MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Dubravka i Sandra
Poklon-paketići za stare osobe
Od 1. VIII. 2008. do 30. VII. 2009. godine Mirovna grupa Oaza provodila je projekt "Pomoć starim i nemoćnim osobama", koji je iznosom od 85.046 kuna financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Opći je cilj tog projekta bio razvijanje izvaninstitucionalnih oblika brige za stare i nemoćne osobe starije od 65 godina koje žive same na području Grada Belog Manastira, a u mjestu stanovanja i okolini nemaju bliskih srodnika. Koordinatorica projekta bila je Vesna Nedić, asistentica Dubravka Simendić, a korisnike su obilazile i pomagale im "Oazine" aktivistice-izvoditeljice Stela Fabijan, Ana Jeličić, Sandra Kušenić, Dubravka Simendić i Snježana Stojanović.

U petak, 26. VI. 2009. godine, "Oazine" aktivistice Ana i Dubravka otišle su u samoposlugu robne kuće "Konzum" kako bi nabavite razne artikle (keks, cedevitu, kavu, čaj i pekmez od šljiva), od kojih će pripremiti poklon-paketiće kojima će "Oaza" darivati stare osobe na kraju projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama". Takve artikle odabrale su vodeći se mišlju da se svi stari ljudi vole malo zasladiti, pa i onih 26-ero (25 žena i jedan muškarac od 65 do 89 godina) koje su godinu dana obilazile.

Poziv na ples
Srđan Canjko - stručnjak za kompjutere i - ples

Mirovna grupa Oaza, u sklopu projekta "Edukacijom i igrom protiv nasilja", organizira školu plesa za mlade. Škola plesa će se odvijati 2 puta tjedno po dva sata. Formirat će se dvije grupe od po 20 mladih (deset parova). Prva grupa će početi s obukom sredinom 7. mjeseca 2009. godine (nakon što se kandidati prijave i oformi se grupa), a druga početkom 9. mjeseca. Svaka grupa će proći 32 sata plesa.
U školi plesa će se učiti standardni plesovi: valcer, tango, latinoplesovi…, a vodit će je Srđan Canjko, "Oazin" aktivist koji je prošao sve tečajeve plesa.
Zainteresirane osobe mogu se osobno prijaviti u "Oazu" (J. Antala 3) svakim radnim danom od 9-19 sati ili na telefon 705-055.

Smotra folklora u Dardi
Crnogorski folkloraši iz Đenovića

U petak, 19. VI. 2009. godine, s početkom u 20 sati, na ljetnoj pozornici Sportsko-rekreacijskog centra (SRC) "Đola" u Dardi održana je 3. Međunarodna smotra folklora nacionalnih manjina povodom Dana Općine Darda – blagdana Svetog Ivana Krstitelja. Smotru su organizovali SKD "Prosvjeta", pododbor Darda, i KUD "Branko Radičević", a na njoj su učestvovali:

Petak, 19. 06. 2009.

Radionica "To smo mi"

Radionica To smo mi
Uočavajmo pozitivne osobine drugih
U petak, 19. VI. 2009. godine, u vremenu od 18 do 20 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održana je radionica "To smo mi" "Oazinog" projekta "Prepoznajmo nasilje", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Radionicu je vodila Jelena Opačić-Matijević, uz asistenciju Stele Fabijan, Ane Jeličić i Željane Laketa. Na radionici je, s radošću i zadovoljstvom, učestvovalo desetero djece. Poslije radionice djeca su se vani počastila slatkišima i sokovima i malo poigrala.
Biblioteka Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru
Generalna konzulica Bojana Ristić

Mirovna grupa Oaza trudi se da njena štampana izdanja dođu u ruke što većeg broja čitalaca i u što više ustanova, prvenstveno biblioteka. Zato je "Oazin" aktivist iskoristio svoj boravak u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru 15. VI. 2009. godine da Biblioteci – kulturnom centru tog konzulata pokloni "Oazine" knjige "S njive do akademije" i "Braća Kašanin : znameniti Baranjci", koje govore o Radivoju i Milanu Kašaninu, rođenim Belomanastircima, koji su veći dio života proživjeli u Beogradu i u tom gradu stekli punu afirmaciju. Knjige su odmah izložene na istaknutom mjestu, o čemu svjedoči i fotografija s generalnom konzulicom Republike Srbije Bojanom Ristić.

Ponedjeljak, 15. 06. 2009.

"Oaza" dobila dva projekta za djecu

Ministartsvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiMinistartsvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiMinistarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odobrilo je 15. VI. 2009. godine financijsku potporu iz državnog proračuna za 24 projekta udruga koji su usmjereni djeci u okviru nacionalne kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece. Među tim projektima nalazi se i "Oazin" projekt "Edukacijom i igrom protiv nasilja" za koji je odobrena financijska potpora od 25.000 kuna. Spisak svih projekata može se vidjeti ovdje.

Isto ministarstvo odobrilo je finacijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću za 85 projekata koji pridonose borbi protiv droge i svih oblika ovisnosti. Među tim projektima nalazi se i "Oazin" projekt "Edukacijom protiv ovisnosti" za koji je odobrena financijska potpora od 74.990 kuna. Spisak svih projekata može se vidjeti ovdje.

Tečaj engleskog za nezaposlene Baranjce
Engleski jezik - drugi stupanj
Nakon što su dvije grupe nezaposlenih Baranjaca završile prvi stupanj "Oazinog" besplatnog tečaja engleskog jezika, u ponedjeljak, 15. VI. 2009. godine počeo je drugi stupanj tog tečaja, koji pohađa 11 polaznika (od kojih su neki bili polaznici prvog stupnja). Tečaj se odvija u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Tečaj je organiziran u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje isključivo za nezaposlene osobe kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.
Projekt Prepoznajmo nasilje
Završne konsultacije prije početka projekta

U subotu, 13. VI. 2009. godine u "Oazi" su održane završne konsultacije voditeljice projekta "Prepoznajmo nasilje" Vesne Nedić i asistentice na tom projektu Sofije Petrović s "Oazinim" aktivisticama koje će voditi radionice s djecom od 9 do 14 godina svakog petka tokom školskog raspusta (od 18 do 20 sati) u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra. Taj projekt financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sa 103.500,00 kn. Veći dio projektnih aktivnosti odvijat će se u nižim razredima (1-4 r.; oko 400 učenika) belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" od početka sljedeće školske godine.

Promocija knjige o Sekulincima
P. Matić, V. Šarac-Momčilović, N. Živković i autor
U petak, 12. VI. 2009. godine, pred dupke punom dvoranom osječkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", promovirana je nedavno štampana knjiga "Moje rodno selo Sekulinci" Milenka Vasiljevića – Čike. Knjigu su promovirali Vera Šarac-Momčilović, muzejski savjetnik iz Etnografskog muzeja u Beogradu, Pero Matić, profesor kustos iz Darde (koji su bili recenzenti), Nikola Živković, profesor iz Belog Manastira, koji je bio lektor i korektor, i sam autor, koji danas živi u Osijeku.

Iako Sekulinci nisu u Baranji (već kod Voćina), a ni autor nije Baranjac (nego Slavonac), ipak promociji spomenute knjige posvećujemo jedan članak na "Oazinim" internetskim stranicama  zato što su Baranjci dali vrlo značajan doprinos njenom nastanku, sadržaju i izgledu: Pero Matić kao recenzent, Nikola Živković kao lektor i korektor i "Oazin" aktivist zadužen za izdavaštvo koji je uradio sve ostalo: od prekucavanja teksta, skeniranja slika, redakture, još jedne lekture, nekoliko korektura do preloma i brige o konačnom izgledu i sadržaju knjige.

Petak, 12. 06. 2009.

Surduk festival Baranja

Surduk festival BaranjaSurduk festival BaranjaOd 9. do 12. VI. 2009. godine u Kneževim Vinogradima i okolini održan je Surduk festival Baranja, međunarodni kulturni događaj koji objedinjuje vinarstvo, umjetnost i turizam i koji je nastao iz potrebe da se vinarska kultura i umjetnost sljube i združe na kreativan način te da postanu prioritetna značajka vinarstva "suljoškog" kraja i jedinstvena turistička ponuda. Surduk-festival se sastojao od muzičkog programa, likovne kolonije, vinskih događanja te etnoradionica i izložbi. Na etnoradionicama u Karancu i na Sajmu vina Baranje učestvovala je i Mirovna grupa "Oaza" (o tome možete pročitati ovdje i ovdje).
Petak, 12. 06. 2009.

"Oaza" na Surduk-festivalu

Surduk-festival u Karancu
Radionica filcanja vune
Mirovna grupa Oaza, na poziv Turističke zajednice Baranje, učestvovala je 11. VI. 2009. godine na dvije manifestacije Surduk festivala Baranja. Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Sandra Kušević bile su od 9 do 14 sati u Karancu, gdje su na poljani kod katoličke crkve organizirani etnosajam i etnoradionice. "Oazine" aktivistice priredile su prodajnu izložbu predmeta izrađenih na likovno-kreativnim radionicama za žene i održale radionicu filcanja vune, na kojoj su obučavale zainteresirane osobe kako se prave loptice od filcane (valjane) vune. U radionici, čiji je rad snimila i ekipa Hrvatske televizije, učestvovalo je preko 30 djece i desetak žena. Začudo, za "Oazine" kreativne radionice i učešće na njima raspitivali su se i muškarci.

Oaza na Surduk-festivalu
Milka, Ana i Dubravka
U "Oazinoj" ekipi koja je 11. VI. 2009. godine učestvovala na Sajmu vina Baranje u Kneževim Vinogradima, a u okviru Surduk-festivala, s Anom Jeličić i Milkom Kodila bila je Dubravka Simendić. Evo kako je ona vidjela "Oazino" učešće na toj manifestaciji (drugi članak s istom tematikom možete pročitati ovdje):

Tri "Oazine" aktivistice postavile su oko 15 sati "Oazin" štand na nogometnom stadionu u blizu Rekreacijskog centra "Bazeni". Izložile su rukotvorine s "Oazinih" radionica zlatoveza, filcanja vune i likovno-kreativnih za žene. Među izloženim predmetima našlo se svega i svačega: kuhače, hvataljke za roštilj, staklene i porculanske flašice, tacnice, ženski nakit, fine ženske torbice od lana i pliša sa zlatovezom, vezom i drugim ukrasima, peškiri od sirovog pamuka, futrolice za naočale i mobitele, torbice ručno slikane cvjetnim motivima, ručno slikane svilene marame, keramički kaljići, porculanski bokalčići s natpisom "Baranja", podmetači za tacne i flaše (vezeni ručno u bojama), vinske i rakijske flaše ručno oslikane…

Surduk-festival u Karancu
HTV snima filcanje vune
U četvrtak, 11. VI. 2009. godine, u emisiji "Županijska panorama", koja počinje u 18 sati na Drugom programu Hrvatske televizije (HTV), objavljen je prilog s karanačkog etnosajma i etnoradionica (održanih u sklopu Surduk festivala Baranja), na kome je članica "Oaze" Jelena Opačić-Matijević s asistenticama Stelom i Sandrom održala na otvorenom radionicu filcanja vune. U prilogu se vidjelo mnogo djece, i male i velike, kako izrađuju loptice od filcane vune. Tom prilikom  Jelena je izjavila da je filcanje vune zanat star preko 500 godina, da su se nekoć njime bavili i muškarci i žene te da je "Oaza" obnovila taj zaboravljeni način pravljenja predmeta od vune.

Kako su "Oazine" aktivistice doživjele Surduk-festival možete pročitati ovdje i ovdje.

Katalog Surduk festival Baranja
Katalog objavljen u 2000 primjeraka
Organizatori Surduk-festivala, koji je održan u Kneževim Vinogradima i okolini od 9. do 12. VI. 2009. godine, bili su Turistička zajednica Baranje, Općina Kneževi Vinogradi i osječki uslužni obrt Kičendizajn vlasnice Sabine Ostojić, koja je i grafički oblikovala plakat i katalog festivala te ostale štampane materijale (npr. "Rezultate ocjenjivanja vina 2009."). Likovni postav izložbi potpisali su Muzej Slavonije Osijek (Bettina Lehmann) i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Festival ima i svoje internetske stranice na adresi www.surduk.com.
Četvrtak, 11. 06. 2009.

Kako radi "Oazin" internet-klub?

Oazin internet-klub
Internet-klub uvijek je pun
"Oazin" internet-klub, koji ima 10 kompjutera, otvoren je svakoga radnog dana od 9 do 19 sati. Zatvara se samo onda kad služi kao kompjuterska učionica za potrebe "Oazinih" informatičkih edukacija. Od početka ove, 2009. godine pa do 1. VI. klub je imao 205 korisnika od 7 do 77 godina koji su ga posjetili čak 2.700 puta. Veliki broj korisnika svakodnevno dolazi na surfanje internetom. Neki od njih dolaze i prije 9 sati pa strpljivo čekaju da im se otvore vrata "Oazinih" prostorija u belomanastirskom Društvenom centru.

Beli Manastir
Trg slobode u Belom Manastiru
U toku petog mjeseca 2009. godine pet aktivistica Mirovne grupe Oaza obilazile su 26 starih osoba u okviru "Oazinog" projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Obavile su ukupno 189 obilazaka. Unutar tog kruga obilazaka odradile su sljedeće poslove: 63 puta nabavka špeceraja iz trgovine, mesnice, pekare i slično; 11 puta nabavka sa zelene tržnice; odnošenje knjižica kod liječnika opće prakse za prepisivanje lijekova za  kronične bolesti 22 puta te podizanje raznih medikamenata u apoteci 16 puta.

Razna proljetna pospremanja u stanovima i dvorištima obavljena su 83 puta, a nabavka hrane za obroke ili podgrijavanje jela slijepim osobama 61 put. Donošenje novina i časopisa kao i čitanje obavljeno je 33 puta. U jednom slučaju sređivana su i drva, a najčešće (178 puta) radilo se o druženju i razgovoru o zdravstvenim problemima s ponekom šetnjom.

Put u Zagreb
Olja, ANJA, Dražen - Stipe Pletikosa - Sonja i Maja
Učenici Gimnazije Beli Manastir koji su - kao druga grupa - uspješno završili besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce (u sklopu "Oazinog" projekta dobivenog od Zagrebačke banke), kao finale tečaja, boravili su od 4. do 6. VI. 2009. godine u Zagrebu u posjetu Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem da odslušaju nekoliko sati fakultetske nastave i osjete kako je to biti student engleskog jezika. Boravak u Zagrebu za "Oazine" internetske stranice opisala je "Oazina" volonterka Željana Laketa (njezin putopis možete pročitati ovdje), ali i učenica Anja Aćimović iz Šećerane, koja je upravo završila 3. razred Gimnazije Beli Manastir.
Sajam udruga: Marija Keler i Ivan Doboš
Ivan Doboš na Oazinom Sajmu udruga

Na lokalnim izborima održanima 17. V. 2009. godine ni jedan od četvorice kandidata za gradonačelnika Belog Manastira (Karlo Franjić, Ivan Doboš, Atila Bođo i Ivan Drvoderić) nije dobio 50 % glasova izašlih na izbore (Franjić je dobio 1.853 glasa ili 43,51 %, Doboš 1.357 glasova ili 31,86 %, a ostale su glasove podijelili Bođo 712 i Drvoderić 208). Zato je 14 dana kasnije, 31. V, održan drugi krug izbora u kome su se nadmetali Karlo Franjić i Ivan Doboš.

Nakon drugog kruga i nakon rješavanja žalbi Gradskog odbora HDZ-a Belog Manastira prvo Županijskim izbornom povjerenstvu (ŽIP-u), a onda i Ustavnom sudu RH konačno je verificirano da je pobijedio Ivan Doboš s 2.183 glasa (49,38 %), dok je Karlo Franjić dobio 23 glasa manje, dakle 2.160 glasova (48,86 %). Odmah nakon što je 10. VI. Ustavni sud objavio da se odbija žalba HDZ-a, izvršena je primopredaja između starog gradonačelnika dr. Davorina Bubalovića i novoga Ivana Doboša. Zamjenici gradonačelnika postali su Živko Jalšovec i Nikola Redžep.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
S jednog od regionalnih predstavljanja
U utorak, 9. VI. 2009. godine u 11 sati u osječkom Hotelu Mursa upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić i Marija Boltek, voditeljica Programa potpora i regionalnog razvoja te zaklade, javno su, pred pedesetak predstavnika civilnog društva iz Slavonije i Baranje, predstavile Plan dodjele sredstava nacionalne zaklade i kalendar objave natječaja i poziva za iskaz interesa za suradnju u 2009. godini. Prije toga slična predstavljanja organizirana su u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Cilj regionalnih javnih predstavljanja je da se organizacije civilnoga društva upoznaju s natječajima i pozivima za iskaz interesa koje raspisuje Nacionalna zaklada te da ih se uputi u postupke, kriterije, uvjete i prioritete svakoga ovogodišnjeg javnog natječaja i poziva na suradnju.

Put u Zagreb
Baranjski gimnazijalci pred banom Jelačićem

Kao što je već objavljeno na "Oazinim" internetskim stranicama 28. V. 2009. godine, prva ili početna grupa (koju su činili učenici prvog i drugog razreda Gimnazije Beli Manastir) i druga ili napredna grupa (koju su činili učenici trećeg i četvrtog razreda) uspješno su završile besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce u sklopu "Oazinog" projekta dobivenog od Zagrebačke banke. Kao finale tečaja bilo je predviđeno da prva grupa posjeti Odsjek za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek, a druga Odsjek za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem da odslušaju nekoliko sati fakultetske nastave i osjete kako je to biti student engleskog jezika.

Put u Zagreb
Prve vježbe - u zadnjoj klupi
Učenici Gimnazije Beli Manastir koji su - kao druga grupa - uspješno završili besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce (u sklopu "Oazinog" projekta dobivenog od Zagrebačke banke), kao finale tečaja, boravili su od 4. do 6. VI. 2009. godine u Zagrebu u posjetu Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s ciljem da odslušaju nekoliko sati fakultetske nastave i osjete kako je to biti student engleskog jezika. Boravak u Zagrebu za "Oazine" internetske stranice opisala je "Oazina" volonterka Željana Laketa.
Okrugli stol o poduzetništvu
Poduzetnica Marica Tomšić (desno)

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, održavaju se i okrugli stolovi na kojima poznate baranjske poduzetnice govore o tome kako su počele svoj posao, jesu li zadovoljne, imaju li problema zato što su žene, isplati li se to što rade…

Prvi okrugli stol (s poduzetnicom Nadom Gledić) održan je 31. III. 2009. godine, drugi 21. IV. (s poduzetnicom Danijelom Bošnjak), treći 25. V. (s poduzetnicom Dušankom Rakić), a četvrti 26. V. 2009. (s poduzetnicom Marijom Petrov). Sedam dana kasnije, 1. i 2. VI. 2009. godine održana su još dva okrugla stola, s poduzetnicama Marom Tomšić ("Foto Mara") i Nadeždom Damjanović ("Anex").

Informatička obuka
Viša informatička obuka za nezaposlene
Nakon što su tri grupe nezaposlenih Baranjaca završile osnovnu informatičku obuku koja se provodila kroz "Oazin" potprojekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", a koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke, u petak, 1. VI. 2009. godine, u sklopu istog potprojekta, započela je u "Oazi" i viša informatička obuka za deset nezaposlenih Baranjaca.

Viša informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Power-prezentacija, obrade slika i izrade web-stranica. Obuku provodi ing. Srđan Canjko, a provodi se utorkom, srijedom i petkom od 16.30 do 18,45 sati (3 školska sata) i trajat će ukupno 70 sati (oko 2 mjeseca).

Viša informatička obuka
Viša informatička obuka za mlade
U petak, 1. VI. 2009. godine započela je u "Oazi" viša informatička obuka za drugu grupu od deset mladih starosti od 15 do 27 godina. Obuka se provodi kroz "Oazin" projekt "Osposobljavanje mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Viša informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Power-prezentacija, obrade slika i izrade web-stranica. Obuku provodi ing. Srđan Canjko, a provodi se utorkom, srijedom i petkom od 19 do 21,15 sati (3 školska sata) i trajat će ukupno 70 sati (oko 2 mjeseca).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok