MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 17. 09. 2008.

Izložba baranjskih suvenira

Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s belomanastirskom udrugom Projekt građanske demokratske inicijative - P.G.D.I. provodila je od aprila do septembra 2008. godine projekt pod nazivom "Baranjski motivi". Projektom se željelo doprinijeti razvoju socijalnog poduzetništva s naglaskom na žensko poduzetništvo na području Grada Belog Manastira te doprinijeti proširenju turističke ponude suvenira u Baranji.
Srijeda, 17. 09. 2008.

Akcija "Volim Baranju"

"Volim Baranju" naziv je ekološke akcije koju od 2008. godine provodi Turistička zajednica Baranja u sklopu ekološko-edukativne akcije Hrvatske turističke zajednice "Volim Hrvatsku - više cvijeća, manje smeća". Akcijom se potiče učestvovanje Baranjaca u programima zaštite okoliša i unapređenja baranjske turističke ponude kao i jačanje svijesti o gostoljubivosti.
Akcija se provodi u Gradu Belom Manastiru i u baranjskim općinama koje nemaju svoje turističke zajednice i koje su suosnivači Turističke zajednice Baranja: Čeminac, Darda, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. Akcija ima i takmičarski karakter jer se biraju najuređenije okućnice, balkoni i terase ugostiteljskih objekata.
U ponedjeljak, 8. IX. 2008. godine "Oazu" su posjetili Miodrag Maletin iz Apatina, vlasnik Radnje za rekreativne aktivnosti "Ribica" i sekretar Ribolovačkog kluba "Vidra" - Apatin, te Ivan Kovač iz Sombora, "ljubazni domaćin i vlasnik" (kako sam za sebe kaže) Ekološke učionice "Baračka", koja se nalazi uz kanal Baračka između Bezdana i Dunava (u Bačkoj). Goste su dočekale i s njima razgovarale predsjednica "Oaze" Jelena Opačić-Matijević, projekt-koordinatorica Vesna Nedić, voditeljica dječje radionice Stela Fabijan i administratorica u uredu Dubravka Simendić.
Nedjelja, 14. 09. 2008.

Članak o "Oazi" na Pomakonlineu

Na  Pomakonlineu, internetskom magazinu za društveni razvitak, pojavio se 11. rujna 2008. godine članak s naslovom "Belomanastirska 'Oaza' osigurala dodatnu oazu znanja za svoje gimnazijalce", koji je napisala Barbara Becker. U članku se govori o "Oazinom" projektu Besplatni engleski za darovite baranjske gimnazijalce, koji će financijski podržati Zagrebačka banka. Pročitajte taj članak ovdje.

U prostorijama Turističke zajednice (TZ) Baranja u Belom Manastiru, u prizemlju zgrade P+8 koju Belomanastirci obično zovu "Ljepotica", otvorena je 6. IX. 2008. godine u 16 sati Izložba rukotvorina u sklopu kulturno-turističke manifestacije "Jesen u Baranji 2008". Izložbu su otvorili belomanastirski gradonačelnik dr. med. Davorin Bubalović, dogradonačelnik i predsjednik TZ Baranja Vladimir Kedmenec te voditeljica ureda TZ-a Janja Čeliković.
Zagrebačka banka i ove je godine, deseti put zaredom, raspisala Natječaj za dodjelu donacija u sljedećim kategorijama: Učinimo svijet boljim, Čuvajmo nasljeđe i Znanjem do uspjeha. U navedenim kategorijama zaprimljeno je 537 prijava. Iznosom od 1.350.000 kuna podržano je, kako kažu iz Zagrebačke banke, 35 vrijednih projekata, među njima i projekt Besplatni engleski za darovite baranjske gimnazijalce Mirovne grupe Oaza Beli Manastir. Za taj projekt "Oaza" je dobila iznos od 62.700 kuna.
"Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je u petak, 5. IX. 2008. godine osnovne škole u Belom Manastiru i Šećerani. U Osnovnoj školi Šećerana susrela se s pedagoginjom Draganom Barbir, a u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" s psihologinjom Ivom Jeger i pedagoginjom Adrijanom Trajc. Tom prilikom im je prezentirala projekt "Naučimo pomagati" koji je "Oaza" dobila na natječaju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Projekt je namijenjen osnovnoškolskoj djeci iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira (Beli Manastir, Branjin Vrh, Šećerana, Šumarina), a njegov je cilj unaprijediti položaj takve djece i povećati razinu njihovog znanja. Za ostvarenje toga cilja "Oaza" planira organizirati:
-    besplatne instrukcije iz matematike i engleskog jezika i
-    besplatan tečaj engleskog jezika za napredne učenike.
Zavod za baranjsku povjesnicu i Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizirali su 3. IX. 2008. godine u belomanastirskoj Velikoj vijećnici promociju (pod nazivom "Liber party"!), pred pedesetak građana, trinaeste knjige Davorina Taslidžića "Dragulj Panonije (dodiri i približavanja nacionalnih sa zavičajnom povijesnom zbiljom)". Knjigu je izdao spomenuti Zavod na 208 stranica formata 21 x 12 cm, a štampana je u biljskom "Spektru".
Na promociji su o knjizi govorili njen urednik prof. dr. sc. Ivan Balta s osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera, izvršni urednik Franjo Čičak, prof., iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, te gradonačelnik Grada Belog Manastira dr. medicine Davorin Bubalović. U promociji su sudjelovali i glumci Gradskog kazališta Beli Manastir, a uz promociju bila je "uprizorena"  i izložba gradskog slikara Andrije Bošnjaka pod nazivom "Trenutak spoznaje" kao vremenska kulisa jednoga od temata iz knjige.

Beli Manastir na fotografijamaBeli Manastir na fotografijamaFoto-kino klub "Baranja-film" Beli Manastir i Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizirali su i 5. IX. 2008. godine u izložbenom prostoru Centra za kulturu (u predvorju kina) otvorili izložbu fotografija "Beli Manastir nekada ... i danas". Na izložbi je Belomanastircima predočeno 20 posebno obrađenih i uvećanih starih fotografija Belog Manastira, snimljenih od početka dvadesetih pa sve do osamdesetih godina 20. vijeka, uz koje je izložena i manja fotografija koja prikazuje kako danas izgleda isti dio grada.
Tom izložbom završena je, nakon višemjesečnih priprema i strpljivog prikupljanja materijala, prva faza opsežnog projekta "Beli Manastir - nekada ... i danas" čiji je cilj da se skupi što više starih fotografija i razglednica i da se one, preko izložbi i DVD-a koji će se izdati na kraju projekta, prezentiraju mladim generacijama koje svoj grad samo djelomično poznaju.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok