MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Članice Mirovne grupe Oaza Beli Manastir, Projekt građanske demokratske inicijative, Mađarske katoličke žene - Baranja Beli Manastir i Srpske organizacije "Praktična žena" odlaze 17. lipnja u Topusko na seminar "Društveni uvjeti za razvoj zajednice". Seminar se provodi u sklopu programa "Izgradnja održivih zajednica u područjima posebne državne skrbi". Taj program, osim u Belom Manastiru, provodi se još u devet mjesta: u Donjim Kukuruzarima, Golubiću, Gračacu, Hrvatskoj Dubici, Karinu, Kistanju, Negoslavcima, Plaškom te Udbini.
Program se sastoji od okupljanja suradničkih organizacija u gradovima i općinama, planiranja i provedbe lokalnih partnerskih projekata (za koje su osigurana sredstva i tehnička pomoć) i navedenog seminara. Program financira UNHCR sredstvima Kraljevine Belgije i provodi se do kraja listopada 2008. godine.
Seminar je zasnovan na iskustvenom učenju i otvoren je za sve teme koje su važne i za sudionike i za zajednice iz kojih dolaze. Vodit će se po principima procesu orijentirane psihologije. Voditelji su Arlene Audergon i Jean Claude Audergon (Velika Britanija). Predavači  su vodili brojne slične seminare u svijetu, a u Hrvatskoj u periodu od 1996. do 2002. i 2006. godine (s više od 450 sudionika) pa su stoga dobro upoznati s prilikama kod nas. Osiguran je prijevod s engleskog jezika.
U četvrtak, 30. svibnja 2008. godine, od 9,00-15,00 sati u Osijeku je organizirana ekoturistička otvorena škola za članove mreže "Združimo se". Organizator škole bila je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Teme su bile:
-    Nastanak i pojam ekoturizma. Mjesto i uloga ekoturizma u turizmu. Ekološki, gospodarski, kulturalni i društveni učinci. Položaj ekoturizma u Mađarskoj. Uloga državnog i gospodarskog sektora u razvoju ekoturizma.
-    Oblici i mogući načini pojave ekoturizma u Južnom Zadunavlju. Ekoturističke aktivnosti u Nacionalnom parku Dunav-Drava.
-    Uloga i sudjelovanje lokalnog stanovništva u ekoturizmu. Ekoturistički potencijal poljoprivrede. Uloga bioturizma i bioproizvoda u ekoturizmu.
-    Ekoturizam kao gospodarska aktivnost. Gospodarska pitanja, financiranje i politika cijena. Kriteriji ekoturističke potražnje. Značaj izobrazbe ekoturističkih marketinških regija. Ekoturistički principi. Ekoturističko planiranje.
-    Tipovi ekoturista. Sastavnice ekoturističkih programskih paketa, praktične osnove ekoturističke prakse i studije slučajeva i primjeri iz temokruga ekoturističke prakse.
Predavač i stručni suradnik bio je Dávid János, docent Odsjeka za metodologiju prirodoslovnih predmeta na Kapošvarskom sveučilištu.
Sudjelovalo je 15-k članova Mreže, a među njima i predstavnica "Oaze", projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Živeći sama osamdesetogodišnja Jelisaveta Kodvanj iz Belog Manastira, ili baka Elza kako je svi zovu, provodi vrijeme čitajući novine, ali može čitati samo uz povećalo slovo po slovo.
- Pročitala sam da se izrađuju suveniri Baranje s mađarskim, hrvatskim i srpskim motivima pa mi je odmah palo na pamet da svoje konce, kojima sam nekada vezla, poklonim tim vrijednim ženama - kaže vitalna bakica.
Niti i zajednička snaga
Baka Elza kaže da je nekada i ona vezla za sebe, ali i mnoge su kuće ukrašene njezinim ručnim radovima. Zbog svoje dobi već dvadeset godina ne bavi se ručnim radom, no ostalo joj je puno konca. Predsjednica Mirovne grupe Oaza Jelena Opačić-Matijević objasnila je baki Elzi što se izrađuje na radionicama i kako će se utrošiti njezin konac.
Javna rasprava o nacrta "Kodeksa pozitivne prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u oblikovanju javnih politika" održano je u Osijeku, u Hotelu Osijek, 20. svibnja 2008, od 13:00 do 15:00 sati. Poziv na sudjelovanje u toj javnoj raspravi uputio je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnoga društva.
Priprema novih standarda u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u oblikovanju javnih politika predviđena je "Operativnim planom provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva", usvojenom na sjednici Vlade Republike Hrvatske 1. veljače 2007. godine. U poglavlju 4. Strategije i Operativnog plana "Sudjelovanje građana u oblikovanju javne politike" predviđeno je usvajanje "Kodeksa pozitivne prakse za savjetovanje i poticanje njegove provedbe".
Na tom savjetovanju, kao predstavnica "Oaze", bila je projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva javno je predstavila "Kalendar objave natječaja i poziva za iskaz interesa u 2008. godini".
Nacionalna zaklada je temeljem "Plana dodjele sredstava" izradila "Kalendar objave natječaja i poziva za iskaz interesa u 2008. godini" koji je zainteresiranoj javnosti predstavljen na četirima javnim predstavljanjima na regionalnoj razini. Cilj je regionalnih javnih predstavljanja bio upoznati organizacije civilnoga društva s natječajima i pozivima za iskaz interesa koje će raspisati Nacionalna zaklada, uputiti ih u postupke, kriterije, uvjete i prioritete svakoga ovogodišnjeg  javnoga natječaja i poziva na suradnju.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok