MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Operni orkestar HNK u Osijeku
Koncert na kome je publika uživala
I ove 2008. godine, 30 XII. s početkom u 19 sati, pred punom belomanastirskom kino-dvoranom Operni orkestar HNK u Osijeku izveo je svoj Novogodišnji koncert. Time je završen ciklus od četiri takva koncerta. Prva dva održana su u Osijeku 27. i 28. XII, a treći je održan 29. XII. u Slavonskom Brodu.

Pod dirigentskom palicom stalnog dirigenta osječke Opere Petera Oschanitzkog i s koncertnim majstorom Igorom Šimonjijem orkestar je izveo 10 poznatih kompozicija:

Belomanastirska fontana
I to je Beli Manastir

Prije nekoliko godina tvrtke koje su gradile gradsku infrastrukturu poklonile su Belom Manastiru za Dan grada (11. XI.) prvu i jedinu javnu fontanu, koju su postavile u sjeverozapadnom dijelu Školske ulice u neposrednoj blizini gradske tržnice. U zimsko vrijeme fontana miruje, a kako je izgleda za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika vidi se na našoj fotografiji.

Godišnja skupština Udruženja
U ponedjeljak, 28. XII. 2008. godine u osječkom Hotelu "Mursa", s početkom u 11 sati, održana je godišnja skupština Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja. Na skupštini je bilo tridesetak osoba, među njima - kao gost - i predstavnica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić.

Radni dio godišnje skupštine proveden je na uobičajeni način pod predsjedanjem izvršnog direktora Milorada Nenadovića, a nakon toga je "Oazina" predstavnica održala kratku prezentaciju "Oazinih" aktivnosti vezanih za volonterizam.

Sandra, Snježana, Ratko, Ana, Stela, Jelena, Dubravka, Vesna i Gordana
Uspješna godina je iza nas

U petak, 26. XII. 2008. godine u belomanastirskom Hotelu "Patria", s početkom u 18 sati, održan je sastanak na kome su koncem godine sumirani rezultati koje je Mirovna grupa Oaza ostvarila u 2008. godini. Na sastanku su, uz predsjednicu Jelenu Opačić-Matijević, bile sve članice "Oazinog" Upravnog odbora (Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Gordana Čiča, Stela Fabijan, Vesna Nedić) i tri člana projektnih timova (Ratko Mrđa, Sandra Kušenić, Snježana Stojanović).

Prvi dio sastanka bio je radni. Na njemu se razgovaralo o onome što se radilo u 2008. i što će se raditi u 2009. godini. Drugi dio bio je opuštajući i u skladu s prednovogodišnjom atmosferom. Uz večeru i dobro raspoloženje zbog uspješne godine i s lijepim izgledima da 2009. bude još uspješnija, razmijenjeni su poklončići i čestitke za Novu godinu.

"Hrvatska žena", Marija Keler (stoji slijeva)
Zapuštene zgrade pretvaraju u izložbene prostore
Početkom mjeseca prosinca (decembra) 2008. godine Društvo "Hrvatska žena" obilježilo je deset godina rada. Tom je prilikom predsjednica društva Marija Keler članicama podijelila 135 zahvalnica. U suradnji s Mirovnom grupom Oaza Društvo je učestvovalo u projektu "Baranjski motivi", u okviru koga su se izrađivali suvenire s motivima karakterističnim za tri velike etničke zajednice koje žive u Baranji (hrvatsku, srpsku i mađarsku). Uz "Hrvatsku ženu" na tom su projektu surađivale i  Srpska organizacija "Praktična žena" te Mađarska katolička žena - Baranja Beli Manastir.
Srijeda, 24. 12. 2008.

"Oazine" kreativne radionice

S "Oazine" kreativne radioniceS "Oazine" kreativne radioniceU toku mjeseca prosinca (decembra) 2008. godine održane su četiri "Oazine" kreativne radionice, koje vodi Ana Jeličić. Na prvoj, održanoj 2. XII, korisnice su slikale božićne motive na podmetače i tacnice. Na drugoj radionica (9. XII) izrađivale su i ukrašavale božićne ukrase - kuglice, dok su na trećoj radionici, održanoj 16. XII, oslikavale boce. Četvrta radionica (23. XII) bila je organizirana kao minidomjenak pred božićne i novogodišnje praznike. Na radionicama je bilo do 5 do 12 korisnica.
Djed Mraz je stigao i u "Oazu"Djed Mraz je stigao i u "Oazu"Mališane koji radovito dolaze na radionice Mirovne grupe Oaza u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti" (koji se odvija uz podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti) u nedjelju uveče, 21. XII. 2008. godine, posjetio je u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra Djed Mraz. Da to bude što autentičnije, kao i prošle (2007) godine, potrudili su se glumci Gradskog kazališta Beli Manastir svojom besplatnom predstavom "Gdje je nestao Božić?" Brojni mališani glumce su nagradili glasnim aplauzom, nakon čega je uslijedila podjela poklona, za koju je, naravno, bio zadužen Djed Mraz.
Vokalna skupina "Vardarke" - MKD "Braća Miladinovci"Vokalna skupina "Vardarke" - MKD "Braća Miladinovci"Na Svečanom božićnom i novogodišnjem koncertu "... Oj, Baranjo, mili zavičaju" Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD-a) "Beli Manastir", koji je održan u petak, 19. XII. 2008. godine u belomanastirskoj kino-dvorani, gostovalo je i Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci" iz Osijeka. U dvosatnom koncertu pred punom dvoranom (uključujući i balkon), HKUD se predstavio svim svojim postavama: od dječje plesne skupine, preko plesača veterana i reprezentativnog plesnog ansambla pa sve do glazbenovokalne sekcije. Tako su se na toj večeri folklora redali plesači u živopisnim nošnjama u izvođenju baranjskih, slavonskih, jadranskih, bunjevačkih i starosplitskih plesova, a predstavili su se i HKUD-ovi vokalni solisti s po tri pjesme: Boris Kiralj i osebujna Kristina Krušelj, čiji je glas natjerao publiku na duži aplauz. Program je vodila Ksenija Peran.
Jelena Opačić Matijević potpisuje ugovorJelena Opačić Matijević potpisuje ugovorUpravni odbor "Slagalice" - zaklade za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka - na svojoj sjednici održanoj 28. XI. 2008. godine, na prijedlog Komisije za procjenu projektnih prijedloga, donio je odluku o odobravanju financijskih potpora u programskom području Građanske inicijative "Naš doprinos zajednici" u ukupnom iznosu od 222.293,50 kuna. Mirovna grupa "Oaza" dobila je potporu u iznosu od 15.000 kuna za projekt "Sajam udruga Baranje 2009." Svečano potpisivanje ugovora bilo je 15. XII. 2008. godine u Osijeku. U ime "Oaze" ugovor je potpisala predsjednica Jelena Opačić-Matijević.

Ravnatelj Veljko Frank potpisuje ugovorRavnatelj Veljko Frank potpisuje ugovorNa natječaju "Slagalice" - zaklade za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka - u programskom području Građanske inicijative "Naš doprinos zajednici", financijsku potporu u iznosu od 15.000 kuna dobila je i Gimnazija Beli Manastir za projekt "Godišnjak maturanata Gimnazije Beli Manastir 2008./2009." U ime Gimnazije ugovor sa "Slagalicom" potpisao je 15. XII. 2008. godine ravnatelj Veljko Frank. Projektni prijedlog ovoga projekta za Gimnaziju Beli Manastir pripremila je Mirovna grupa Oaza.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolovaPravobraniteljica za ravnopravnost spolovaU okviru "Istraživanja o korištenju mjere sufinanciranja zapošljavanja žena žrtava nasilja u Baranji", koji provodi Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik, Mirovna grupa Oaza organizirala je od 3. do 9. XII. 2008. godine anketiranje baranjskih poslodavaca s ciljem da se poveća razina njihovog znanja o mjeri sufinanciranja zapošljavanja žena žrtava nasilja. Tu mjeru tokom 2008. godine provodio je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Poslodavce su anketirale "Oazine" aktivistice Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Sandra Kušenić, Snježana Stojanović i Stela Fabijan te vanjska suradnica Sofija Petrović.

Anđelka Pavić, Jadranka Radošević, Dragan Dvorski, Božana Čabrilo i Miloš VojtekAnđelka Pavić, Jadranka Radošević, Dragan Dvorski, Božana Čabrilo i Miloš VojtekPododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" organizirao je 11. XII. 2008. u Velikoj vijećnici belomanastirske zgrade P+8, s početkom u 18 sati, promociju pjesničke zbirke "Ljubav je riječ" Anđelke Pavić, na koju je bila pozvana i Mirovna grupa Oaza. Knjigu je 2007. godine objavio "Interpress" iz Nikšića (urednik: Batrić Konatar) u tiražu od 200 primjeraka. Zbirka ima 40 stranica formata 13 x 19 cm, bez ilustracija. Sastoji se od 18 kratkih lirskih pjesama, razdijeljenih u četiri ciklusa (prvi bez naslova, ostali: "Kad te nema", "Samotna tuga" i "U ružičastoj odjeći dana"), koje nas - prema riječima recenzenta prof. dr. Jovana Delića - vraćaju "tradicionalnom i izvornom shvatanju lirike kao suštine osjećajnosti". Na kraju knjige nalazi se 18 haiku-pjesama, opet prema riječima recenzenta "cijela jedna zbirčica - različitog i raznovrsnog emotivnog registra".

Petak, 12. 12. 2008.

"Cost-benefit" analiza

Polaznici treninga o cost-benefit analiziPolaznici treninga o cost-benefit analiziMinistarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva organiziralo je od 10. do 12. XII. 2008. godine u vukovarskom Hotelu "Lav" trening o tzv. "cost-benefit" analizi. Polaznici treninga (njih 45) bili su predstavnici i predstavnice slavonsko-baranjskih udruga, općina, javnih institucija, razvojnih agencija i poduzetničkih centara. Od baranjskih organizacija bile su zastupljene samo Osnovna škola Bilje (Ankica Bilandžija, tajnik, i Zdenka Ćutek, učiteljica matematike i fizike), Općinsko društvo Crvenog križa Darda (Senka Baljak) te Mirovna grupa Oaza Beli Manastir (Vesna Nedić, projekt-koordinatorica). Voditelji treninga bili su Sandra Benčić (Razbor d.o.o.) iz Zagreba i Mate Soža (Externus Consulting d.o.o.) također iz Zagreba.

Crvenkapica i vuk (Vlasta i Igor Golub)Crvenkapica i vuk (Vlasta i Igor Golub)Belomanastirska "Alerga", udruga osoba s alergijama i problemima disanja, organizirala je 10. XII. 2008. godine u kinodvorani, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, s početkom u 18 sati - a u povodu nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika - dječju kazališnu predstavu za svoje male i velike članove, za sve belomanastirske i baranjske alergičare i za sve belomanastirske mališane. Pred brojnom, uglavnom malom i mladom publikom, nastupilo je Kazalište Virovitica s predstavom "Pričam ti priču", u kojoj glume Vlasta i Igor Golub. Među publikom bilo je, naravno, i "Oazinih" članova, aktivista i volontera i njihove djece.

Prije i poslije predstave posjetioci su mogli kupiti božićne ukrase izrađene na "Alerginim" kreativnom radionicama, čijom se prodajom skuplja novac za kupnju spirometra, instrumenta za mjerenje plućnog vitalnog kapaciteta.

Srijeda, 10. 12. 2008.

Novogodišnji koncert HNK-a

Novogodišnji koncert u Belom Manastiru 2007.Novogodišnji koncert u Belom Manastiru 2007.Već nekoliko godine Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Osijeka Mirovnoj grupi Oaza redovito šalje svoj mjesečni program (koji uređuje urednik kazališnih izdanja Ljubomir Stanojević), a "Oazini" članovi, aktivisti i volonteri ponekad, u vlastitoj režiji, odlaze u Osijek na kazališne predstave. Iz programa za 12. mjesec 2008. godine saznajemo da su na rasporedu za taj mjesec sljedeće predstave: opera "Povratak" Josipa Hatzea (premijera je bila 5. XII. 2008), drama "Šokica" Ilije Okrugića, opera "Stanac" Jakova Gotovca, drama "Liliom" Ferenca Molnara, božićni koncert Tamburaškog orkestra OBŽ (Osječko-baranjske županije) i novogodišnji koncert HNK-a.

Faksimil iz lista "24 sata"Faksimil iz lista "24 sata"U štampanom i internetskom izdanju list "24 sata" objavljen je 8. XII. 2008. godine prostorno veliki članak sa šest fotografija o boravku Milke Mesić na Božićnom sajmu  u Zagrebu, održanom dan ranije u Avenue Mallu. Članak je objavljen pod naslovom "Prva dama potrošila 500 kn" i sažetkom "Dok je predsjednik Mesić u New Yorku, supruga Milka kupuje svjetske specijalitete i pomaže domovima za starije i nemoćne". Članak je napisala Anamarija Mlačak, koja je bila i na "Oazinom" štandu i interesirala se odakle je "Oaza" i čime se bavi. Članak prenosimo u cijelosti:

Ponedjeljak, 08. 12. 2008.

"Oaza" na Christmas Bazaaru u Zagrebu

Ana Jeličić i Milka MesićAna Jeličić i Milka MesićMeđunarodni klub žena Zagreb organizirao je 7. XII. 2008. godine, od 10 do 16 sati, na drugom katu zagrebačkog Avenue Malla četrnaesti po redu Božićni sajam (Christmas Bazaar), manifestaciju humanitarnog karaktera s ciljem da se prikupi novac za pomoć Domu za starije i nemoćne osobe Požega. Na sajmu je oko 25 ambasada predstavljalo svoje zemlje, a učestvovale su i brojne domaće i strane tvrtke i organizacije. Na insistiranje UNHCR-a na sajmu su štandove dobile i tri udruge s područja od posebne državne skrbi, a među njima i Mirovna grupa Oaza Beli Manastir.
Nedjelja, 07. 12. 2008.

Žele li osnovci biti volonteri?

Osnovna škola u Belom ManastiruOsnovna škola u Belom ManastiruMirovna grupa Oaza obilježila je Međunarodni dan volontera (5. XII. 2008. godine) provođenjem anonimne ankete među učenicima sedmih i osmih razreda (njih 128) Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira kojom se željelo poticati njihov volonterski rad. Anketa je provedena u okviru programa "Naučimo pomagati", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Tim za organizaciju i provođenje ankete činili su voditeljica projekta Vesna Nedić te psihologinja Iva Jeger i  pedagoginja Adrijana Trajc iz Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman".

UN-ovi volonteri u AfganistanuUN-ovi volonteri u AfganistanuGeneralna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1985. godine 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsjećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN za volontere.

Volonteri - ljudi dobre volje, kako ih još nazivaju - za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, sem moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za svoju zajednicu. Motivi za volonterski rad izraz su visoke svijesti i spremnosti da se odgovori na potrebe drugih i unaprijedi život u svojoj zajednici. Pored saznanja da čine nešto za "pravu stvar", volonteri su u prilici da dobiju nova iskustva, znanja i vještine i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja.

Volonterski centar OsijekVolonterski centar OsijekVolonterski centar Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, već treću godinu zaredom dodjeljuje godišnje volonterske nagrade za područje Slavonije i Baranje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca. Volonterske nagrade za 2008. godinu dodijeljene su na svečanosti održanoj 4. XII. u osječkom Arheološkom muzeju. Na toj svečanosti "Oazu" je predstavljala Ana Jeličić.

Sandra Kušenić i njene štićeniceSandra Kušenić i njene štićeniceSandra Kušenić iz Belog Manastira, diplomirani inženjer poljoprivrede s dugogodišnjim stažom na Zavodu za zapošljavanje, kao "Oazina" aktivistica obilazi stare i nemoćne osobe. Evo kako ona doživljava tu aktivnost:

Prvog rujna (septembra) 2008. godine počeo je "Oazin" projekt "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Od toga dana, dva puta tjedno, obilazim četiri žene i jedan bračni par. Ostajem kod njih od sat do sat i pol. Uglavnom su to osobe stare 80 i više godina.

Na početku sam osjećala nepovjerenje tih ljudi, što je i razumljivo s obzirom da me tada nisu poznavali. Postepeno smo se upoznavali i sada se lijepo družimo i dogovaramo.

Malobrojna publika na predavanjima Nove akropoleMalobrojna publika na predavanjima Nove akropoleSvaki mjesec (s ljetnom pauzom) Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira po jedno zanimljivo predavanje osječke podružnice Kulturne udruge Nova akropola. Na ovogodišnjim predavanjima bilo je riječi o mandali, Paracelzusu, Džingis-kanu, Rimljanima, australijskim urođenicima (aboridžinima), templarima, snovima, alkemiji... Sva predavanja, osim posljednjeg, održana su u Velikoj vijećnici u zgradi P+8 (koju Belomanastirci popularno zovu "Ljepotica"), dok je posljednje održano u dvorani nedavno uređene Osnovne glazbene škole Beli Manastir, koja se nalazi u zgradi poznatoj kao "Sveučilište".
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok