MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 06. 08. 2008.

Žene protiv seksualnog nasilja

Mirovna grupa Oaza organizirala je 24. VII. 2008. godine od 17 do 21 sat u svojim prostorijama u belomanastirskom Društvenom centru okrugli stol. Cilj okruglog stola bio je povećati razinu znanja o seksualnom zlostavljanju žena. Tom prilikom raspravljalo se o problemu seksualnog nasilja, a ženama su podijeljene brošure "Nemoj samo pasivno promatrati" i "Kreacija spola? Roda?" zagrebačke udruge Ženska soba - centar za seksualna prava. O toj se temi u Belom Manastiru dosad malo raspravljalo ili se uopće nije raspravljalo.
Okrugli stol je dio projekta "Žene protiv seksualnog nasilja" koji provodi Ženska soba, a financira  ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Ciljevi projekta su osnažiti i educirati ženske nevladine organizacije o problemu seksualnog nasilja i povećati vidljivost i participaciju članica ženskih nevladinih organizacija u javnom životu u njihovoj lokalnoj sredini iz područja seksualnog nasilja.

Na natječaju za prijavu projekata udruga za ostvarivanje financijske potpore iz Državnog proračuna za 2008. godinu na poziciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva "Oazi" je odobren projekt "Vreće ne u smeće". Za taj projekt odobrena su sredstva od 50.000,00 kn.

Ciljevi projekta su educirati stanovništvo Baranje o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica i smanjiti upotrebu takvih vrećica. Na tu će se temu organizirati javna tribina u Belom Manastiru.

Jedna od aktivnosti projekta je i šivanje 1350 platnenih torbi sa sloganom "Vreće ne u smeće" i logom donatora i "Oaze" i izdavanje 1350 letaka o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica. Torbe će se kasnije besplatno distribuirati po Belom Manastiru.

Projekt će se provoditi od 1. VIII. 2008. godine.

Na poziv za prijavu projekata Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz područja socijalne skrbi za financijsku potporu udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2008. godinu, odobreno je financiranje projekata 21 udruge. Među njima se nalazi i projekt Mirovne grupe Oaza "Pomoć starim i nemoćnim osobama". Za njega je odobreno 85.046,00 kn.
Opći cilj projekta je razvijanje izvaninstitucionalnih i organiziranih oblika skrbi za starije i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira (kroz pomoć i njegu u kući starim i nemoćnim osobama). Projektom će biti obuhvaćeno tridesetak starih i nemoćnih osoba iznad 65 godina starosti s područja Grada Belog Manastira.
Zagrebački Institut za razvoj demokracije organizirao je 8. VII. 2008. godine od 9 do 13 sati u belomanastirskoj Maloj vijećnici seminar o suradnji između Grada Belog Manastira i nevladinih organizacija. Seminar je organiziran u okviru međunarodnog istraživanja suradnje između jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumunjskoj. Seminaru su prisustvovali predstavnici četiri belomanastirske udruge: Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza), Mirela Alagić (P.G.D.I.), Zvonko Andročec (Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce") i Branko Petrović (Udruga Roma Grada Belog Manastira - Baranje) te u ime Grada Belog Manastira dogradonačelnik Vladimir Kedmenec i Zdenko Topalović i kao predstavnici lokalnih medija Ljiljana Habuš ("Slavonski dom") i Ivica Getto ("Glas Slavonije").
Mirovnoj grupi Oaza odobrena su dva projekta usmjerena djeci po natječaju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Za područje D-1 (projekti koji unapređuju položaj djece iz siromašnih obitelji) "Oazi" je odobren projekt "Naučimo pomagati". Opći cilj tog projekta je unaprijediti položaj djece iz siromašnih obitelji s područja Grada Belog Manastira. Osnovne aktivnosti projekta su organizacija besplatne dodatne poduke iz engleskog jezika i matematike te besplatan tečaj engleskog jezika. Korisnici projekta bit će djeca iz siromašnih obitelji koja pohađaju Osnovnu školu "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira i Osnovnu školu Šećerana. Za taj projekt odobrena su sredstva od 35.000,00 kn.
Za područje D-3 (projekti za djecu usmjereni razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, nenasilnom rješavanju sukoba i promicanju prava djece) "Oazi" je odobren projekt "Svi smo različiti, a zapravo svi jednaki". Opći cilj projekta je usmjeriti djecu Belog Manastira na razvijanje tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Osnovne aktivnosti su provođenje radionica o razvijanju multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava koje će pohađati 350 učenika Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman". Za taj projekt "Oazi" su odobrena sredstva od 50.000,00 kn.
Projekti će se provoditi u prostorijama "Oaze" i u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru od 1. VIII. do 31. XII. 2008. godine.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok