objavljujemo na internetskim stranicama Mirove grupe Oaza, s nekoliko fotografija pokazat ćemo kako je izgledao njihov nastup.
Utorak, 16. 02. 2010.

Veterani na Pokladnom karnevalu

Pokladni karneval 2010.
Ples maškarantskih veterana
Na sedmom Pokladnom karnevalu, održanom 16. II. 2010. godine na Trgu slobode u Belom Manastiru, uz klince i klinceze iz belomanastirskog, šećeranskog i brnjevarskog dječjeg vrtića i učenike nižih i viših razreda nekoliko baranjskih osnovnih škola te učenike dviju belomanastirskih srednjih škola, učestvovali su i maškarantski veterani iz belomanastirskog Društva Hrvatsko srce – Baranja. Njih sedmero se maskiralo u klaune, Bubijeve pobratima, od kojih se jedan "naoružao" i harmonikom, pa se pokazalo da je to bila najveselija karnevalska skupina, koja je plesom na pozornici zasjenila sve ostale (mlađe) skupine.
Utorak, 16. 02. 2010.

Spaljivanje fašnika

I sedmi belomanastirski Pokladni karneval, održan 16. II. 2010. godine na Trgu slobode, završen je, kao što je to uobičajeno, spaljivanjem fašnika. Spalili su ga maškarantski veterani iz "Hrvatskog srca".

Pokladni karneval 2010.
Nek vatra odnese sva zla
Pokladni karneval 2010.
U početku baš nije gorjelo...

Utorak, 16. 02. 2010.

Pokladne krofne i čaj

Pokladni karneval 2010.
Ekipa za krofne i čaj
Za sve (ili skoro za sve) sudionike sedmog belomanastirskog Pokladnog karnevala, održanog 16. II. 2010. godine na Trgu slobode, organizatori su osigurali krofne i topli čaj. Takvo osvježenje svima je dobro došlo jer su mimohod i predstavljanje na "zimskoj" pozornici dugo trajali pa se i ogladnilo, a bogme i "smrznulo" jer je toga dana bilo prilično hladno. A da bi svi učesnici bili posluženi, pobrinula se ekipa sa slike, sastavljena od članica "Hrvatske žene", "Mađarske katoličke žene" i Mirovne grupe Oaza. "Oazu" su zastupale Vesna Nedić i Ana Jeličić (druga i treća slijeva)..
Ponedjeljak, 15. 02. 2010.

Maškare u Petlovcu

Maškare u Petlovcu
Bombončića ili novčića, nama je svejedno

Vrijeme je poklada, maškara, karnevala… Dok se u Petardi (Baranjskom Petrovom Selu) održavaju "buše", u Ižipu (Topolju), Daražu (Dražu) i Daljoku (Duboševici) "fašange", u Belom Manastiru Pokladni karneval… dok u Vardarcu umlaćuju pijetla, a u Bolmanu mladim snašama nose bombonjere i naranče, dotle u Petlovcu male maškare idu od kuće do kuće i pjesmom nukaju domaćice da ih počaste bombončićima ili novčićima. Maškare sa slike sretosmo pred posljednjom kućom s lijeve strane na izlasku prema Belom Manastiru. Neka njihov trud ostane zabilježen bar na "Oazinim" internetskim stranicama.

Ponedjeljak, 15. 02. 2010.

Nova vremena, novi običaji

Bolman, Njegoševa ulica
Bolman, pločnike ne čisti nitko
U ona stara, danas već zaboravljena vremena, kad je bijelih zimskih padalina bilo mnogo više nego posljednjih godina, snijeg se čistio s pločnika, koji su se tada nazivali "flasterima" i koji su bili napravljeni od cigle, a na "sokacima" bi, koji su najčešće bili zemljani, zaprežne saonice utabale snijeg pa bi se po njima hrabrija djeca sanjkala tako što bi svoje sanjke zakačila za zaprežne i uživala u vožnji. Danas su sve ulice asfaltirane, od snijega ih čiste kamioni ili traktori s ralicama, a pločnike, obično betonirane, u mnogim ulicama više nitko ne čisti. A kako da ih se i čisti kad ralice snijeg naguraju baš na pločnike, a ako ste te "sreće" da vam je kuća na kraju ćorsokaka, onda će vas revni čistači snijega potpuno zatrpati, ne pitajući se kako ćete izaći iz svoje "avlije". Možda da prokopate tunel?
Ponedjeljak, 15. 02. 2010.

Nema više ni Snješka Bijelića

Bolmanski Snješko Bijelić
Veseli život do prvog - sunca
Ove zime snijega ima dosta, ali izgleda da u njemu više nitko ne uživa, čak ni djeca. Niti vidimo grudanje, niti sanjkanje. Nitko više ne pravi ni Snješka Bijelića, a one nekadašnje saonice ("sonce", kako se to nekad govorilo) koje su vukli konji ne mogu se više vidjeti valjda ni u muzejima. Ipak, u petak, 15. II. 2010. godine, u bolmanskoj Ulici Save Kovačevića, u "bašči" uz prvu kuću tzv. "Bosanaca" i uz Majškomeđanski put, snimismo Snješka s ove fotografije. Ima kapu od neke stare i izbušene crvene šerpe, nos od mrkve i crnu ogrlicu oko vrata. Nedostaju mu oči od ugljena i ruke od kakve stare i otrcane metle. No, i to će biti dovoljno da veselo poživi do prvog – sunca. Saznajemo da je tog Snješka napravila djevojčica Dijana Tomašević.
Subota, 13. 02. 2010.

Pripreme za Pokladni karneval

Pripreme za Pokladni karneval
Što to spremaju Oazini mališani?

U utorak, 16. II. 2010. godine, u Belom Manastiru održat će se sedmi po redu Pokladni karneval. Tu već tradicionalnu manifestacija, koja se održava od 2004. godine i koja okuplja brojnu djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, brojne udruge s područja Grada Belog Manastira i sve one koji uživaju u maskiranju u dane maškara (poklada), već smo dva puta najavljivali na ovim internetskim stranicama.

Vjerujemo da brojni učesnici već privode kraju svoje pripreme, a da bismo se uvjerili pripremaju li se za tu manifestaciju i polaznici "Oazinih" kreativnih likovno-ekološke radionica za djecu od 7 do 14 godina, zavirili smo u zajedničke prostorije belomanastirskog Društvenog centra i zatekli vrlo užurbanu i radnu atmosferu. No, još nećemo otkriti kakve će maske nositi "Oazini" mališani. Neka to ostane tajna do utorka. Vidimo se na Pokladnom karnevalu.

Petak, 12. 02. 2010.

Kobasijada u Luču

O Kobasijadi u Luču postavili smo  članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Kobasijada u Luču
Koja je najbolja pitanje je sad

U petak, 12. II. 2010. godine, održana je četvrta Kobasijada u Luču, prvi put pod pokroviteljstvom Općine Petlovac. Od 18 sudionika iz Šećerane, Petlovca i Luča komisija na čelu s Josipom Delačem najboljom kobasicom ocijenjena je ona Željka Tomšića, drugo mjesto pripalo je kobasici Stjepana Kalčića, treće mjesto Mariju Biliću, a četvrto Vladi Abrišinu.

Kobasijada u Luču održava se od 2007. svake godine u organizaciji Nogometnog kluba "Luč". Na njoj se ocjenjuje kvalitet domaćih dimljenih kobasica (izgled, boja, presjek, kompaktnost i okus).

Sliku smo posudili s internetskih stranica Radija Baranja.

Četvrtak, 11. 02. 2010.

Zima u Belom Manastiru (III)

Zima u Belom Manastiru
U Betonskoj ulici nigdje žive duše
Ova se zima, očito, ne šali. Ne samo da nam je donijela mnogo hladnih dana i noći, nego nas često i obilno zasipa snijegom. Već smo na ovim internetskim stranicama zabilježili kako je Beli Manastir izgledao 17. i 31. I. 2010. godine. Snijeg nas je opet zasuo u noći između srijede i četvrtka (10. i 11. II). Taman smo očistili napadali snijeg, a dijelom se on istopio i sam jer je ojužilo, a onda je kasno uveče 11. II. opet počeo padati. A kako to izgleda kad snijeg pada noću, pokazuju slike s ove stranice snimljene nešto prije ponoći u Betonskoj ulici.

Instrukcije iz matematike
Oazine besplatne instrukcije
U srijedu, 10. II. 2010. godine, u 14 sati počele su "Oazine" besplatne instrukcije iz matematike za baranjske srednjoškolce. Instrukcije će držati novi "Oazin" volonter Mladen Lečić, dipl. ing. elektrotehnike. Odvijat će se od 14-17,30 sati svake srijede i još jednog dana koji će dogovoriti predavač i polaznici.

Grupe će činiti 3-4 učenika. Učenici zainteresirani za instrukcije mogu se prijaviti svakog radnog dana od 9-19 sati u prostorijama Mirovne grupe Oaza (J. Antala 3) ili javiti na telefon 705-055, gdje će dobiti detaljnije informacije.

Mladi na tržištu rada
Maja Hranilović
U utorak, 9. II. 2010. godine, od 9 do 17 sati, u Hotelu Osijek, održan je drugi dio radionice "Mladi na tržištu rada". I taj dio radionice držali su Maja Hranilović, vanjska suradnica HZZ-a, i Mike Chambers, međunarodni stručnjak za provođenje europskih projekata s mladima. Govorilo se o procjeni održivosti projekta, analizi rizika, TOWS-SWOT-analizi i matrici praćenja.

Tokom prvog i drugog dana radionice raspravljalo se i o položaju i problemima mladih na hrvatskom tržištu rada te o zapošljavanju mladih osoba. Predstavljeni su primjeri dobre prakse iz Engleske, Italije, Poljske, Slovenije i Ukrajine. Sudionici radionice (predstavnici udruga, studentskih organizacija, općina i osječke ispostave HZZ-a) u malim su grupama raspravljali o tim primjerima i mogućnostima primjene na našim prostorima.

Ponedjeljak, 08. 02. 2010.

Pokladni karneval u Belom Manastiru

O Pokladnom karnevalu postavili smo  članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Pokladni karneval u Belom Manastiru
Ovako je bilo 2009. godine

U utorak, 16. februara ove godine, u Belom Manastiru održat će se sedmi po redu Pokladni karneval. To je već tradicionalna manifestacija koja se održava od 2004. godine i koja okuplja brojnu djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, brojne udruge s područja Grada Belog Manastira i sve one koji uživaju u maskiranju u dane maškara (poklada). Manifestaciju organizitaju Turistička zajednica Baranje, Grad Beli Manastir i Centar za kulturu Grada Belog Manastira.

Ponedjeljak, 08. 02. 2010.

Radionica "Mladi na tržištu rada"

Zastava Europske unije
Mladima treba pomoći da se zaposle
U ponedjeljak, 8. II. 2010. godine, od 9 do 17 sati, u Hotelu Osijek, održan je prvi dio radionice "Mladi na tržištu rada". Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u suradnji s timom tehničke pomoći GOPA Consultants, a namijenjena je potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za program darovnicā "Mladi na tržištu rada", koji finacira Europska unija. Među dvadesetak sudionika bili su i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza), Jasna Petrović (Udruženje "Baranja", Bilje) i Ivica Marušić (Udruga mladih "Most" Beli Manastir). Radionicu drži Maja Hranilović, vanjska suradnica HZZ-a, zajedno s Mikeom Chambersom, međunarodnim stručnjakom za provođenje europskih projekata s mladima.
Dnevnik HTV-a
Rekordan broj nezaposlenih u Baranji
U nedjelju, 7. II. 2010. godine, u večernjem "Dnevniku" Hrvatske televizije (koji je vodila Katja Kušec) prikazan je prilog osječke dopisnice Mirele Sršić o nezaposlenosti u Baranji. U prilogu je rečeno da je trenutni broj nezaposlenih koji su prijavljeni belomanastirskoj ispostavi Hrvatskog zavod za zapošljavanje najveći u posljednjih 6-7 godina. Tome je doprinio i stečaj belomanastirske škrobare. O velikom broju nezaposlenih govorila je i Nada Šinko, voditeljica spomenute ispostave, ali i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koji smatra da potencijalne ulagače u baranjsku privredu odbija i činjenica da se odustalo od gradnje autoceste na koridoru Vc.
DVD Beli Manastir
Godišnaj skupština belomanastirskih vatrogasaca

U petak, 5. II. 2010. godine, u belomanastirskom Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) "Bazeni" održana je redovita godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Beli Manastir. Kao gosti na skupštini su bili predstavnici Grada Belog Manastira, nekih udruga, baranjskih DVD-ova te vatrogasnih društava iz Tuzle, Bačkog Monoštora i susjedne Mađarske. Mirovnu grupu Oaza predstavljale su Ana Jeličić i Vesna Nedić.

Plodna baranjska polja
Nepregledna baranjska polja ...

U četvrtak, 4. II. 2010. godine, u belomanastirskoj gradskoj vijećnici održana je Osnivačka skupština udruge LAG Baranja. Na skupštini je bilo 29 članova i članica: fizičkih osoba (Ante Lauc, Branka Ljubišić, Janja Čeliković, Jasna Petrović, Jelena Opačić-Matijević, Marija Stipetić, Predrag Brkić, Saša Šakić, Stipan Kovačić, Suzana Bračun, Zoran Subotić), jedinica lokalne samouprave (Općina Jagodnjak, Općina Petlovac), pravnih osoba i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – OPG-a (Agroturistička zadruga Bilje Plus. OPG Drenovac, OPG "Salaš Ipša", OPG Seleši, Poljoprivredna zadruga "Naše selo" - Jagodnjak, Privatna gimnazija "Gaudeamus", Socijalnopoduzetnička zadruga "Ruke", Zadruga Poduzetnička mreža, Turistička zajednica Baranje) i udruga civilnog društva (Lovačko društvo "Srndać" Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Projekt građanske demokratske inicijative - P.G.D.I., Savez mađarskih udruga, Udruga za ruralni razvoj Leader + Baranja, Udruženje "Baranja" Bilje, Udruga žena "Izvor" Općine Kneževi Vinogradi).

Četvrtak, 04. 02. 2010.

LAG-om do baranjskog brenda

LAG Baranja
Osnivači LAG-a Baranja
O novoosnovanoj Lokalnoj akcijskoj grupi "Baranja" objavljen je članak i u osječkom "Glasu Slavonije", koji je napisao Rajko Cicak. Prenosimo taj članak u cijelosti:

Osnivanje lokalnih akcijskih grupa (LAG) sve više zahvaća Hrvatsku pa je još krajem prošle (2009) godine takva aktivnost pokrenuta i u Baranji. Održana su tri predavanja o potrebi decentralizacije gospodarskih aktivnosti, o važnosti ruralnog razvoja i javno-privatnom partnerstvu, o potrebi više međusobne suradnje kod sličnih projekata, o mogućnostima LAG-a i o IPARD-programu 2007-2013. Na sva tri predavanja bilo je riječi i o baranjskim osobitostima, identitetu i prepoznatljivosti, od čega treba napraviti tradicijsko-inovativni baranjski brend. Istaknuto je da veliku važnost za ostvarenje toga cilja može imati i LAG pa ga zato treba osnovati.

Ponedjeljak, 01. 02. 2010.

Rad "Oazinog" internet-kluba

Oazin internet-klub
Gužva u internet-klubu

"Oazin" internet-klub i u ovoj, 2010. godini prima korisnike svaki radni dan od 9 do 19 sati. Posjetiocima je na raspolaganju 13 kompjutera, na kojima se oni mogu igrati, gledati filmove, slušati muziku, raditi nešto za svoje potrebe ili pristupati internetu. Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad Internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera.

U prvom mjesecu 2010. godine u popis korisnika "Oazinog" internet-kluba upisale su se 62 različite osobe, koje su tokom mjeseca imale 713 pristupa internetu. Među posjetiocima ima učenika osnovne škole, srednjoškolaca, studenata, ali i starijih osoba. U internet-klubu dežuraju "Oazine" aktivistice Dubravka Simendić, Jelena Opačić-Matijević, Sandra Kušenić, Snježana Stojanović i Stela Fabijan, a kompjutere servisira ing. Srđan Canjko.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok