MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Pokladni karneval u Belom ManastiruPokladni karneval u Belom ManastiruU utorak, 24. II. 2009. godine održan je u Belom Manastiru Pokladni festival, koji su organizirali Grad Beli Manastir, Turistička zajednica Baranje i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Na središnjem gradskom trgu okupilo se više od 1.000 učesnika i promatrača. Među učesnicima bila su i djeca koja dolaze na "Oazine" dječje radionice.

Javna tribina o plastičnim vrećicama
Publika s pažnjom sluša predavanja

Ovo je članak iz "Glasa Slavonije" od 21. II. 2009. godine o "Oazinoj" javnoj tribini o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica, održanoj u Belom Manastiru 18. II. 2009. godina.

Projektom "Vreće ne u smeće", koji financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Mirovna grupa Oaza nastoji upozoriti građane na štetnost svakodnevnog korištenja plastičnih vrećica. Njihovu upotrebu treba smanjiti tako da ih se višestruko koristi te da se u trgovinama nepotrebno ne uzimaju nove. Dugoročno rješenje kako bi se priroda sačuvala od zagađenja tim nerazgradivim materijalima korištenje je platnenih torbi. "Oazin" projekt predviđa da članice udruge sašiju 1.350 takvih torbi, koje će poslije besplatno podijeliti i na kojima će biti otisnut slogan "Vreće ne u smeće".

Javna tribina o plastičnim vrećicama
Vesna Nedić, Sandra Kušenić i Željka Jeličić

Mirovna grupa Oaza organizirala je u srijedu, 18. II. 2009. godine od 18 do 19 sati u velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru javnu tribinu o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica. Javna tribina je organizirana uz potporu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a dio je projekta „Vreće ne u smeće“. U svojstvu predavača na tribini su učestvovale:
Željka Jeličić iz Belog Manastira, znanstveni novak - asistent na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i
Sandra Kušenić, diplomirani inženjer poljoprivrede - predstavnica "Oaze".

Srijeda, 18. 02. 2009.

I Baranjci žele volontirati

Ovo je članak iz "Slavonskog doma" od 17. II. 2009. godine o javnoj tribini "Gdje da volontiramo?"

Tribina Gdje da volontiramo
Ima li među publikom budućih volontera?
Volontiranje, kažu upućeni, nije nikakva novina na ovom prostoru, samo ga mi ne prepoznajemo. Oduvijek je susjed susjedu pomagao zidati kuću ili u poljoprivrednim radovima, a sve je to volontiranje.
Iz Volonterskoj centra Osijek saznajemo da na osječkom području ima 334 registrirana volontera.

Samo 30 zahtjeva
- Prošle je godine bilo 30 zahtjeva za volontiranje, a među njima nije zabilježena nijedna javna ustanova, unatoč Zakonu o volonterstvu koji je nedavno donesen, rekla je predstavnica centa Jelena Kamenko na nedavno održanoj (13. II. 2009, opaska administratora) javnoj tribini Mirovne grupe Oaza pod nazivom "Gdje da volontiramo?"

Okrugli stol u Oazi
Novac za sufinanciranje zapošljavanja nije iskorišten
Ovo je članak iz "Slavonskog doma" od 17. II. 2009. godine o okruglom stolu održanom u Belom Manastiru 13. II. na inicijativu Gordane Lukač-Koritnik, pravobraniteljice za ravnopravnost solova iz Zagreba. Članak je objavljen s podnaslovom "Nakon istraživanja : Na okruglom stolu baranjski poduzetnici imali priliku reći što misle o zapošljavanju žena žrtava nasilja".

Mjera Zavoda za zapošljavanje iz 2008. godine "Zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih osoba", u kojoj je  država između ostalog sufinancirala zapošljavanje žena žrtava nasilja, u stvarnosti nije dala prave rezultate.

Prema podacima koje je iznijela voditeljica belomanastirske ispostave HZZ-a Nada Šinko na okruglom stolu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik, koji se proteklog petka (13. II. 2009. godine) u organizaciji Mirovne grupe Oaza održao u Belom Manastiru, tom se mjerom u 2007. godini koristilo samo šest osoba, od čega su dva zahtjeva došla iz Osječko-baranjske županije.

Okrugli stol o zapošljavanju žena žrtava nasilja
Gordana Lukač-Koritnik (u sredini)
U petak, 13. II. 2009. godine od 12:00 do 14:30 sati u prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru održan je okrugli stol povodom provedenog  Istraživanja o korištenju sufinanciranja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba (žena žrtava nasilja) u Baranji. Okrugli stol je sazvala Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iz Zagreba, koja je od Mirovne grupe Oaza i naručila spomenuto istraživanje.

U svojstvu sudionika i govornika, pored pravobraniteljice, učestvovali su: Nada Šinko, voditeljica Ispostave Beli Manastir Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Vlado Grujić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, Beli Manastir; Nada Ristić, policijska službenica Policijske postaje Beli Manastir; Mladenka Morović, načelnica Službe za opće poslove u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz Zagreba; Nevenka Redžep, predsjednica belomanastirskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova; Jasna Petrović iz biljskog Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja"; Melanija Kopić i Sanja Gavrić iz Udruženja za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te belomanastirski poduzetnici Predrag Stojanović (ugostiteljski obrt), Slavko Žigić (RTV-servis), Nada Gledić (knjigovodstveni servis) i Ana Jeličić (kao predstavnica autoškole). Uvodničarka i moderatorica bila je Vesna Nedić, "Oazina" projekt-koordinatorica.

JAVNA TRIBINA JE ODRŽANA 18. II. 2009. KAKO JE BILO I NAJAVLJENO!
Izvještaji o tom događaju mogu se pročitati na ovim stranicama u vijestima od 18. i 21. II. 2009. godine.

PlakatPlakatMirovna grupa Oaza poziva građane Belog Manastira i Baranje na javnu tribinu o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica, koja će se održati u srijedu, 18. II. 2009. godine od 18:00 do 19:00 sati u velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru.

Javna tribina se organizira uz potporu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a dio je projekta „Vreće ne u smeće“. U svojstvu sudionika i predavača na tribini sudjeluju:
Sandra Kušenić, diplomirani inženjer poljoprivrede - predstavnica "Oaze"
Željka Jeličić, znanstveni novak - asistent na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
- predstavnici nevladinih organizacija
- građani

Zahvaljujemo onima koji su bili!

Javna tribina Gdje da volontiramo"
Jasna Petrović, Jelena Kamenko i Branislav Vorkapić
Mirovna grupa Oaza organizirala je u četvrtak, 12. II. 2009. godine od 18:00 do 19:30 sati u velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru Javnu tribinu "Gdje da volontiramo?" Javna tribina organizirana je uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a dio je "Oazinog" projekta „Naučimo volontirati“. Na tribini su u svojstvu sudionika i predavača učestvovali:
- Branislav Vorkapić - predstavnik Organizacije za građanske inicijative iz Osijeka,
- Jelena Kamenko - predstavnica Volonterskog centra Osijek,
- Jasna Petrović - predstavnica Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja te predstavnici baranjskih nevladinih organizacija i građani.

"Oazina" izdanja
"Oazini" kalendari, rokovnici, olovke
Već tri godine zaredom (2007, 2008. i 2009. godine) Mirovna grupa Oaza Beli Manastir za Novu godinu izdaje stolni kalendar, rokovnik i reklamnu olovku s "Oazinim" logom, koje dizajnira i štampa tvrtka "Fist" iz Borova. Kalendari i olovke štampaju se u 100, a rokovnici u 25 primjeraka i dijele se "Oazinim" članovima i poslovnim partnerima.

Kalendari se sastoje od tri dijela, koji se mogu preklopiti tako da se dobije polegnuta trostrana prizma. Na prednjoj strani, uz "Oazin" logo i adresu, nalazi se 4-5 kolor-fotografija koje prikazuju "Oazine" aktivnosti, a na poleđini klasični kalendar sa stiliziranim znacima za sunce, vodu, zemlju i vatru, bez kojih ne bi bilo ni zemaljskih oaza.

Na rokovniku s platnenim uvezom za 2007. bio je samo "Oazin" logo, dok se na rokovnicima sa spiralnim uvezom za 2008. i 2009. godinu nalaze "Oazin" logo, adresa i već spomenuti stilizirani znaci za sunce, vodu, zemlju i vatru, a na rokovniku za 2009. godinu i one iste fotografije koje su na kalendaru.

Maturanti Gimnazije Beli Manastir
Krećemo u pripremu našeg Godišnjaka

U petak, 6. II. 2009. godine, s početkom u 8 sati, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić održala je u Gimnaziji Beli Manastir sastanak na kome su bili učenici sva tri četvrta razreda, ravnatelj Gimnazije Veljko Frank, profesorica filozofije i srodnih predmeta Bratislava Bosić te profesorica engleskog jezika Olgica Urošević. Sastanak je organiziran s ciljem da se maturanti upoznaju s projektom "Godišnjak maturanata Gimnazije Beli Manastir 2008./2009.", za koji je Gimnazija dobila finacijsku potporu u iznosu od 15.000 kuna na natječaju "Slagalice" - zaklade za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka - u programskom području Građanske inicijative "Naš doprinos zajednici". Projektni prijedlog za taj projekt pripremila je Vesna Nedić, članica Vijeća roditelja Gimnazije Beli Manastir i majke jedne od maturantica.

Petak, 06. 02. 2009.

Izložba "Baranjski slikari"

Otvaranje izložbe "Baranjski slikari"
Letić, Dekan, Eđed, Mesinger, Barat
U četvrtak, 5. II. 2009. godine, s početkom u 19 sati u izložbenom prostoru belomanastirskog Centra za kulturu (u predvorju kina) likovna udruga "Štafelaj" iz Belog Manastira otvorila je svoju prvu ovogodišnju izložbu pod naslovom "Baranjski slikari", na kojoj su se baranjskoj likovnoj publici predstavila tri baranjska slikara, svaki s po 12 radova u tehnici ulja na platnu. Pred pedesetak posjetilaca uvodnu riječ na otvaranju izgovorio je Nevenko Letić, predsjednik "Štafelaja", a slikare je predstavio osječki likovni kritičar dr. Bogdan Mesinger. Na toj izložbi radove su izložili Drago Barat iz Kotline, Josip Dekan iz Belog Manastira (rođen u Sonti u Bačkoj) i Arpad Eđed iz Bilja.

JAVNA TRIBINA JE ODRŽANA 12. II. 2009. KAKO JE BILO I NAJAVLJENO! 
Izvještaji o tome mogu se pročitati na ovim stranama u vijestima od 12. i 17. II. 2009. godine.

PlakatPlakatMirovna grupa Oaza poziva građane Belog Manastira i Baranje na javnu tribinu "Gdje da volontiramo?", koja će se održati u četvrtak, 12. II. 2009. godine od 18:00 do 19:30 sati u velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru.

Javna tribina se organizira uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a dio je "Oazinog" projekta „Naučimo volontirati“. U svojstvu sudionika i predavača na tribinu su pozvani:
Jelena Kamenko - predstavnica Volonterskog centra iz Osijeka
Jasna Petrović - predstavnica Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja
Branislav Vorkapić - predstavnik Organizacije za građanske inicijative iz Osijeka
- predstavnici nevladinih organizacija
- građani

Zahvaljujemo onima koji su bili!

OKRUGLI STOL JE ODRŽAN 13. II. 2009. KAKO JE BILO I NAJAVLJENO!
Izvještaji o tome mogu se pročitati na ovim stranicama u vijestima od 13. i 17. II. 2009. godine
 

Gordana Lukač Koritnik
Žene moraju biti ravnopravne
Mirovna grupa Oaza organizira okrugli stol povodom provedenog  Istraživanja o korištenju sufinanciranja zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba (žena žrtava nasilja) u Baranji. Okrugli stol će se održati u petak, 13. II. 2009. godine od 12:00 do 14:30 sati u prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru, Ulica J. Antala 3. Okrugli stol se organizira uz podršku Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

U svojstvu sudionika i govornika pozvani su:
Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Zagreb
Nada Šinko, voditeljica Ispostave Beli Manastir Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Vlado Grujić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, Beli Manastir
Nada Ristić, policijska službenica Policijske postaje Beli Manastir
- predstavnici poslodavaca
- predstavici udruga
Uvodničarka i moderatorica bit će Vesna Nedić, "Oazina" projekt-koordinatorica.

Zahvaljujemo onima koji su bili!

Okrugli stol o plastičnim vrećicama
Zašto smo tako komotni s plastičnim vrećicama?

U četvrtak, 5. II. 2009. godine, s početkom u 18 sati, održan je u belomanastirskom Društvenom centru okrugli stol na temu "Zašto i kako koristimo plastične vrećice?" Taj okrugli stol dio je "Oazinog" projekta "Vreće ne u smeće", koji financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Na okruglom stolu bilo je dvadesetak učesnica, "Oazinih" aktivistica i žena-korisnica "Oazinih" kreativnih radionica.

Evo kako okrugli stol opisuje "Oazina" aktivistica Sandra Kušenić, diplomirani inženjer agronomije: Na "Oazinom" okruglom stolu raspravljalo se o prednostima i manama plastičnih vrećica i platnenih torbi. Sve su se žene složile da su plastične vrećice praktične i jednostavnije za upotrebu, a platnene torbe se prljaju, naročito ako su svjetlijih boja. Neke žene su se izjasnile da istu plastičnu vrećicu upotrebljavaju više puta i to tako da ljepše vrećice uglavnom koriste kad idu u kupovinu, a one manje lijepe za smeće.

Grupa Andes-Collasuyu
Zvuci s Anda u ravnoj Baranji
U četvrtak, 5. II. 2009. godine, po pravom proljetnom danu, na središnjem belomanastirskom Trgu slobode blizu info-panoa zatekli smo mješovitu bolivijsko-hrvatsku grupu "Andes-Collasuyu", koju čine Hernan Chambilla i Diego Tuscu iz, kako rekoše, današnje Bolivije i Neven Džalok iz Vinkovaca. Sjedište grupe je u Zagrebu, a usmjerena je prema istraživanju i prezentiranju starosjedilačkog kulturnog nasljeđa iz raznih vremenskih razdoblja i iz obje Amerike.

Grupa obilazi Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Češku te organizira prezentacije s tradicijskom muzikom, plesovima i rukotvorinama. U Belom Manastiru je već bila prošle godine za Dan Grada (11. XI). Neven Džalok nam je objasnio da je ime grupe sastavljeno od dvije riječi. Prva se odnosi na južnoamerički planinski lanac, a druga je starosjedilačko ime teritorija na kome živi narod Ajmara, dok je današnja  Bolivija ime dobila po Simonu Bolivaru (1783-1830), južnoameričkom vojskovođi i državniku.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok