MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Subota, 22. 03. 2008.

Promocija knjige Marine Brkić

U subotu 15. marta 2008. godine, s početkom u 17 sati, u restoranu Spomen-kompleksa Batinska bitka u Batini održana je promocija knjige "Kratka povijest Batine i Batinske bitke" i CD-a "Batinska bitka", koje je napisala i pripremila Marina Brkić, vlasnica obrta za turizam i ugostiteljstvo "M media" i turističke agencije "Baranjatravels", ujedno i kustosica u batinskom spomen-kompleksu.
U promociji knjige, osim autorice Marine Brkić, učestvovali su Davorin Taslidžić, pisac predgovora, Zvonko Vlahek, direktor Baranjskog vodovora, jednog od sponzora knjige, Josip Pfaf, načelnik Općine Draž kojoj pripada i Batina, te Vinko Šovakov, direktor Turističke zajednice Općine Draž.
Na 168 stranica knjiga sadrži kratke tekstove o mostu 51. vojvođanske divizije, mjestu Batini, Spomen-kompleksu Batinske bitke, sponzorima i samoj autorici Marini Brkić te glavni dio: opis Batinske bitke (str. 14-155), uglavnom kroz priče učesnika i citate iz ranije objavljene knjige o toj bitki.
Subota, 22. 03. 2008.

Šarana jaja bojama grada

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića od 2001. godinu zaredom, predzadnje subote prije Uskrsa, a u organizaciji Grada Osijeka, održavaju se dvije manifestacije pod zanimljivim nazivima: "Šarana jaja bojama grada" i "Cvjetni korzo". Tako je bilo i u subotu 15. marta 2008. godine.
U prvoj manifestaciji učestvuju nacionalne manjine koje žive u Osijeku i okolini (Albanci, Bošnjaci, Mađari, Makedonci, Nijemci i Austrijanci, Slovaci, Slovenci, Srbi, ...), neka slavonsko-baranjska šokačka društva te neke kulturne i odgojno-obrazovne ustanove, dok se u sklopu "Cvjetnog korza" učenici osječkih osnovnih škola, ukrašeni cvjetnim motivima, okupljaju na Trgu Svetog trojstva u osječkoj Tvrđi, odakle se u povorci kreću Europskom avenijom i Kapucinskom ulicom do Trgu Ante Starčevića, gdje se za njih organizira kulturno-zabavni program.
Subota, 22. 03. 2008.

Seminar na Plitvičkim jezerima

Predstavnica "Oaze" Ana Jeličić i predstavnica P.G.D.I.-ja Mirela Alagić prisustvovale su seminaru o razvoju i prezentaciji lokalnih projekata koji se provodi u sklopu programa Izgradnja održivih zajednica na Području od posebne državne skrbi (PPDS). Program provodi splitska Udruga Mi u deset mjesta širom Hrvatske (Beli Manastir, Donji Kukuruzari, Golubić, Gračac, Hrvatska Dubica, Karin, Kistanje, Negoslavci, Plaški, Udbina). Seminar je održan u Hotelu "Jezero" u Nacionalnom parku Plitvička jezera, u četvrtak i petak 13. i 14. ožujka 2008. godine s početkom u četvrtak u 10,30 sati i trajanjem do petka u 17 sati.
Predstavnici nizozemskog CNF-a Arno van der Pas (projekt-koordinator za Hrvatsku sa sjedištem u Zagrebu) i Mariana van Teeffelen (projekt-koordinatorica u Nizozemskoj) posjetili su belomanastirski Društveni centar 12. III. 2008. godine u sklopu svog obilaska nevladinih organizacija u Slavoniji i Baranji koje su dosad dobile CNF-ove donacije.
Na zajedničkom sastanku, koji je trajao oko sat i pol, bili su predstavnici Mirovne grupe Oaza Beli Manastir (Vesna Nedić), P.G.D.I.-ja (Mirela Alagić i Ana Rebrina), Udruge mladih "Most" Beli Manastir (Ivica Marušić), Udruge Roma Grada Belog Manastira - Baranje (Branko Petrović) i Baranjskog civilnog centra (BRICC-a; Hana Abebe). Predstavnike CNF-a zanimale su aktivnosti nabrojanih nevladinih organizacija, dok su se  predstavnici tih organizacija zanimali za nove natječaje koje raspisuje CNF.
Nedjelja, 16. 03. 2008.

Etnovašar u Karancu

Za svakoga poneštoZa svakoga poneštoU nedjelju, 16. marta 2008. godine, na ledini kod karanačke katoličke crkve, održan je preduskrsni etnovašar koji su organizovali Mjesni odbor Karanac i Dječji vrtić "Zeko" i na kome je domaćin bilo obiteljsko gospodarstvo "Sklepić".
Trebalo bi mnogo prostora i vremena da se opiše čega je sve na vašaru bilo i šta se sve toga dana u Karancu dešavalo. Sigurno je da niko nije morao ostati gladan i žedan ako nije žalio da potroši koju kunu, a moglo se koješta kupiti ili uživati u onome što etnoselo Karanac nudi.

Obiteljsko gospodarstvo 'Sklepić'Obiteljsko gospodarstvo 'Sklepić'

Ovaj put na karanačkom vašaru "Oaza" nije učestvovala pa se nisu mogli vidjeti (i kupiti) upotrebni predmeti i suveniri napravljeni na "Oazinim" kreativnim radionicama. To ipak nije spriječilo neke članove "Oaze" da posjete taj etnovašar i da vide šta su drugi izlagači ponudili posjetiocima vašara.

Aktivistice Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira (Stela Fabijan, Vesna Nedić i Ana Jeličić) i ove su godine u suradnji s udrugom Ženska mreža Hrvatske, čija je "Oaza" članica, organizirale dijeljenje letaka u središtu Belog Manastira u subotu, 8. marta. "Oazine" članice svojom su akcijom sa sugrađankama obilježile Međunarodni dan žena, ukazujući im još jednom na položaj žena u društvu
- Kao i svake godine, tako smo i ove za 8. mart u suradnji sa Ženskom mrežom dogovorile akciju dijeljenja letaka svima, bez obzira na spol i dob. To se dijeljenje letaka pripremalo uz slogan vezan za položaj žene te odnos prema njoj - ističe aktivistica "Oaze" Vesna Nedić.
Članice Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira u sklopu svojih kreativnih radionica koje održavaju po svim mjestima Baranje, u četvrtak, 28. februara, održale su radionicu vune u svojim prostorijama. Ondje su okupljenim ženama pokazale način izrade različitih predmeta od vune, odnosno filca. Sve prisutne žene aktivno su sudjelovale u izradi modernih dodataka, ali i efektnih slika.
- Volim doći na ovakve vrste radionica. Redovito posjećujem radionice i one su izvrsna prilika da se nauči nešto novo te uvijek nešto izradi vlastitim rukama. Dok nisam počela dolaziti na ovakva druženja, nisam znala da sam u stanju nešto izraditi. Pozdravljam ovakve ideje i želim ih još više jer i mi žene koje smo nezaposlene želimo izići iz kuće i posvetiti se samo sebi i nekom poslu koji nas opušta. Ako pritom još napravim nešto što ima i svoju svrhu, onda sam zaista sretna - ispričala je Nada Belić.
Radionice filcanja vune održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok