MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Dobar je osjećaj pomagati drugima!

Pionir volonterizma: Sada sam sigurna da mogu raditi s djecom,
kaže volonterka Sonja Nedić, koja se i u budućnosti namjerava posvetiti radu s djecom
Volontiranje je dio manje-više svake civilizacije. To je neplaćena i neprofitna aktivnost kojom pojedinac pridonosi dobrobiti svojih susjeda, zajednice ili cijelog društva.
Veliku važnost volonteri imaju u zemljama u razvoju i unutar nacionalnih programa za humanitarnu pomoć, ali je volontiranje isto tako i osnova mnogih nevladinih organizacija. U jednoj takvoj nevladinoj organizaciji, u Mirovnoj grupi Oaza Beli Manastir, volontira i osamnaestogodišnja Sonja Nedić.
Izazov i zadovoljstvo
- Moji roditelji dugi niz godina i sami volontiraju pa mogu reći da od malih nogu znam šta znači volontiranje i sretna sam što sam krenula njihovim stopama, ističe gimnazijalna Sonja.
Kaže kako je na kraju trećeg razreda srednje škole poželjela svoje slobodno vrijeme iskoristiti na nadasve koristan način te je došla na ideju da se prijavi za volontiranje. S obzirom na to da je njena majka Vesna aktivistica Mirovne grupe Oaza, odlučila je prijaviti se za volontiranje upravo u "Oazi" jer su s dolaskom godišnjih odmora volonteri prijeko potrebni. U svome se - nazovimo ga tako - novome poslu savršeno snašla i svaki joj trenutak ovdje predstavlja pravo zadovoljstvo, ali i izazov.
Osnovna škola u Belom Manastiru
Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki
"Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić predstavila je u petak, 29. VIII. 2008. godine učiteljicama nižih razreda belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" projekt "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki", koji će se provoditi u odjelima prvog do četvrtog razreda te škole. Na prezentaciji je bila i Iva Jeger, psihologinja škole.
Opći cilj projekta je usmjeriti djecu na razvijanje tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. A tom će se cilju težiti kroz 5 različitih radionica koje će se provesti u svakom odjelu do kraja prvog polugodišta.
Neke od tema radionica bit će:

-    verbalna i neverbalna komunikacija;
-    što je nenasilna komunikacija - umijeće aktivnog slušanja;
-    kako reagirati u naročito delikatnim komunikacijskim situacijama;
-    načela suradnje i timskoga rada;
-    negubitničke metode rješavanja problema / sukoba;
-    usvajanje nenasilnog ponašanja u okruženju;
-    razvoj pozitivnih osobina ličnosti učenika.

Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, uz financijsku pomoć Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, započinje s provođenjem projekta "Naučimo pomagati". Projekt je namijenjen osnovnoškolskoj djeci iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira (Beli Manastir, Branjin Vrh, Šećerana, Šumarina).
Ciljevi projekta: Unaprijediti položaj djece iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira i povećati razinu znanja učenika osnovnih škola iz siromašnih obitelji s istog područja.
Da bi se ostvarili ti ciljevi "Oaza" planira organizirati:
-    besplatne instrukcije iz matematike i engleskog jezika i
-    tečaj engleskog jezika za napredne učenike.
Pozivamo sve roditelje koji zadovoljavaju kriterije projekta i čija djeca imaju problema s matematikom i engleskim jezikom ili imaju djecu koja žele naučiti više iz engleskog jezika da se uključe u navedene aktivnosti.
Upis djece može se izvršiti u "Oazinom" uredu u Društvenom centru u Belom Manastiru, J. Antala 3, u vremenu od 9 do 19 sati svakog radnog dana ili na telefon 705-055.
Projekt se provodi od kolovoza 2008. godine pa sve do kraja 2008. godine.

Boris Mikšić, američki biznismen, vlasnik tvornice biorazgradive plastike "" smještene u belomanastirskoj zapadnoj industrijskoj zoni i predsjednički kandidat na prethodnim izborima za predsjednika Republike Hrvatske, kupio je u drugom mjesecu 2008. godine posredstvom agencije "Gea" za 60.000 eura vikendicu i voćnjak na brdu u neposrednoj blizini Belog Manastira.
- Oduševljen sam vikendicom. S nje se vidi cijela Baranja - pričao je tada novinarima, napominjući kako će u njenu adaptaciju uložiti još toliko novca koliko je za nju platio. Tvrdio je da će u tu vikendicu dolaziti njegovi brojni poslovni partneri iz Hrvatske i svijeta te kako će u pravom baranjskom okruženju gostima ponuditi baranjske gastronomske specijalitete.

Ankica Mrđa (desno)Ankica Mrđa (desno)Na inicijativu jedanaest stanovnica Bolmana, u utorak, 12. VIII. 2008. godine u Domu kulture osnovana je ženska udruga "Zlatna žena". Na osnivačkoj skupštini donesena je odluka o osnivanju udruge, odluka o pokretanju postupka za upis u Registar udruga Republike Hrvatske, prihvaćen je statut udruge, izabrana su tijela koja će upravljati udrugom, donesena je odluka o davanju ovlaštenja za zastupanje i predstavljanje i prihvaćen je okvirni plan rada za 2008. godinu.

Cilj članica udruge je da selo dovedu u red, da organiziraju kulturne događaje i razne manifestacije, da pokrenu kreativne radionice, seminare i edukacije. Jednom riječju da očiste selo i da ga trgnu iz mrtvila. Članice će se truditi da pomažu mladima, starijim osobama i djeci te da uspostave suradnju sa sličnim udrugama iz drugih mjesta.

Srijeda, 06. 08. 2008.

Žene protiv seksualnog nasilja

Mirovna grupa Oaza organizirala je 24. VII. 2008. godine od 17 do 21 sat u svojim prostorijama u belomanastirskom Društvenom centru okrugli stol. Cilj okruglog stola bio je povećati razinu znanja o seksualnom zlostavljanju žena. Tom prilikom raspravljalo se o problemu seksualnog nasilja, a ženama su podijeljene brošure "Nemoj samo pasivno promatrati" i "Kreacija spola? Roda?" zagrebačke udruge Ženska soba - centar za seksualna prava. O toj se temi u Belom Manastiru dosad malo raspravljalo ili se uopće nije raspravljalo.
Okrugli stol je dio projekta "Žene protiv seksualnog nasilja" koji provodi Ženska soba, a financira  ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Ciljevi projekta su osnažiti i educirati ženske nevladine organizacije o problemu seksualnog nasilja i povećati vidljivost i participaciju članica ženskih nevladinih organizacija u javnom životu u njihovoj lokalnoj sredini iz područja seksualnog nasilja.

Na natječaju za prijavu projekata udruga za ostvarivanje financijske potpore iz Državnog proračuna za 2008. godinu na poziciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "Oazi" je odobren projekt "Vreće ne u smeće". Za taj projekt odobrena su sredstva od 50.000,00 kn.

Ciljevi projekta su educirati stanovništvo Baranje o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica i smanjiti upotrebu takvih vrećica. Na tu će se temu organizirati javna tribina u Belom Manastiru.

Jedna od aktivnosti projekta je i šivanje 1350 platnenih torbi sa sloganom "Vreće ne u smeće" i logom donatora i "Oaze" i izdavanje 1350 letaka o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica. Torbe će se kasnije besplatno distribuirati po Belom Manastiru.

Projekt će se provoditi od 1. VIII. 2008. godine.

Na poziv za prijavu projekata Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz područja socijalne skrbi za financijsku potporu udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2008. godinu, odobreno je financiranje projekata 21 udruge. Među njima se nalazi i projekt Mirovne grupe Oaza "Pomoć starim i nemoćnim osobama". Za njega je odobreno 85.046,00 kn.
Opći cilj projekta je razvijanje izvaninstitucionalnih i organiziranih oblika skrbi za starije i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira (kroz pomoć i njegu u kući starim i nemoćnim osobama). Projektom će biti obuhvaćeno tridesetak starih i nemoćnih osoba iznad 65 godina starosti s područja Grada Belog Manastira.
Zagrebački Institut za razvoj demokracije organizirao je 8. VII. 2008. godine od 9 do 13 sati u belomanastirskoj Maloj vijećnici seminar o suradnji između Grada Belog Manastira i nevladinih organizacija. Seminar je organiziran u okviru međunarodnog istraživanja suradnje između jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumunjskoj. Seminaru su prisustvovali predstavnici četiri belomanastirske udruge: Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza), Mirela Alagić (P.G.D.I.), Zvonko Andročec (Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce") i Branko Petrović (Udruga Roma Grada Belog Manastira - Baranje) te u ime Grada Belog Manastira dogradonačelnik Vladimir Kedmenec i Zdenko Topalović i kao predstavnici lokalnih medija Ljiljana Habuš ("Slavonski dom") i Ivica Getto ("Glas Slavonije").
Mirovnoj grupi Oaza odobrena su dva projekta usmjerena djeci po natječaju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Za područje D-1 (projekti koji unapređuju položaj djece iz siromašnih obitelji) "Oazi" je odobren projekt "Naučimo pomagati". Opći cilj tog projekta je unaprijediti položaj djece iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira. Osnovne aktivnosti projekta su organizacija besplatne dodatne poduke iz engleskog jezika i matematike te besplatan tečaj engleskog jezika. Korisnici projekta bit će djeca iz siromašnih obitelji koja pohađaju Osnovnu školu "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira i Osnovnu školu Šećerana. Za taj projekt odobrena su sredstva od 35.000,00 kn.
Za područje D-3 (projekti za djecu usmjereni razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, nenasilnom rješavanju sukoba i promicanju prava djece) "Oazi" je odobren projekt "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki". Opći cilj projekta je usmjeriti djecu Belog Manastira na razvijanje tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Osnovne aktivnosti su provođenje radionica o razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava koje će pohađati 350 učenika Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman". Za taj projekt "Oazi" su odobrena sredstva od 50.000,00 kn.
Projekti će se provoditi u prostorijama "Oaze" i u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru od 1. VIII. do 31. XII. 2008. godine.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok