MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Petak, 31. 07. 2009.

Edukacijom protiv ovisnosti

Edukacijom protiv ovisnosti
Psiholog Želimir Rajter s djecom
U petak, 31. VII. 2009. godine, s početkom u 19 sati, održana je još jedna "Oazina" radionica za djecu u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Radionicu je vodio psiholog Želimir Rajter. Prisutno je bilo dvadesetero djece. Govorilo se o tome što je ovisnost, kako ljudi postaju ovisni i što je  droga te kako ona utječe na čovjeka. Brojni primjeri različitih ovisnika, i njihovih postupaka u različitim situacijama, doveli su djecu do zaključaka da ovisnost mijenja čovjeka, te da na njega i njegovu okolinu loše utječe, jer ovisnik po svaku cijenu dolazi do zadovoljavanja svoje nove potrebe – do droge.

Partnerske konzultacije u Zagrebu
Predstavljanje IV. komponente IPA-e
U ponedjeljak, 13. VII. 2009. godine, u kino-dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od 10 do 12 sati održane su partnerske konzultacije vezane za Operativni program "Razvoj ljudskih potencijala". Na konzultacijama su bili predstavnici većine hrvatskih ministarstava i nevladinih organizacija iz cijele Hrvatske, a među njima i projekt-koordinatorice Jasna Petrović (Udruženja "Baranja" iz Bilja) i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza). Kroz te konzultacije predstavljena je IV. komponenta IPA-e (Instrument for Pre-accession Assistance) "Razvoj ljudskih potencijala". Učesnici su prije konzultacija dobili sljedeći:

Info-dan na Ekonomskom fakultetu u Osijeku
Dožupan Željko Kraljičak

U utorak, 28. VII. 2009. godine, s početkom u 9 sati, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je radionica u sklopu info-dana za javni poziv u okviru IPA-prekograničnog programa Hrvatska–Srbija 2007–2013. Javni poziv je objavljen 17. VII. 2009. godine, a radionicu je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. U sklopu tog ministarstva osnovano je Zajedničko tehničko tajništvo (ZTT) IPA-prekograničnog programa Hrvatska–Srbija 2007–2013. Predavači na radionici bili su: Emina Štefičić, voditeljica tog programa, Marina Mađarević, zadužena za informiranje javnosti, i Ivana Zelić, administrativna tajnica. Baranju su na radionici zastupali predstavnici "Oaze", BRICC-a, P.G.D.I.-ja, Udruženja "Baranja" iz Bilja, Općine Petlovac i Osnovne škole Bilje.

 

Nedjelja, 26. 07. 2009.

Seminar "Samofinanciranje udruge"

Socijalno poduzetništvo
Kako se samofinancirati pitanje je sad!
U subotu i nedjelju, 25. i 26. VII. 2009. godine, u Centru za edukaciju Orahovica (odn. Odmaralištu "Merkur") održan je seminar "Samofinanciranje udruge" kao jedna od aktivnosti koje Mirovna grupa Oaza poduzima na vlastitom osposobljavanju za socijalno poduzetništvo, a na koje je obavezuje institucionalna potpora dobivena od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Seminar je pohađalo osam "Oazinih" aktivistica (Ana, Dubravka, Jelena, Sandra, Snježana, Stela, Vesna i Željana) i jedan aktivist (administrator ovih stranica), a vodila ga je dipl. ek. Sonja Vuković, predsjednica osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap", koja je seminar nazvala "Oaza – na putevima razvoja", s motom: zašto biti kap kad mogu biti slap.

Putovanje u Orahovicu
BM-automobil u Duzluku
Kao što je napomenuto u prošlom članku (Seminar "Samofinanciranje udruge"), osam "Oazinih" aktivistica i jedan aktivist otputovali su po vrelom ljetnom danu na seminar u Orahovicu u dva automobila u petak poslijepodne (24. VII. 2009), s polaskom u 17 sati.

Vođa puta i vozač prvog automobila bio je jedini muški član ekipe. Putnici iz prvog automobila, koji ima klima-uređaj, mogli su se opustiti u ugodnoj atmosferi, dok su putnice iz drugog automobila (uključujući i vozačicu Jelenu) iskusile afričku vrućinu.

Nedjelja, 26. 07. 2009.

Centar za edukaciju Orahovica

Dječje odmaralište Merkur
Pravo mjesto za školu u prirodi
Na brežuljku iznad Orahovice, a na obroncima Krndije, lijevo od lokalne ceste za Novu Jošavu, nalazi se klimatsko lječilište odn. dječje odmaralište "Merkur", koje je u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Osijek. To odmaralište ima dugu tradiciju održavanje škole u prirodi za slavonsko-baranjske (a i ostale) učenike osnovnih škola, a izgradnjom zatvorenog bazena 2005. godine započinje i program škole plivanja. Kompleks odmarališta prekrasno je uređen (s pravom engleskom travom!), posjeduje raznovrsni smještaj, restoran, terene za sport i rekreaciju i ograđeno parkiralište. Pogodan je za svaki oblik boravka u prirodi, kao i za održavanje seminara, konferencija i slično.
Nedjelja, 26. 07. 2009.

Manastir sv. Nikole

Manastir sv. Nikole
Lijepa dolina i manastir usred nje
Na internetskim stranicama Grada Orahovice i Turističke zajednice Grada Orahovice, uz opis poznatih srednjovjekovnih razvalina Ružica-grada, značajna pažnja posvećena je pravoslavnom Manastiru sv. Nikole, u narodu poznatijem kao Manastir Orahovica. Kako su se sve "Oazine" aktivistice, koje su bile na seminaru "Samofinanciranje udruge" u Centru za edukaciju Orahovica (24-26. VII. 2009), pri ranijim dolascima u Orahovicu već pentrale na Ružica-grad, jedna je grupa odlučila da ovaj put posjeti spomenuti manastir. Budući da na turističkoj signalizaciji u centru Orahovice nema putokaza za manastir, grupa se pouzdala u auto-kartu i informaciju da treba ići cestom preko Duzluka za Kutjevo, a onda nakon 8 km skrenuti lijevo.
Nedjelja, 26. 07. 2009.

"Oazine" majice

Oazine aktivistice u Orahovici
Sandar, Snježana, Ana i Željana
Nekoliko dosadašnjih projekata Mirovne grupe Oaza (Dani udruga Baranje 2006. i 2007; Sajam udruga Baranje 2009; Naučimo volontirati; Određivanje vlastitih prioriteta u poboljšanju kvalitete života) uključivali su nabavku majica za "Oazine" aktivist(ic)e, volonter(k)e i korisnike i štampanje na njima "Oazinih" logotipa.

Takve majice obično se nose na aktivnostima koje organizira "Oaza" ili na putovanjima na koja idu "Oazini" aktivisti i korisnici. Kako to izgleda najbolje se vidi na fotografiji sa Sajma udruga Baranje za 2009. godinu. Na nedavnom seminaru "Samofinanciranje udruge" u Dječjem odmaralištu "Merkur" u Orahovici tri "Oazine" aktivistice i jedna volonterka slučajno su obukle četiri različite "Oazine" majice. To je zapazio naš foto-reporter pa ih je snimio uz žensku skulpturu ispred restorana Dječjeg odmarališta.

Subota, 25. 07. 2009.

Institucionalna potpora

Centar za edukaciju Orahovica
Oazine aktivistice na seminaru o samofinanciranju
Prošle, 2008. godine Mirovna grupa Oaza dobila je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva tzv. institucionalnu potporu za 2009, 2010. i 2011. godinu u iznosu od 170.000 kuna godišnje. Institucionalna potpora predstavlja specifičan dio Zakladinog Programa financijske potpore kojim se ciljano, na trogodišnji rok, ulaže u organizacijski razvoj i / ili stabilizaciju udruge.

Institucionalna potpora, prema tome, nije vezana za neki konkretan projekt, nego iz nje udruga može financirati hladni pogon (režije; plaće administrativnih radnika, projekt-koordinatora i blagajnika; knjigovodstveni servis; obrazovanje članova uprave i nekih projektnih timova i sl.), dakle, sve ono što drugi donatori obično ne financiraju ili bar ne u punom iznosu (za hladni pogon donatori obično ne odobravaju više od 25 % od cjelokupnog budžeta nekog projekta).

Festival Slama 2009Festival Slama 2009"Slama" – udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu – i ove godine organizira međunarodni Land-art-festival Slama 2009 na njivi Obiteljskog gospodarstva Fallerovi dvori blizu poznatog restorana "Kormoran". Festival, odnosno kiparska kolonija na kojoj će sudjelovati 20-ak umjetnika iz Hrvatske i iz nekoliko evropskih zemalja, održat će se od 4. do 8. VIII. 2009. godine, dok će svečanost otvorenja početi u 15 sati u nedjelju, 9. VIII. Tko želi prisustvovati svečanosti, platit će ulaznicu od 25 kuna, a na prigodnom letku, uz dobrodošlicu, stoji upozorenje: "ponesite svoj slamnati šešir ili suncobran".

Plakat za Jesen u Baranji 2008.
Poziv za kuhare fiš-paprikaša
Od Janje Čeliković, savjetnice u Turističkoj zajednici Baranje, dobili smo 24. VII. 2009. sljedeće "priopćenje za medije":

Sada već tradicionalna manifestacija "Jesen u Baranji" održat će se od 18. do 20. rujna 2009. godine u gradu Belom Manastiru. Organizator manifestacije je udruga "Jesen u Baranji", a suorganizatori su: Turistička zajednica (TZ) Baranje, Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Udruženje obrtnika Baranje Beli Manastir i Poduzetnički centar Beli Manastir. Pokrovitelji manifestacije su: Osječko-baranjska županija, Grad Beli Manastir i TZ Osječko-baranjske županije.

Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane kuhare za Natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša da se prijave za natjecanje primaju u uredu TZ Baranje, Ul. Imre Nagya 2, Beli Manastir ili na tel: 031/70-20-80, svaki radni dan od 8,00 – 15,00 sati.

Viša informatička obuka
Prva grupa

U srijedu, 22. VII. 2009. godine višu informatičku obuku završile su obje grupe polaznika. Među njima su bili nezaposleni Baranjci, čiju je obuku financiralo Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke kroz "Oazin" potprojekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", kao i mladi starosti od 15 do 27 godina, čiju je obuku financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kroz "Oazin" projekt "Osposobljavanje mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije".

Tjednik Novosti
Naslovnica 500. broja

Dana 17. VII. 2009. godine izišao je 500. broj zagrebačkog tjednika "Novosti", koji izdaju Srpsko narodno vijeće iz Zagreba i Zajedničko veće opština iz Vukovara. U tim novinama od početka 2002. godine pa do danas objavljeno je dosta članaka o radu Mirovne grupe Oaza, ali i o brojnim drugim temama iz Baranje.

 Zanimljivo je napomenuti da je današnji administrator "Oazinih" internetskih stranica svoj prvi članak u "Novostima" (koje su se tada zvale "Novosti 7 dana") objavio u broju 117 od 15. III. 2002. godine. U tom je članku opisao javnu tribinu "Osteoporoza – tiha epidemija", koja je održana u Belom Manastiru 6 dana ranije i koju je organizirala – Mirovna grupa Oaza. Osim njega, koji za "Novosti" piše i danas", jedno vrijeme o baranjskim temama pisala je i "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić, a u novije vrijeme i Zoran Popović, voditelj na Radiju Banska kosa. Bilo bi zanimljivo napraviti spisak baranjskih tema o kojima su pisale "Novosti" u posljednjih 8 godina, no to ostavljamo za neku drugu priliku.

Novosti 7 dana, broj 117Novosti 7 dana, broj 117U tekstu o petstotom broju tjednika "Novosti" spomenut je i članak objavljen u tom listu 15. III. 2002. o tada održanoj "Oazinoj" javnoj tribini "Osteoporoza – tiha epidemija". Ovo je prilika da se prisjetimo i tog članka i te tribine, koja je u Baranji imala velikoga odjeka jer je na njoj bilo gotovo 300 osoba.

Gradonačelnik u Društvenom centru
Živko Jalšovec i Ivan Doboš (2. i 3. slijeva)
U petak, 17. VII. 2009. godine, u zajedničkim prostorijama Društvenog centra, s početkom u 9 sati, gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš i njegov zamjenik Živko Jalšovec održali su radni sastanak s predstavnicima pet gradskih nevladinih organizacija koje sjedište imaju u Društvenom centru.

Mirovna grupa Oaza, P.G.D.I., Udruga Roma Grada Belog Manastira - Baranje, Udruga mladih "Most" i Baranjski civilni centar (BRICC) iznijeli su svoje dosadašnje aktivnosti i upoznali gradske čelnike s budućim planovima te zatražili pravedniju raspodjelu proračunskih sredstava koja su predviđena za nevladine udruge unutar gradskog proračuna.

Edukacija nezaposlenih žena
Nada Šinko iz HZZ-a (u sredini slijeva)

U petak, 17. VII. 2009. godine, s početkom u 12 sati, a u sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", u Društvenom centru održana je edukacija o pravima i mjerama za poticanje zapošljavanja. Edukaciji su prisustvovale 23 žene koje dolaze na "Oazine" kreativne radionice.

Edukaciju je držala Nada Šinko, voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Tom prilikom voditeljica Šinko je istakla da trenutno na Zavodu ima ukupno 5013 nezaposlenih osoba. Od toga broja 2824 su žene. Preko 37 godina starosti ima 1485 žena. Od toga

Milijana, Ana, Stanislav, Dalibor, Danijela, Sonja, Vesna i Jasna (snimila: Savica)
Milijana, Ana, Stanislav, Dalibor, Danijela, Sonja, Vesna, Jasna
U srijedu, 15. VII. 2009. godine, s početkom u 17 sati, održan je radni sastanak tima "Oazinih" volontera u učionici Auto-škole "Ljubo". Sastanak nije mogao biti održan u Društvenom centru jer su njegove zajedničke prostorije "prebukirane" raznim aktivnostima koje organizira "Oaza" i druge nevladine organizacije – korisnice tog centra. Sastanku su, uz volontere, prisustvovale projekt-koordinatorica Vesna Nedić i voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić.
Belomanastirska srednjoškolska biblioteka
Anđelka Pavić, Dragiša Šakić i Veljko Frank
Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, zahvaljujući trudu generalne konzulice Bojane Ristić, poklonio je krajem protekle školske godine belomanastirskoj srednjoškolskoj biblioteci komplet od 30 knjiga iz Biblioteke Milenijum, koje su izdale beogradske "Večernje novosti". Knjige je bibliotekaru Dragiši Šakiću i ravnatelju Gimnazije Beli Manastir Veljku Franku uručila Anđelka Pavić, profesorica hrvatskog i srpskog jezika Druge srednje škole Beli Manastir, koja ih je donijela iz Vukovara.
Biciklistička staza Beli Manastir - Branjin Vrh
Staza počinje u Belom Manastiru...
Do prije nekoliko godina u Belom Manastiru postojala je samo biciklistička staza uz željezničku prugu do Šumarine odnosno Šećerane. Potom su izgrađene biciklističke staze u Ulici Julija Klovića i Šećeranskoj ulici, a 2008. godine i u Osječkoj ulici od katolične crkve do Vašarišta. Sredinom sedmog mjeseca 2009. godine završen je i nastavak biciklistične staze iz Osječke ulice uz državnu cesti D7 dužine 1,2 kilometra do prigradskog naselja Branjinog Vrha. Ta staza naročito je važna žiteljima tog naselja (a njih Baranjci nazivaju Brnjevarcima) jer su dosad za Beli Manastir išli vrlo prometnom državnom cestom D7, kojom se inače odvija kamionski promet iz Bosne preko Osijeka za Mađarsku i Evropu.
Nedjelja, 12. 07. 2009.

Bolmansko Petrovo

Bolmansko Petrovo
Kakvo bi to Petrovo bilo bez ringišpila?

Petrovo, bolmanski kermenc (ili kirbaj), obilježava se svake godine 12. VII. jer toga dana Pravoslavna crkva slavi svete apostole Petra i Pavla, koji su zaštitnici bolmanske crkve.

Kako je nekad bilo…
Pošto Petrovo pada u ljeto, kad je školski raspust i sezona godišnjih odmora, na bolmanski kermenc znalo je u ona dobra predratna vremena doći mnoštvo ljudi, i to ne samo oni koji u Bolmanu imaju rođake, prijatelje ili bar poznanike, nego i mnogi drugi. Sporedne bolmanske ulice znale su biti prepune parkiranih automobila, a glavnom ulicom, kojom prolazi cesta Beli Manastir – Jagodnjak – Švajcernica, nije se moglo proći od mnogobrojnih svečano obučenih šetača, naročito djevojaka i momaka.

Petak, 10. 07. 2009.

Edukacija za mlade u Pirovcu

Edukacija u Pirovcu
Kako se pišu projekti?
Od 6. do 10. VII. 2009. godine, u organizaciji belomanastirskog P.G.D.I.-ja, održana je u PRONI-kući u Pirovcu kod Šibenika edukacija mladih za vođenje aktivnosti s mladima. Edukaciju je prošlo četrnaestero mladih s područja Grada Belog Manastira, Karanca i Draža iz pet nevladinih udruga: P.G.D.I.-ja, Mirovne grupe Oaza, BRICC-a, ZANTO-a (Karanac) i Dar-mara (Draž).

Edukacija se provodila u sklopu projekta "Info-punkt za mlade", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Cilj obuke bio je da se mlade potakne na aktivno sudjelovanje u društvu, da ih se informira o značaju volonterskog rada, o osiguravanju mjesta za aktivnosti u sklopu slobodnog vremena mladih te da ih se upozna s temama kao što su: aktivno slušanje, vođenje klubova mladih i osiguravanje sredstava za njih, otvoreni natječaji vezani uz te teme i sl.

Svetlana Zelenković
Svetlana Zelenković u Belom Manastiru
Na "Oazinim" internetskim stranicama 29. V. 2009. godine objavili smo članak Promocija romana "Govori istinu", koja je toga dana održana u Belom Manastiru. Roman je promovirala sama autorica Svetlana Zelenković, koja je 1973. godine rođena u Osijeku, djetinjstvo je provela u Tenju, a danas živi u gradu satova Bilu u Švicarskoj. Nakon što je autorica saznala za naš članak i nakon što ga je pročitala, napisala nam je ovakvo pismo:

Hvala vam što ste članak o promociji mog romana u Belom Manastiru stavili na internet.
Pogledala sam veliki broj članaka na sajtu Mirovne grupe Oaza i moram priznati da sam zadivljena koliko ste aktivni. Iskreno rečeno, bila sam u zabludi što se tiče zbivanja u Belom Manastiru. Smatrala sam da nepovoljan geografski položaj uz državnu granicu negativno utiče na raspoloženje stanovnika, ali mi je upravo "Oazin" sajt pokazao da su Belomanastirke i Belomanastirci (i ostali Baranjci) itekako duhovno vitalni i da ne daju da ih proguta sindrom malog naselja i regiona "po strani".

Radionica u Hotelu Osijek
Sandra Benčić (lijevo)
Nakon što su 6. VII. 2009. godine u Informacijskom centru Europske Unije (EU) u Zagrebu Vincent Degert (šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj) i dr. sc. Igor Vidačak (predstojnik Ureda za udruge Vlade RH) službeno objavili otvaranje natječaja za financiranje projekata u sklopu programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (European Instrument for Democracy and Human Rights - EIDHR) 2008. - ukupne vrijednosti od 1.164.000 eura (oko 8,5 milijuna kuna), u Osijeku je 9. VII. 2009, u Hotelu Osijek od 10-17 sati, održana radionica na temu pripreme projektnih prijedloga u sklopu navedenog programa. Ciljevi tog programa su razvoj i jačanje demokracije i poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Slavonski dom
Rubrika posvećena Baranji
Rubrika "Ritam Baranje" u "Slavonskom domu" od 8. VII. 2009. godine bila je posvećena "Oazinim" dječjim radionicama, na kojima se, kako je napisala novinarka Biljana Bekić, djeca odlično zabavljaju maštovitim igrama. Vjerujemo da će broijnim "Oazinim" malim i mladim korisnicima biti zanimljivo da taj člančić, ilustriran interesantnom fotografijom, vide i na "Oazinim" internetskim stranicama. Uostalom, dnevne se novine čitaju (ako se čitaju) obično samo jedan dan i bacaju, a internetske stranice su uvijek dostupne. Za njih nema ni vremenskih, ni prostornih prepreka. Prepreka posebno nema za današnju djecu, koja od malih nogu odrastaju s kompjuterima i internetom i koja se, za razliku od mnogih odraslih, njima služe bez ikakvog ustezanja. Vjerujemo da i "Oaza" svojim radom, aktivnostima i radionicama tome daje značajan doprinos.

Đačka knjižica iz 1934. godine
Baka Zorka čuva ovu knjižicu 75 godina
Sandra Kušenić je jedna od pet aktivistica Mirovne grupe "Oaza" koje u Belom Manastiru obilaze stare ljude u sklopu projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Evo što nam je ispričala o svojim iskustvima koje je stekla radeći na tom projektu:

- U toku obilaska starih ljudi imala sam priliku s njima razgovarati o raznim temama. Obično pričamo o prošlosti: kako se nekada živjelo, kakve su haljine tada bile moderne, gdje su onda izlazili mladi i sl. Često su to vrlo zanimljive priče i obično su ispričane s puno detalja.

- U toku jednog takvog  razgovora o školi, na red su došle i đačke knjižice. Bila sam veoma iznenađena kad je teta Zorka Dujmović (rođena Kašanin) izvadila svoju odlično očuvanu đačku knjižicu za "IV razred" "Narodne osnovne škole u Kneževu" iz školske godine 1934/35. i iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Rijetko se može vidjeti da neko punih 75 godina čuva takve stvari.

Nedjelja, 05. 07. 2009.

Prepoznajmo nasilje

Prepoznajmo nasilje
Upoznavanje kroz igru
U toku mjeseca lipnja 2009. godine u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održane su tri radionice "Oazinog" projekta "Prepoznajmo nasilje", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Radionice je pripremila učiteljica Sofija Petrović, a  vodile su ih Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Ana Jeličić. Prva radionica održana je 13, druga 19, a treća 26. lipnja. Na njima je bilo trinaestero, desetero i jedanaestero djece.
Subota, 04. 07. 2009.

Predavanje o ovisnostima

Predavanje o ovisnostima
Dr. Miroslava Kralj okružena djecom
Jednom mjesečno, obično posljednjeg petka u mjesecu, na kreativnoj likovno-ekološkoj radionici za djecu od 7 do 14 godina (koja je dio projekta "Edukacijom protiv ovisnosti"), "Oaza" organizira predavanje o ovisnostima. Ovaj put takvo je predavanje organizirano na radionici održanoj u subotu, 4. VII. 2009. godine, na kojoj je bilo sedamnaestero djece. Predavačica je bila dr. Miroslava Kralj, liječnica belomanastirske Hitne pomoći, a govorila je o štetnosti duhana, alkohola i droga.

Pomoć starim osobama
Korisnica Olga Bečanović i Dubravka Simendić
U toku šestog mjeseca 2009. godine pet aktivistica Mirovne grupe Oaza (Ana, Dubravka, Sandra, Snježana i Stela) obilazile su 26 starih osoba u okviru "Oazinog" projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Obavile su ukupno 192 obilaska.
Kreativne likovno-ekološke radionice
Leteće ribice izradili smo od kartona
U sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji od 6. mjeseca 2009. godine financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, svakog petka i subote održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne likovno-ekološke radionice za djecu od 7 do 14 godina. Radionice vodi Stela Fabijan uz asistenciju Ane Jeličić i Jelene Opačić-Matijević. U prvih pet mjeseci 2009. godine takve su se radionice održavale volonterski jednom tjedno (petkom).
S Oazine dječje radionice
Slika objavljena u Slavonskom domu
U "Slavonskom domu" od 2. VII. 2009. godine, preko cijele 17. stranice (uz tri velike fotografije, od kojih je jedna snimljena na "Oazinoj" radionici), objavljen je članak Biljane Bekić o tome što se u Belom Manastiru mladima nudi preko ljeta. U prvom dijelu članka govorilo se o mogućnostima ljetovanja u Vili Baranja u Dramlju i o aktivnostima Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga", a u drugom (većem) dijelu bilo je govora o "Oazinim" aktivnostima. Prenosimo taj dio u cijelosti:
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok