MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Utorak, 30. 11. 2010.

"Oaza" na Facebooku

Oaza na Facebooku
Oazina grupa na Facebooku
Posljednjeg dana pretposljednjeg mjeseca posljednje godine prvog desetljeća prvog stoljeća trećeg milenija (ili, ukratko, 30. XI. 2010. godine) Mirovna grupa Oaza Beli Manastir otvorila je, pod imenom OAZA Beli Manastir, grupu na društvenoj mreži Facebook. Preko te grupe obavještavat će se "Oazini" zaposlenici, aktivisti, korisnici i drugi zainteresirani građani o "Oazinim" aktivnostima, o događanjima u kojima učestvuje "Oaza" i o zanimljivostima koje bi svima nama mogle biti interesantne.
Oazine gerontodomaćice
V. Nedić, G. Jovanović, D. Simendić, M. Lindeman

Ove je godine Mirovna grupa Oaza organizirala pomoć starim osobama s područja Grada Belog Manastira putem javnih radova preko HZZ-a i to tako što je zaposlila dvije gerontodomaćice (Martu Lindeman i Gordanu Jovanović) na puno radno vrijeme i na rok od šest mjeseci. Gerontodomaćice su počele s obilascima starih osoba početkom listopada i radit će taj posao do 31. III. 2011. godine. Tokom listopada obilazile su 24 stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (18 žena i 6 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 110.

Po vrstama posla gerontodomaćice su izvršile: 45 spremanja u kući, 13 nabavki namirnica, 10 uređivanja dvorišta, 8 pranja suđa, 5 puta pomoć u ostvarivanju prava iz zdravstva i socijalne skrbi, 4 pripreme jednostavnijih jela, 4 nabavke zimnice, 3 puta pomoć oko osobne higijene, 3 sređivanja razne kućne dokumentacije, 2 pranja rublja, po jedanput nabavka odjeće, šivanje i krpanje, plaćanje kućnih računa, odlazak liječniku…

Subota, 27. 11. 2010.

"Oazine" dječje radionice

Oazina dječja radionica
S radionice održane 12. XI. 2010. godine
Tokom mjeseca studenog (novembra) 2010. godine održane su četiri "Oazine" dječje radionice i to svakog petka od 18 do 20 sati u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra. Radionica održana 5. XI. imala je naziv "Ja to mogu" i na njoj je bilo govora o vrstama doživljaja, o tome što doprinosi našem raspoloženju i o važnosti osjeta dodira. Radionice održane 12. i 19. XI. imale su naziv "Pozitivno mislimo!" i na njima je bilo govora o tome kako naučiti pozitivno razmišljati i kako osjetiti olakšanje. Posljednja, četvrta radionica održana je 26. XI. pod nazivom "Edukacija protiv ovisnosti" i o njoj smo objavili poseban članak, koji se može pročitati ovdje.

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Svaki dan besplatni topli obrok

Dostava besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim osobama iz Belog Manastira i okoline, koja je započela 4. X. 2010. i koja će trajati do kraja 2010, uredno se obavlja svaki radni dan na opće zadovoljstvo 46 korisnika. Tromjesečni pilot-projekt "Dostava besplatnih toplih obroka", koji je organizirala "Oaza" u okviru svog programa pružanja socijalnih usluga na području Grada B. Manastira, u cijelosti financira Grad Beli Manastir. Kupovinu jelonoša financiralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Prvih dana dostave korisnici su bili u nevjerici. Zar je moguće nešto dobiti besplatno i to na pragu svoje kuće? No, brzo su se navikli i svakog radnog dana željno iščekuju bijeli kombi koji "juri" Belim Manastirom i okolinom između 12 i 15 sati i dijeli pune jelonoše, a uzima prazne za sutrašnji obrok.

Petak, 26. 11. 2010.

Riječ jelonoša

Oazine jelonoše
Jelonoša u rukama jedne od Oazinih korisnica
U člancima o "Oazinom" pilot-projektu "Dostava besplatnih toplih obroka" spominjemo riječ jelonoša kao naziv za komplet posuda od rostfraja u kojima se korisnicima dostavljaju topli obroci. Nabavku 46 jelonoša za potrebe spomenutog projekta omogućilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

O riječi jelonoša objavili smo na "Oazinoj" web-stranici i članak u kome smo zapisali da to nije nova riječ budući da je zabilježena u "Rječniku hrvatskoga ili srpskoga jezika" (RJA, svezak 15, Zagreb, 1895) s ovakvim objašnjenjem: "sluga u gostionici koji nosi jela". Preuzeta je iz "Njemačko-hrvatskoga rječnika" Bogoslava Šuleka iz 1860. i doslovan je prijevod njemačke riječi Speisenträger.

Petak, 26. 11. 2010.

Crtićem protiv ovisnosti

Edukacija protiv ovisnosti
Kakve su prednosti prestanka pušenja?
U petak, 26. XI. 2010. godine, od 18 do 20 sati, a u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, održana je radionica "Edukacija protiv ovisnosti" u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na radionici je bilo šesnaestero djece do 14 godina starosti i to 16 dječaka i samo dvije djevojčice. Radionicu je ovaj put vodio psiholog Radomir Milovac.

Na početku radionice psiholog Milovac upoznao je mlade slušaoce s psihološkim uzrocima uzimanja opojnih sredstava, a potom im je objasnio zašto tinejdžeri uzimaju takva sredstava. Djeca su njegovo izlaganje pažljivo slušala i tiho komentirala.

Duško Kostić
Duško Kostić iz Belog Manastira
Od Volonterskog centra Osijek dobili smo informaciju da je Belomanastirac Duško Kostić, student pete godine osječkog Učiteljskog fakulteta i aktivist Udruge romskog prijateljstva "Luna" iz Belog Manastira, dobitnik Studentske mirovne nagrade za 2011. godinu. Odbor za dodjelu nagrade objavio je tu vijest 25. XI. 2010. godine u 10 sati u glavnom gradu Norveške Oslu.

Studentsku mirovnu nagradu dodjeljuje svake druge godine Udruga studenata Norveške i poticaj je i priznanje studentima - mirovnim aktivistima u cijelom svijetu za njihov predani rad i sudjelovanje u mirovnim procesima u svojim zajednicama.

zaglavlje Oazine web-stranice
Dosad - 760 članaka
Prohladnoga četvrtka, 25. XI. 2010. godine, u 16 sata i 33 minuta, nakon što je na "Oazinu" web-stranicu postavljen članak "Duško Kostić dobio Studentsku mirovnu nagradu", primijetili smo da se brojač posjeta zaustavio na još jednom "okruglom" broju - 44.444. Posljednji put takav "događaj" zabilježili smo 13. IX. 2010. godine, kad je brojač pokazivao 40.000 posjeta, što znači da je za dva i pol mjeseca "Oazina" stranica imala 4.444 posjeta.

Istog dana (25. XI) na "Oazinu" web-stranicu postavljen je, u rubrici "Novosti", 272. članak ove godine ili ukupno 760. članak od kad stranica postoji. Fotografije je teško i prebrojiti. Samo ove godine bilo ih je preko – 950.

OŠ Kneževi Vinogradi - IVa razred
Učiteljica Mihaela Kikić sa svojim učenicima

U srijedu, 24. XI. 2010. godine, od 10,45 do 11,30 sati "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić bila je u posjetu IVa razredu Osnovne škole Kneževi Vinogradi. U tom se razrednom odjelu, kao i ostala 23 odjela, provode radionice "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Razred IVa zajedno sa svojom učiteljicom Mihaelom Kikić taj je put odradio zadnju radionicu s nazivom "Uvijek možeš nešto naučiti". Cilj te radionice bio je osposobiti se za rješavanje svakodnevnih konfliktnih situacija i spoznati da se konflikti mogu riješiti mirnim putem. Radionica se sastojala od igrica, kreativnog crtanja, glumljenja situacija…

Konferencija o koordinatorima volontera
Nives Ivelja (HMVC) i Stjepan Adanić
U srijedu, 24. XI. 2010. godine, u zagrebačkom Hotelu "Internacional", održana je konferencija "Hrvatska ususret 2011. – Europskoj godini volontiranja: značaj i uloga koordinatora volontiranja". Konferencija je okupila oko 120 sudionika, a zajednički su je organizirali Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uz partnerstvo s projektom TACSO - Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva. Konferencija je imala za cilj unaprijediti kapacitete za provedbu volonterskih programa u ustanovama i organizacijama civilnog društva kroz rad koordinatora volontera. U ime Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila Ana Jeličić.
Utorak, 23. 11. 2010.

Poziv na drugi "Čvarakfest"

Karanački Čvarakfest 2009.
S prošlogodišnjeg 'Čvarakfesta'

Etnoselo Karanac i Turistička zajednica Baranje pozivaju sve zainteresirane na drugi po redu "Čvarakfest", koji će se održati u sklopu Zimskog vašara u etnoselu Karanac u nedjelju, 12. XII. 2010. godine, s početkom u 9 sati. Uz doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje, na koji se pozivaju svi koji žele kušati specijalitete bogatog baranjskog špajza i pušnice, po drugi put će se održati natjecanje u topljenju čvaraka, gastrodoživljaj pod imenom "Čvarakfest". Kako je bilo na prošlogodišnjem, prvom "Čvarakfestu" može se vidjeti ovdje.

Ponedjeljak, 22. 11. 2010.

Novi zaposlenik u "Oazi"

Davor Frič
Novi zaposlenik u Oazi: Davor Frič
Od 15. X. 2010. godine "Oaza" ima novog zaposlenika Davora Friča, koji radi u "Oazinom" internet-klubu kao serviser i asistent. Zadužen je za hardversko i softversko održavanje 18 "Oazinih" kompjutera, svakodnevno dežura u Internet-klubu, pomaže korisnicima pri korištenju kompjutera i raznih aplikacija te pri pisanju i pripremi različitih dokumenata (molbi, dopisa…), pomaže u kompjuterskim edukacijama i grafički priprema propagandni materijal kad je to potrebno.

Davor Frič je izvanredni student treće godine na Studiju informatike Osijek, koji djeluje u sklopu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (TVZ). U "Oazi" će biti zaposlen šest mjeseci, a sredstva za njegovu plaću osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje preko mjere zapošljavanja – javnih radova.

Predstavljanje programa Agencije za mobilnost
Mladi na djelu i Program za cjeloživotno učenje
U ponedjeljak, 22. XI. 2010. godine, od 11:30 do 13:30, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici osječka Zaklada Slagalica, kao partner Agencije za mobilnost i programe EU, predstavila je program "Mladi na djelu" i "Program za cjeloživotno učenje". Svrha tog predstavljanja bila je da se svim potencijalnim korisnicima pruže pravovaljane informacije te omogući kvalitetna prepoznatljivost spomenutih programa. Na predstavljanju je bilo dvadesetak osoba iz nekih baranjskih udruga, belomanastirskih škola, knjižnice, Općine Petlovac… "Oazu" je predstavljao Davor Frič.

26. SOZAH, Vinkovci (20-21. XI. 2010)
Rješavačko takmičenje: Ranko Skopal
U subotu i nedjelju, 20-21. XI. 2010. godine, u vinkovačkom hotelu "Admiral" održan je Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), dvadeset i šesti po redu, a u organizaciji Zagonetačkog društva Vinkovci (ZDV). Na Susretu je učestvovalo 27-ero enigmatičara iz Hrvatske (Beli Manastir, Bjelovar, Rijeka, Slavonski Brod, Varaždin, Vinkovci, Zagreb), BiH (Orašje) i Srbije (Novi Sad). Učešćem Nedjeljka Nedića iz BiH i Zorana Radisavljevića iz Srbije Susret je dobio i međunarodni karakter.

Pored druženja i beskrajnih enigmatskih razgovora, učesnici su bili zaokupljeni rješavačkim i sastavljačkim takmičenjem. Najbolji u sastavljanju bio je Boris Nazansky, glavni urednik zagrebačke enigmatske revije "Kvizorame", a drugo i treće mjesto zauzeli su Valter Kvalić iz Vozilića kod Labina i Novosađanin Zoran Radisavljević.

Oazin internet-klub
Mlade Poljakinje u Oazinom internet-klubu
Tokom prošlog tjedna (15-20. XI. 2010. godine) u "Oazinom" internet-klubu pojavilo se nekoliko mladih stranaca tražeći pristup internetu. Od njih smo saznali da su se prvo obratili Gradskoj knjižnici Beli Manastir, no kako knjižnica još ne pruža uslugu pristupa internetu, knjižničarka Ksenija Kovačević uputila ih je u "Oazu" i to tako što im je nacrtala plan po kome će stići do Društvenog centra. Slično je postupila i proljetos kad je u "Oazin" internet-klub poslala i jednog mladića iz Albanije koji je putovao u Poljsku. Kako dežurna aktivistica u "Oazinom" internet-klubu upisuje sve korisnike, znamo da su nas posjetili Karolina Komorowska, Anna Mistal i Filip Wozniak iz Poljske te Dimitrinka Borisova iz Bugarske.
Subota, 20. 11. 2010.

Proces uključivanja volontera

Edukacija volontera
Bojana, Darija, Martina
U subotu, 20. XI. 2010. godine, od 9 do 15 sati, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra održana je druga edukacija "Proces uključivanja volontera" iz trodijelnog edukacijskog ciklusa "Menadžment volontera". Edukacijski ciklus provodi se u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu za područje prevencije ovisnosti. Drugu edukaciju prošlo je pet "Oazinih" volonterki (Milijana Đukić, Ana Jeličić, Željana Laketa, Sonja Nedić, Bojana Vukosavljević) te voditeljica projekta Vesna Nedić.

Beli Manastir - gradska uprava
Beli Manastir - gradska uprava

U utorak, 17. XI. 2010. godine, od 12 do 15 sati, a u organizaciji osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, u belomanastirskom Društvenom centru održan je drugi radni sastanak stručne skupine Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira.

 

Na sastanku su bili predstavnici Gimnazije Beli Manastir (ravnatelj Veljko Frank), Prve srednje škole (pedagog Ivica Jurić), Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" (psihologinja Tanja Subotić), Centra za socijalnu skrb (ravnatelj Vlado Grujić), Prekršajnog suda (predsjednica Renata Kuna), Policijske postaje Beli Manastir (Vilim Ravnjak), Grada Belog Manastira (gradonačelnik Ivan Doboš, njegov zamjenik Predrag Stojanović i pravnica Andreja Kovač), Gradskog društva Crvenog križa (Julijana Vurm), P.G.D.I.-ja (predsjednica Mirela Alagić), Savjeta mladih Grada Belog Manastira (članica Ana Rebrina) i Mirovne grupe Oaza (predsjednica Vesna Nedić).

Mađarski aktivisti u Društvenom centru
Prezentacija o nastanku Društvenog centra
U utorak, 16. XI. 2010. godine, od 11 do 12 sati, održano je druženje predstavnika udruga koje imaju sjedište u belomanastirskom Društvenom centru i aktivista nekih mađarskih nevladinih organizacija. Mađarski aktivisti, koji su bili gosti osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap", došli su u Beli Manastir da se upoznaju s primjerom dobre prakse - radom udruga u Društvenom centru i programom potpore koji provode belomanastirski P.G.D.I., osječki Proni - Centar za socijalno podučavanje i Volonterski centar Osijek kroz program "Šalter".
1. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir
Dramski ansambl KUD-a iz Pačetina

U nedjelju, 14. XI. 2010. godine, završen je 1. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir. Od 5. do 14. XI. u okviru festivala javno je predstavljena knjiga "Čarolija kazališta" Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića te su izvedene predstave "Vila Lala" (Kazalište "Mika Živković" Retkovci), "Dnevnik Adama i Eve" (Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod), "Pokondirena tikva" (Dramski ansambl KUD-a "Branko Radičević" Pačetin), "Ptičice" (Gradsko amatersko kazalište Županja) i "Pitanje časti" (Gradsko kazalište Đurđevac).

Druženje s Ivom Josipovićem
Štand Mirovne grupe Oaza
U četvrtak, 11. XI. 2010. godine, na blagdan Svetog Martina, kad se obilježavao Dan Grada Belog Manastira, organiziran je bogat program, koji je uključivao i druženje građana Belog Manastira s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. Tim povodom na belomanastirskom Trgu slobode priređeno je predstavljanje aktivnosti udruga i običaja nacionalnih zajednica, kao i ponuda tradicijskih jela. U predstavljanje aktivnosti udruga uključila se, naravno, i Mirovna grupa Oaza prezentacijom baranjskih suvenira i rukotvorina izrađenih na kreativnim radionicama za žene.
Druženje s Ivom Josipovićem
Predsjednik je srdačno dočekan u kinodvorani
"Oazin" fotoreporter nije uspio snimiti predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića pri obilasku štandova na belomanastirskom Trgu slobode (vidi o tome ovdje), ali mu je to uspjelo u prepunoj kinodvorani, u koju je Josipović, s brojnom pratnjom, došao na kulturno-umjetnički program povodom Dana Grada Belog Manastira. Dosad su VIP-gosti u belomanastirskoj dvorani sjedili u prvom redu, odmah uz pozornicu, što je publici onemogućavalo da ih vidi, a snimateljima i fotoreporterima otežavalo rad.
Dan Grada Belog Manastira
Sveti Martin na konju
Za predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, koji – po svemu sudeći – uživa veliku popularnost u Gradu Belom Manastiru, gradske su vlasti povodom Dana grada (obilježava se 11. XI. na blagdan Svetog Martina) organizirale druženje s građanima na novouređenom dijelu središnjeg (ali nezavršenog!) Trga slobode, između Konzuma i Centra za kulturu. O tome kako su gradske udruge i nacionalne zajednice na svojim štandovima prezentirale svoje aktivnosti i običaje, a pojedinci svoje autohtone proizvode, već smo pisali i fotografijama pokazali u članku koji se može pročitati ovdje.
Kulturno-umjetnički program povodom Dana Grada
Romski KUD: Romska šota
Druženje građana Belog Manastira s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i program obilježavanje Dana Grada Belog Manastira predviđen za blagdan Svetog Martina (11. XI. 2010. godine) završio se kulturno-umjetničkim programom, u kome su učestvovali učenici Osnovne glazbene škole (OGŠ) Beli Manastir te sva četiri gradska kulturno-umjetnička društva: hrvatsko, mađarsko, romsko i srpsko. Prvi dio programa gledali su, uz Predsjednika republike, i ostali uvaženi gosti, o čemu možete pročitati ovdje.

Dan Grada Belog ManastiraDan Grada Belog ManastiraPovodom Dana Grada Belog Manastira zaslužnim pojedincima i udrugama dodijeljene su Povelje Grada Belog Manastira i Zlatna plaketa "Sveti Martin". Povelje i plaketa dobitnicima su uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, održanoj 11. IX. 2010. u Velikoj vijećnici, na kojoj su, uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, bili i brojni drugi uzvanici iz Osječko-baranjske županije i svih okolnih hrvatskih, srpskih i mađarskih gradova i općina.

Povelje Grada Belog Manastira za 2010. godinu dobili su:

Srijeda, 10. 11. 2010.

Koncert učenika OGŠ-a

Koncert učenika OGŠ-a
Program koncerta
U srijedu, 10. XI. 2010. godine, u belomanastirskoj kinodvorani održan je koncert učenika Osnovne glazbene škole (OGŠ) Beli Manastir. Koncert, priređen povodom Dana Grada Belog Manastira, imao je čak 29 muzičkih numera, koje su posjetiteljima pokazale kako radi škola i što su dosad naučili njeni polaznici. Na koncertu je učestvovala i Klementina Jovanović, kćerka "Oazine" gerontodomaćice Gordane Jovanović.

"Oazina" web-stranica nije kvalificirana da iznosi stručnu ocjenu prikazanog muziciranja, ali može objaviti imena svih izvođača:

Tvrtko Balić, Krunoslav Balog, Nataša Belaj, Sara Bonet, Mihajlo Ćuk, Maria Dragomirović, Lana Gašpert, Sven Ipša, Tin Bariša Ivković, Vid Juraj Ivković, Renata Jakić, Matej Jakopec, Irene Janković, Jasmin Janković, Pavo Jelić, Klementina Jovanović, Dinko Knežević, Matko Knežević, Matej Koler, Aljoša Kovačević, Anđela Kovačević, Ivana Mikec, Milan Novaković, Mia Štimac
i njihovih nastavnika: Krešimir Arambašić, Veronika Branežac, Gabriela Feher, Valentina Gyerek, Miloš Grubić, Dario Hleb, Antonija Kovač, Magdalena Mandura, Manuela Hren-Marčec, Domagoj Vukadin, Janett Zoghbi. Mlade izvođače na klaviru je pratio Ante Blažević.

Nedjelja, 07. 11. 2010.

Martin je u Zagrebu

Martin je u Zagrebu
Martin je u Zagrebu, a ne samo u Belom Manastiru

U petak, 5. XI. 2010. godine, s početkom u 10 sati svoja vrata na dva šatora i pedesetak drvenih kućica, smještanih u centru Zagreba, otvorila je deveta po redu manifestacija pod nazivom "Martin je u Zagrebu". Najveća vinska "veselica" u Zagrebačkoj županiji traje od 5. do 15. XI, a Zagrepčani i njihovi gosti imaju priliku uživati u vrhunskim i kvalitetnim vinima iz cijele Hrvatske, prigodnim gastronomskim delicijama i bogatom muzičkom programu. "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedićzatekla se tih dana u Zagrebu i donijela nam seriju fotografija snimljenih na toj manifestaciji.

 

Festival kazališnog stvaralaštva

Prvi festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2010. u organizaciji Gradskog kazališta Beli Manastir i Centra za kulturu Grada Belog Manastira službeno je u subotu, 6. XI. 2010. godine, otvorio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš u Kristalnoj dvorani belomanastirskog Hotela "Patria", a predstavu  "Vila Lala" odigrali su glumci iz retkovačkog Kazališta "Mika Živković". Dan kasnije, u nedjelju,  na redu je gostovanje Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda s predstavom "Dnevnik Adama i Eve".

Oazin internet-klub
Gužva u Oazinom internet-klubu

I u desetom mjesecu godine 2010. "Oazin" internet-klub radiо је svakog radnog dana od 9 do 19 sati. U tom mjesecu bila su 962 pristupa internetu. U ovogodišnji popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad je upisano već 288 različitih osoba, koje su od početka godine imale čak 9.541 pristup internetu, što daje mjesečni prosjek od 954 pristupa.

Kako "Oaza" trenutno nema nikakvih donacija iz kojih bi se financirao rad internet-kluba, korisnici sami doniraju po jednu (simboličnu) kunu za sat vremena provedenih za kompjuterom kako bi se iz tako skupljenih donacija platili telefonski troškovi i troškovi servisiranja kompjutera. Za korištenje kompjutera kraće od 10 minuta nije potrebno doniranje jedne kune, a kad je gužva djeci je ograničeno korištenje kompjutera na 2 sata.

Subota, 06. 11. 2010.

"Oazine" dječje radionice

Oazine dječje radionice
Jedna od radionica Ja to mogu

U mjesecu listopadu 2010. godine u "Oazi" je održano pet dječjih radionica i to četiri pod nazivom "Ja to mogu", a jedna u obliku dječjeg kviza. U sklopu radionica "Ja to mogu" s djecom se radilo na oslobađanju od straha: razgovaralo se o tome čega se bojimo, tko je pesimist, a tko optimist i kako se vide za 20 godina te što misle o sebi, a što drugi misle o njima.

 

Takve radionice održane su 2, 15, 22. i 29. rujna, a na njima je učestvovalo 14-ero, 8-ero, 7-ero i 14-ero djece.

Trening neprofitnog poduzetništva
Snežana, Jasna, Vesna, Iris, Sanja, Jelena, Ana
U petak i subotu, 5-6. XI. 2010. godine, u Zagrebu je održan prvi modul treninga društvenog poduzetništva. Trening organizira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s "British Councilom", u čijim se prostorijama i održava. Preostala dva modula održat će se 10. i 11. siječnja i 7. i 8. veljače 2011. godine.

Na treningu je učestvovalo 37 osoba: predstavnika udruga, Ureda za udruge, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Na prvom modulu, nakon kratkog predstavljanja polaznika, bilo je govora o sljedećim temama: što je društveno poduzetništvo, relevantnost i karakteristike društvenog poduzetništva, tko su društveni poduzetnici, principi i vrste društvenog poduzetništva, marketing, određivanje ideje društvenog poduzetništva, faze istraživanja tržišta, definiranje klijenata, identificiranje dionika… Trening je držao Freer Spreckley iz engleske kompanije "Local Livelihoods" Ltd.

Subota, 06. 11. 2010.

Neki umiru putujući

Neki umiru putujući
Demonstracije Prijatelja životinja
Dok je trajao trening društvenog poduzetništva u prostorijama "British Councila" u zagrebačkoj Ilici broj 12 (o čemu možete čitati ovdje), učesnici treninga začuli su galamu, trubljenje i zviždanje s ulice pa su izašli na balkon da vide o čemu se radi.

Kako bi skrenuli pažnju na neprovođenje zakonskih propisa i okrutnu stvarnost životinja u transportu, aktivisti udruge "Prijatelji životinja" u dugoj su protestnoj povorci toga dana (6. XI. 2010) krenuli s Trga maršala Tita, prošli kroz Ilicu i stigli na Trg bana Jelačića te u 12 sati izveli performans u komu su maskirani aktivisti u transportnom vozilu simbolično prikazali patnju životinja na evropskim cestama te koliko je dug i mučan njihov put od farme do klaonice. Procjenjuje se, naime, da se godišnje diljem Evrope prevozi više od šest milijuna životinja dulje od osam sati.

Promocija u Osnovnoj glazbenoj školi
Promocija Čarolije kazališta
U petak, 5. XI. 2010. godine, započeo je Festival kazališnog stvaralaštva, prva takva manifestacija u 80 godina dugoj kazališnoj tradiciji Belog Manastira. Festival je započeo javnim predstavljanjem knjige "Čarolija kazališta" autorā Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića u dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole Beli Manastir. Na promociji su govorili urednik knjige Branko Puhek, koji je i predsjednik Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje, izvršni urednik knjige Silvio Stilinović, novinar HRT-a, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Predrag Stojanović te dr. med. Davorin Bubalović, predsjednik Gradskog vijeća, koji je autorima čestitao na objavljenoj knjizi te im poželio još mnogo uspjeha u daljnjem radu.
Četvrtak, 04. 11. 2010.

Radionice u OŠ Kneževi Vinogradi

Osnovna škola Kneževi Vinogradi
Pozdrav Oazi - prošlogodišnji 8c razrednice Ljubice Musa

I ove školske godine (2010/11) nastavnici i učenici Osnovne škole Kneževi Vinogradi nastavili su rad u radionicama u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo se nenasilno ponašati". Učenici su veoma zadovoljni radom u radionicama, sa zanimanjem i veseljem očekuju nove susrete, a  nastavnici su primijetili pozitivne pomake u učeničkom ponašanju. Smatraju da su te radionice koristile kako djeci tako i njima da bolje upoznaju svoje učenike.

Grb Grada Belog Manastira
Sveti Martin

Cijelim nizom priredbi i manifestacija (izložbi, koncerata, kulturno-umjetničkih programa, predavanja, predstava, promocija, turnira, političkih i vjerskih skupova), u periodu od 28. X. do 20. XI, i ove, 2010. godine obilježit će se 11. studenoga, Dan Grada Belog Manastira i blagdan svetog Martina, zaštitnika katoličke crkve u Belom Manastiru.

Tim povodom na "Oazinoj" web-stranici objavljujemo program obilježavanja Dana Grada Belog Manastira te najavljujemo da će i Mirovna grupa Oaza sudjelovati u "predstavljanju aktivnosti i običaja udruga i nacionalnih zajednica, kao i ponudi tradicijskih jela", koje će se održati 11. XI. na Trgu slobode, s početkom u 17 sati. Tom prigodom bit će upriličeno i druženje građana Belog Manastira s predsjednik Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.

Srijeda, 03. 11. 2010.

LAG kao pokretač razvoja (2)

LAG kao pokretač razvoja
Sudionici druge radionice
U srijedu, 3. XI. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, a u organizaciji Lokalne akcijske grupe "Baranja", održana je druga radionica pod nazivom "LAG kao pokretač razvoja", na kojoj su sudjelovala 23 sudionika iz baranjskog javnog, gospodarskog i civilnog sektora. U ime Mirovne grupe Oaza u radu skupa učestvovala je Jelena Opačić-Matijević.

Sonja Vuković, koordinatorica LAG-ova za područje Slavonije i Baranje, i sudionici radionice u radnim su skupinama obradili tematiku: "Organizacijska kultura i vizije razvoja LAG-a Baranja". Postavljeni ciljevi bili su:
• izgradnja organizacijske kulture u kojoj će se svi dobro osjećati,
• definiranja vrijednosti  LAG-a Baranja oko kojih će se sadašnji i budući sudionici okupljati.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok