MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
U desetom mjesecu Oazine aktivistkinje su, kao što je objavio "Slavonski dom" od 02.10.2007.g. za Dan starih osoba tj. 1. listopada, pripremile poklone tj. prikladne kekse, sokove, vitamine i čajeve za svoje korisnike. Tako su stare osobe osjetile da nisu same, da netko i na njih misli.
Oaza je u tom mjesecu obavila posjete starim osobama 221 put, 71 nabavka špeceraja, 8 sa tržnice, 15 iz apoteke, 17 puta posjeta liječnicima i zdravstvenim ustanovama ili Zavodu za socijalno osiguranje, spremanje i nabavki ili pripreme hrane 118 puta, donošenje novina 61 put, 141 puta druženje i razonoda.
U listopadu je naglo zahladilo te su aktivisti Oaze u 13 slučajeva nacijepali sitna drva, unijeli krupna, poneki put položili vatru ili naručili drva, a morali su potražiti i majstora za motorno rezanje.
Ponedjeljak, 31. 12. 2007.

Pomoć starim osobama u rujnu 2007.

U rujnu mjesecu Oazini aktivisti zabilježili su 121 posjet starim osobama. Najčešće su ih obilazili 2-3 puta tjedno. Nabavka namirnica sa tržnice uslijedila je u 33 slučaja, nabavka lijekova i posjete liječniku. Sređivanje medicinske dokumentacije uslijedilo je u 9 slučajeva. U 27 slučajeva se spremalo i nabavljalo ili pripremalo hranu, a u 121 slučaju se čitalo slijepima, raznosilo novine, družilo i razgovaralo o zdravlju i problemima u domaćinstvu ili udaljenoj obitelji.
Posebnih je zahtjeva bilo 36 kao npr.: otpratiti slijepu osobu do banke i trgovine, sašiti joj dugmad, očistiti više pari cipela, odvesti i dovesti unuku stare osobe sa obližnje granice, raspitati se u biblioteci za način poklanjanja knjiga koje su staroj osobi postale teret, uplatiti mjesečnu naknadu za časopis, povaditi kolce za paradajz, pomoći obrati grožđe sa lugože i odgurati biciklom u Šumarinu na pečenje rakije, tražiti svjedodžbe u školi za sina i poslati ih poštom, naručiti drva za zimu, opeglati rublje, prostrijeti rublje iz veš mašine itd. …
Tokom rujna dvije su osobe bile u posjeti užoj obitelji i za to vrijeme je aktivist obilazio kuću spreman da javi staroj osobi u slučaju nepredviđenih događaja.

Ponedjeljak, 31. 12. 2007.

Pomoć starim osobama u srpnju 2007.

U mjesecu srpnju Oazinih 6 aktivista obavilo je kod 30 starih osoba ukupno 214 posjeta. Tako su 59 puta obavili nabavku namirnica iz trgovine, mesnice, pekare, 16 puta sa tržnice, 13 puta hitno lijekove iz apoteke potrebne kroničnim bolesnicima, 11 puta odnosili dokumentaciju za liječničke intervencije i putne naloge za preglede. Spremanje u stanu, dvorištu, bašti i podrumu obavili su 26 puta, 17 puta su nabavljali hranu za obroke ili ih sami pripremali.
Čitanje slijepima i odnošenje besplatnih novina i časopisa obavili su 55 puta, a druženja i razgovora o problemima, šetnji i sličnog bilo je 157 slučajeva.
Ponedjeljak, 31. 12. 2007.

Pomoć starim osobama u lipnju 2007.

U 6. mjesecu 2007. godine započeo je 4. po redu projekt pod nazivom "Pomoć starim osobama" koji se provodi u Mirovnoj grupi Oaza Beli Manastir. Projekt je financiran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Osječko-baranjske županije i traje do kraja 2007.godine.
Na početku projekta izvršene su sve potrebne pripreme i započet obilazak starih osoba.
U mjesecu lipnju zbog priprema Oaza je obavila ukupno 76 posjeta starim osobama. Pored redovnih djelatnosti; nabavke namirnica, sa tržnice, iz ljekarne, sređivanja dokumentacije, spremanja stana i nabavke ili pripreme hrane druženja i čitanja zabilježeno je posebno:
Nabavka ventilatora zbog nesnosnih vrućina, potreba za kućnom stručnom njegom (kupanje i pranje bolesnika oboljelog od Parkinsonovog sindroma), odnošenje putnih naloga u Zavod za zdravstvo zbog refundacije troškova, krpanje rublja.
Dvije su osobe odustale od projekta na samom početku i pronađena je zamjena. U tri slučaja javili su se problemi zdravstvene prirode (moždani udar i teško podnošenje vrućine kod astmatičara).

U krasnom ambijentu belomanastirskog Hotela "Patrije" "Oazin" Upravni odbor, proširen najaktivnijim članicama, upriličio je zadnji sastanak 2007. godine. Na dnevnom redu bili su rezultati projekata provedenih u toj godini, financijska slika na kraju godine i sljedeće aktivnosti koje će se provoditi u 2008.
Članice Upravno odbora Ana Jeličić, Dubravka Simendić, Vesna Nedić i Stela Fabijan, zajedno s predsjednicom Jelenom Opačić-Matijević i aktivistima Snježanom Stojanović, Sandrom Kušenić i Ratkom Mrđom, proveli su tri ugodna sata u raspravi oko dnevnog reda, druženju i večeri.

"Oazine" aktivistice koje obilaze stare osobe i pomažu im u sklopu projekta "Pomoć starim osobama" (koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi) odrekle su se dijela novca predviđenog za putne troškove i za taj su iznos (3.000 kuna) kupile 30 deka i 30 pakovanja keksa i poklonile ih svojim korisnicima uoči božićnih i novogodišnjih praznika krajem 2007. godine.
Obilazeći stare osobe "Oazine" su aktivistice primijetile da su njihovi korisnici većinom na rubu egzistencije, a neki i bez redovitih primanja, pa su odlučile da ih obraduju skromnim poklonom.

U subotu, 22. XII. 2007. godine Turistička zajednica Grada Belog Manastira organizirala je božićni sajam na središnjem gradskom trgu ispred "Konzuma". Među malobrojnim izlagačima bila je i Mirovna grupa Oaza, čije su se aktivistice Jelena Opačić Matijević, Stela Fabijan i Ana Jeličić tri sata smrzavale izlažući rijetkim posjetiocima proizvode iz "Oazinih" kreativnih radionica. Uz "Oazu", aktivniji izlagač bilo je i Društvo "Naša djeca" Beli Manastir, koje je izložilo i prodavalo božićne ukrase i čestitke.

Srijeda, 26. 12. 2007.

Djed Mraz stigao u "Oazu"

Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira u petak, 21. prosinca, u vrijeme održavanja svoje redovite dječje radionice, u gostima je imala pravog pravcatog Djeda Mraza i baku Mrazicu i to u kazališnoj predstavi "Gdje je nestao Božić?" u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir. Dječak Luka, djevojčica Klara, baka, Djed Mraz, Baka Mrazica i Krampus Mirko, koji ipak nikoga nije preplašio, uspješno su zabavljali mališane 30 minuta, koliko je trajala predstava. Nakon nje Djed Mraz je podijelio darove, koje je i ovaj put "Oazi" donirala Evanđeoska pentekostna crkva iz Belog Manastira. Mali polaznici "Oazinih" radionica odmah su spremno pootvarali svoje paketiće jer tko može odoljeti znatiželji? Igračke, školski pribor, slatkiši, kape, rukavice i još mnogo toga oduševili su mališane, koji će se na "Oazici" ponovno okupiti iduće godine.

Nakon što je prošle godine prikupila podatke o svim baranjskim udrugama i izdala knjigu "Imenik udruga Baranje", Mirovna grupa Oaza u petak, 21. prosinca 2007. godine, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održala je predstavljanje CD-a "Imenik udruga Baranje". CD je napravljen na osnovi prikupljenih podataka, a objavljen je u sklopu projekta "Dani udruga Baranje 2007", za koji je ove godine dobila donaciju Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Njime je "Oaza" dopunila podatke prošlogodišnjeg izdanja imenika, ispravivši nenamjerne greške.
"Oaza" je prošle godine prikupila podatke o svim baranjskim udrugama. Na osnovu tih podataka tada je izdala knjigu "Imenik udruga Baranje".
U sklopu projekta "Dani udruga Baranje 2007", za koji je ove godine dobila donaciju Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, "Oaza" izdaje CD "Imenik udruga Baranje". Njime je dopunila podatke prošlogodišnjeg izdanja imenika, a neke nenamjerne greške ispravila.
Cilj imenika je informirati građane o postojanju udruga i njihovim aktivnostima. To će ujedno biti i promidžba rada i aktivnosti nevladinih organizacija u Baranji.
Promocija će se održati 21. 12. 2007. u 12:00 u belomanastirskom Hotelu Patria. Na nju su pozvani predstavnici baranjskih udruga, lokalne samouprave, "Oazini" korisnici i svi istali zainteresirani građani.

U Osijeku je 4. XII. 2007. u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore održan seminar na temu "Regionalna politika Europske unije u periodu 2007-2013. i novi pretpristupni instrument IPA u RH". IPA je pretpristupni instrument pomoći odobren Republici Hrvatskoj u okviru nove Financijske perspektive Unije, u proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. godine.  Kao integrirani instrument, IPA zamjenjuje programe koji su do sada bili dostupni Hrvatskoj - CARDS, Phare, ISPA i Sapard.
Organizator seminara bila je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju iz Osijeka. Seminar su vodile Maja Hranilović i Mirjana Samardžić, trenerice konzultantske tvrtke RAZBOR  iz Zagreba.
Teme seminara su bile:
-    razvoj regionalne politike u EU
-    pretpristupni instrument IPA i institucionalna nadležnost u RH
-    izgradnja institucija
-    prekogranična suradnja
-    regionalni razvoj
-    ljudski resursi
-    IPARD
-    programi zajednice
Na obuci su sudjelovali predstavnici nevladinih organizacija i lokalnih samouprava iz Osječko-baranjske županije. Jedna od sudionica bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

U sklopu projekta DJEČJA "OAZICA" ZA MLADE OD 7 DO 14 GODINA: EDUKACIJA, KREATIVNOST, SPORT I ZABAVA PROTIV OVISNOSTI 30. XI. u zajedničkim prostorijama "Društvenog centra", u kome i "Oaza" ima prostorije, održana je posljednja edukacija protiv ovisnosti. Kao i do sada, i ova edukacija se provodila zadnjeg petka u mjesecu.
Edukaciju je držala Miroslava Kralj, liječnica Hitne medicinske pomoći iz Belog Manastira. Nakon predavanja o štetnosti alkohola, cigareta i droga, djeca su svoja nova saznanja predočila kroz papir i bojice.
Na edukaciju su bila djeca koja posjećuju kreativne likovno-ekološke radionice, koje vode "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević svaki ponedjeljak od 18 do 21 sat i petak od 17 do 20 sati.
Kao i uvijek, nakon edukacije održana je zabava i zakuska uz ples, igru i naravno veselje.
Edukaciju kao i kreativne radionice financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
U čitavom projektu do sada je sudjelovalo 80-ero djece.

Srijeda, 19. 12. 2007.

Obuka u Vukovaru

U Vukovaru je 29. i 30. XI. 2007. održana obuka na temu "Upravljanje projektima za korisnike iz skupine javnih ustanova, udruga i jedinica lokalne i regionalne samouprave". Obuku je organiziralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i veza u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO-a), a provodila ga je konzultantska tvrtka RAZBOR  iz Zagreba. Trenerice su bile Mirjana Samardžić i Ivana Novoselec.
Teme obuke su bile:
-    upravljanja projektnim ciklusom
-    faze ciklusa
-    primjeri iz prakse
-    odnos programskog i projektnog ciklusa kod programa EU
-    institucionalna nadležnost u RH
-    programi pomoći

U studenom 2007.godine Oazini aktivisti su obišli 30 korisnika–starih osoba 215 puta,  najčešće 2-3 puta tjedno , a ponekad i više puta zbog bolesti . Tokom mjeseca jedna je osoba imala epileptični napad i konzultirana je njena liječnica (ima stalnu terapija 2 puta dnevno), jedna je osoba imala lom desne ruke-zapešćajne kosti i nosila gips 4 tjedna te joj je bila potrebna veća posvećenost. Jedna je osoba imala nagli porast tlaka i povraćanje te je završila na liječenju. Također je bio jedan slučaj posjete rodbini i jedan slučaj banjskog liječenja bolesnih kukova.
Oazini aktivisti obavili su ukupno nabavke špeceraja i sa zelene tržnice 44 puta, nabavku lijekova i posjeta ambulanti i dr. zdravstvenih  ustanovama 28 puta. Spremili su i nabavljali hranu u 108 slučajeva, 57 puta donosili su besplatne novine i časopise i knjige, unosili 31 puta drva za ogrjev i 134 puta se družili i razgovarali sa korisnicima.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok