MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
54. međunarodni beogradski sajam knjiga
Sajamske ulice bile su prepune posjetilaca
U subotu, 31. X. 2009. godine, kao i prošle godine, belomanastirski pododbor SKD-a "Prosvjeta" i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) u Gradu Belom Manastiru organizirali su besplatno putovanje s dva autobusa na 54. međunarodni beogradski sajam knjiga (26. X. -1. XI). Putovanje je prvenstveno bilo namijenjeno belomanastirskim osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku ili idu na njegovanje srpskog jezika i njihovim profesorima i nastavnicima. Pored njih u Beograd su putovali članovi "Prosvjete", VSNM-a i SKUD-a "Jovan Lazić" te belomanastirski bibliotekari, novinari i zainteresirani građani (ukupno više od 90 osoba), a među njima i neki članovi i korisnici Mirovne grupe Oaza.

Edukacijom protiv ovisnosti
To su naših ruku djela
U sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, svakog ponedjeljka, utorka, petka i subote održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne likovno-ekološke radionice za djecu od 7 do 14 godina. Radionice vodi Stela Fabijan uz asistenciju Ane Jeličić, Jelene Opačić-Matijević i volonterke Željane Laketa.

Listopad 2009. godine
U toku 10. mjeseca 2009. godine održano je ukupno deset kreativnih likovno-ekoloških radionica (2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30. i 31. X), na kojima je bilo od sedmero do dvadesettroje djece (16, 19, 18, 16, 15, 20, 19, 20, 23 i 7). Petkom se radionice održavaju od 19 do 21 sat, a subotom od 18 do 20 sati.

Edukacijom protiv ovisnosti
Psiholog Želimir Rajter
U petak, 30. X. 2009. godine, s početkom u 19 sati, održana je još jedna "Oazina" radionica za djecu u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Vrlo zanimljivu radionicu vodio je psiholog Želimir Rajter. Prisutno je bilo dvadesettroje djece. Psiholog je djecu animirao tako što je osmislio jedan igrokaz u kome je on bio diler, a pojedina djeca "naivci" koji su nasjeli na sve ono na što ih je diler nagovarao. Pri kraju radionice djeca su stavila papire na leđa i jedna drugima pisala samo lijepe stvari, a psiholog je neke od njih prokomentirao. Na evaluacijskim listićima djeca su pozitivno ocijenila radionicu. Poslije toga počastili su se picom.

Program Šalter
Potpora razvoju civilnog društva
U četvrtak, 29. X. 2009. godine, od 10 do 16 sati, u Hotelu Osijek održana je Regionalna konferencija "Gužva na Šalteru" u organizaciji Volonterskog centra Osijek, PRONI Centra za socijalno podučavanje i belomanastirskog P.G.D.I.-ja.

Nakon uvodnih riječi organizatora i upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetane Plavša-Matić, učesnici konferencije su se podijelili u tri radne grupe: "Međusektorska suradnja u europskim projektima", "Socijalno ugovaranje s udrugama" i "Snaga autentičnog liderstva". Na konferenciji i u prvoj radnoj grupi učestvovala je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ponedjeljak, 26. 10. 2009.

Sve hrvatske "Oaze"

Društvo Oaza tolerancije
Jedna od 18 hrvatskih Oaza
Osim Mirovne grupe Oaza Beli Manastir (skraćeno ime: Oaza) iz Belog Manastira (Jozsefa Antala 3), upisane u RURH 4. V. 1998, u Hrvatskoj postoji još 17 udruga koje u svom imenu imaju riječ "Oaza". Pronašli smo ih u Registru udruge Republike Hrvatske (RURH). To su abecednim redom imena (koja prenosimo onako kako su zapisana u RURH-u):

1. Auto-moto klub "Oaza" Brdovec iz Brdovca kod Zagreba (Trg dr. Franje Tuđmana 1), upisan u RURH 13. II. 2006, bavi se promicanjem i unapređenjem auto-moto sportskih natjecanja i okupljanjem ljubitelja auto-moto tehnike.
2. Društvo Oaza tolerancije (skraćeno ime: Oaza) iz Zagreba (Ksaver 81), upisano u RURH 5. VII. 2004, bavi se proučavanjem kulturne i tradicijske baštine te pronalaženjem načina da ih se iskoristi za poboljšanje kvalitete života.

Beli Manastir, centar grada
Beli Manastir: Pomoć starim i nemoćnim osobama
Dana 31. VII. 2009. godine završen je onaj dio "Oazinog" projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Projekt je nastavljen i dalje, a financirao se "Oazinim" vlastitim sredstvima, manjim dijelom sredstvima Osječko-baranjske županije te volonterskim radom "Oazinih" aktivistica.

U toku devetog mjeseca 2009. godine pet aktivistica Mirovne grupe Oaza (Ana, Dubravka, Sandra, Snježana i Stela) obilazile su 25 starih osoba. Obavile su ukupno 118 obilazaka. Svaka stara osoba u prosjeku je posjećivana 2 puta tjedno.

Eko-fest u Zagrebu
Pedo pokazuje pano s informacijama o Oazi i P.G.D.I.-ju
U petak i subotu, 23. i 24. X. 2009. godine, "Oazine" aktivistice Jelena i Stela i P.G.D.I.-jevi aktivisti Olivera i Pedo bili su na prodajno-promotivnom sajmu ekoloških proizvoda "Eko-fest", kojim su na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, a uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, obilježili Dan Ujedinjenih naroda (24. X). "Oazini" i P.G.D.I.-jevi aktivisti su na zajedničkom štandu izložili suvenire koji su nastali u zajedničkom projektu "Baranjski motivi". Taj je projekt 2008. godine financirao UNHCR sredstvima Kraljevine Belgije, a UNHCR je i pozvao "Oazu" i P.G.D.I. na sajam i snosio troškove boravka na njemu.
Konferencija o poduzetništvu žena
Petrović - Nenadović - Vincet - Gorupić - Madunović
U petak, 23. X. 2009. godine na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku održana je Konferencija o poduzetništvu žena, koju je organiziralo Udruženje "Baranja" iz Bilja, a jedna je od aktivnosti koje se provode u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena ruralnih područja”, koji je podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke, a u okviru Projekta socijalno-gospodarskog oporavka (PSGO), komponenta socijalna uključenost. Na konferenciji je bilo prisutno 30-ak osoba, što iz udruga, što iz raznih institucija, među njima i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza.
Osnovna informaticka obuka
Polaznici osnovne informatičke obuke
U četvrtak, 22. X. 2009. godine završila je "Oazina" osnovna informatička obuka za grupu nezaposlenih Baranjaca. Obuka se provodila kroz "Oazin" projekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke. Osnovna informatička obuka obuhvaćala je stjecanje znanja iz Windowsa, Worda, Excela i korištenja interneta. Obuku je provodio ing. Srđan Canjko.
Kreativne radionice za žene
Vrijedno rade na novim suvenirima

U sklopu "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 21 sat, održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne radionice. Ponedjeljkom ih vodi Jelena Opačić-Matijević, a utorkom Ana Jeličić.

Na radionicama održanim 19. i 20. X. 2009. godine kreativke su završavale svoje ručne radove i suvenire te ih pakirale i pripremale za predstojeću prezentaciju. "Oaza" je, naime, pozvana da ih izloži u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Utorak, 20. 10. 2009.

1800. broj "Slavonskog doma"

Slavonski dom, broj 1800Slavonski dom, broj 1800U utorak, 20. X. 2009. godine, objavljen je 1800. broj "Slavonskog doma", osječkih "regionalnih dnevnih novina", koje u svakom broju imaju jednostraničnu rubriku "Baranja", uz dodatne članke s baranjskom tematikom i u drugim rubrikama, a naročito u rubrici "Sport". "Slavonski dom" redovito prati ono čime se Mirovna grupa Oaza bavi i akcije u kojima  učestvuje pa je to medij u kome je dosad objavljeno najviše članaka o "Oazi". Želimo "Slavonskom domu" još mnogo jubilarnih brojeva.

Tečaj engleskog jezika
Šest polaznica trećeg stupnja
Već mjesec dana, od 21. IX. 2009. godine, u "Oazinom" internet-klubu održava se treći stupanj tečaja engleskog jezika, koji pohađa 6 polaznica. Tečaj se odvija u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Predavačica je Gordana Čiča.

Polaznicama se na početku tečaja priključila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna da bi povećala grupu, a i da bi obnovila svoje znanje engleskog jezika.No broj polaznica nakon sedme runde tečaja (tj. nakon 21. sata) opet je šest jer je polaznica Ljiljana Svet dobila posao pa više ne može pohađati tečaj. Gotovo da je postalo pravilo (posebno u ljetnim mjesecima) da netko od polaznika tečaja engleskog jezika u toku tečaja dobije – ne dobitak na lutriji nego – posao.

Regionalna škola o religiji u Sarajevu
Željana Laketa (u sredini)
Od 11. do 17. X. 2009. godine "Oazina" volonterka Željana Laketa boravila je u Sarajevu i pohađala Regionalnu školu "Religije Balkana – susreti i prožimanja". Više o toj školi može se pročitati ovdje. Evo kako Željana opisuje put i boravak u Sarajevu te kako je doživjela tu školu:

Nedjelja, 11. X. 2009.
Iz Belog Manastira sam krenula u 14:30 h međunarodnim vlakom koji ide iz Budimpešte za Sarajevo. U Osijeku mi se pridružio Zoran, također polaznik škole. Nakon malo više od šest sati putovanja stigli smo u Sarajevo. U hotelu su nas dočekali organizatori i nekoliko pristiglih polaznika. Uslijedilo je upoznavanje, registracija polaznika u lobiju hotela, podjela materijala koji prate predavanja, večera i smještanje u sobe.

Konzultacije u Hotelu Waldinger
Predlaže se osnivanje REKOM-a
U subotu, 17. X. 2009. godine, od 14 do 18 sati, u osječkom Hotelu "Waldinger" održane su konzultacije u povodu osnivanja regionalne komisije za ustanovljavanje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i ostalim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM). U konzultacijama su sudjelovali predstavnici  brojnih organizacija (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava; Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta"; Fond za humanitarno pravo, "Legalis", Koalicija za REKOM…). Među učesnicima je bio i mons. Kevin Dowling iz južnoafričke Biskupije Rustenburg, koji je iznio iskustva južnoafričke Komisije za istinu i pomirenje. Mirovnu grupa Oaza predstavljala je Vesna Nedić.

Šećeranska ulica u Belom Manastiru
Osušena ambrozija koja čeka šibicu
U utorak, 25. VIII. 2009. godine, na gradskom zemljištu uz posljednje gradilište s lijeve strane Šećeranske ulice desetak aktivista triju udruga koje imaju sjedište u Društvenom centru (Mirovne grupe Oaza, P.G.D.I.-ja i BRICC-a) čupali su dvometarsku ambroziju u sklopu akcije Grada Belog Manastira na uništavanju tog opasnog alergenog korova.

Nakon petnaestak dana (12. IX) naš je fotoreporter obišao bivši "ambrožnjak" da vidi u kakvom je stanju. Ambrozija je tada bila osušena, ali je stajala na istom mjestu. Mjesec dana kasnije (17. X) naš je fotoreporter ponovo obišao "ambrožnjak", a osušena je ambrozija još uvijek stajala na istom mjestu. Kad bude sljedeći put tuda prolazio, da ponese šibice?

Subota, 17. 10. 2009.

Smeće oko kontejnera za smeće

Ulica kralja Petra Krešimira IV.
Ako nema mjesta u kontejneru, ...
Za Dan zemlje, 22. IV. 2009. godine, objavili smo na "Oazinim" internetskim stranicama prilog s 12 fotografija, na kojima smo pokazali kako se nesavjesni građani Belog Manastira i prigradskih naselja bašmebrigaški odnose prema prirodi u kojoj živimo i bez koje nam nema života. Dvije su fotografije pokazivale ekootok u Beljskom naselju zatrpan smećem i kontejner na raskrsnici ulica kralja Petra Krešimira IV. i Nikole Tesle, oko koga je bilo dosta razbacanog smeća.

Religije Balkana - susreti i prožimanja
Regionalna škola o religiji
Od 11. do 17. X. 2009. godine, u sarajevskom hotelu "Saraj", Centar za istraživanje religije (CiRel) Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Internacionalni multireligijski interkulturni centar (IMIC) "Zajedno" iz Sarajeva organizirali su Regionalnu školu "Religije Balkana – susreti i prožimanja", a u sklopu projekta STAREL : "Iščekujući Evropsku uniju: stabilizacija međuetničkih i međureligijskih odnosa na Zapadnom Balkanu", koji financira Europska unija.

Škola je bila namijenjena mladima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Za pohađanje škole prijavilo se više od dvjesto mladih ljudi iz pomenutih država, a samo tridesetpetero imalo je priliku i sudjelovati u njenom radu. Među njima je bila i "Oazina" volonterka Željana Laketa.

Četvrtak, 15. 10. 2009.

Daju 15.000 kuna za dobre ideje

Ilustracija iz Glasa Slavonije
Gimnazijalci su dobili Godišnjak maturanata
U četvrtak, 15. X. 2009. godine, osječki "Glas Slavonije" objavio je u svom štampanom i internetskom izdanju članak Rajka Cicaka s nadnaslovom "Natječaj osječke Zaklade za razvoj lokalne zajednice za financiranje građanskih inicijativa". Članak je prenesen i na portal Baranja.org. Tekst u cijelosti prenosimo i na "Oazine" internetske stranice jer će biti zanimljiv i našim čitaocima:

BELI MANASTIR - Osječka Zaklada za razvoj lokalne zajednice "Slagalica" raspisala je natječaj "Naš doprinos zajednici" za financijsku potporu građanskim inicijativama. Visina financijske potpore je do 15.000 kuna, a odobrit će najviše do 15 potpora.

Radionica na temu Moja odgovornost
Kako postići mir sa samim sobom ...
U petak, 9. X. 2009. godine, od 18 do 19,30 sati, održana je posljednja radionica "Oazinog" projekta "Prepoznajmo nasilje" u zajedničkim prostorijama Društvenog centra. No, to nije i kraj projekta. On će se provoditi i dalje, ali u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" (o čemu se može pročitati ovdje).

Ovu radionicu (na temu "Moja odgovornost") vodila je Dubravka Simendić, uz asistiranje Ane Jeličić i volonterke Željane Laketa. Na njoj je bilo osamnaestero djece. Cilj radionice bio je postizanje mira sa samim sobom i s drugima, a to se nastojalo postići kroz nekoliko igara: pantomima, crtanje po zadatku, golub mira i zrcalo.

Radio-televizija Vojvodine
Uz članak nalazi se i zvučni zapis
Pripremajući "Oazin" članak "Snimanje priloga za Radio-televiziju Vojvodine" slučajno primijetismo da se na sajtu RTV-a nalazi kratka informacija o tome da je 16. IX. 2009. godine u Novom Sadu "boravila delegacija Belog Manastira, koju je u razgovoru sa čelnicima Udruženja preduzetnika predvodio gradonačelnik Ivan Doboš". U razgovorima je, kaže se dalje, bilo riječi "o proširenju saradnje koju regija Beli Manastir ima sa Rumenkom u oblasti školstva i sporta u programu prekogranične saradnje". Uz tu informaciju (koju možete pročitati ovdje) postoji i zvučni zapis  novinara Radio Novog Sada Zlatibora Vučimića, iz koga se mogu saznati detalji o boravku belomanastirske delegacije u Novom Sadu i čuti izjava Ivana Doboša.

Izložba u TZ Baranje
Ručni radovi s baranjskim motivima
U ponedjeljak, 5. X. 2009. godine, u Belom Manastiru je boravila ekipa Radio-televizije Vojvodine (RTV) iz Novog Sada, praćena predstavnicima UNHCR-a, koja je u Društvenom centru i u Turističkoj zajednici (TZ) Baranje snimila prilog o projektu "Baranjski motivi", koji su Mirovna grupa Oaza i P.G.D.I. (u omjeru 50 : 50) provodili od aprila do septembra 2008. godine. Projekt je financiran novcem Kraljevine Nizozemske preko UNHCR-a, a u suradnji s Udrugom "MI" iz Splita.
Osnovna škola u Belom Manastiru
Prezentacija projekta Prepoznajmo nasilje
Od lipnja do kraja rujna 2009. godine održano je u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra 11 radionica za djecu od 9 do 14 godina iz "Oazinog" projekta "Prepoznajmo nasilje", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Preostala je još jedna radionica planirana za 9. X. 2009. Nakon toga projekt se nastavlja u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru. U tu je svrhu asistentica na projektu Sofija Petrović u rujnu prezentirala projekt na sastanku nastavničkog vijeću belomanastirske osnovne škole, tako da su svi nastavnici upoznati s projektom, a zainteresirani razrednici javili su se da sudjeluju u projektu sa svojim razrednim odjelima.
Oazina škola plesa
Oazina škola plesa ...

U subotu, 3. IX. 2009. godine, s početkom u 16 sati, počela je s radom, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, "Oazina" škola plesa za djecu i omladinu za drugu grupu polaznika, a u sklopu projekta "Edukacijom i igrom protiv nasilja", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Škola plesa  će se održavati svake subote od 16 do 18 sati i svake nedjelje od 19.30 do 21.30 sati, a trajat će ukupno 32 sata, odnosno 2 mjeseca.

Daroviti baranjski gimnazijalci
Druženje u Hotelu Patria
U petak, 2. X. 2009. godine, u belomanastirskom Hotelu "Patria", upriličeno je druženje grupe baranjskih gimnazijalaca koji su u dva navrata pohađali tečaj engleskog jezika u okviru "Oazinog" projekta "Besplatni tečaj engleskog jezika za darovite baranjske gimnazijalce". Školske godine 2006/2007. projekt je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a školske godine 2008/2009. Zagrebačka banka. O prvom tečaju članak se može pročitati ovdje, a o drugom (naprednom) ovdje.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok