MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Dostava besplatnih toplih obroka
Utovar jelonoša na parkiralištu ispred Društvenog centra

Dostava besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim osobama iz Belog Manastira i okoline trajala je od 4. X. 2010. do posljednjeg dana iste godine. Tromjesečni pilot-projekt "Dostava besplatnih toplih obroka", koji je organizirala Mirovna grupa Oaza u okviru svog programa pružanja socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira i kojim je bilo obuhvaćeno 46 korisnika, u cijelosti je financirao Grad Beli Manastir. Kupovinu jelonoša financiralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Obroci su pripremani u Crvenom križu Osijek, koji ih je u jelonošama dovozio do belomanastirskog Društvenog centra, a tu ih je preuzimao "Oazin" razvozač Ljubo i između 12 i 15 sati bijelim kombijem razvozio po Belom Manastiru i okolnim naseljima, kupeći usput prazne jelonoše od prethodnog obroka.

Oazin internet-klub
Novogodišnji bor u internet-klubu

I u posljednjem mjesecu godine 2010, koji je za razliku od mjeseca studenoga stvarno bio studen iako je prosinac, "Oazin" internet-klub radiо је svakog radnog dana od 9 do 19 sati, osim na Badnjak i Staru godinu. U tom mjesecu bilo je 975 pristupa internetu. U ovogodišnji popis korisnika "Oazinog" internet-kluba upisana je još jedna nova osoba tako da smo ih ove godine imali ukupno 305. Među njima je bilo i nekoliko stranaca, kojima je za vrijeme boravka u Belom Manastiru zatrebao pristup internetu. Te su osobe od početka do kraja godine imale čak 11.521 pristup internetu, što daje mjesečni prosjek od 960 pristupa.

Srijeda, 29. 12. 2010.

Svečani koncert orkestra "bm5h"

Koncert orkestra *bm5h*
Koncert pet bm-harmonika

U srijedu, 29. XII. 2010. godine, u prepunoj dvorani za produkcije Osnovne glazbene škola (OGŠ) Beli Manastir, održan je svečani koncert orkestra "bm5h" (bar tako piše na štampanom programu), čije zagonetno ime možemo protumačiti kao "belomanastirskih pet harmonika". Članovi tog orkestra su Aleksandra Gado (doktor veterinarske medicine), Kornelija Pacanović Zvečevac (diplomirani inženjer arhitekture, pročelnica gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove), Samir Jurčec, Davorin Bubalović (doktor medicine, bivši gradonačelnik) i Vladimir Kedmenec (bivši dogradonačelnik i sadašnji direktor "Stanouprave").

Oazina grupa na facebooku
Oazini internet-prijatelji

Prije mjesec dana Mirovna grupa Oaza Beli Manastir otvorila je, pod imenom OAZA Beli Manastir, grupu na društvenoj mreži Facebook. Preko te grupe obavještavaju se "Oazini" zaposlenici, aktivisti, korisnici i drugi zainteresirani građani o "Oazinim" aktivnostima, o događanjima u kojima učestvuje "Oaza" i o zanimljivostima koje bi svima nama mogle biti interesantne.

U mjesec dana naša je grupa stekla stotinu prijatelja, a stoti se priključio u srijedu, 29. XII. 2010. godine. Nadamo se da nam naš stoti prijatelj neće zamjeriti što ćemo mu u ovom članku spomenuti ime. To je Anto Mihajlović iz Belog Manastira. Njemu i svim ostalim "Oazinim" internet-prijateljima čestitamo Novu godinu i želimo mnogo sreće u 2011.

Srijeda, 29. 12. 2010.

Čestitka Paula Coelha

Paulo Coelho
Čuveni romanopisac Paulo Coelho
Prije nekoliko godina administrator "Oazine" web-stranice primijetio je na službenoj internetskoj stranici nobelovca i čuvenog brazilskog romanopisca Paula Coelha (čitaj: Paulo Kueljo) pogrešno zapisan naslov našeg izdanja jednog od njegovih romana pa je elektronskom poštom uputio ispravku. Otada svake godine naš administrator od Paula Coelha elektronskom poštom prima novogodišnju čestitku pa ju je primio i ove godine.

Coelho kao znak zahvalnosti za podršku tokom 2010. godine i u skladu s višegodišnjom tradicijom čitaocima šalje svoju božićnu priču pod naslovom "The Pine Tree of St. Martin" (Bor svetog Martina), koju je napisao za svoju kolumnu koju objavljuje u mnogim novinama širom svijeta. Napomena uz priču završava riječima: neka se svemir uroti tako da se ostvare sve vaše želje za 2011. godinu.

Srijeda, 29. 12. 2010.

SRETNA NOVA GODINA

Sretna Nova godina
Mnogo sreće i zdravlja u 2011. godini želi vam Mirovna grupa Oaza

Udruga za kreativni razvoj Slap
Rođendanska torta sa svjećicama
U utorak, 28. XII. 2010. godine, s početkom u 13 sati, aktivisti osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap" u svojim su prostorijama organizirali prigodan domjenak povodom 10 godina postojanja udruge. Tom su prilikom pozvali u goste osobe koje su usko povezane s njihovim aktivnostima da zajednički puhnu u "Slapove" rođendanske svjećice.

Na "Slapovom" domjenku "Oazu" je predstavljala projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a iz Baranje još su bile Jasna i Ana Petrović (Udruženja "Baranja", Bilje), Marija Stipetić (Agroturistička zadruga "Bilje plus") i Nataša Mazur (Mazur obrt za iznamljivanje soba iz Bilja).

Subota, 25. 12. 2010.

Božić u Belom Manastiru

Božić u Belom Manastiru
Fontana u Školskoj ulici

Petak, 24. XII. 2010. godine, bio je prilično topao dan bez padalina. Tek poslije devet sati uveče počela je kiša, prvo tiha, a onda sve jača i jača. Padala je i u subotu (25. XII), na Božić, da bi se poslijepodne pretvorila u snijeg, prvo krupnih, a onda sitnijih pahuljica, koji se nije zadržavao na cestama i pločnicima, već samo na zelenim površinama, krovovima i krošnjama drveća. Tako se ovogodišnji Božić ipak zabijelio, iako je to još daleko od pravog zimskog ugođaja.

Da bi vidio kako je Beli Manastir ukrašen za predstojeće božićne i novogodišnje praznike, "Oazin" je fotoreporter na badnje veče, prvo po kišici, pa po kiši, a onda i po kišurini, prošetao ulicama Petra Svačića, Osječkoj, Kralja Tomislava i Školskoj, namjerno zaobilazeći središnji Trg slobode, koji je obično najukrašeniji i najosvjetljenij, iako je još uvijek tek polovnično obnovljen (a kad će biti do kraja obnovljen, ne zna se).

Domjenak kod belomanastirskog gradonačelnika
Tradicionalni domjenak na kraju godine
U četvrtak, 23. XII. 2010. godine, s početkom u 12 sati, u belomanastirskoj je gradskoj vijećnici upriličen domjenak u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Gradonačelnik Ivan Doboš, zajedno sa zamjenicima Nikolom Redžepom, Živkom Jalšovcem i Predragom Stojanovićem, pozvao je na domjenak poslovne suradnike te predstavnike gradskih tvrtki, ustanova i organizacija koje imaju sjedište u Belom Manastiru. Među njima se našla i predsjednica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić.

Zajednička akcija volotera i policije
Davor Frič (sasvim lijevo)
U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. XI. - 15. XII. 2010) Vijeće za prevenciju za područje Grada Belog Manastira bilo je nositelj akcije koja se odvijala u noći između 11. i 12. prosinca. Za planiranje i provedbu zajedničke akcije građana-volontera i policije bila je zadužena udruga P.G.D.I., koja je u tu akciju uključila kao volontera i "Oazinog" zaposlenika Davora Friča. Evo kako je Davor opisao tu akciju:

"Događaj" je počeo oko 22 sata, tj. kad su se svi volonteri okupili u Policijskoj postaji (PP) Beli Manastir. Srdačno nas je dočekao načelnik PP Nikola Pajčin. Bili smo podijeljeni u dvije skupine, koje su se sastojale od četiri osobe (jednog policajca i tri volontera). Policijskim vozilom krenuli smo u patrolu kroz Beli Manastir. Vozili smo se petnaestak minuta te smo se zaustavili na parkiralištu kod gradske uprave.

Srijeda, 22. 12. 2010.

Veliko spremanje u "Oazi"

Veliko spremanje u Oazi
Dubravka u akciji
U utorak i srijedu, 21. i 22. XII. 2010. godine, desetak dana prije kraja godine, "Oazine" aktivistice (i jedan aktivist) napravili su "veliko spremanje" "Oazinih" prostorija u Društvenom centru. Naime, od posljednje takve "akcije" nagomilalo se puno nepotrebnih stvari: papira, materijala za kreativne radionice koji će "možda nekad zatrebati", proizvoda koji su negdje "zatureni" da ne smetaju…

Ana, Jelena i Stela bile su zadužene da dovedu "u red" sve prostore koji su imali ikakve veze s likovno-kreativnim radionicama za žene i dječjim radionicama: sortirale su boje (za staklo, tkaninu, zidove…), slagale nepotrošeni materijal na jedno mjesto, izdvajale gotove predmete za prodaju ili za poklone, odvajale iskorištene materijale za reciklažu…

Druženje s korisnicama
Razgovori, šale, muzika, ples...
U utorak, 21. XII. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, "Oazine" aktivistice Ana, Dubravka, Jelena, Stela i Vesna upriličile su druženje s desetak korisnicama koje dolaze na "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene. Povod je bio kraj godine kad se sumiraju rezultati onoga što je urađeno u proteklih 12 mjeseci. Uz razgovore o onome što se događalo na radionicama, prepričavanje kojekakvih dogodovština i zbijanje šala te uz muziku, ples i zakusku veče je brzo prošlo.

"Oazine" su aktivistice iznenadile korisnice i malim prikladnim darovima koji su se našli pod "Oazinom" okićenom jelkom. Poklonu se posebno obradovala "Oazina" gerontodomaćica Marta. Dugo nije radila pa ju je taj mali znak pažnje veoma dirnuo.

Ponedjeljak, 20. 12. 2010.

Promocija knjige Anđelke Pavić

Promocija knjige Anđelke Pavić
Autorica se potpisuje na svoju knjigu
U ponedjeljak, 20. XII. 2010. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici (zgrada P+8) održana je promocija knjige "Kako da izliječite tijelo i dušu" Anđelke Pavić, profesorice hrvatskog jezika u belomanastirskoj Drugoj srednjoj školi. U prostoru ukrašenom voćem i panoima o zdravom životu i uz prijatnu muziku posjetioci su mogli uživati u porukama iz knjige, koje su čitali voditeljica promocije Jadranka Radošević, profesorica Srednje škole Dalj, učenici Druge srednje škole Emina Balog i Aleksandar Ostojić te sama autorica. Promociju je organizirala autorica u suradnji s Mirovnom grupom Oaza pa je skup otvorila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.
Nedjelja, 19. 12. 2010.

Mirovna nagrada Jadranki Reihl Kir

Nagrada Krunoslav Sukić
Prva nagrada Jadranki Reihl Kir

Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava utemeljio je 2009. godine Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić"  u čast jednoga od svojih utemeljitelja, mirovnjaka i humanista. Nagrada se dodjeljuje pojedincima i pojedinkama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda te za dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Dobitnica Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" za 2010. godinu je Jadranka Reihl Kir za njeno nepokolebljivo, odlučno i hrabro inzistiranje na istrazi ubojstva svoga supruga, načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije te pokušaja ubojstva Mirka Tubića 1. VII. 1991. godine na kontrolnoj točki između Osijeka i Tenje.

Rad Oazinih gerontodomaćica
Gerontodomaćica Gordana pere suđe

Ove je godine Mirovna grupa Oaza organizirala pomoć starim osobama s područja Grada Belog Manastira putem javnih radova preko HZZ-a i to tako što je zaposlila dvije gerontodomaćice (Martu Lindeman i Gordanu Jovanović) na puno radno vrijeme i na rok od šest mjeseci.

Gerontodomaćice su počele s obilascima starih osoba u listopadu i radit će taj posao do 31. III. 2011. godine. Tokom studenoga obilazile su 24 stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (19 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 160.

Novogodišnji paketići za stare osobe
Gerontodomaćice pripremaju paketiće
Mirovna grupa Oaza i ove je godine pripremila skromne novogodišnje paketiće s prigodnim poklonima za stare osobe koje su "Oazini" korisnici. Paketiće, koji su sadržavali naranču i čestitku izrađenu na "Oazinim" dječjim radionicama, zapakirale su "Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i razdijelile ih neposredno pred Božić i Novu godinu starim osobama (19 žena i 5 muškaraca) koje obilaze u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani.

Prva nacionalna konferencija o razvoju socijalnog poduzetništva
Sudionici konferencije
U četvrtak i petak, 16. i 17. XII. 2010. godine, u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici kod Zaprešića (nedaleko od Zagreba), održana je Prva nacionalna konferencija o razvoju socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Konferenciju je organizirala Udruga za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka u  partnerstvu s udrugama "Zdravi grad" (Split), Centar tehničke kulture (CTK) Rijeka i Autonomni centar (ACT, Čakovec), a financijski su je podržale Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i UniCredit Foundation. Cilj konferencije bio je okupiti ključne dionike koji rade na stvaranju modela neprofitnog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja i potaknuti ih na stvaranje zajedničke platforme razvoja.

Radionica Pozitivno mislimo!
Kroz pjesmu i ples mislimo pozitivno!
U petak, 17. XII. 2010. godine, od 18 do 20 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održana je radionica pod nazivom "Pozitivno mislimo!", a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Na radionici je bilo desetero djece, a vodila ju je Ana Jeličić, uz asistenciju Dubravke Simendić, Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan. Cilj radionica bio je izazvati kod djece pozitivno razmišljanje.
Okrugli stol Volontiranje mladih
Okrugli stol u Drugoj srednjoj školi
U srijedu, 15. XII. 2010. godine, u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir, a u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", održan je okrugli stol na temu "Volontiranje mladih". Na okruglom stolu bilo je 17 učesnika. Pozdravila ih je i uvodnu riječ održala "Oazina" aktivistica Ana Jeličić, koja je preuzela ulogu opravdano odsutne moderatorice Lejle Šehić-Relić, voditeljice Volonterskog centra Osijek. Prisutni su upoznati s volonterskim centrima u Hrvatskoj, a zatim je slijedila prezentacija o Volonterskom centru Osijek. Spomenuta je 2011. godina kao Evropska godina volonterstva, u kojoj bi nekom akcijom trebalo obilježiti nastojanje da volonterstvo zaživi i u Baranji. Potom je spomenut Zakon o volonterstvu, koji je donesen 2007. godine, kao i to da je volontiranje dobrovoljno i besplatno pružanje usluga drugima.

 

Drugi Čvarakfest u Karancu
OPG Kolarević na Čvarakfestu

Rajko Cicak, vjerni čitalac "Oazine" web-stranice i bivši belomanastirski honorarni dopisnik osječkog "Glasa Slavonije", šalje nam kraći članak i seriju fotografija snimljenih na drugom "Čvarakfestu", održanom u nedjelju, 12. XII. 2010. godine, u sklopu karanačkog Zimskog vašara. Ove godine na Zimskom vašaru bilo je nešto manje izlagača i prodavača, ali i manje radoznalog naroda i potencijalnih kupaca (valjda zbog krize, a možda i zime, no vjerojatnije zbog onoga prvog).

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Kolarević iz Jagodnjaka, kao i prošle godine, vrlo se dobro pripremilo za ovogodišnji Zimski vašar i drugi "Čvarakfest", ponudivši kupcima sve svoje obiteljske proizvode.

U Oazinom internet-klubu
Oazine korisnice na predstavljanju projekta
U utorak, 14. XII. 2010. godine, u sklopu "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, predstavljen je projekt "Vrijeme je za žene", koji provodi Udruženja "Baranja" iz Bilja. Predstavljanju projekta prisustvovalo je 16 zainteresiranih "Oazinih" korisnica i njihovih poznanica, a projekt su predstavili Jasna Petrović i Mihajlo Ranković iz Udruženja "Baranja".

Projekt će se provoditi u sljedećih 12 mjeseci (tokom 2011. godine!), a namijenjen je svim ženama koje se žele educirati za proizvođačicu povrća, proizvođačicu paprike ili njegovateljicu. Kako je broj polaznica po grupama ograničen, prednost će imati:

Nedjelja, 12. 12. 2010.

Održan drugi "Čvarakfest"

 

Drugi Čvarakfest
Drugi Čvarakfest u Karancu

Kao što smo i najavili na ovoj web-stranici, u nedjelju, 12. XII. 2010. godine, u etnoselu Karancu održan je, a u okviru Zimskog vašara, drugi "Čvarakfest". Mirovna grupa "Oaza" ovaj put nije učestvovala na Zimskom vašaru  pa o događaju izvještavamo prema vijestima objavljenim u "Glasu Slavonije" i na web-stranici Radija Baranja. Drugi "Čvarakfest" okupio je 13 "majstora od čvaraka" (koje "Glas" naziva "čvarak-majstorima"). Oni su pred četveročlanim žirijem sastavljenim od dobrih "čvarkoznalaca" (opet izraz iz "Glasa") morali pokazati tko je najbolji. Pobijedio je jedanaestogodišnji (!) Luka Piljić, sin Marka Piljića, vlasnika karanačkog smještajnog kapaciteta "Ivica i Marica".

Edukacija o unapređenju socijalnih usluga
Edukacija o unapređenju socijalnih usluga
U subotu i nedjelju, 11. i 12. XII. 2010. godine, "Oazine" aktivistice Ana, Dubravka, Jelena, Snježana, Stela i Vesna, te "Oazine" gerontodomaćice Gordana Jovanović i Marta Lindeman (zaposlene u "Oazi" preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanja – mjera javni radovi), bile su na edukaciji "Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga" u Bizovačkim toplicama.  Edukacija je organizirana u sklopu jednokratne potpore pod nazivom "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira", koju je "Oaza" dobila od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Sonja Vuković, predsjednica Slapa
Sonja Vuković (lijevo), inicijatorka Foruma
Udruga za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka već se deset godina bavi promicanjem socijalnog poduzetništva i stvaranjem modela održivog socijalnog zapošljavanja. U studenome 2009. godine "Slap" je inicirao osnivanje Foruma socijalnih poduzetnika, kao neformalne mreže koja će okupljati one organizacije civilnoga društva koje razvijaju neki od modela socijalnog zapošljavanja ili pak iznalaze vlastite oblike samostalnog stjecanja dohotka.

Forum je do sada djelovao kao neformalna poveznica socijalnih poduzetnika, koristeći resurse "Slapa" kao koordinatora Foruma. Nacionalna konferencija o socijalnom poduzetništvu, koja će se održati 16. i 17. XII. 2010. godine, kroz zasebnu radionicu nastojat će postići koncenzus svih ključnih dionika i izraditi operativni plan djelovanja Foruma za 2011. godinu.

Četvrtak, 09. 12. 2010.

Prava salauka protutnjala Baranjom

Salauka kod Bolmana
Crni oblaci brži od automobila

Za četvrtak, 9. XII. 2010. godine, meteorolozi su prognozirali da će prijepodne biti neuobičajeno toplo za ovo doba godine (kao i nekoliko prethodnih dana), dok će se poslijepodne vrijeme pokvariti, naglo će i prilično zahladnjeti, a bit će kiše i snijega. I stvarno, ujutro se pojavilo sunce. "Oazin" se fotoreporter, lako obučen, uputio automobilom nakratko u Bolman, ostavljajući otvoren prozor na kući i računajući da će se brzo vratiti, svakako prije promjene vremena. No, čim je izišao iz Belog Manastira cestom prema Petlovcu, imao je što i vidjeti: na sjeveru, iza Šumarine i Šećerane, zastrašujući crni oblaci spustili su se do same zemlje i zaklonili cijeli horizont, a isti takvi oblaci stižu i iz pravca Aršanja u Mađarskoj.

Četvrtak, 09. 12. 2010.

"Dobar izbor dvostruko vrijedi"

Lokal Omega u Belom Manastiru
Lokal 'Omega' u koji zalaze mladi

U četvrtak, 9. XII. 2010. godine, od 10:00 do 10:50 sati, a u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, u belomanastirskom Društvenom centru održan je sastanak članova stručne skupine Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira i belomanastirskih ugostitelja čije lokale posjećuju mladi. Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava na sastanku su bili Nena Arvaj i Igor Đorđević, iz stručne skupine ravnatelj Gimnazije Veljko Frank i predstavnica "Oaze" Vesna Nedić, dok je od pozvanih ugostitelja došao jedino Srboljub Todorović, vlasnik "Omege". Ostali ugostitelji su se ili ispričali zbog nedolaska ("Jungle", "Green Pub") ili nisu odgovorili na poziv ("X").

Srijeda, 08. 12. 2010.

Božićni sajam Općine Petlovac

Božićni sajam Općine Petlovac
Izložba rukotvorina i suvenira

Prvog prosinačkog vikenda 2010. godine održan je trodnevni, treći po redu Božićni sajam Općine Petlovac. Prvog dana (petak) održano je ocjenjivanje malih životinja, drugog dana (subota) mogla se razgledati izložba malih životinja te se okrijepiti kuhanim vinom i langošicama po bakinom receptu, koje su ispekle članice petlovačke Udruge žena "Fijolice". Završni dan (nedjelja) bio je ispunjen raznim događajima: otvorenje izložbenog dijela Sajma na kojem se našlo preko 20 izlagača domaće radinosti i udruga (9 sati), proglašenje pobjednika u svim kategorijama izložbe malih životinja (12 sati), priredba djece iz Vrtića i OŠ Petlovac (14 sati) te doček sv. Nikole, koji je podijelio mnoštvo darova prisutnoj djeci.

Članak o Oazinom okruglom stolu
Članak na web-stranici Radija Baranja
U srijedu, 8. XII. 2010. godine, članak o "Oazinom" okruglom stolu na temu "Kako prepoznati ovisnost mladih", koji je održan u Društvenom centru dva dana ranije, pojavio se i na web-stranici belomanastirskog Radija Baranja. Okrugli stol je organiziran na inicijativu stručne skupine Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti. Na okruglom stolu bilo je 30 sudionika, a među njima Marija Kribl i Dubravka Lučić, voditeljica i viša medicinska sestra osječkog Centra za prevenciju i liječenje ovisnosti te predstavnici svih relevantnih belomanastirskih institucija i udruga.
Ponedjeljak, 06. 12. 2010.

Okrugli stol na temu ovisnosti

Okrugli stol na temu ovisnosti
Uvodno izlaganje dr. Marije Kribl
U ponedjeljak, 6. XII. 2010. godine, od 12 do 14,30 sati, u belomanastirskom Društvenom centru Mirovna grupa Oaza organizirala je okrugli stol na temu "Kako prepoznati ovisnost mladih". Okrugli stol je organiziran na inicijativu stručne skupine Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Doktorica Marija Kribl u uvodnom je izlaganju istaknula da je dobna skupina mladih koji konzumiraju alkohol sve niža. Izrazila je nezadovoljstvo prevencijom jer se u borbu protiv alkohola veoma malo uključuju roditelji i prosvjetni radnici. Po njenom mišljenju preventivno treba djelovati prema mlađoj djeci, već od vrtića i nižih razreda osnovne škole. I Vijeće za prevenciju za područje Grada Belog Manastira kao prioritetni problem definiralo je ovisnost o alkoholu.

Dodjela godišnjih volonterskih nagrada
Dodjela u Arheološkom muzeju
U subotu, 4. XII. 2010. godine, povodom 5. prosinca - Međunarodnog dana volontera, u osječkom Arheološkom muzeju održana je peta zaredom godišnja dodjela volonterskih nagrada koje dodjeljuje Volonterski centar Osijek. Cilj je te nagrade afirmacija volonterstva kao društveno pozitivne vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

Prije najavljenih nagrada, nagradu za izniman doprinost razvoju civilnog društva dobila je Marija Zorić iz osječkog Gradskog poglavarstva.

 

Edukaciski ciklus Menadžment volontera
Edukacija i podrška za volontere

U subotu, 4. XII. 2010. godine, od 13 do 18,30 sati, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održan je posljednji dio (s nazivom "Edukacija i podrška za volontere") trodijelnog edukacijskog ciklusa "Menadžment volontera". Edukacijski ciklus provodio se u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiiz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu za područje prevencije ovisnosti.

 

Treći dio edukacijskog ciklusa prošle su četiri "Oazine" volonterke: Ana Jeličić, Željana Laketa, Sonja Nedić i Bojana Vukosavljević te voditeljica projekta Vesna Nedić. Volonterkama su uručene potvrde da su uspješno završile edukaciju iz područja menadžmenta volontera te stekle potrebna znanja i vještine za koordinatoricu volontera.

Petak, 03. 12. 2010.

Vrijeme je za žene

Udruženje Baranja Bilje
Udruženje Baranja Bilje
Udruženje "Baranja" iz Bilja upućuje poziv svim zainteresiranim ženama za sudjelovanje u projektu "Vrijeme je za žene", koji se provodi sredstvima Europske unije. Cilj projekta je smanjivanje nezaposlenosti žena i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. U okviru projekta bit će organizirana edukacija žena za:

proizvođačicu povrća
proizvođačicu paprike
njegovateljicu

Programi osposobljavanja:
- Proizvođačica povrća – predmeti: Povrćarstvo, Tehnologija proizvodnje, Uzgoj u plastenicima, Zaštita na radu, Praktična nastava. Ukupno: 200 sati, od toga 100 sati praktični dio na oglednom polju u Popovcu.
- Proizvođačica paprike – predmeti: Povrćarstvo i uzgoj paprike, Uzgoj u plastenicima, Uzgoj presadnica, Tehnologija prerade paprike, Zaštita na radu, Praktična nastava. Ukupno: 200 sati, od toga 100 sati praktični dio na oglednom polju u Popovcu.
- Njegovateljica – predmeti: Njega bolesnika, Anatomija s fiziologijom, Praktična nastava. Ukupno: 480 sati, od toga teorijska nastava 160 sati u školi u Osijeku, 120 vježbe u školi, 200 sati praktični dio u ustanovi.

Petak, 03. 12. 2010.

Ponuda za partnerstvo

Razgovor o budućem partnerstvu
Veselina Radanov Pelagić i Gordana Gajić (slijeva)
U petak, 3. XII. 2010. godine, "Oazu" su posjetile Gordana Gajić iz Rume, u ime "Grupe za razvojne projekte" iz Rumenke kod Novog Sada, i  dr Veselina Radanov Pelagić, bivša profesorica Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. Gospođe Gajić i Radanov Pelagić došle su u Beli Manastir da se upoznaju s radom Mirovne grupe Oaza kako bi se pronašli zajednički interesi preko kojih bi se moglo zajedno aplicirati na natječaj IPA - prekogranični program Hrvatska - Srbija 2007-2013.

Nakon 3 sata razgovora, u kome su s "Oazine" strane učestvovale Vesna Nedić i Stela Fabijan (na slici desno), i ugodnog druženja, dogovoren je sljedeći sastanak u Novom Sadu, a do tada će se elektronskom poštom dogovoriti i razraditi plan oko aktivnosti na zajedničkom projektu.

Sastanak radne skupine Vijeća za prevenciju
Sastanak radne skupine Vijeća za prevenciju

U srijedu, 1. XII. 2010. godine, od 12 do 15 sati, u belomanastirskom Društvenom centru, a u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, održan je treći radni sastanak stručne skupine Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira. Na tom sastanku bili su prisutni predstavnici Gimnazije Beli Manastir (ravnatelj Veljko Frank), Prve srednje škole (pedagog Ivica Jurić), Druge srednje škole (ravnatelj Karlo Franjić), Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" (ravnatelj Damir Mendler), Prekršajnog suda u Belom Manastiru (Savo Ivančević), Policijske postaje Beli Manastir (načelnik Nikola Pajčin), Grada Belog Manastira (zamjenik gradonačelnika Predrag Stojanović i pravnica Andreja Kovač), P.G.D.I.-ja (predsjednica Mirela Alagić), Savjeta mladih Grada Belog Manastira (članica Ana Rebrina) i Mirovne grupe Oaza (predsjednica Vesna Nedić). Ispred Centra za mir, nenasilje i ljudska prava bili su Nena Arvaj i Sonja Kersten.

 

Oazin internet-klub
Kompjutere održava Davor Frič

I u mjesecu studenom godine 2010, koji ove godine baš i nije bio studen, "Oazin" internet-klub radiо је svakog radnog dana od 9 do 19 sati. U tom mjesecu bila su 1003 pristupa internetu. U ovogodišnji popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad su upisane već 304 različite osobe, koje su od početka godine imale čak 10.545 pristupa internetu, što daje mjesečni prosjek od 959 pristupa.

Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu (simboličnu) kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Nekoliko "Oazinih" mladih korisnika nema kompjuter kod kuće pa svoje školske zadatke odrađuje u "Oazinom" internet-klubu bez vremenskih ograničenja.

Ekocentar Zlatna Greda
Čišćenje baranjske ekooaze
Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek organizira radnu akciju čišćenja divljih odlagališta u Zlatnoj Gredi, koja će se održati u subotu, 4. XII. 2010. godine Svi zainteresirani mogu se priključiti toj akciji, čiji je cilj da se sve ono što je nebrigom bivših stanovnika Zlatne Grede nakupljeno tokom godina pokuša ispraviti u jednoj volonterskoj akciji. Okupljanje je u Osijeku, na autobusnoj stanici kod cestovnog mosta prema Bilju, u 7:15 sati, te se kreće prema Zlatnoj Gredi u akciju. Svim volonterima osiguran je neophodan alat, ručak, osvježenje i ugodno druženje, a od njih se očekuju vrijedne ruke i dobro raspoloženje!

Prijaviti se možete na telefonski broj 031/565-180 radnim danom 8-16 sati ili na e-mail: zeleniosijek@zeleni-osijek.hr

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok