MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Nedjelja, 31. 01. 2010.

Zima u Belom Manastiru (II)

Beli Manastir - zimi
Trg Slobode (s juga na sjever)
Na "Oazinim" smo internetskim stranicama zabilježili da je sredinom ovog mjeseca (u nedjelju uveče, 17. I. 2010. godine) u Belom Manastiru, treći put ove zime, počeo padati snijeg. To nam je bio povod da kroz 5 fotografija pokažemo kako izgleda naš grad kad obuče zimsko ruho.

Snijeg, u početku pomiješan s kišom, baš onako kako su meteorolozi i najavljivali, počeo je padati i krajem mjeseca (u subotu uveče, 30. I. 2010) i padao je sve do podneva sljedećeg dana.

U nedjelju prijepodne, dok su gotovo svi Belomanastirci bili u svojim toplim kućama i stanovima, dok je još padao gusti snijeg, praćem sjevernim vjetrom, i dok su ulice uglavnom bile neočišćene (a o pločnicima i da ne govorimo), naš se fotoreporter prošetao širim središtem Belog Manastirta i snimio novu seriju fotografija, od kojim nekoliko opet objavljujemo na "Oazinim" internetskim stranicama.

Subota, 30. 01. 2010.

Noć muzeja u Osijeku

Noć muzeja u Osijeku
Rekordnih 10.300 posjetilaca

Prema pisanju "Glasa Slavonije", u noći između petka i subote (29/30. I. 2010. godine), od 18 do 1 sat iza ponoći, rekordnih 10.300 posjetilaca besplatno je uživalo u osječkom dijelu manifestacije "Noć muzeja", koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira u suradnji s 45 hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova. Noć muzeja održana je ove godine u 33 hrvatska grada i mjesta, s ukupno više od 278.000 posjetilaca.

Muzej Slavonije Osijek (MSO) tom je priklikom posjetilo oko 5.060, Arheološki muzej Osijek (AMO) gotovo 4.000, a Galeriju likovnih umjetnosti (GLU) oko 1.250 osoba.

Utorak, 26. 01. 2010.

"Oazine" dječje radionice

Dječje radionice
Ja i kako me drugi vide
U zajedničim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra petkom i subotom od 18 do 20 sati održavaju se radionice za djecu od 6 do 14 godina. Petkom se radionice održavaju u sklopu "Oazinog" projekta "Prepoznajmo nasilje", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a subotom u sklopu projekta "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Radionice vode Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Ana Jeličić, uz pomoć Dubravke Simendić i "Oazine" vanjske stručne suradnice Sofije Petrović te volonterke Željane Laketa.

Utorak, 26. 01. 2010.

Seminar "Baranjskog srca"

Seminar Baranjskog srca
Predavači ...
U utorak, 26. I. 2010. godine, belomanastirsko Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce" u partnerstvu sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) organiziralo je u Hotelu Patria seminar o unapređenju primjene "Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji" za žene s invaliditetom. Uz članove "Baranjskog srca" na seminaru su bili predstavnici nekih baranjskih udruga, belomanastirske Policijske postaje, Centra za socijalnu skrb, Grada Belog Manastira te Marica Mirić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Štefica Roginić, voditeljica SOS-telefona za žene s invaliditetom. U ime Mirove grupe Oaza na seminaru je bila Vesna Nedić. Opširniji izvještaj može se pročitati na internetskim stranicama "Glasa Slavonije".

Petak, 22. 01. 2010.

Vinceška 2010.

O vinceški smo postavili članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Vinceška na Belju
Da grozdovi budu kao kobasice

Vinceška je tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22. I.), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine (Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

 Običaj vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobanca ili autohtonog jela od graha sa slaninom (vinskog graha ili graha običnog) prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu.

Srijeda, 20. 01. 2010.

Kreativne radionice za žene

Kreativna radionica za žene
Sabina Rončević: motiv pijetao
Budući da je završen projekt "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", u okviru koga su se tokom 2009. godine održavale kreativne radionice za žene, tokom 2010. te će se radionice provoditi volonterski. Termini održavanja takvih radionica nisu se promijenili: ponedjeljekom i utorkom od 18 do 21 sat u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra. Ponedjeljkom radionicu vodi Jelena Opačić-Matijević, a utorkom Ana Jeličić.

Radionice se održavaju i dalje zato što među ženama postoji veliki interes za kreativan rad i druženje. Na proteklim radionicama oslikavale su se (buduće) kecelje i izrađivali prigodni predmeti za Valentinovo. Dakle, ako ste žena i ako volite kreativan rad i prijatno druženje, dođite ponedjeljkom i utorkom u "Oazu".

Utorak, 19. 01. 2010.

Edukacija "Oazinih" aktivistica

Edukacija stručnog tima
Sofija Petrović i Oazine aktivistice
U četvrtak, 14. I. 2010. godine s početkom u 13 sati, u prostorijama Mirovne grupe Oaza, oformljen je i jednim dijelom educiran stručni tim od 5 osoba za rad s djecom u sklopu projekta "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki". Stručni tim činit će četiri "Oazine" aktivistice: Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan i voditeljica projekta Vesna Nedić.

Prvu edukaciju stručnog tima provela je asistentica na projektu Sofija Petrović, učiteljica koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom na radionicama koje razvijaju vještine i modele ponašanja u duhu suradnje, tolerancije, uzajamnog povjerenja i ohrabrivanja, kreativnog rješavanja sukoba i nenasilne komunikacije.

Pokladni festival u Belom Manastiru 2009. godine
Mališani maskirani u satove
U četvrtak, 14. I. 2010. godine, od 10 do 11 sati, u prostorijama Turističke zajednice Baranje, održan je sastanak povodom Pokladnog karnevala 2010. (sedmog po redu), koji će se održati na glavnom belomanastirskom trgu u utorak, 16. II. 2010. (Članak o prošlogodišnjem pokladnom karnevalu može se pročitati ovdje.) Sastanku su prisustvovali predstavnici osnovnih škola iz Belog Manastira, Čeminca, Popovca i Šećerane, dječjeg vrtića iz Belog Manastira, Centra za kulturu te "Hrvatske žene" i Mirovne grupe Oaza. "Oazu" je predstavljala Stela Fabijan.

Na sastanku se raspravljalo o organizaciji karnevala i uvođenju nekih promjena pa su predložene i neke nove ideje. Kako na sastanku nije bio zamjenik gradonačelnika Živko Jalšovec, održat će se još jedan sastanak. Prema sadašnjim planovima predviđeno je da "Oazine" aktivistice djeci dijele – krofne.

Ponedjeljak, 18. 01. 2010.

Zima u Belom Manastiru

Beli Manastir
Dom zdravlja
U nedjelju uveče, 17. I. 2010. godine, u Belom je Manastiru počeo padati snijeg, treći put ove zime. Padao je cijelu noć, a provijavao je i cijeli sutrašnji dan. Ipak, nije ga napadalo toliko da stvori probleme u prometu i kretanju, ali dovoljno da naš grad obuče u zimsko ruho.

Na ovim smo internetskim stranicama dosad objavili dosta slika Belog Manastira, kako onih koje prikazuju ono s čim se možemo ponositi, tako i onih na kojima je ono što nam baš ne ide na čast. Dosad, međutim, nismo imali slika sa zimskim ugođajem. Zato taj propust ispravljamo ovom prilikom i donosimo nekoliko slika koje će prikazati kako Beli Manastir izgleda kad ga prekrije bijeli pokrivač.

Petak, 15. 01. 2010.

Izložba Arpada Eđeda

Arpadu Eđedu postoji članak na Vikipediji (pogledati ovdje)!  

Izložba slika Arpada Eđeda
Letić, Eđed, Doboš i Jurić
U petak, 15. I. 2010. godine, u predvorju belomanastorskog kina, otvorena je izložba slika i nekoliko skulptura Arpada Eđeda iz Bilja. Uz autora, izložbu su otvorili Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu Grada Belog Manastira, Nevenko Letić, predsjednik belomanastirske Likovne udruge "Štafelaj", te belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš. Prema autorovim riječima, to je njegova prva samostalna izložba slika jer je ranije samostalno izlagao samo skulpture. Svoje apstraktne slika opisuje riječju konstruktivizam i kaže da njih ne treba objašnjavati jer govore same za sebe.

Mirovna grupa Oaza
Stela i Jelena

Nakon proteklih praznika sastavili smo plan i program rada za 2010. godinu. Pri tom smo vodili računa da zadovoljimo potrebe "Oazinih" korisnika i članova. "Oazin" internet-klub i u 2010. radit će svaki radni dan od 9 do 19 sati. Poslijepodnevne dežurne aktivistice u internet-klubu bit će, kao i  do sada, Snježana Stojanović i Sandra Kušenić po dva dana te Stela Fabijan jedan dan. Prijepodne će, uz svoje redovne uredske poslove, dežurati Dubravka Simendić, Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan.

Kreativne radionice za žene provodit će se ponedjeljkom i utorkom od 18 do 21 sat. Ponedjeljkom će radionicu voditi Jelena Opačić-Matijević, a utorkom Ana Jeličić. Budući da je završen projekt "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", u okviru koga su se kreativne radionice za žene odvijale 2009. godine, tokom 2010. te će se radionice provoditi volonterski.

Subota, 09. 01. 2010.

Pohvale i molba Ane Žnidar

Filcanje vune
Oazina prva knjiga
Elektronskom poštom dobili smo ovakvo pismo:

Ja sam Ana Žnidar, učiteljica iz Bistre pokraj Zagreba. Otkrila sam vas na internetu i pogledala što sve radite. Oduševljena sam aktivnošću i svestranošću "Oaze" i, naravno, želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu.
Pošto sam pred mirovinom, a volim kojekakve kreativne izražaje, vidjevši da ste izdali knjižice putem kojih educirate ljude, veoma sam zainteresirana za njih. Naročitu radost bi mi pružila mogućnost nabave vaših knjižica, a naročito ona o filcanju vune.
Molim vas javite mi postoji li takva mogućnost.
Veliko hvala i svako dobro u novoj godini.

Odgovorili smo na pismo gospođe Ane Žnidar i rado ćemo joj poslati knjižicu "Filcanje vune".

OŠ Kneževi Vinogradi
Naučimo se nenasilno ponašati

U petak, 8. I. 2010. godine, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi, na prvom sastanku Nastavničkog vijeća u drugom polugodištu, prezentiran je "Oazin" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira zagrebačka Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj projekta je usmjeriti učenike na razvijanje multikulturalnosti, tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba, tj. smanjiti nasilje među njima. Većim će se dijelom projektne aktivnosti odvijati kroz radionice s učenicima, koje će se u svakom odjelu svakog razreda održati pet puta tokom 2010. godini (ožujak, travanj, svibanj, listopad i studeni).

No, prije nego što se počne s radionicama, treneri zagrebačkog "Malog koraka" educirat će nastavnike na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati od 5. do 7. III. u Orahovici. Nastavnici su svojim potpisom na potpisnoj listi potvrdili da će ići na edukaciju i da će održati sve predviđene radionice. U planiranje aktivnosti od početka su bili uključeni ravnatelj škole Ivan Prgomet i nastavnica Sofija Petrović, asistentica na projektu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok