MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Petak, 30. 01. 2009.

Radionica o javnoj nabavi

Radionica o javnoj nabavi
Za javnu nabavu treba mnogo znanja
Od 28. do 30. I. 2009. godine u vukovarskom Hotelu "Lav" održana je radionica o javnoj nabavi. Tom radionicom započeo je treći ciklus radionica i treninga koje je prošle jeseni iniciralo Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Mirovnu grupu Oaza predstavljala je projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Tema radionice bila je javna nabava (prema Zakonu o javnoj nabavi). Radionicu su držale trenerice konzultantske tvrtke Pelikan Consult iz Zadra: dipl. ing. Jadranka Pelikan i dipl. iur. Kristina Gruber. Na radionici su sudjelovali predstavnici udruga (civilnog sektora) i lokalnih uprava (javnog sektora) iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Šivanje "Oazinih" platnenih torbi
Zamijenite plastične vreće platnenim torbama!

U članku "Peticija protiv upotrebe plastičnih vrećica", objavljenom 16. I. 2009. na "Oazinim" internetskim stranicama, napisali smo da se potrošnja plastičnih vrećica može smanjiti na dva načina: 1. njihovim višestrukim korištenjem i odbijanjem da se prime nove dok god to nije neophodno; i 2. zamjenjivanjem plastičnih vrećica dugotrajnim platnenim torbama.

Mirovna grupa Oaza Beli Manastir postarala se da sve ne ostane "samo mrtvo slovo na papiru". U sklopu projekta "Vreće ne u smeće", koji finacira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, dvije "Oazine" aktivistice (Jelena i Stela) sašit će 1350 platnenih torbi, koje će se besplatno dijeliti belomanastirskim domaćinstvima. Prva tura od 500 komada takvih platnenih torbi već je vraćena iz borovske štamparije "Fist", gdje je na njih odštampan  slogan "Vreće ne u smeće" i logo te akcije

Osnovna informatička obuka za nezaposlene Baranjce
Povećat ćemo svoju konkurentnost na tržištu rada
U četvrtak, 22. I. 2009. godine počela je u "Oazi" osnovna informatička obuka za prvu grupu nezaposlenih Baranjaca. Obuka se provodi kroz "Oazin" projekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke.

Osnovna informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Windowsa, Worda, Excela i korištenja interneta. Obuku provodi dipl. ing. Ratko Mrđa.

U prvoj grupi našlo se 10 nezaposlenih Baranjaca iz Belog Manastira i Kneževa, tj. onoliko koliko "Oazin" internet-klub ima kompjutera. Obuka traje 70 sati, a nakon toga organizirat će se obuke za još 4 grupe, tako da će kroz ovaj projekt proći ukupno 50 nezaposlenih Baranjaca.

Obuka se provodi utorkom od 18 do 20.15 sati i subotom od 9 do 14.30 sati (ukupno 9 sati nedjeljno).

Zamijenite plastične vrećice platnenima
Zamijenite plastične vrećice platnenim

U sklopu projekta "Vreće ne u smeće", koji finacira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir organizira potpisivanje peticije protiv upotrebe plastičnih vrećica. Peticijom se želi upozoriti Belomanastirce i Baranjce na potrebu da se smanji upotreba plastičnih vrećica i da se zamijene vrećicama od drugih materijala.

Takve se vrećice danas besplatno dobivaju u trgovinama svih vrsta (čak i u apotekama). Kako su besplatne i lake za nošenje, rado se koriste i gdje treba i gdje ne treba. Najčešće se koriste samo jedanput, a potom se bacaju i završavaju u smeću. Njihov "životni vijek" često nije duži od vremena potrebnog da se ono što se pri kupovini u njih stavi donese do kuće. Pri sljedećoj kupovini uzima se nova vrećica, koja ima istu "sudbinu" kao i prethodna: vrlo brzo završava u smeću.

Renovirani "Oazin" internet-klub
U "Oazinom" internet-klubu uvijek je živo
Nakon što je krajem 2008. i početkom 2009. godine 15 dana - zbog renoviranja prostorija, instaliranja nove opreme i problema s grijanjem zbog neisporučivanja nafte - bio zatvoren "Oazin" internet-klub u belomanastirskom Društvenom centru (na adresi Ulica Jožefa Antala 3), 12. siječnja (januara) 2009. godine klub je ponovo otvorio svoja vrata svim zainteresiranim Belomanastircima, Baranjcima i putnicima namjernicima.

Prostoriju u kojoj se nalazi "Oazin" internet-klub živim su bojama okrečile "Oazine" kreativne aktivistice Jelena i Stela, a novi pult za kompjutere, koji je zamijenio stare rasklimane stolove i korisnicima donio više prostora i veću komociju, postavili su aktivisti Ratko i Đuro. Ratko je instalirao i osam novih kompjutera, koje je "Oaza" dobila kroz projekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", a koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva zajmom Svjetske banke.

Viša inforrmatička obuka za mlade
Svladat ćemo i mi informacijske tehnologije
U ponedjeljak, 12. I. 2009. godine započela je u "Oazi" viša informatička obuka za prvu grupu od deset mladih starosti od 15 do 27 godina. Obuka se provodi kroz "Oazin" projekt "Osposobljavanje mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
Viša informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Power-prezentacija, obrade slika i izrade web-stranica. Obuku provodi dipl. ing. Ratko Mrđa i njegov pomoćnik Miodrag Mokricki, dizajner "Oazinih" internetskih stranica.
"Oazina" informatička obuka
Stotine Baranjaca prošli su "Oazinu" informatičku obuku
Mirovna grupa Oaza započinje provedbu projekta pod nazivom "Osposobljavanje mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije". Projekt se provodi u "Oazinim" prostorijama u Belom Manastiru, u Ulici J. Antala 3 (Društveni centar), od 1. I. 2009. do 31. VIII. 2009. godine.

Opći cilj projekta je kroz višu informatičku obuku (izrada web-stranica, pravljenje prezentacija, obrada slika, ...) i besplatan pristup internetu pomoći mladim osobama (15-27 godina) da se usavrše i da steknu nova znanja s kojima mogu postati konkurentniji na tržištu rada i lakše se upisati na fakultet.

Ukupni troškovi projekta iznose 30.000 kuna, a financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Besplatne instrukcije iz matematike
"Oaza" pomaže i kad matematika "šepa"
Posljednjeg dana 2008. godine završen je "Oazin" projekt "Naučimo pomagati", koji se sastojao, uz druge aktivnosti, i od besplatnih instrukcija iz matematike za osnovnoškolsku djecu iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira, a koji je financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Instrukcije iz matematike

Besplatne instrukcije iz matematike pohađala su 33 učenika i to: jedan učenik 4. razreda (3,03 %), 3 učenika 5. razreda (9,09 %), 18 učenika 6. razreda (54,55 %), 10 učenika 7. razreda (30,30 %) i jedan učenik 8. razreda (3,03 %). Od ukupnog broja učenika (33) djevojčica je bilo 15 (45,45 %), a dječaka 18 (54,55 %). Ukupno je održano 100 sati u blokovi od po dva sata. Ponekad je na instrukcijama bio samo jedan učenik ili učenica, ponekad dvoje ili troje. U prosjeku svaki je učenik dolazio 2,4 puta.

Baranjski osnovci
Mi smo svi jednaki!
Svršetkom 2008. godine završen je i "Oazin" projekt "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki", koji je financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U cilju usmjeravanja učenika belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" prema razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava i nenasilnog rješavanja sukoba postignuti su ovi rezultati:

- izabran je i oformljen stručni tim od 8 osoba (3 "Oazine" aktivistice i 5 nastavnica);
- stručni tim je educiran za ovaj projekt;
- organizirana je edukacija za nastavnike;
- ukupno je educirano 15 nastavnika (5 više nego što je planirano);
- 306 učenika prošlo je radionice o razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava i nenasilnog rješavanja sukoba;
- po pet radionica provedeno je u 15 razrednih odjela OŠ "Dr. Franjo Tuđman" i volonterski u jednom razrednom odjelu Područne škole Grabovac OŠ "Kneževi Vinogradi.
Oazin tečaj engleskog jezika
How do you do?
Dva dana prije isteka prošle, 2008. godine u "Oazi" su počeli tečajevi engleskog i njemačkog  jezika. Tečajevi se održavaju u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Predavanja se održavaju 3 puta tjedno po 3 sata. Engleski predaje Gordana Čiča iz Belog Manastira, a njemački Izabela Wilhelm-Arsić iz Čeminca.

Grupa za njemački jezik ima 12, a grupa za engleski 15 polaznika. Obje grupe su za početnike. Grupe su raznolike: imaju i mlađih i starijih polaznika, što je pohvalno jer nikada nije kasno za učenje. Tečajevi su organizirani isključivo za nezaposlene osobe, a polaznici su se prijavili na tečaj u nadi da će im znanje jezika pomoći pri zapošljavanju. Neki od polaznika žele nadograditi svoje znanje i malo ponoviti ono što su nekada učili.

Duca u poslu (ostali se nisu slikali)
U "Oazi" sve mora biti na svom mjestu
Mirovna grupa Oaza odlučila se za redizajn svojih prostorija u belomanastirskom Društvenom centru. Radovi su obavljeni za vrijeme zimskih praznika, od 29. XII. 2008. do 9. I. 2009. godine. Okrečen je internet-klub, u njemu su umjesto dotrajalih stolova namješteni pultovi i instalirani novi kompjuteri, a neke promjene su urađene i u ostalim prostorijama. Radove su izveli "Oazini" aktivni članovi kako bi se oprema uskladila s potrebama novih projekata.

U vrijeme radova te promjene nisu baš obradovale korisnike kompjuterskih i kreativnih radionica jer je "Oaza" nekoliko dana za njih bila zatvorena. U sve se uplela još i situacija sa zastojem u dopremanju dizelskog goriva zbog kolektivnog godišnjeg odmora u Ini pa nekoliko dana nije bilo ni grijanja. No, uz marljiv kreativni i fizički rad "Oazinih" članica i članova i strpljenje korisnika rezultati su već vidljivi starim i novim korisnicima.

Pultove su postavili Ratko i Đuro Mrđa, Ratko je instalirao i nove kompjutere, neke stolarske radove obavio je Velibor Malinić, internet-klub su okrečile Jelena i Stela, a u spremanju su učestvovale još i Dubravka i Snježana.

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok