MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Izvještajna sjednica Skupštine SKD-a Prosvjeta
Pododbor SKD-a Prosvjeta planira brojne aktivnosti

Desetak "Oazinih" članova i članica ujedno su i članovi belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta", koji je svoju redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine održao istog dana, u isto vrijeme (31. III. 2009. godine, u 18 sati) kad je "Oaza" imala okrugli stol s poduzetnicom Nadom Gledić. Zato nisu mogli prisustvovati i jednom i drugom događaju.

Pododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" iz Zagreba sve do 2008. godine imao je 10 članova i aktivnost mu se iscrpljivala na finaciranju SKUD-a "Jovan Lazić". Prošle godine broj članova narastao je na 45, a svoje aktivnosti za 2009. godinu planira samostalno, ali i velikim dijelom kroz aktivnosti SKUD-a.

Okrugli stol s Nadom Gledić
Poduzetnica Nada Gledić (u sredini u bijelom)

U utorak, 31. III. 2009. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra održan je okrugli stol s poduzetnicom Nadom Gledić, na kome je bilo 20 žena. To je prvi od 7 okruglih stolova u sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, na kojima će poznate baranjske poduzetnice govoriti o tome kako su počele svoj posao, jesu li zadovoljne, imaju li problema zato što su žene, isplati li se to što rade…

O okruglom stolu s Nadom Gledić objavljen je članak u "Slavonskom domu" od 7. IV. 2009. godine, koji je napisala Biljana Bekić i koji prenosimo u cijelosti:

Javna tribina u Hotelu Patria
Rad na prevenciji nasilja nad ženama
Udruženje za mir i ljudska prava „Baranja“ iz Bilja, kao nositelj projekta, i Centar za socijalnu skrb Beli Manastir, kao partner na projektu, organizirali su 27. III. 2009. godine, s početkom u 14 sati, u Hotelu „Patria“ u Belom Manastiru javnu tribinu "Rad na prevenciji nasilja nad ženama".

Javna tribina je dio „Pilot-projekta osnaživanja žena ruralnih područja u prevenciji nasilja nad ženama i osnivanje timova podrške“. Provedba projekta započela je u desetom mjesecu 2007. godine, a završila 31. III. 2009. godine. Provođenje projekta omogućilo je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke, a u okviru Projekta socijalo-gospodarskog oporavka (PSGO), komponenta socijalna uključenost.

Oazina informatička obuka
Obuka za nezaposlene Baranjce
U srijedu, 25. III. 2009. godine počela je "Oazina" osnovna informatička obuka za drugu i treću grupu nezaposlenih Baranjaca. Obuka se provodi kroz "Oazin" projekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke.

Osnovna informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Windowsa, Worda, Excela i korištenja interneta. Obuku provodi ing. Srđan Canjko.

Edukacija o menadžmentu volontera
Polaznice edukacije o menadžmentu volontera
U ponedjeljak i utorak, 23. i 24. III. 2009. u prostorijama Volonterskog centra Osijek održan je prvi modul "Planiranje volonterskog programa" edukacijskog ciklusa o menadžmentu volonteru. Među 14 učesnika bila je i "Oazina" predstavnica Vesna Nedić.

Nakon prvog modula slijede drugi i treći, koji će se održati u četvrtom i petom mjesecu 2009. godine, tako da će se edukacija provesti kroz tri dvodnevna modula, što će činiti ukupno šest dana edukacije. Cilj edukacije je da se razviju sposobnosti, vještine, znanja i stavovi sudionika kako bi oni razvili i / ili unaprijedili rad u svojim organizacijama uvođenjem volonterskog programa: pozivanjem, uključivanjem, educiranjem, praćenjem i motiviranjem volontera.

Sjednica Oazine Skupštine
Radno predsjedništvo

Redovna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza Beli Manastir održana je 24. III. 2009. u Društvenom centru u Belom Manastiru s početkom u 18 sati. Od ukupno 37 članova i članica "Oaze", sjednici je prisustvovao 31 član pa je postignut kvorum.

Sjednicu Skupštine otvorila je i prisutne članove pozdravila predsjednica Jelena Opačić-Matijević te predložila radno predsjedništvo u koje su izabrani Ana Jeličić, Dubravka Simendić i Stela Fabijan. Radno predsjedništvo nastavilo je voditi sjednicu. Za zapisničarku je izabrana Ana Jeličić, a za ovjeriteljice zapisnika Sandra Kušenić i Snježana Stojanović.

Edukacija u Bolmanu

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina" u nedjelju, 22. III. 2009. godine u Bolmanu, u prostorijama udruge "Zlatna žena", održana je edukacija o poduzetništvu. Edukaciji su prisustvovale članice "Zlatne žene" i "Oaze", ali i druge zainteresirane žene iz Belog Manastira, Šećerane i Šumarine, ukupno 29 osoba.

Nakon predstavljanja sudionica, edukaciju je držala Laura Blagus, direktorica Poduzetničkog centra Beli Manastir. Govorila je o pokretanju obrta, osnivanju zadruga te o poticajnim mjerama za zapošljavanje koje kod pokretanja biznisa nudi Vlada Republike Hrvatske, a kroz programe Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Viša informatička obuka
Sad smo "maheri" za kompjutere
U subotu, 21. III. 2009. završena je viša informatička obuka za prvu grupu korisnika. Obuka se provodila u sklopu projekta "Osposobljavanje mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije", a namijenjen je mladim Baranjci od 15 do 27 godina. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Glavni cilj projekta je kroz višu informatičku obuku (izrada web-stranica, priprema novina i brošura, pravljenje prezentacija, obrada slika) pomoći mladim osobama da se usavrše i da steknu nova znanja s kojima mogu postati konkurentniji kako za upis na fakultet, tako i na tržištu rada.

Učenici iz Belog Manastira, Markušice i Vukovara
Da se bolje upoznamo
U subotu, 21. III. 2009. godine u belomanastirskoj osnovnoj školi održan je zajednički susret 60-ak učenika triju osnovnih škola s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije: Osnovne škola "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir, Osnovne škole Markušica i Osnovne škole Blage Zadre Vukovar. Na susretu je kao gost bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Subota, 21. 03. 2009.

Novinar Radio-Osijeka u "Oazi"

 

Intervju za Radio-Osijek
Vesna Nedić i Vlatko Jurković

U petak, 20. III. 2009. godine, neposredno pred početak okruglog stola "Volontiranje u organizacijama / institucijama", u Mirovnu grupu Oaza stigao je novinar Vlatko Jurković, popularni glas s Radio-Osijeka, koji je Baranjcima poznat kao višegodišnji konferansije folklorne smotre na manifestaciji "Jesen u Baranji". Ljubiteljima šokačkih pjesama i muzike poznat je i kao voditelj radijske emisije "Bećarac".

 

Jurković se zainteresirao za "Oazin" projekt "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina" pa je došao u Beli Manastir da na licu mjesta sazna nešto više o tom projektu i o ostalim "Oazinim" aktivnostima i da snimi prilog za svoj radio. Sugovornica mu je bila "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Što je bilo dalje, pročitajte u članku "Vlatko Jurković na Danima vina i turizma".

Okruhli stol o volontiranju
Društvo mora uvažavati volontiranje

U petak, 20. III. 2009. godine, s početkom u 13 sati, u belomanastirskom Društvenom centru održan je okrugli stol na temu "Volontiranje u organizacijama / institucijama". Okrugli stol je organiziran u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Moderator okruglog stola bio je Branislav Vorkapić, izvršni direktor osječke Organizacije za građanske inicijative (OGI).

Četvrtak, 19. 03. 2009.

Mjesečno u "Oazi" – 400 osoba

Kreativna radionica za žene
U Oazi je uvijek gužva

Da se u "Oazi" i na aktivnostima koje organizira "Oaza" po raznim osnovama okuplja mnogo stalnih i povremenih korisnika, članova i posjetitelja, u Baranji (a i šire) poznato je već duže vrijeme. Među njima ima osoba svih uzrasta (djeca, učenici, studenti, mladi, srednje godine, stare osobe), oba spola (naročito žene) te različitih zanimanja i statusa (nezaposleni,  honorarci, zaposleni; ostalnici i povratnici). Za prvi mjesec ove, 2009. godine sistematizirali smo sve naše evidencije pa smo došli do zanimljivih podataka.

Pet "Oazinih" aktivistica i u 2009. godini nastavlja projekt "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U mjesecu februaru 2009. obilazile su 25 osoba (24 žene i jednu muška osoba) i to prosječno 2 puta tjedno. U jednom slučaju stara osoba toliko je oboljela da ju je aktivistica redovito obilazila svaki dan i posluživala joj hranu, sve dok konačno, krajem mjeseca, nije smještena u dom za stare osobe. U drugom slučaju aktivistica je pomagala staroj osobi da se kompletno spakuje i iseli iz svoje već ranije prodane kuće jer je nastupio rok za useljenje novog vlasnika. Toj staroj osobi teško je pao rastanak od vlastitog doma i "Oazinih" aktivistica koji su je obilazili više godina. Ne samo da je promijenila stan, već i i mjesto življenja.
Tečaj engleskog jezika
Svi polaznici žele napredni kurs engleskog jezika

U utorak, 17. III. 2009. godine završen je "Oazin" besplatni tečaj engleskog jezika za prvu grupu polaznika. Tečaj se odvijao u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Predavanja su započela koncem prošle, 2008. godine, a održavala su se 3 puta tjedno po 3 sata. Predavačica je bila Gordana Čiča iz Belog Manastira. Ovaj tečaj, kao i tečaj njemačkog jezika, organiziran je u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje isključivo za nezaposlene osobe kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Snimanje priloga za Hrvatsku uživo
SKUD Jovan Lazić na HRT-u

U srijedu, 11. II. 2009. godine u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani pred mnogobrojnom publikom snimljena je HRT-ova emisija "Lijepom našom". Uz brojne poznate pjevače i svirače s područja Osječko-baranjske županije, svoj pjevački talent pokazali su i gradonačelnik Belog Manastira dr. Davorin Bubalović i dogradonačelnik Vladimir Kedmenec.

Svečana dodjela certifikata
Predavač i polaznici
U subotu, 14. III. 2009. godine završena je "Oazina" besplatna osnovna informatička obuka za prvu grupu polaznika. Obuka se odvijala u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Obuka je započela sredinom prvog mjeseca 2009. godine, a održavala se 3 puta tjedno po 3 sata. Predavač je bio dipl. ing. Ratko Mrđa iz Belog Manastira. Ta obuka, kao i tečajevi stranih jezika, organizirana je u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje isključivo za nezaposlene osobe kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE

Prema statistici Ispostave Beli Manastir Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Baranji ima 1.462 nezaposlene žene iznad 37 godina starosti. Jedan od ciljeva "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina" je da se prikupe relevantni podaci o kvalifikacijskoj strukturi tih nezaposlenih žena i da im se ponudi:

- 5 edukacija o pokretanju obrta, o osnivanju zadruga, o pravima i poticajnim mjerama za zapošljavanje, o neprofitnom poduzetništvu, o marketingu, o tome kako stvoriti novi proizvod (suvenir, jelo...) te kako ga zaštititi robnom markicom kod Zavoda za intelektualno vlasništvo...
- 7 okruglih stolova s poznatim baranjskim poduzetnicama s temama: kako sam počela, jesam li zadovoljna, imam li problema zato što sam žena, isplati li se to što radim…
- treninge izrade baranjskih suvenira u likovno-kreativnim radionicama;
- izložbu izrađenih suvenira;
- plasman suvenira.

Članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova
V. Frank, N. Redžep, V. Nedić, B. Kovačević i I. Jeger
U petak, 6. III. 2009. godine s početkom u 10 sati u Vijećnici Grada Belog Manastira održana je prva ovogodišnja (i vjerojatno posljednja u ovom sazivu) sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira, na kojoj je bilo riječi o obilježavanju Osmog marta - Međunarodnog dana žena i o lokalnim izborima 2009. godine. Član toga Povjerenstva je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Uspješno završen tečaj njemačkog jezika
Predavačica s keramičkim ćupom

U ponedjeljak, 2. III. 2009. godine završen je "Oazin" tečaj njemačkog jezika za prvu grupu polaznika. Tečaj se odvijao u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Predavanja su započela koncem prošle, 2008. godine, a održavala su se 3 puta tjedno po 3 sata. Predavačica je bila Izabela Wilhelm-Arsić iz Čeminca. Ovaj tečaj, kao i tečaj engleskog jezika, organiziran je u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje isključivo za nezaposlene osobe kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok