MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 29. 10. 2007.

Edukacijom do usavršavanja

U sklopu institucionalne potpore, koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva iz Zagreba, od 25. do 28. X. 2007. godine "Oaza" je organizirala desetu edukaciju "Vidljivost i održivost udruge".
Edukacija je, uz prisustvo 9 članova "Oaze", održana u Daruvaru, a držala ju je Sonja Vuković iz Osijeka, poznata trenerica na polju nevladinog sektora.
Mirovna grupa Oaza uvidjela je potrebu za obrazovanjem i usavršavanjem svojih članova, što će dovesti do bolje stabilizacije udruge.
Srijeda, 24. 10. 2007.

Edukacijom protiv ovisnosti

Iako je predviđeno da se edukacije u sklopu projekta DJEČJA "OAZICA" ZA MLADE OD 7 DO 14 GODINA: EDUKACIJA, KREATIVNOST, SPORT I ZABAVA PROTIV OVISNOSTI održavaju zadnji petak u mjesecu, ovaj mjesec "Oazine" aktivistice su zbog zauzetosti termina organizirale edukaciju protiv ovisnosti 19.10.
Edukaciju je održala diplomirana psihologinja Iva Jeger. Iako je izabran novi termin za edukaciju, a nakon nje i zabavu, bilo je 24 djece. Svi oni posjećuju kreativne likovno-ekološke radionice, koje vode "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević svaki ponedjeljak od 18 do 21 sat i petak od 17 do 20 sati. Zabava i zakuska održane su uz ples, igru i naravno veselje.
Edukaciju kao i kreativne radionice financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Srijeda, 24. 10. 2007.

Radionica filcane vune u Oazi

Na radionici filcane vune koja je održana 18. 10. 2007. u "Oazi" učestvovale su žene iz različitih mjesta Baranje. To su nezaposlene žene iznad 43 godina koje su ovu 2007. godinu bile korisnice projekta "Određivanje vlastitih prioriteta u poboljšanju kvalitete života" financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Prisustvovalo je 15 žena. Na radionici su naučile kako se prave jastuci po sistemu pravljenja jorgana.
Radionica je financirana iz sredstava projekta "Suveniri od filcane vune", financiranog od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, i sredstava projekta "Znanjem do posla (filcanje vune - stari zanat naših baka)", financiranog od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
Kao i dosad radionicu s vunom održale su voditeljica Jelena Opačić-Matijević i njena asistentica Stela Fabijan.
Na radionici su se dogovorili da će i slijedeći mjesec da se održi ovakva slična jedna aktivnost.
Srijeda, 24. 10. 2007.

Obuka u Bizovcu

U Bizovcu je u periodu od 17. do 19. X. 2007. održana obuka na temu "Priprema prijedloga projekata i projektne dokumentacije". Organizator obuke bilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i veza u sklopu Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO-a), a provodila ga je nevladina organizacija Odraz iz Zagreba. Trenerice su bile Lidija Pavić-Rogošić i Dušanka Kosanović.
Utorak, 23. 10. 2007.

Jesen u Tvrđi

Na manifestaciji "Jesen u Tvrđi" (11-13. X. 2007), koja promovira osječku i slavonsko-baranjsku tradiciju u vrijeme kad dozrijevaju plodovi i kad grad oboje jesenje boje, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir sudjelovala je sa štandom svojih proizvoda iz kreativne radionice i radionice s filcanom vunom. Na njemu su se našli predmeti koje su izradile male ruke "Oazinih" korisnika od 7 do 14 godina i žene sudionice "Oazinih" radionica. Na "Jeseni u Tvrđi" "Oaza" je predstavljala Turističku zajednicu Grada Belog Manastira.
 Na manifestaciji su sudjelovali KUD-ovi, turističke zajednice, vrtići, osnovne i srednje škole i svi oni koji inače u svom radu nude kulturne i zabavne sadržaje, raznoliku gastronomsku ponudu i prezentacije, a sve na temu jeseni.
Utorak, 23. 10. 2007.

Tribina o zaštiti potrošača

Na tribini "Zaštita prava potrošača", održanoj 11. X. 2007. godine u belomanastirskom Društvenom centru, koju je organizirala Organizacija za građanske inicijative (OGI) iz Osijeka u partnerstvu  s udrugama Potrošač (Društvo za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje) i Plavi val (Udruga za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije), a u suradnji s Mirovnom grupom Oazom, bilo je 30-ak posjetitelja. Najveći dio posjetitelja bile su žene iz Baranje koje su polazile seminar o unapređenju kvalitete vlastitog života i o realiziranju pomaka na planu vlastitog osnaživanja u Orahovici i u Dramlju, a u sklopu projekta "Određivanje vlastitih prioriteta u poboljšanju kvalitete života".
Nedjelja, 14. 10. 2007.

Jesenski etnosajam u Karancu

Ana JeličićAna JeličićU jedinom baranjskom etnoselu i već prepoznatljivom turističkom mjestu Karancu, u nedjelju, 14. X. 2007. godine, održan je jesenski etnosajam. Već ujutro mnogi su učesnici na štandovima izlagali svoje domaće proizvode ili predmete izrađene u kućnoj radinosti.

Među brojnim izlagačima bila je i Mirovna grupa Oaza Beli Manastir s predmetima izrađenim u kreativnim radionicama za djecu i žene i u radionicama s filcanom vunom. "Oaza" je izložila i svoje knjižice koje mogu biti zanimljive za širu publiku ("Filcanje vune" i "Imenik udruga Baranje"). Mnogi posjetitelji sa zanimanjem su razgledali "Oazin" štand, a neki su i kupovali izložene predmete. Prodajući proizvode, članovi "Oaze" skupljaju novac da bi mogli kupovati materijal za kreativne radionice onda kad nemaju podršku donatora.

Organizacija za građanske inicijative (OGI) iz Osijeka u suradnji s Oazom organizira 11. listopada u 18 sati u "Društvenom centru" javnu tribinu pod nazivom "Zaštita prava potrošača". Tribina je dio OGI-jevog projekta "Daj da znam – zaštita potrošača" koji se provodi u partnerstvu s udrugama Potrošač - društvom za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje i Plavi val -udrugom za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije. Projekt financira Europska unija.
Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju tribini.
U Udruzi žena "Batinarke" 29. rujna (septembra) i 6. listopada (oktobra) održane su još dvije radionice s vunom. Te radionice, pored Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, financira i Ministarstvo mora, turizma i prometa. One se odvijaju u sklopu projekata "Znanjem do posla (filcanje vune - stari zanat naših baka)" i "Suveniri od filcane vune".
Radionice su, kao i uvijek, održale voditeljica Jelena Opačić-Matijević i njena asistentica Stela Fabijan.
I jednoj i drugoj radionici prisustvovalo je 9 žena. Ovaj puta one su naučile kako se prave papuče i jastuci po sistemu pravljenja jorgana. Ukazano im je da vremenom mogu poboljšati svoj rad te da svi predmeti od filcane vune, da bi postali suveniri, moraju zadovoljiti standarde kvalitete i originalnosti, ali imati i umjetničku, upotrebnu i tržišnu vrijednost.
Četvrtak, 11. 10. 2007.

Poklončići za stare osobe

Aktivistice "Oaze" su 1. listopada (oktobra), na Međunarodni dan starih osoba, posjetile 30 starih osoba, svojih korisnika. To su osoba koje one već 4 mjeseca obilaze, pomažu im u spremanju domaćinstava, odlasku po razne namirnice, kod doktora, po lijekove i u raznim drugim poslovima i zadacima.
Kroz taj projekt, financiran od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Osječko-baranjske županije, "Oaza" želi potaknuti građane na pružanje pomoći svojim starim sumještanima i tako poboljšati rad Centra za socijalnu skrb i patronažnog odjela pri Domu zdravlja.
Četvrtak, 11. 10. 2007.

Crtanjem i igrom protiv ovisnosti

Posljednji petak u mjesecu u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, gdje i "Oaza" ima sjedište, održavaju se edukacije protiv ovisnosti. Ovaj put edukaciju je držala diplomirana psihologinja Iva Jeger, profesorica u Gimnaziji Beli Manastir 28.09..
O štetnosti alkohola, cigareta i droga učilo se kroz crtanje i igru. Ovaj put skupilo se 20-ero djece. Svi oni posjećuju kreativne likovno-ekološke radionice, koje vode "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević svaki ponedjeljak od 18 do 21 sat i petak od 17 do 20 sati.
Kao i uvijek, i ovaj put nakon edukacije priređena im je zabava uz pjesmu i igru. Edukaciju kao i kreativne radionice financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Četvrtak, 11. 10. 2007.

Konferencija Panonski turizam

Od 24. do 27. IX. 2007. u belomanastirskom Hotelu Patria održana je konferencija pod nazivom Panonski turizam. Konferencija je jedna od aktivnosti projekta koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u partnerstvu sa sličnim organizacija Slovenije i Mađarske. Projekt najvećim dijelom financira Europska unija.
Cilj konferencije je bio razviti i provesti regionalni program stručnog osposobljavanja vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i tako omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga seoskog turizma u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske.
Na konferenciji je ispred Turističke zajednice Grada Belog Manastira učestvovala i "Oaza" sa svojim radovima od filcane vune, kao jednim od baranjskih suvenira.
Četvrtak, 11. 10. 2007.

Završio seminar u Dramlju

Grupa nezaposlenih žena prisustvovala je drugom dijelu seminaru o unapređenju kvalitete vlastitog života i o realiziranju pomaka na planu vlastitog osnaživanja u Dramlju od 10. do 20. IX. 2007. godine
Žene su boravile u odmaralištu "Vila Baranja", koju je "Oaza" kao organizator dobila na besplatno korištenje od partnera na projektu Grada Belog Manastira. Seminar se odvijao u sklopu projekta "Određivanje vlastitih prioriteta u poboljšanju kvalitete života". Financirala ga je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Seminar su držale trenerice iz Bosne i Hercegovine Nurka Babović i Edita Ostojić, poznate aktivistice iz Udruženja žena "Medica"  Zenica.
Korisnice projekta bile su podijeljene u dvije grupe. Za svaku grupu seminar je trajao 3 dana. Druga tri dana svaka je grupa prisustvovala radionicama filcanja vune. Te radionice vodile su Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan. Tom prilikom žene su si napravile slike, futrole za naočale ili mobitele i izradile suvenire u obliku malih papučica. Taj dio projekta, pored Nacionalne zaklade, financirali su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Kako piše Biljana Bekić u baranjskom izdanju "Slavonskog doma", 8. IX. 2007, prvog dana manifestacije "Jesen u Baranji 2007." otvorena je izložba ručnih radova nekoliko gradskih organizacija u prostoru Turističke zajednice Grada Belog Manastira. Uz organizatoricu i domaćicu izložbe, predsjednicu Turističke zajednice Janju Čeliković, prisutne je pozdravio dogradonačelnik Grada Belog Manastira Vladimir Kedmenec i rekao da je izložba rukotvorina sve bogatija i da svi izlošci podsjećaju na našu prošlost.
Mirovna grupa Oaza predstavila je radove nastale u svojim radionicama, od kojih su najdojmljiviji proizvodi od filcane (valjane) vune.

U sklopu projekta DJEČJA "OAZICA" ZA MLADE OD 7 DO 14 GODINA: EDUKACIJA, KREATIVNOST, SPORT I ZABAVA PROTIV OVISNOSTI, koji financira ovaj put samo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, održana je 7 IX. 2007. godine - u zajedničkim prostorijama Društvenog centra u Belom Manastiru - edukacija o štetnosti korištenja alkohola, cigareta i droga. I ovu edukaciju je držala Miroslava Kralj, liječnica Hitne medicinske pomoći iz Belog Manastira. Na kraju edukacije djeca su postavljala pitanja vezana za temu.
Četvrtak, 11. 10. 2007.

Pripreme za put u Dramalj

Nakon edukativnih radionica o pravima nezaposlenih osoba, o poticajnim mjerama za zapošljavanje i o korištenju socijalnih privilegija i nakon prvog dijela seminara o unapređenju kvalitete vlastitog života i o realiziranju pomaka na planu vlastitog osnaživanja u Orahovici od 19. do 27. V. 2007. godine, grupa Baranjki (ukupno 30 žena iz Batine, Belog Manastira, Bolmana, Branjinog Vrha, Čeminca, Kneževa, Kneževih Vinograda, Popovca i Šećerane) odlazi 10. IX. 2007. na drugi dio seminara u baranjsko odmaralište "Vila Baranja" u Dramlju. Tu će provesti 9 dana.
Seminar će držati trenerice iz Bosne i Hercegovine Nurka Babović i Edita Ostojić, poznate aktivistice iz Udruženja žena "Medica"  Zenica.
Mladež Saveza mađarskih udruga (SMU) ove je godine prvi put organizirala festival mladih. Festival je održan u subotu 1. rujna na Zelenom otoku kod Batine. Tu su se okupili mladi iz raznih dijelova Baranje, ali i iz Mađarske i Srbije.
Organizatori su se pobrinuli da ponešto bude za sve ukuse pa je tako subotnji dan protekao u raznim natjecanjima, radionicama i koncertima. Na izložbenim štandovima mogli su se vidjeti ukrasni predmeti izrađeni u raznim udrugama mladih. Najviše okupljenih posjetitelja bilo je oko štanda Mirovne grupe Oaza, na kom je voditeljica radionice s vunom Jelena Opačić-Matijević svim zainteresiranima pokazivala kako se izrađuju suveniri od filcane vune.
Četvrtak, 11. 10. 2007.

Radionica s vunom u Batini

Filcanje vune
Radionica u Batini
U sklopu projekta "Znanjem do posla (filcanje vune - stari zanat naših baka)", financiranog od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, i projekta "Suveniri od filcane vune", financiranog od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, "Oazine" članice održale su radionicu s vunom u Batini u Udruzi žena "Batinarke" 25. kolovoza i 1. rujna 2007. godine.
Radionice su održale voditeljica Jelena Opačić-Matijević i njena asistenica Stela Fabijan.
Prisustvovalo je 9 žena. Na radionici su, uz dodatak sapuna, tople vode i vrijednih ruku, naučile filcati vunu i od nje napravile slike i futrolice za naočale i mobitele.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok