MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Subota, 30. 10. 2010.

Belomanastirci na Sajmu knjiga

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga
Sajam knjiga pod motom Pamet u glavu

I ove godine Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i belomanastirski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" organizirali su u subotu, 30. X. 2010. godine, besplatno putovanje s dva autobusa na Međunarodni beogradski sajam knjiga, ovaj put 55. po redu. Putovanje je bilo organizirano za belomanastirske učenike, članove SKUD-a "Jovan Lazić", članove pododbora "Prosvjete" te za druge zainteresirane građane, među kojima je bio i administrator ove web-stranice i "Oazin" fotoreporter.

Radio Baranja

Belomanastirski Radio Baranja odnedavno svakog petka u 10:05 emitira emisiju "Informacija na dohvat ruke" u kojoj novinari toga radija traže odgovore na pitanja slušatelja. U petak, 29. X. 2010. godine, bilo je govora i o radu Mirovne grupe Oaza jer je na e-mail Radija Baranja pristiglo pitanje jedne slušateljice koju je zanimalo čime se bavi Mirovna grupa Oaza i kako se može uključiti u njezin rad. Odgovor na to pitanje dala je jedna od, kako reče radijski voditelj, čelnica "Oaze" gospođa Nedić:

"Oaza ima pet područja programskih djelovanja. To su edukativni, socijalni i ekološki programi te neprofitno poduzetništvo i volonterski centar. Kroz ta područja djelovanja imamo razne edukacije, radionice, okrugle stolove, tribine i tako dalje. U okviru edukativnog programa upravo popisujemo osobe zainteresirane za tečaj engleskog jezika sva tri stupnja te za informatičku obuku. Naš internet-klub otvoren je svaki radni dan od 9 do 19 sati.

Oazine fotografije na portalu Index.hr
Naše fotografije u Indexovom članku
U petak, 29. X. 2010. godine, u 7:39, na hrvatskom portalu Index.hr objavljen je članak pod naslovom "Mesićevo 'odmaralište za političare' sagrađeno uz pomoć tri ministra, Bandića i Hypo banke", u kome se govori o Centru za edukacijsku u Orahovici i načinu na koji je financirano njegovo uređenje. Za ilustraciju uređenosti "velebnog Edukacijskog centra" (kako piše u članku), iskorištena je jedna fotografija Radija Orahovica i četiri fotografije s "Oazine" web-stranice (što je i istaknuto ispod prve ilustracije).
Svjetsko prvenstvo u logičkim zagonetkama
Nikola Živanović, deseti na svijetu
Od 24. do 29. X. 2010. održano je 19. Svjetsko prvenstvo u logičkim zagonetkama u Poljskoj (engleski: 19th World Puzzle Championship 2010, WPC), u mjestu Paprotnja kod Varšave. Učestvovalo je 105 takmičara iz 27 zemalja, među kojima i reprezentacije Hrvatske i Srbije i to kao jedine s prostora bivše Jugoslavije. Hrvatsku reprezentaciju predvodili su kapetan Pero Galogaža, glavni urednik riječkog enigmatskog časopisa "Feniks" i predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza, i enigmatičar Valter Kvalić, koji je upravo zaključio svoj mandat na mjestu predsjednika Svjetske zagonetačke federacije (WPF). Srpsku reprezentaciju predvodio je kapiten Zoran Tanasić, predsjednik Saveza zagonetača Srbije.

Druga srednja škola Beli Manastir
Anketiranje u Drugoj srednjoj školi
Tokom listopada 2010. godine počelo je anketiranje učenika Druge srednje škole Beli Manastir. Tema ankete je volontiranje, a provodi se za potrebe "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iz dijela prihoda od igara na sreću za 2010. godinu za područje prevencije ovisnosti.

Nakon sastavljanja pitanja i dogovora sa školom, anketni listovi podijeljeni su svim učenicima (323).

Festival kazališnog stvaralaštva
Nova knjiga
Festival kazališnog stvaralaštva
Gradsko kazalište

Od 5. do 11. studenoga ove godine održat će se 1. festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2010, koji organizira Gradskog kazališta Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Prvog dana festivala u dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole Beli Manastir predstavit će se knjiga "Čarolija kazališta" Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića, izdana u suradnji Gradskog kazališta i Zavoda za baranjsku povjesnicu. A potom će se ređati kazalište predstave u Kristalnoj dvorani belomanastirskog Hotela "Patria" i to po donjem rasporedu. Sve predstave i predstavljanje knjige počinju u 19 sati.

Četvrtak, 28. 10. 2010.

Dani bundeva u "Kormoranu"

Dani bundeva u Kormoranu
Bundeve, bundevice!
Posljednjeg vikenda u ovom mjesecu, 30. i 31. X. 2010. godine, u poznatom baranjskom Restoranu "Kormoran", koji se nalazi u mjestašcu Podunavlju blizu Parka prirode Kopački rit, održava se zanimljiva manifestacija pod nazivom "Dani bundeva", na kojoj će se gostima, a što bi drugo, ponuditi gastrospecijaliteti od – bundeva uz, naravno, mogućnost da se konzumira i sve drugo što se nalazi u bogatom meniju jela i pića toga restorana.

U nedjelju, 31. X, od 12 do 16 sati, organizirat će se radionica za djecu i odrasle pod nazivom "Bundeve, bundevice!", koju će voditi stručne kreativne osobe. Za sudjelovanje u radionici treba se prijaviti i ponijeti, a što bi drugo (još jedanput) – nego bundevu.

Dan Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj
250 gostiju: političari, diplomati, partneri
U petak, 22. X. 2010. godine, u Petrinji je obilježen Dan Ujedninjenih naroda u Hrvatskoj (RH) pod sloganom "Ne zanemarimo nikoga" ("Leave no one behind"). Obilježavajući taj dan, agencije UN-a prisutne u Hrvatskoj pozdravile su značajan napredak zemlje u savladavanju prepreka koje su nasljeđe ratnog sukoba, ali i pozvale na daljnju usmjerenost prema potrebama manje razvijenih regija, posebno na područjima od posebne državne skrbi. Taj događaj, kome je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Vlade, diplomatske zajednice i širokog kruga UN-ovih partnera (među njima i predstavnice Mirovne grupe Oaza), otvorio je predsjednik RH Ivo Josipović, koji je izrazio duboko poštovanje radu UN-a u Hrvatskoj.

Oaza na Danu Ujedinjenih naroda
Ivo Josipović na štandu Mirovne grupe Oaza
U petak, 22. X. 2010. godine, u Petrinji je obilježen Dan Ujedninjenih naroda (UN) u Hrvatskoj pod sloganom "Ne zanemarimo nikoga". Na to obilježavanje pozvana je i Mirovne grupe Oaza kao partner na jednom od projekata koje su financirale agencije UN u Hrvatskoj. Evo kako je boravak u Petrinji opisala "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević:

U Petrinju smo pozvani da prezentiramo suvenire nastale u zajedničkom projektu "Baranjski suveniri", koji je 2008. godine financirao UNHCR sredstvima Kraljevine Belgije, a koje su "Oazine" korisnice nastavile izrađivati i nakon prestanka projekta u sklopu kreativnih radionica za žene.

Dan Ujedinjenih naroda
Program, izlagači i govornici
Kao što smo opisali u prethodnim člancima (ovdje i ovdje), u petak, 22. X. 2010. godine, u Petrinji je obilježen Dan Ujedninjenih naroda (UN) u Hrvatskoj pod sloganom "Ne zanemarimo nikoga". Na to obilježavanje bila je pozvana i Mirovne grupe Oaza kao partner na jednom od projekata koje su financirale agencije UN u Hrvatskoj. U okviru Dana Ujedinjenih naroda održan je i projektni sajam na kome su učestvovala tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva i 20 organizacija. Oni su izložili svoje radove i proizvode izrađene ili proizvedene u sklopu projekata koje su financirale ili još uvijek financiraju agencije UN u Hrvatskoj.

Tim povodom izdana je i brošura pod naslovom "Dan Ujedinjenin naroda : Petrinja, 22. listopada 2010.", u kojoj je uz "Program" manifestacije te biografije govornika na tematskom panelu "Prilike i izazovi Hrvatske", objavljen i "Katalog izlagača na projektnom sajmu".

Razgovor s povodom
Dogovor prije emisije: V. Nedić, Z. Popović i I. Doboš

U srijedu, 20. X. 2010. godine, u emisiji "Razgovor s povodom" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je emitirana u trajanju od tridesetak minuta između 13 i 14 sati, gostovali su belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i Vesna Nedić, voditeljica "Oazinog" projekta dostave besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim starijim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja.

Odgovarajući na pitanja voditelja emisije Zorana Popovića, gosti su slušaocima toga radija predstavili "Oazin" tromjesečni pilot-program dostave besplatnih toplih obroja za 46 socijalno ugroženih osoba, koji u cijelosti financira Grad Beli Manastir, te najavili da će i "Oaza" i Grad Beli Manastira uložiti veliki trud da se taj projekt nastavi i sljedećih godina te da se proširi na veći broj socijalno ugroženih osoba.

Utorak, 19. 10. 2010.

LAG kao pokretač razvoja

LAG kao pokretač razvoja
Radionica u Belom Manastiru
U utorak, 19. X. 2010. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, a u organizaciji Lokalne akcijske grupe "Baranja", održana je radionica pod nazivom "LAG kao pokretač razvoja" na kojoj je sudjelovalo 35 sudionika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora. Na radionici su bili i predstavnici susjednih LAG-ova "Silkos" iz Mađarske i "Karašica" iz Valpova. U ime Mirovne grupe Oaza u radu skupa učestvovala je Jelena Opačić-Matijević.

Predstavnica Hrvatske mreže za ruralni razvoj Sonja Vuković upoznala je sudionike s metodologijom izrade Lokalne razvojne strategije, koju će sudionici grupnim radom u ciklusu takvih  radionica zajednički izraditi. LAG "Baranja" poziva sve zainteresirane da se priključe radionicama i iskažu svoje interese i svoje viđenje evropske Baranje.

Edukacija u Bizovačkim toplicama
Oazine aktivistice pred štandom Općine Bizovac
U subotu i nedjelju, 16. i 17. X. 2010. godine, "Oazine" aktivistice Vesna, Snježana, Dubravka, Jelena Stela (na slici) bile su na edukaciji o socijalnom poduzetništvu u Bizovačkim toplicama (a ne u orahovačkom Centru za edukaciju, kako je bilo planirano, jer u Orahovici nije bilo mjesta). Zbog ograničenih sredstava i većeg iskustva na tu temu, "Oazine" aktivistice same su odredile ovu edukaciju. Nakon što je Jelena Opačić-Matijević izložila program rada edukacije, raspravljalo se o iskustvima vezanim za socijalno poduzetništvo, koje je jedan od oblika financiranja "Oaze". Edukacija je financirana iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Agro Zemlja 2010
Sajam u Bizovačkim toplicama

Od 15. do 17. X. 2010. godine održan je u Bizovačkim toplicama 16. međunarodni izložbeno-prodajni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agro Zemlja 2010". Sajam već 16 godina organizira tvrtka Katava d.o.o.,  izdavač poljoprivredno-obiteljske revije "Nova Zemlja", koja izlazi 19 godina. Sponzor ovogodišnjeg sajma bila je belomanastirska tvrtka "Belje Remont". Sajam su posjetile i aktivistice Mirovne grupe Oaza, a što se sve na sajmu moglo vidjeti, djelomično je prikazano na našim fotografijama.

 

Nedjelja, 17. 10. 2010.

Likovna kolonija na Salašu Ipša

Likovna kolonija na Salašu Ipša
Koloniju je otvorio belomanastirski gradonačelnik
U nedjelju, 17. X. 2010. godine, na Salašu Ipša kod Čeminca održana je međunarodna likovna kolonija u organizaciji Udruge likovnih umjetnika "Fortuna-art" iz Zagreba i Udruge "Baranja-art" iz Belog Manastira. Na koloniji je učestvovalo tridesetak umjetnika iz Hrvatske (Beli Manastir, Belišće, Čepin, Darda, Donji Miholjac, Kneževi Vinogradi, Krapina, Osijek, Slavonski Brod, Zagreb) i Vojvodine (Subotica). Okruženi živopisnim prizorima sa Salaša Ipša, umjetnici su lako pronašli umjetničko nadahnuće i stvorili niz vrijednih slika, na kojima su zastupljeni motive od razigranih konja, starog đerma i salaša pokrivenog trskom pa sve do kotlića u kome se nešto krčka.
Medijski odjeci Oazinog pilot-projekta
Članak iz Glasa Slavonije

U ponedjeljak, 4. X. 2010. godine, Mirovna grupa Oaza započela je s dostavom besplatnih toplih obroka za 46 socijalno ugroženih starijih osoba s područja Grada Belog Manastira. Radi se o tromjesečnom pilot-projektu, koji u cijelosti financira Grad Beli Manastir. Dva članka o tom projektu pojavila su se već istog dana na "Oazinoj" web-stranici (koji se mogu pročitati ovdje i ovdje), a sutradan (5. X) prijepodne, u vijestima Radija Baranja više puta je emitiran prilog o tom projektu, sa snimljenom izjavom "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić. Tekst priloga postavljen je i na web-stranicu Radija Baranja (ovdje).

Petak, 15. 10. 2010.

Poziv na informatičku obuku

Informatička obuka
Oaza vas poziva na osnovnu informatičku obuku
Mirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:
- Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala
- Windows
- Word
- Internet
- Elektronska pošta
Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 9-19 sati. Cijena obuke je 250 kuna (oko 4,17 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje čim se formira grupa od 10 polaznika.
Oazini tečajevi engleskog jezika
S jednog od prethodnih tečajeva
Mirovna grupa Oaza pokreće tečajeve engleskog jezika:
- osnovni – I. stupanj
- II. stupanj
- III. stupanj
Tečajevi će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 9-19 sati. Cijena tečaja je 250 kuna (oko 4,17 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Tečajevi počinju čim se formira grupa od 10 polaznika.
Nakon uspješno završenog tečaja polazniku se izdaje potvrda, koja se ne upisuje u radnu knjižicu.

radni sastanak Vijeća za prevenciju
Ana Rebrina izlaže rezultate svoje grupe

U utorak, 12. X. 2010. godine, od 10,00 do 15,30 sati, a u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, održan je u Hotelu "Patria" radni sastanak stručne skupine Vijeća za prevencijuza područje Grada Belog Manastira. Svrha sastanka bila je izrada strateškog plana prevencije za Grad Beli Manastir. Na sastanku su predstavljene dosadašnje aktivnosti Vijeća te razmijenjena pozitivna iskustva, prakse i rezultati svih prisutnih na temu suzbijanja ovisnosti i nasilja u obitelji. Naime, na prošlom sastanku Vijeća nasilje u obiteljije istaknuto je kao glavni problem na području Baranje.

 

Oazine gerontodomaćice
Gordana Jovanović, Dubravka Simendić i Marta Lindeman
U utorak, 12. X. 2010. godine, nove "Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović počele su obilaziti "Oazine" korisnike – vremešne i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira, starije od 65 godina, lošeg materijalnog stanja, koje žive same i najčešće su bolesne.

Gerontodomaćice u "Oazi" rade od 1. X. 2010. godine, a sredstva za njihove plaće daje Hrvatski zavod za zapošljavanje preko mjere zapošljavanja – javnih radova. Otada su, zajedno s "Oazinom" aktivisticom Dubravkom Simendić,obilazile moguće korisnike, upoznavale se s njima i ispitivale njihove potrebe. Nakon toga odredili su se prioriteti obilaženja korisnika i odabralo njih 20 iz Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane (na svaku gerontodomaćicu otpada po 10 korisnika).

Svjetski dan mentalnog zdravlja
Rješavanjem enigmatskih sastava...
U subotu, 9. X. 2010. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, održana je još jedna "Oazina" dječja radionica, koja je bila posvećena Dječjem tjednu (4-10. X) i Svjetskom danu mentalnog zdravlja (10. X).

Dječji tjedan je tradicionalna akcija posvećena djeci, koja u svojim programskim sadržajima okuplja najviše djece i odraslih u gradovima i općinama u kojima djeluje Društvo Naša djeca. Na taj se način želi usmjeriti pozornost javnosti prema položaju, pravima i potrebama djece. Organiziraju se priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, a potiče se volonterski i stručni rad članova društva.

Četvrtak, 07. 10. 2010.

Dani kruha

Dani kruha
Prvi put na otvorenom
U četvrtak, 7. X. 2010. godine, na belomanastirskom Trgu slobode - prvi put na otvorenom prostoru - održani su Dani kruha, koje su organizirali učenici Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman". Na dvadesetak štandova izložili su svoje (bolje rečeno, svojih majki i baka) proizvode od brašna: kruh, pecivo i kolače. Svi posjetitelji mogli su degustirati izložene proizvode i dobrovoljnim prilozima nagraditi učenički trud. Sav prihod pojedinog razreda ostaje razredu za vlastite potrebe.
Oazin internet-klub
Preko 1.000 pristupa internetu

I u devetom mjesecu godine 2010. "Oazin" internet-klub radiо је svakog radnog dana od 9 do 19 sati. U tom mjesecu bilo je 1.036 pristupa internetu. U ovogodišnji popis korisnika "Oazinog" internet-kluba sad je upisano već 260 različitih osoba, koje su od početka godine imale čak 8.578 pristupa internetu, što daje mjesečni prosjek od oko 953 pristupa.

Velika većina korisnika, prema izvještaju "Oazinih" aktivistica koje dežuraju u Internet-klubu, pridržavaju se pravila ponašanja. No, pojedinci se upuštaju u "aktivnosti" koje se ne mogu tolerirati (fizički sukobi, otuđivanje stvari i slično).

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka...

Od danas, 4. listopada, pa do 31. XII. 2010. godine 46 starijih i socijalno ugroženih osoba s područja Grada Belog Manastira svaki će radni dan dobivati topli obrok, koji će se kuhati i pripremati u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek. Za vikend i praznike korisnici će dobivati suhe obroke, koji će se dovoziti s toplim obrokom prethodnog dana.

Kako je protekao prvi dan dostave? Nakon što je vozač Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 12 sati dovezao tople obroke pred belomanastirski Društveni dom, "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Vesna Nedić i Dubravka Simendić, zajedno s dostavljačem Ljubom Jeličićem koji će tople obroke razvoziti u lokalu, raznijele su hranu korisnicima, starijim osobama koje žive same, koje su bolesne i na socijalnoj pomoći.

Ponedjeljak, 04. 10. 2010.

Dostava besplatnih toplih obroka

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Topli obroci stigli iz Osijeka

U ponedjeljak, 4. X. 2010. godine, Mirovna grupa Oaza započela je s dostavom besplatnih toplih obroka za socijalno ugrožene starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Svesrdnim zalaganjem gradonačelnika Ivana Doboša i njegovih zamjenika ove su godine u proračunu Grada Belog Manastira osigurana sredstva za tromjesečnu dostavu besplatnih toplih obroka za 46 osoba. To još uvijek nije pokretanje pučke kuhinje, kako je najavljivao gradonačelnik, ali je za korisnike ipak veliki pomak naprijed.

Oazine aktivistice na terenskom istraživanju
Ana, Jelena, Stela i Dubravka
"Oazine" aktivistice Ana, Dubravka, Jelena i Stela u drugoj polovini mjeseca rujna 2010. godine, ukupno devet dana, provele su na terenu u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Širinama, prijepodne i(li) popodne, ponekad i više puta na istoj lokaciji, biciklom, automobilom ili pješke, istražujući potrebe starih osoba za besplatnim toplim obrocima i pomoći u kući. Tim istraživanjem anketirano je 47 osoba s popisa dobivenog od belomanastirskog Centra za socijalnu skrb i to osoba koje stalno primaju socijalnu pomoć.
Javna tribina o udomljavanju starih osoba
Vlado Grujić, Jasna Petrović, Miroslava Kralj, Vesna Nedić
U petak, 1. X. 2010. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održana je javna tribina s nazivom "Mogućnosti pružanja socijalnih usluga u vlastitom domu (udomiteljstvo)". Tribina je organizirana povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starih osoba, a tema tribine vezana je za socijalni program, kao jedan od pet programa kojima se bavi Mirovna grupa Oaza. Tribina je organizirana u sklopu jednokratne potpore pod nazivom "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira", koju je "Oaza" dobila od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok