MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Članice Udruge žena Branjin Vrh u ponedjeljak, 18. veljače, ugostile su aktivistice Mirovne grupe Oaza, koje su im tom prilikom pokazale rad s prirodnom vunom. Kreativnu radionicu, koja se inače održava svakog četvrtka u zajedničkim prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru, u Branjinom Vrhu održale su članice "Oaze" Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan. Predsjednica Udruge žena Branjin Vrh Andreja Kovačević i sama se iznenadila odzivom zainteresiranih Brnjevarki (21) s obzirom na to da je to prva radionica toga tipa s kojom su se imale priliku susresti.

Utorak, 26. 02. 2008.

Obuka o strateškom planiranju

U Vukovaru je od 13. do 15. II. 2008. održana obuka na temu "Strateško planiranje, operativno planiranje i upravljanje troškovima projekta". Obuku je organiziralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i veza u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO-a), a provodila ga je nevladina organizacija "Odraz" iz Zagreba. Trenerice su bile Lidija Pavić-Rogošić i Dušanka Kosanović.

Utorak, 26. 02. 2008.

Potpisana povelja o suradnji

Sedmog februara 2008. godine u belomanastirskoj Maloj vijećnici održano je svečano potpisivanje povelje o suradnji Grada Belog Manastira i neformalnog Foruma udruga Grada Belog Manastira. Povelju su potpisali predstavnici svih 16 udruga-članica Foruma, a sve ostale udruge s područja Grada Belog Manastira (100 iz Belog Manastira, 6 iz Branjinog Vrha, 2 iz Šumarine i 2 iz Šećerane) moći će to uraditi kasnije.
U ime Mirovne grupe Oaza Beli Manastir povelju je potpisala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Svaki utorak od 17 do 20 sati u Oazinim prostorijama se odvijaju likovno-kreativne radionice za žene. To je već peta godina kako se one održavaju. I ove kao i prošle godine odvijaju se na potpuno volonterskoj osnovi. Za to je zaslužna Oazina aktivistica i volonterka Ana Jeličić.
Na tim se radionicama nude razne tehnike likovno-kreativnog izražavanja:

U organizaciji Grada Belog Manastira šesti je put organiziran dječji karneval na središnjem gradskom trgu. U utorak je, 5. veljače, trg bio prepun ljudi koji su došli uveličati taj događaj i uživati u raznolikosti maski.
Povorka maski krenula je iz dvorišta Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" ulicama svetog Martina i kralja Tomislava. Stigavši na trg u 11 sati, počela je parada šarenila. Moglo se tu vidjeti raznih maski po kojima je lako bilo zaključiti koliko su se roditelji, tete iz vrtića, učitelji i profesori, osnovnoškolci i srednjoškolci potrudili na izradi maski. Na trgu su zajedno plesali i pjevali jagode, baloni, princeze i prinčevi, vještice, štrajkaši, klauni, gusari i brojni drugi likovi. Pojedine učiteljice svojim su primjerom također pokazale kako treba izgledati dan karnevala.
Učiteljica 4. c razreda belomanastirske Osnovne škole maskirala se tako da je nisu prepoznali ni neki od njezinih učenika.

U "Oazi" se svake subote od 14 do 20 sati održavaju radionice za mlade. Radionice drže Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Tu mladi uče dizajnirati, krojiti, šivati odjeću, praviti nakit i sitne ukrasne predmete. Nastoje spojiti kreativnost, maštu i na radionicama stečeno znanje.
Radionice su dio projekta Kluba mladih Bilje i provode se u suradnji s Oazom. Financiraju ih Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a odvijat će se do kraja februara 2008. godine.
Mladi dođite, naučite nešto novo i zabavite se!!!

Utorak, 12. 02. 2008.

Internet-klub svaki dan pun

"Oazin" internet-klub i dalje radi svaki dan od 9 do 19 sati. Na raspolaganju je 10 kompjutera koji su stalno zauzeti. Korisnici - najčešće učenici osnovne i srednjih škola i studenti - dolaze na surfanje internetom ili kompjutere koriste za neke svoje potrebe. Bude tu i igrica, skidanja zanimljivih tekstova i tekstova potrebnih za školu, presnimavanja pjesama, prijavljivanje ispita, razgovora na daljinu…
Često se čeka na upražnjeno mjesto pa se ponekad mora i ograničiti vrijeme provedeno na kompjuteru da bi svi došli na red.
Internet-klub radi zahvaljujući "Oazinim" volonterkama i aktivisticama Snježani Stojanović i Sandri Kušenić.

U sklopu projekta BESPLATNE EDUKACIJE O PRAVLJENJU UPOTREBNIH PREDMETA OD ODBAČENE SIROVINE svakog četvrtka održavaju se radionice s vunom u zajedničkim prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru.
Radionice s vunom koriste ekološku osnovu (češljanu vunu), koja se prirodno boja. Uz dodatak sapuna i tople vode pritiskanjem od nje se pravi filc, od kojeg se dalje prave upotrebni i kreativni predmeti izuzetne topline i finoće: jastučnice, pokrivači za djecu, etui za naočale, loptice za djecu, torbice, šeširi i kape, tapiserije i zidne slike, efektni zidni i prozorski nizasti ukrasi, suveniri, narukvice, ogrlice, broševi, šnale, pojasevi i drugi ukrasni predmeti.
Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i prostora; racionalno korištenje prirodnih resursa; zaštita kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske (nekad je filcanje vune bio zanat naših baka); poticanje samozapošljavanja žena na području od posebne državne skrbi...
Radionice drže Jelena Opačić-Matijević i njena asistentica Stela Fabijan.

I nakon završetka projekta DJEČJA "OAZICA" ZA MLADE OD 7 DO 14 GODINA: EDUKACIJA, KREATIVNOST, SPORT I ZABAVA PROTIV OVISNOSTI održavaju se od početka 2008. godine kreativne likovno-ekološke radionice svaki ponedjeljak od 18 do 21 sat i svaki petak od 17 do 20 sati. Radionice se i dalje odvijaju u belomanastirskom Društvenom centru, a vode ih "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević.
Na tim se radionicama djeci nude razne tehnike likovno-kreativnog izražavanja:

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok