MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Kreativne radionice za žene
Magdalena

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, od 6. travnja 2009. godine, svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 21 sat, održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne radionice. Ponedjeljkom kreativne radionice vodi Jelena Opačić-Matijević, a utorkom Ana Jeličić.

Na tim radionicama izrađuju se različite rukotvorine od kojih su neke izrađene kao baranjski suveniri, koje Mirovna grupa Oaza prezentira na izložbama i manifestacijama u Belom Manastiru i Baranji, ali i u drugim mjestima  u Hrvatskoj (npr. u Osijeku, Zagrebu…) kad god se za to ukažu prilike. Projekt će trajati do kraja ove, 2009. godine.

Izazovi razvoja volonterstva u Hrvatskoj
Radno tijelo okruglog stola
U ponedjeljak, 30. XI. 2009. godine, od 10 do 13 sati, održan je u Zagrebu okrugli stol "Izazovi razvoja volonterstva u Hrvatskoj". Okrugli stol, na kome je bilo oko 100 predstavnika udruga i lokalnih vlasti iz raznih krajeva Hrvatske, održan je u Hrvatskom saboru, u Maloj vijećnici (tj. u Dvorani Josipa Šokčevića), a organizirali su ga Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva i Hrvatska mreža volonterskih centara. U ime Mirovne grupe Oaza na okruglom je stolu bila Ana Jeličić.

Izazovi razvoja volonterstva u Hrvatskoj
Ana pred Hrvatskim saborom
U prethodnom članku s ovih internetskih stranica objavili smo osnovne informacije o okruglom stolu "Izazovi razvoja volonterstva u Hrvatskoj", koji je održan u Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 30. XI. 2009. godine, od 10 do 13 sati. U ime Mirovne grupe Oaza na okruglom je stolu bila Ana Jeličić. Evo kako je ona opisala rad toga okruglog stola i svoj boravak u Zagrebu:

Hrvatski sabor
U ponedjeljak ujutro, 30. 11. 2009. godine, pomalo uzbuđena stižem u Zagreb na okrugli stol pod nazivom "Izazovi razvoja volonterstva u Hrvatskoj". Nisam uzbuđena samo zbog okruglog stola, nego i zbog mjesta gdje se održava, a to je Hrvatski sabor.

Baranjski suveniri
Uskoro na UNICEF-ovim razglednicama
U subotu, 28. XI. 2009. godine, u belomanastirskom Društvenom centru, članice Mirovne grupe Oaza i Projekta građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) postavile su izložbu suvenira nastalih u zajedničkom projektu "Baranjski suveniri", koji je 2008. godine financirao UNHCR sredstvima Kraljevine Belgije. Izložba je postavljena zato što je UNHCR organizirao profesionalno fotografiranje suvenira i korisnica kako ih izrađuju za UNHCR-ove razglednice. Objavljivanje takvih razglednica bit će veliko priznanje članicama i korisnicama "Oaze" i P.G.D.I.-ja.

Edukacijom protiv ovisnosti
Psiholog Željko Rajter
U subotu, 28. XI. 2009. godine, s početkom u 18 sati, održana je još jedna "Oazina" radionica za djecu u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Radionicu je vodio psiholog Želimir Rajter. Prisutno je bilo petnaestero djece. Prema izvještaju djevojčice Ekice Bekić, na radionici se radilo o pomoći jednom dječaku, koji je htio da pomogne svome djedi alkoholičaru. Djeca su na radionici razgovarala o toj priči i davala mnogo prijedloga kako pomoći tom dječaku. Kad psiholog ponovo dođe na njihove radionice, reći će mu da li se nešto desilo i da li su pronašla način da se pomogne djedi i dječaku.

Edukacijom protiv ovisnosti
Kreativna radionica održana 13. XI. 2009.
U sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, svakog petka i subote održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne likovno-ekološke radionice za djecu od 7 do 14 godina. Radionice vodi Stela Fabijan uz asistenciju Ane Jeličić, Jelene Opačić-Matijević i volonterke Željane Laketa. Petkom se radionice održavaju od 19 do 21 sat, a subotom od 18 do 20 sati.

Konferencija o socijalnom poduzetništvu
Predsjednica Slapa Sonja Vuković (lijevo)
U srijedu i četvrtak, 25. i 26. XI. 2009. godine, osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je u Osijeku i Zlatnoj Gredi konferenciju "Socijalno poduzetništvo – pokretač razvoja", koja je okupila predstavnike institucija, nositelje provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog zakonodavnog okvira kao infrastrukturne podrške te nekolicinu socijalnih poduzetnika. Želja organizatora bila je da poveže sve ključne faktore, predstavnike javnog, poslovnog i civilnog sektora, koji će doprinositi ostvarenju zajedničke platforme socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. "Oazina" predstavnica Jelena Opačić-Matijević uključila se u rad konferencije drugoga dana u Zlatnoj Gredi.
Četvrtak, 26. 11. 2009.

Osiromašeni "Slavonski dom"

Slavonski dom
Slavonski dom bez baranjskog sporta i križaljke
Na ovim smo stranicama 20. X. 2009. godine objavili članak o 1800. broju "Slavonskog doma", osječkih regionalnih novina u kojima je objavljeno mnogo članaka o radu Mirovne grupe Oaza. Međutim, 29 brojeva kasnije (od 24. XI. 2009) "Slavonski dom" smanjuje broj stranica (s 32 na 24), gotovo potpuno prestaje pisati o lokalnim (pa i baranjskim) sportskim događanjima te otkazuje suradnju višegodišnjoj sportskoj dopisnici iz Belog Manastira, čak izbacuje i križaljku (!) i time bez riječi objašnjenja prekida devetogodišnju suradnju (od nultog broja objavljenog u devetog mjeseca 2000. godine) s belomanastirskim križaljkaškim autorom (čak ne objavljuje ni već poslane križaljke).
Srijeda, 25. 11. 2009.

Monografija sela Karanca

Promocija monografije o Karancu
Milić, Labadi, Vazdar, Taslidžić
U srijedu, 25. XI. 2009. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u kojoj se okupilo stotinjak posjetilaca, javnosti je predstavljena monografija Davorina Taslidžića i prof. dr. Andrije Bognara "Poveznice obzorja (povijest u doticaju)", zagonetnog naziva iz koga se ne vidi čime se knjiga bavi. A u njoj, na 238 stranica formata 12 x 20 cm gusto ispisanih sitnim slovima, sveobuhvatno je obrađeno danas nadaleko poznato etnoselo Karanac. Monografija obuhvaća geografski položaj Karanca i njegove prirodne značajke, stanovništvo, dokumente o prvom spomenu Karanca iz 1357. godine, osmansko razdoblje, vjerski i prosvjetni život, školstvo, obrtništvo, udruge i klubove, barok i secesiju te poznate, zaslužne i znamenite Karančane.
Srijeda, 25. 11. 2009.

Projekcija filma "Ljilja 4-ever"

Promocija filma Ljilja zauvijek
Mlada publika u belomanastirskom kinu
U srijedu, 25. XI. 2009. godine, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira (kojim predsjedava Nevenka Redžep), u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, za sve učenike belomanastirskih srednjih škola priredilo je u belomanastirskoj kinodvorani projekciju švedske filmske drame "Ljilja 4-ever" ("Ljilja zauvijek"), koja govori o trgovini bijelim robljem. Glavna junakinja, 16-godišnja Ljilja, uspjela je dirnuti mnoge svoje baranjske vršnjake, a neki od njih dvoranu su napustili suznih očiju.
Nedjelja, 22. 11. 2009.

Osječki koncert Ansambla "Lado"

Koncert u Osijeku
E, sviraj, Pavo - pjesme i plesovi Baranje

U nedjelju, 22. XI. 2009. godine, u prepunoj osječkoj Sportskoj dvorani "Gradski vrt" održan je dvosatni koncert "Voljeti domovinu pjesmom i plesom" Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado". U programu je sudjelovalo 37 vrhunskih plesača i pjevača, a 15 vrsnih muzičara sviralo je na pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Na tom dugoočekivanom koncertu - dugoočekivanom zato što je prethodni veliki koncert u Osijeku održan prije gotovo 30 godina u dvorani "Zrinjevac" - bilo je dosta posjetilaca iz svih okolnih gradova pa i iz Baranje.

Petak, 20. 11. 2009.

Forum o suvenirima

Oazini suveniri
Oazini suveniri od filcane vune
U petak, 20. XI. 2009. godine, u prostorijama Regionalne razvojne agencije (RRA) Slavonije i Baranje u Osijeku, osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je forum kao jedan od koraka u razvoju turističkih potencijala slavonsko-baranjske regije kroz jačanje mreže socijalnog poduzetništva uključenog u proizvodnju rukotvorina (suvenira). Forum je nastavak seminara "Praksa socijalnog poduzetništva", koji je održan 29. i 30. IX. 2009. godine u Dalju i Erdutu. U ime Mirovne grupe Oaza u radu foruma učestvovala je bila Jelena Opačić-Matijević.

Seminar o prikupljanju sredstava
Bizovac: prvi dio seminara
U petak, 6. XI. 2009. godine, u Bizovačkim toplicama započeo je seminar "Prikupljanje sredstava i bez pisanja projekata" namijenjen članicama "Oazinog" Upravog odbora i "Oazinim" aktivisti(ca)ma. Kao korisnica institucionalne potpore koju je dobila od Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva, Mirovna grupa Oaza je dužna raditi na izobrazbi i usavršavanju zaposlenika i članova upravljačkog tijela. Planirano je da će seminar trajati tri dana. Međutim, zbog iznenadne zauzetosti trenerice, seminar je trajao 2 dana pa je i boravak u Bizovcu skraćen za jedan dan.

Utorak, 17. 11. 2009.

Brendiranje "Oazinih" suvenira

Brendiranje Oazinih suvenira
Trenerica Mirna Gabor

U ponedjeljak i utorak, 16. i 17. XI. 2009. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, održan je seminar "Brendiranje 'Oazinih' suvenira". Seminar je održan u sklopu institucionalne potpore koju je "Oaza" dobila od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Deset posto novca dobivenog na ime institucionalne potpore mora se upotrijebiti za financiranje aktivnosti kojima će se udruga osposobiti za tzv. socijalno poduzetništvo, odnosno za djelomično samofinanciranje.

Prvi seminar o brendiranju "Oazinih" baranjskih suvenira namijenjenih prodaji održan je 6. i 7. X. 2008. godine (o čemu se može pročitati ovdje), a ovaj drugi seminar provela je trenerica Mirna Gabor iz Poduzetničkog centra Pakrac (PCP).

Oazini tečajevi engleskog jezika
Cvijeće predavačici Gordani Čiča
Nakon što je 16. XI. 2009. godine završen i treći stupanj tečaja engleskog jezika, zamolili smo "Oazinu" predavačicu Gordanu Čiča da napiše osvrt na tečajeve koji su se odvijali u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" i koje je ona držala 2009. godine:

Trajanje predavanja
Predavanja su se odvijala tri puta tjedno od početka projekta 30. XII. 2008. kada je s radom započela prva skupina prvog stupnja, kojoj je tečaj završio 15. III. 2009.

Promocija u Gradskoj kavani
Gordon Dahlquist (lijevo) promovira svoj roman
Za potrebe projekta "Besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce", koji je financirala Zagrebačka banka, Mirovna grupa Oaza kupovala je knjige na engleskom jeziku u osječkoj knjižari zagrebačkog "Algoritma". Zato je dobila poziv da netko od polaznika spomenutog tečaja prisustvuje promociji novoizdanoga američkog romana. Poziv je iskoristila bivša belomanastirska gimnazijalka Sonja Nedić, danas osječka studentica kulturologije (smjer medijska kultura), kojoj je to bila prilika da s tog kulturnog događaja, a u okviru kolegija Osnove novinarstva, napiše sljedeću vijest:
Treći stupanj tečaja engleskog jezika
Sve polaznice s predavačicom
U srijedu, 16. XI. 2009. godine, završen je treći stupanj tečaja engleskog jezika, koji je pohađalo isprva 6, a potom 5 polaznica (nakon što se jedna zaposlila). Tečaj se odvijao u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Predavačica je bila Gordana Čiča. Prethodni članak o tom tečaju može se pročitati ovdje.

Izložba suvenira Baranje
Oazini suveniri na izložbi u TZ Baranje
U nedjelju, 8. XI. 2009. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Turističke zajednice Baranje (TZB) otvorena je "Izložba suvenira Baranje". Izložbu je, kao jednu od manifestacija koje su organizirane u povodu Dana Grada Belog Manastira (11. XI), otvorio dogradonačelnik Živko Jalšovec.

Suveniri Mirovne grupe Oaza (i "Hrvatske žene") bili su izloženi ne samo u prostorijama TZB, nego i na katu, u izložbenom prostoru ispred Velike vijećnice.

Petak, 06. 11. 2009.

Oaza" u novinama (I)

Glas Slavonije
Rubrika koja prati Oazine aktivnosti
Osječki dnevni listovi "Glas Slavonije" i "Slavonski dom", zapravo njihove rubrike koje prate zbivanja u Baranji, redovito objavljuju članke o aktivnostima Mirovne grupe Oaza, posebno ako je u pitanju nešto što će zanimati širi krug čitalaca.

Oba su lista, na primjer, 2. odnosno 3. XI. 2009. godine objavila članak o zanimljivim "Oazinim" radionicama iz projekta "Edukacijom protiv ovisnosti" koje vodi belomanastirski psiholog Želimir Rajter. Prenosimo faksimile tih članka i na "Oazine" internetske stranice da  se vidi kako su oni izgledali.

Petak, 06. 11. 2009.

"Oaza" u novinama (II)

Slavonski dom
Rubrika koja prati Oazine aktivnosti
Nisu samo radionice za djecu psihologa Želimira Rajtera u sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom protiv ovisnosti" zainteresirale belomanastirske dopisnike osječkih dnevnih listova "Glasa Slavonije" i "Slavonskog doma", nego se to dogodilo i s jednom od aktivnosti iz "Oazinog" projekta "Besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce".
Četvrtak, 05. 11. 2009.

Prvi volonterski susreti u Zagrebu

1. volonterski susreti
Zanimljiv natpis na majici
U srijedu i četvrtak, 4. i 5. XI. 2009. godine, u Muzeju Mimara u Zagrebu održana je konferencija "1. volonterski susreti – sve boje volontiranja" u organizaciji Volonterskog centra Zagreb (VCZ). Cilj konferencije bio je promišljanje i promocija volonterstva, koje je nužno za razvoj zdravijeg i humanijeg društva. U ime Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Prvi dan
Prvog dana, nakon pozdravnih govora Jele Tomanjik, izvršne direktorice Volonterskog centra Zagreb, Višnje Fortuna, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreb, Draženke Blaži, dekanice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, i Davida Hudsona, privremenog otpravnika poslova pri Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj, "nekoliko riječi o volonterstvu" izrekla je Ivana Jeđud s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Daroviti baranjski gimnazijalci
Pred Filozofskim fakultetom u Osijeku

U utorak, 3. XI. 2009. godine, grupa baranjskih gimnazijalaca bila je u posjetu Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gimnazijalci iz te grupe od prvog do petog mjeseca ove godine pohađali su "Oazin" "Besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce", koji je financirala Zagrebačka banka, a sada su, skupa sa studentima engleskog jezika, bili na jezičnim vježbama kod lektorice Vlatke Ivić, koja je i organizirala njihov boravak na fakultetu.

Županijska komora Osijek
Mjesto održavanja projektne klinike
U ponedjeljak, 2. XI. 2009. godine, od 10 do 18 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek, Odjel za financiranje i ugovaranje projekata EU (CES DFC) pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje organizirao je drugi krug informativnih radionica – projektne klinike za projekt "Žene na tržištu rada". Projektne klinike zamišljene su kao interaktivne radionice na kojima se potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava pruža pomoć pri ispunjavanju projektne dokumentacije.

"Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić na osječkoj je klinici dobila korisne informacije oko planiranja projektnih aktivnosti i ispunjavanja projektnog obrasca.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok